Thorpe mist olympische 400 na val van startblok

De hele wereld wreef zich dit weekeinde de ogen uit, toen de blooper-beelden uit Sydney verschenen over de valse start van Ian Thorpe....

De gevolgen van een verkeerd begrepen geluidje van de tribune waren enorm. Toen de scheidsrechter de diskwalificatie had uitgesproken en het ingediende protest was afgewezen, was er de bittere werkelijkheid van de uitsluiting van de olympische 400 meter. Thorpe zal in Athene zijn titel niet kunnen verdedigen.

'Een tragedie', zo bemoeide zelfs minister-president John Howard zich met deze zaak van nationaal belang. De Australische criteria schrijven voor dat de nummers één en twee van de (ene) nationale kwalificatiewedstrijd naar de Spelen worden afgevaardigd. Ter vergelijking: in het Nederlandse zwemmen gelden vier kwalificatiewedstrijden.

Grant Hackett en Craig Stevens zijn nu de aangewezen zwemmers voor deze middenafstand. De eerste is een kandidaat voor het goud. De tweede is eerder gericht op de 1500 meter. Hij is nadrukkelijk bevriend met Thorpe en wist zich in Sydney geen raad.

Het hele land begon direct in te praten op de blonde stayer. Hij zou het landsbelang moeten laten prevaleren. Bondscoach Nugent verklaarde na de 400-finale dat Thorpe alleen nog een kans maakt op een ticket voor zijn favoriete afstand, wanneer Stevens zich 'vrijwillig' terugtrekt dan wel door een blessure verhinderd is.

De voorzitter van het Australisch Olympisch Comité, John Coates, sprong voor Stevens in de bres. Het had geen pas de jonge zwemmer onder druk te zetten. Thorpe, zondag alweer in actie op de 200 meter, verklaarde zijn ploeggenoot niet te gaan vragen plaats te maken.

De olympisch titelverdediger was waardig in zijn nederlaag. Hij spoorde zijn team aan alle zorgen achter zich te laten. 'Gebeurd is gebeurd, we moeten verder.' Thorpe zal zich richten op de 100 en 200 meter, de nummers waarin hij duelleert met Pieter van den Hoogenband.

Meer over