Thomas doet WK-reputatie eer aan bij hoogspringen

Veel wereldkampioenen ontbreken bij Athletics Final...

Van onze verslaggever

amsterdam Lang niet alle wereldkampioenen hebben de World Athetics Final, afgelopen weekeinde in het Duitse Stuttgart, aangegrepen om hun naam hoog te houden.

Topsprinters als Tyson Gay, Veronica Campbell, Jeremy Wariner en Allyson Felix ontbraken om verschillende redenen op de nummers waarop ze eerder dit seizoen bij de WK in Osaka succesvol waren. Ook vedetten als Xiang Liu en Kenenisa Bekele en tweevoudig wereldkampioen Bernard Lagat lieten zich na een lang seizoen niet verleiden door het hoge Duitse start- en prijzengeld.

De kampioenen die wel verschenen, slaagden er niet in hun topprestaties van eerder dit seizoen te evenaren. Elena Isinbajeva wist het polsstokhoogspringen pas te winnen in een beslissingssprong, nadat Monika Pirek in exact hetzelfde aantal sprongen over 5.82 was gegaan. Beide atleten haalden de 5.87 niet in de eerste drie pogingen. Isinbajeva was wel succesvol in de vierde.

Bij het hoogspringen behaalde wereldkampioene Blanka Vlasic haar zeventiende zege van het seizoen. Toch bleek ook zij vermoeid. Zij probeerde niet eens het wereldrecord te verbeteren tot 2.10 meter, zoals zo vaak dit seizoen. Ze bleef steken op 2.00 meter.

Bij de mannen bewees WK-sensatie Donald Thomas, die pas anderhalf jaar geleden van basketbal is overgestapt naar hoogspringen, dat zijn wereldtitel geen toevalstreffer was. Hij won de wedstrijd door als enige over 2.32 te gaan. Hij hield alle concurrenten die in Osaka nog mokten dat hij het beginnersgeluk aan zijn zijde had, achter zich.

Bij het kogelstoten zegevierde wereldkampioen Reese Hoffa met een afstand van 20.98. Rutger Smith, die niet meedeed aan het discuswerpen, bleef steken op 20.01 meter en werd met die prestatie zesde.

Verschillende atleten lieten opnieuw zien dat ze in Osaka beter hadden kunnen presteren. Sanya Richards, die zich niet wist te plaatsen voor de WK, bleek net als in de Golden League onverslaanbaar op de 400 meter. En Asafa Powell, die in Japan derde werd, toonde zich weer heer en meester op de 100 meter.

Powell schoot voor de 32ste maal in zijn loopbaan naar een tijd onder de 10 seconden. De wereldrecordhouder (9,74), die in Osaka aan de spanning ten onder ging, kwam in 9,83 seconden over de streep en was de enige sprinter die in Stuttgart onder de 10 seconden bleef. De Nederlander Churandy Martina werd zesde in 10,26.

Hoewel het atletiekseizoen bijna ten einde is, verrasten verschillende jonge atleten met uitstekende prestaties. Op de 200 meter verbeterde de Noorse sprinter Jaysuma Saidy Ndure, die afkomstig is uit het West-Afrikaanse Gambia, zijn persoonlijke record met 0,37 seconde tot 19,89. Dit seizoen zijn slechts vier sprinters sneller geweest dan hij.

Op de 110 meter horden bewees de Cubaan Dayron Robles dat hij volgend jaar bij de Olympische Spelen een geduchte tegenstander zal zijn van de Chinese favoriet Xiang Liu. Hij dook voor het eerst in zijn loopbaan onder de dertien seconden en evenaarde de beste prestatie van dit seizoen. Net als Liu, eerder dit jaar, kwam hij tot 12,92. Op de wereldranglijst aller tijden staat hij nu gedeeld vierde. Het wereldrecord van Liu staat op 12,88.

‘Ik was in Osaka zó teleurgesteld’, zei Robles, die bij de WK vierde werd. Hij ging, net als Powell op de 100 meter, ten onder aan de druk. ‘Ik had nooit gedacht dat de druk zo van invloed kon zijn op mijn prestaties. Liu heeft veel vertrouwen in zichzelf. Dat mis ik nog. Maar ik denk dat ik zijn niveau volgend jaar kan bereiken. Het belangrijkste is nu de mentale voorbereiding.’

Meer over