Update

Tien beloftenteams in nieuwe voetbalpiramide

De nieuw te vormen voetbalpiramide in Nederland krijgt aanvulling van tien beloftenteams. De KNVB maakte vandaag bekend dat AZ, FC Groningen, FC Utrecht, Vitesse, Achilles'29, Almere City FC, De Graafschap, Sparta Rotterdam, FC Volendam en Brabant United (FC Den Bosch/RKC Waalwijk) zich hebben ingeschreven.

De Euroborg, het stadion van FC Groningen. Beeld null
De Euroborg, het stadion van FC Groningen.

Deze tweede elftallen stromen in tijdens het seizoen 2016-2017, als de nieuwe competitiestructuur in werking gaat. Tussen de Jupiler League en de Topklasse komt dan een nieuwe landelijke divisie met een promotie-/degradatiesysteem.

Alle clubs uit de Eredivisie en Jupiler League hadden tot 1 maart de tijd hun beloftenteam in te schrijven. Ajax, PSV en FC Twente zijn al sinds 2013 met hun tweede elftal actief in de Jupiler League. Dat geldt ook voor amateurclub Achilles'29. Om financiële redenen hebben ook heel wat clubs, zoals Feyenoord, besloten hun reserveteam niet aan te melden. ,,We hebben de voor- en nadelen tegen elkaar weggestreept en voor ons kleven er veel te veel nadelen aan'', zei technisch directeur Martin van Geel van Feyenoord. Hij ziet meer in een gesloten en volwaardige beloftencompetitie met wedstrijden op maandagavond.

,,Dit is een volgende stap in de richting van het verbeteren van de toekomst van het Nederlandse voetbal'', aldus een woordvoerder van de KNVB. ,,Het aantal inschrijvingen toont dat de clubs de meerwaarde inzien van een open competitiestructuur, waarbij de beste spelers van Nederland tegen elkaar voetballen zonder gehinderd te worden door een kunstmatige scheiding tussen top- en breedtesport.''

De KNVB presenteerde begin december vol trots de nieuwe voetbalpiramide, die vanaf 2016 voor een betere doorstroming tussen het betaald en amateurvoetbal moet zorgen. In de oorspronkelijke competitieopzet was plaats voor in totaal 25 beloftenteams. Dat worden er echter een stuk minder. De tien ingeschreven teams spelen volgend seizoen eerst een eigen competitie, op basis waarvan ze in 2016 worden ingedeeld in de nieuwe landelijke divisie of Topklasse.

null Beeld null
Meer over