Thialf een eerste indicatie, meer nog niet

Onder schaatsers zal gemoedsrust de komende acht weken een schaars goed zijn. Bij de eerste wedstrijden van deze olympische winter, de afgelopen drie dagen in Thialf, bleek dat de onderlinge concurrentie opnieuw is toegenomen....

Mark van Driel

Eind december wacht de rijders het Olympische Kwalificatie Toernooi (OKT), waar de startbewijzen voor de Spelen van Turijn worden verdeeld. Dat belooft een grillig, onvoorspelbaar toernooi te worden. Slechts een enkeling zal nu al voorbij het OKT durven te kijken.

Hoe ongewis de toekomst is, bleek wel uit het lot van de olympische kampioenen van Salt Lake City. Jochem Uytdehaage en Gerard van Velde schaarden zich op hun favoriete afstanden, respectievelijk de vijf kilometer en de 1000 meter, niet bij de besten.

Hun tegenvallende prestaties hoeven niet onoverkomelijk te zijn. Vier jaar geleden, bij de eerste wedstrijden van het olympische seizoen, deden de resultaten van Uytdehaage en Van Velde ook niet vermoeden dat juist zij in Salt Lake City goud zouden halen.

Vooral de Utrechter presteerde destijds onopvallend. Hij werd vijfde op de 5000 meter, liet de tien kilometer schieten en moest op de 1500 meter, de afstand waarop hij later bij de Spelen zilver veroverde, genoegen nemen met de elfde plaats. Toch was hij uiteindelijk veel beter af dan de drie winnaars van die dagen. Zij kwalificeerden zich niet eens voor Salt Lake City.

Voor Uytdehaage zal die opmerkelijke ommekeer de komende maanden een houvast zijn. Maar ook de winnaars van de afgelopen dagen dienen er lering uit te trekken. Zij moeten zich niet te vroeg rijk rekenen.

Toch zullen sommigen zich, begrijpelijkerwijs, gesterkt voelen door de uitslagen. Sven Kramer trok de vijf en tien kilometer met ogenschijnlijk gemak naar zich toe. Weliswaar ondervond de 19-jarige juniorenwereldkampioen geen tegenstand van Bob de Jong en Carl Verheijen – zij waren vrijgesteld van de World Cup-kwalificaties op grond van eerdere prestaties –, maar zijn voorsprong op de anderen was indrukwekkend. Deelname aan de Spelen lijkt hem nauwelijks te kunnen ontgaan.

Het zelfvertrouwen van Rintje Ritsma zal eveneens zijn toegenomen, al zal hij het OKT niet alleen zien als een kans zich te plaatsen voor de Spelen. Ook de startbewijzen voor het EK allround worden er verdeeld. Het klassement over de 1500 meter en de vijf kilometer van de afgelopen dagen wees uit dat deelname aan de allroundtoernooien binnen zijn mogelijkheden ligt. Ritsma hoefde alleen Kramer voor zich te dulden.

Op de 1000 en de 1500 meter maakte Simon Kuipers bijna net zo veel indruk als Kramer deed op de lange afstanden, al liep hij de dubbele zege mis als gevolg van een problematische wissel op het sprintonderdeel.

De strijd op de middenlange afstanden wees vooral uit dat ongewoon veel rijders aan elkaar zijn gewaagd. Op de vier startbewijzen maken grofweg acht schaatsers kans, nu de leden van Team Telfort blijk hebben gegeven van hun mogelijkheden.

Stefan Groothuis en Remco Olde Heuvel doen nauwelijks onder voor schaatsers die vorig jaar tot de wereldtop behoorden. Vermoedelijk zullen pech, geluk en de vorm van de dag bij de olympische selectiewedstrijden op de 1000 en 1500 meter een prominente rol spelen.

De Nederlandse mannen krijgen de komende weken bij de World Cups van Calgary en Salt Lake City een indicatie van hun olympische medaillekansen op de gebruikelijke afstanden (van 1000 meter tot tien kilometer). Hoewel de internationale concurrentie de afgelopen jaren heviger is geworden, is er op voorhand geen reden aan te nemen dat de wereldtop buiten bereik is geraakt.

Bij de vrouwen is de situatie minder rooskleurig. Diverse nieuwe rijdsters hebben deze week World Cup-tickets vergaard, maar ze wisten de prestaties van de gevestigde orde niet te benaderen. Met name juniorenwereldkampioene Ireen Wüst heeft haar draai nog niet gevonden.

Nu Gretha Smit met een hardnekkige bekkenblessure kampt, zullen de ogen gericht zijn op Marianne Timmer, Renate Groenewold en Barbara de Loor. Zij behoren eind december geen moeite te hebben met plaatsing voor de Winterspelen. Hun gemoedsrust wordt pas op de proef gesteld als het in februari om de olympische medailles gaat.

Meer over