TennisUS Open

Thiem knokt zich uit geslagen positie naar eerste grandslamtitel op US Open

Tennisser Dominic Thiem heeft op de US Open ten koste van Alexander Zverev zijn eerste grandslamtitel veroverd. De als tweede geplaatste Oostenrijker knokte zich keer op keer terug uit geslagen positie en won uiteindelijk in vijf sets: 2-6, 4-6, 6-4, 6-3, 7-6 (6).

Dominic Thiem na zijn overwinning.Beeld AP

Thiem keek halverwege de wedstrijd tegen een 2-0 achterstand aan en kreeg ook in de derde set een break tegen. Toch vocht hij zich helemaal terug. Ook in de vijfde set wist hij een 5-3-achterstand weer ongedaan te maken. Hij verzuimde vervolgens zelf op 6-5 in de beslissende set om het duel af te maken en haalde de winst uiteindelijk met krampverschijnselen binnen via een tiebreak.

Aangeslagen

In die zenuwslopende tiebreak oogde Thiem, de nummer drie van de wereld, aangeslagen en bewoog hij bijzonder moeizaam. Zverev (23) won de eerste twee punten en een anticlimax leek in de maak. Maar omdat Zverev zijn zenuwen niet in bedwang had en zijn service haperde, nam Thiem zowaar een voorsprong van 5-3. Op 6-4 in de tiebreak kreeg de Oostenrijker twee wedstrijdpunten, maar die bleken niet aan hem besteed.

Niet veel later maakte Thiem het toch af op zijn derde wedstrijdpunt, na een misser van Zverev met zijn backhand. De twee vrienden vielen elkaar op de speelhelft van Thiem in de armen.

Zenuwen

Zverev, de mondiale nummer zeven, begon het duel nog op indrukwekkende wijze en had de eerste set al na een half uur binnen. Met harde groundstrokes en agressiever tennis dan eerder in het toernooi domineerde hij Thiem, die onder de indruk leek. Maar naarmate het duel vorderde, namen de zenuwen zichtbaar de overhand en begon Zverev steeds angstiger te spelen. Thiem profiteerde en haalde de partij alsnog binnen.

De 27-jarige Thiem stond al drie keer eerder in de finale; twee keer op Roland Garros en één keer op de Australian Open. Op Roland Garros verloor hij twee keer van Rafael Nadal en begin dit jaar moest hij in Melbourne zijn meerdere erkennen in Novak Djokovic. Nu titelhouder Nadal ontbrak in New York en Novak Djokovic werd gediskwalificeerd, greep Thiem zijn kans.

Thiem is de tweede Oostenrijker in de historie die een grand slam wint. Thomas Muster ging hem 25 jaar geleden voor op Roland Garros.

De twee vrienden vielen elkaar op de speelhelft van Thiem in de armen.Beeld EPA