The war of the Roses (1)

Eleanor Holm werd op 6 december 1913 geboren in Brooklyn, New York. Haar familie had een zomerhuisje in Long Beach en de jonge Holm zwom daar graag en veel - 'om indruk te maken op de knappe strandwachten'....

In 1933 trouwde Holm met haar jeugdvriend Art Jarret. Hij was musicusen nadat hij zijn eigen orkest had gevormd, fungeerde Holm geregeld alszangeres. Bij optredens in nachtclubs zong ze, gekleed in een wit badpak,witte hoge laarzen en een witte cowboyhoed, liedjes als I'm an old cowhandfrom the Rio Grande.

Haar zwemcarrière leek voorbij, maar een maand voor de Amerikaanseselectiewedstrijden voor de Olympische Spelen van Berlijn van 1936 stopteHolm met optredens. Ze ging fanatiek trainen, zwom een wereldrecord en werdin de Amerikaanse Olympische ploeg opgenomen.

De Amerikaanse ploeg vertrok per boot naar Europa. De officials reisdeneerste klas, de atleten waren in de derde klasse ondergebracht. Allevrouwelijke deelnemers hadden een chaperonne, die er op moest toezien datde meisjes op tijd naar bed gingen. Holm vond dat maar niets. Zij was hetleven gewend van de nachtclubs waar zij en haar man optraden. Geregeld werdze door eersteklas passagiers uitgenodigd champagne te komen drinken, aanwelke uitnodigingen ze graag gehoor gaf.

Bij een van die gelegenheden kwam haar chaperonne haar om negen uurhalen om haar naar bed te sturen. Ze stuurde haar weg met de woorden: 'Oh,is het bedtijd? Wie heeft zich nou geplaatst voor de Olympische Spelen, jijof ik?' Daarop kreeg ze een officiële waarschuwing van de teamleiding.

Toen de boot een tussenstop maakte in Cherbourg, Frankrijk, mochten desporters, in tegenstelling tot de officials, niet van boord. Holm, die zichenorm verveelde, begon om geld te dobbelen met enkele meereizendejournalisten. Ook werd er de nodige hoeveelheid alcohol genuttigd. Toen deofficials terugkwamen, troffen ze Holm in lavenloze toestand aan. Hetconservatieve hoofd van de Amerikaanse ploeg, Avery Brundage - het laterehoofd van de IOC - zette haar daarop wegens wangedrag uit de ploeg. Eenhandtekeningenactie van zo'n honderd sporters, onder wie sprinter JesseOwens, mocht niet baten.

Toch zou Holm acte de présence geven op de Olympische Spelen. Niet alssporter, maar als 'columniste' voor de krant International News. Ze werdhet middelpunt van het society-gebeuren tijdens de Spelen. Ze werd op alleparty's van de Nazi-top uitgenodigd en genoot van de aandacht. 'I had suchfun. Goering was fun, he had a good personality. So did the one with theclubfoot' - daarmee bedoelde ze Goebbels. Zelfs Hitler kwam bij Holminformeren of ze inderdaad dronken was geweest.

Holm vertrok als sporter naar de Spelen en kwam terug als beroemdheid.In 1937 trad ze op in het waterspektakel 'Aquacade', georganiseerd door deberoemde Broadwayproducer Billy Rose. In 1938 speelde ze Jane in de film'Tarzan's Revenge'.

Echt goede filmkritieken kreeg ze niet. Zo zei de bekende artieste FannyBrice over Holm: 'Wet, she's a star. Dry, she ain't.' Brice was niet geheelobjectief. Holm had namelijk een relatie gekregen met haar echtgenoot, deeerder genoemde Billy Rose.

Nadat ze beiden gescheiden waren, trouwden Holm en Rose in 1939. In 1954zou dit huwelijk eindigen in een tumultueuze scheiding. Volgende week:Billy Rose.

Martin van Neck

Meer over