Teruglezen - Verdedigend Chelsea, machteloos Atlético: 0-0

Atlético Madrid en Chelsea hebben dinsdagavond bepaald geen reclame gemaakt voor de voetbalsport. Tijdens de eerste halve finale van de Champions League bleek de ploeg van Chelsea-coach José Mourinho vooral naar Madrid te zijn afgereisd om niet te verliezen. Het lukte Atlético geen moment om door de Londense muur te breken. Resultaat: een bloedeloze 0-0.

Gele kaarten: 64' Lampard (Chelsea), 75' Gabi (Atlético), 75' Obi Mikel (Chelsea), 89' Miranda (Atlético), 90' Ba (Chelsea).

Scheidsrechter: Jonas Eriksson (Zwe)
Stadion: Estadio Vicente Calderón (Spa)

Opstellingen
ATLÉTICO MADRID: Courtois (K), Godín, Filipe Luís, Juanfran, Miranda, Mario Suárez (78' Sosa), Koke,  Raúl Garcia (85' Villa), Gabi (C), Diego (59' Arda Turan), Diego Costa.
- Wissels: Aranzubia (K), Alderweireld, Tiago, Arda Turan, Rodríguez, Sosa, Villa.

CHELSEA: Cech (K) (16' Schwarzer), Azpilicueta, Cahill, Terry (C) (71' Schürrle), Cole, David Luiz, Mikel, Lampard, Ramires, Torres, Willian (93' Ba).
- Wissels: Schwarzer (K), Aké, Kalas, Oscar, Van Ginkel, Schürrle, Ba.

-- Lees hieronder het liveblog van de wedstrijd terug --

null Beeld ap
Beeld ap

Vooraf werd het eerste duel in de halve finale van de Champions League tussen Atlético Madrid - Chelsea aangekondigd als het duel tussen vechtmachines. Twee ploegen die als underdogs hun kwartfinales op inzet en strijd wonnen van respectievelijk Barcelona (Atlético Madrid) en Paris Saint-Germain (Chelsea).

In realiteit bleek de wedstrijd eentje waarin kansen schaars waren. Laat staan vloeiend lopende aanvallen of goals. Chelsea-coach José Mourinho had zijn spelers vooral de opdracht gegeven geen doelpunten tegen te krijgen in Madrid. Dat lukte.

Atlético had geen antwoord op die verdedigende instelling van Chelsea. Topscorer Diego Costa werd compleet geneutraliseerd door de Londenaren en was toonbeeld van de machteloosheid van de Madrilenen.

Ondanks het uitblijven van tegengoals moest Mourinho wel een tegenvaller slikken tijdens de wedstrijd. Zijn doelman Petr Cech kwam na ruim een kwartier voetballen ongelukkig terecht op zijn schouder na het verwerken van een indraaiende hoekschop. Hij moest meteen gewisseld worden en ging met veel pijn naar de kant.

Volgende week woensdag staat de return in Londen op het programma. Voor de neutrale voetbalfan is het te hopen dat die wedstrijd wel het vuurwerk krijgt waar vooraf op werd gehoopt, toen de teams uit de koker rolden tijdens de loting.

Gezien de creatieve spelers waarover beide teams beschikken, moet dat op papier geen probleem zijn. Maar op papier worden geen wedstrijden gespeeld, bleek dinsdagavond weer eens.

null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld afp
Beeld afp

Ondertussen, op twitter:

EINDSIGNAAL: De Zweedse scheidsrechter maakt een einde aan de wedstrijd, die door veel voetbalfans waarschijnlijk als twee verloren uren van hun leven zal worden beschouwden.

Vanaf de eerste minuut bleek José Mourinho vooral niet te willen verliezen in Madrid, en dat is hem gelukt. Atlético wist zich geen raad met de verdedigende Engelsen. In negentig minuten wisten beide ploegen geen enkele levensgrote kans te creëren.

Ook de laaste uitbraak van Atlético levert geen noemenswaardig gevaar op. Wanneer Chelsea de bal verovert, fluit Eriksson af.

Chelsea-supporters vieren feest in het uitvak. Ze zijn blij met een punt in Madrid.

WISSEL CHELSEA: Willian -> Ba. Mourinho tekent voor een punt en snoept met de wissel een halve minuut van de speeltijd.

Arda Turan schiet van afstand. De bal vliegt over en het lijkt een van de laatste wapenfeiten van de wedstrijd te zijn geweest.

Diego Costa kopt op doel, maar niet krachtig genoeg. Schwarzer kan redden.

Vijf minuten extra tijd. Atlético gooit nog een keer alles op alles om te scoren.

Courtois hoeft niet in actie te komen. David Luiz peert de bal over.

Torres blijkt vanavond de gevaarlijkste Londenaar. De Spanjaard speelt Miranda door de benen. De verdediger van Atlético haakt de Chelsea-spits. Vrije trap op de rand van de zestien.

Juanfran slingert de bal gevaarlijk voor. Diego Costa kopt, maar Cahill weet de bal voldoende aan te raken. Schwarzer hoeft daardoor niet in actie te komen.

WISSEL ATLÉTICO: Raul Garcia -> David Villa. Simeone durft dan toch Villa in te brengen om een late goal af te dwingen.

Nog ruim 6 minuten, exclusief extra tijd. Chelsea lijkt vermoeid te raken. Atlético komt steeds vaker door via de zijkanten.

Diego Costa probeert een omhaal te maken, maar faalt jammerlijk. De bal ploft meters naast het doel van Schwarzer neer. Het is het bewijs dat Chelsea de topscorer van Atlético compleet uit de wedstrijd heeft gespeeld.

WISSEL ATLÉTICO: Mario Suárez -> Sosa. Simeone durft niet alles op de aanval te gooien. Hij wisselt Mario Suárez voor de iets aanvallender ingestelde Sosa.

Kans voor Atlético. Arda Turan wint het kopduel van Azpilicueta en kopt een voorzet van Juanfran een kleine meter naast.

Als een generaal die het slagveld overziet, overweegt Simeone aan de zijlijn zijn strijdplan. Hij heeft nog spits David Villa op de bank, maar lijkt huiverig voor de counters van Chelsea. Een tegengoal in een Europees duel in eigen huis is namelijk dodelijk.

GELE KAARTEN: Frank Lampard ontsnapt aan rood. De Engelsman maakt bewust hands, heeft al geel, maar Eriksson spaart de speler van Chelsea.

De Zweed deelt wel gele kaarten uit aan Obi Mikel (Chelsea) en Gabi (Atlético) vanwege commentaar op de leiding. Gabi mist de return vanwege zijn gele kaart.

Terry is weg en plots klopt Atlético op de poort van Chelsea. David Luiz verspeelt de bal in de eigen zestien, maar het lukt de Spanjaarden niet om een noemenswaardige kans te creëren.

WISSEL CHELSEA: Terry -> Schürrle. Terry lijkt toch niet tijd te rekken en daadwerkelijk geblesseerd. Middenvelder Schürrle komt erin. Een opvallend aanvallende wissel van de Engelsen. David Luiz neemt de plek van Terry over in de verdediging.

Terry gaat er weer bij liggen. De verdediger van Chelsea ging bij een corner ongelukkig door zijn enkel, nadat hij op de voet van David Luiz stapte.

De wedstrijd kruipt richting de 70ste minuut en nog steeds valt er geen noemenswaardige kans te noteren voor een van beide ploegen. Chelsea verdedigt, rekt tijd en tekent voor 0-0.

GELE KAART: Frank Lampard maakt een ongecontroleerde sliding op de benen van Arda Turan. Het betekent de eerste gele kaart van de wedstrijd en Lampard is voor de return geschorst.

Geen noemenswaardige mogelijkheid voor Atlético. De Spanjaarden proberen Chelsea door de lucht te verschalken, maar in de Engelse competitie weten ze allang dat die missie zo goed als onmogelijk is met verdedigers Terry en Cahill in het centrum.

Lampard stopt een voorzet van Juanfran met zijn linkerhand. Vrije trap Atlético.

WISSEL ATLÉTICO MADRID: Diego -> Arda Turan. Simeone hoopt zijn team wat meer aanvallende branie te geven door Arda Turan in te brengen. De Turkse technicus moet de Chelsea-verdediging ontrafelen.

Diego schiet vanuit de tweede lijn naast. Het is meteen zijn laatste actie in de wedstrijd.

Torres laat zien dat hij ook nog het veld loopt. De Spanjaard trekt vanaf links naar binnen en schiet, maar de bal is simpel te pakken door Courtois.

Chelsea verdient een hoekschop na een snelle uitbraak. Lampard loopt op zijn gemak naar de cornervlag. Hij mikt de bal over David Luiz. Atlético heeft weer de bal.

Atlético voert de druk op. Schwarzer bokst een bal onhandig weg. De bal komt terecht bij Diego, die geen krachtig schot kan afvuren op het Chelsea-doel.

Atlético combineert via Diego Costa gevaarlijk door het verdedigingscentrum van Chelsea. Ashley Cole geeft een corner weg, die verder geen gevaar oplevert voor de Engelsen.

David Luiz ligt nog steeds. Atlético-coach Simeone windt zich op en wil de Braziliaan van het veld af hebben. Een groot contrast met Mourinho: de Portugees zit als op een warme zomerdag, met zijn armen over zijn knieën, ontspannen op de tegeltjes voor de Chelsea-dugout.

David Luiz blijft liggen na een duel met Diego. Atlético-aanvoerder Gabi gebaart naar Eriksson dat hij de tijd in de gaten moet houden.

Het balbezit eindigt met een schot van Lampard. De bal vliegt recht op Courtois af.

Mourinho lijkt zijn spelers met een aanvallende instelling de kleedkamer uit te hebben gestuurd. De Engelsen hebben al bijna een minuut (!) balbezit.

AFTRAP TWEEDE HELFT: Torres en Willian hebben namens Chelsea afgetrapt voor de tweede helft.

Atlético betreedt het eerste het veld om aan de tweede helft te beginnen. De spelers van Chelsea volgen daarna. Geen wissels bij beide teams.

RUST: De eerste helft kreeg maar liefst vier extra minuten vanwege de blessure van Petr Cech. Voor voetballiefhebbers is het duel tussen Atlético en Chelsea nog geen duel geweest om voor thuis te blijven. Mourinho lijkt voor een punt, en vooral voor geen tegengoals, te zijn afgereisd naar Madrid. Atlético heeft moeite met de verdedigende spelwijze van de Engelsen en prikte pas aan het einde van de eerst helft enkele gaatjes in de Londense muur.

David Luiz schiet de vrije trap hard in een muur van twee Atlético-spelers.

Op slag van rust krijgt Chelsea een vrije trap op de rand van de zestien van Atlético. Torres gaat handig liggen nadat een uittrap van Schwarzer werd verlengd.

Het lukt Chelsea niet om de bal langer dan 10 seconden in bezit te houden. Mourinho lijkt zijn spelers zonder helder aanvalsplan het veld in te hebben gestuurd.

Mourinho is niet blij met de Spaanse druk. De Portugees staat bijna in het veld te coachen.

Cheslea begint te wankelen. Opnieuw komt Atlético gevaarlijk via Diego Costa door de Engelse verdediging, waarna de Londenaren de bal in paniek naar voren rammen. De volgende aanval van Atlético volgt.

Juanfran zet de bal namens Atlético vanaf de rechterkant voor. Schwarzer grijpt niet in, waardoor de bal in de zestien meter bij Diego Costa terechtkomt. De genaturaliseerde Spanjaard controleert de bal, schiet en claimt hands. Scheidsrechter Eriksson fluit niet.

null Beeld afp
Beeld afp

Een bekend beeld in de eerste helft: Atlético omsingelt Chelsea op de rand van de zestien meter van de Engelsen, maar lukt het niet een gat te vinden in de verdediging. Gevolg: balverlies.

Even wat opwinding op de tribunes in Madrid. Een schot uit de tweede lijn van Mario Suárez mist op een haar na het doel van Schwarzer.

Omdat het voetbal vanavond nog niet in schoonheid uitblinkt, hierbij de sfeeractie vlak voor aftrap van de wedstrijd.

Atlético Madrid-spits Diego Costa scoort de 1-0 in de achtste finale van de Champions League tegen AC Milan Beeld epa
Atlético Madrid-spits Diego Costa scoort de 1-0 in de achtste finale van de Champions League tegen AC MilanBeeld epa

Na een half uur spelen mag geconcludeerd worden dat Chelsea niet naar Madrid is gekomen om de mensen op de tribunes van Vicente Calderón een voetbalfeest voor te schotelen. Mourinho gokt op de counter en wil vooral niet verliezen in Madrid.

Eerste, kleine, kans voor Chelsea. Willian krijgt de bal gelukkig mee rond de middencirkel en speelt diep op Ramires. Die schiet de bal ruim voorlangs.

Wat Chelsea niet doet, doet Atlético wel. De Spanjaarden jagen de Engelsen op en dat levert Atlético veel balbezit op.

Diego krijgt alle tijd van Chelsea om ver op de helft van de Engelsen een gaatje te zoeken in de verdediging. Vooralsnog levert de vrijheid voor Atlético nog geen kansen op voor de Spanjaarden.

20 minuten gespeeld. Weinig kansen tot nu toe. Beide ploegen spelen afwachtend. Een halve finale van een Champions League maakt spelers extra voorzichtig.

Alle blessureperikelen ten spijt, voor Atlético wacht 'gewoon' een nieuwe hoekschop. Die loopt op niets uit. Doeltrap voor Chelsea.

Als een wielrenner na een valpartij, ondersteunt Cech zijn rechterarm terwijl hij het veld verlaat. Hij roept nog iets tegen Mourinho, waarna hij de catacomben van Vicente Calderón binnenloopt. Schwarzer vervangt hem.

WISSEL CHELSEA: Cech -> Schwarzer (16de minuut)

Hoekschop voor Atlético. De bal draait gevaarlijk in, waardoor Cech gewongen wordt tot een redding. De Tsjechische doelman komt verkeerd neer en geeft meteen aan dat hij gewisseld moet worden.

Atlético heeft na ruim 12 minuten spelen moeite om het ver terugzakkende Chelsea te ontmantelen. Het is even wennen voor Atlético na wedstrijden tegen voetballende ploegen zoals Barcelona, waarin de ploeg van Simeone meer ruimte krijgt om te voetballen.

Oudjes

Bij beide ploegen lijken de zenuwen vooralsnog de overhand te hebben. Atlético bouwt twijfelend op en Chelsea laat de Spanjaarden rustig opbouwen tot een meter of tien van de eigen zestien. Weinig actie tot nu toe.

Na vijf minuten voetbal lijkt de tactiek van Chelsea te concentreren op snelle counters en lange ballen. Wanneer Atlético de bal heeft, trekken de mannen van José Mourinho met z'n negenen terug op eigen helft.

Atlético-coach Diego Simeone beent alweer onrustig rond voor zijn dug-out. De Argentijn staat erom bekend duels van zijn ploeg bevlogen mee te leven langs de zijlijn.

AFTRAP
Raul García en Diego Costa hebben namens Atlético Madrid afgetrapt.

Op scherp
Bij Atlético staan drie spelers op scherp. Zij missen de tweede halve finale bij een eventuele gele kaart.

Chelsea heeft vier spelers die op scherp staan.

Rood-wit
De spelers lopen het veld op. De fans in Vicente Calderón kleuren het stadion rood-wit door papieren van die kleuren boven hun hoofd te houden terwijl de Champions League-hymne klinkt.

Toegankelijke tactiek

Terugkeer van de verloren zoon
Voor een speler is de wedstrijd tussen Chelsea en Atlético extra speciaal: Fernando Torres. De spits van Chelsea start in de basis en kan over een paar minuten een staande ovatie verwachten van de Atlético-fans.

Torres doorliep de jeugdopleiding van Atlético en speelde meer dan 200 wedstrijden in het eerste elftal, voordat Liverpool hem met een flinke bak geld naar Engeland lokte. De Spanjaard staat bekend als fervent anti-Real Madrid-supporter. Sinds zijn debuut in het rood-wit van Atlético kon Torres daarom niet meer stuk bij de aanhang van die andere club uit Madrid.

Fernando Torres (L) Beeld afp
Fernando Torres (L)Beeld afp

Inkijkje in de Chelsea-kleedkamer

Fel
In België zullen voetbalfans vanavond ongetwijfeld gespannen voor de televisie zitten. Twee belangrijke pionnen van het nationale team dat over een paar maanden in Brazilië voor WK-succes gaat, staan vanavond namelijk tegenover elkaar: Chelsea-speler Eden Hazard en Atlético-keeper Thibaut Courtois.

Voornamelijk Courtois was onderwerp van discussie sinds Chelsea als tegenstander van Atlético uit de koker rolde in de halve finale van de Champions League. De keeper wordt van Chelsea gehuurd door Atlético en in zijn contract was een clausule opgenomen, met als strekking dat de Spaanse club een flink geldbedrag moest betalen aan Chelsea als Courtois werd opgesteld tegen de Londenaren.

Uiteindelijk stak Europese voetbalbond UEFA een stokje voor die constructie, waardoor Courtois 'gewoon' onder de lat staat vanavond tegen zijn eigenlijke werkgever.

Chelsea-coach Mourinho liet vooraf weten de huidige koploper van Spanje hoog in te schatten: 'Niemand bereikt dit stadium van het toernooi zonder een zeer sterk team. Om hier te komen heb je gewoon een heel sterk elftal nodig. Er zijn geen uitzonderingen, wat dit betreft', zei de Portugees.

De Argentijnse coach van Atlético, Diego Simeone, verwacht een fel duel: 'Zowel vanavond bij ons in Estadio Vicente Calderón als volgende week op Stamford Bridge. Chelsea en wij hebben op dit moment namelijk nog helemaal niets gewonnen.'

Diego Simeone Beeld afp
Diego SimeoneBeeld afp
José Mourinho Beeld afp
José MourinhoBeeld afp
Thibaut Courtois Beeld afp
Thibaut CourtoisBeeld afp
Sjaaltjes worden verkocht nabij het stadion Vicente Calderon, voorafgaand aan de halve finale in de Champions League tussen Atlético Madrid - Chelsea Beeld getty
Sjaaltjes worden verkocht nabij het stadion Vicente Calderon, voorafgaand aan de halve finale in de Champions League tussen Atlético Madrid - ChelseaBeeld getty
Meer over