Sotsji 2014

Teruglezen - Underdogs slaan toe in Sotsji-sneeuw

De eerste zondagochtend van de Winterspelen in Sotsji gemist? Lees hieronder ons liveblog van de zondagochtend terug, waarop Amerika haar naam vestigde als alleenheerser op het nieuwe onderdeel slopestyle, underdogs de skiathlon en afdaling bij de mannen wonnen en snowboardster Cheryl Maas haar olympische missie met twee valpartijen treurig eindigde.

Lennart Bloemhof
Ireen Wüst tijdens een training in de Adler Arena op 7 februari Beeld epa
Ireen Wüst tijdens een training in de Adler Arena op 7 februariBeeld epa

13.18 uur - Switch naar nieuw liveblog
Om de 3000 meter en de rest van deze sportvolle dag op de Winterspelen zo goed mogelijk te blijven volgen, openen wij een nieuw liveblog. Dit liveblog loopt vol en zal daarom worden gesloten. Klik hier om alles rond de Winterspelen te blijven volgen via het nieuwe liveblog.

13.14 uur - Erben Wennemars ontmoet Sábliková
Oud-schaatser Erben Wennemars ontmoette voor de NOS de grootste concurrente van Ireen Wüst op de 3000 meter, Martina Sábliková. Sábliková komt in rit 12 in actie, één rit voor Wüst.

13.07 uur - Dufour-Lapointe-zusjes zijn media-doelwit
De drie zusjes Dufour-Lapointe - waarvan er twee gisteravond een medaille wonnen op het onderdeel moguls bij het freestyle skiën - werden gisteravond belaagd door de internationale media in Sotsji, aldus een twitterende journaliste.

12.55 - Wüst met goud beste Nederlandse olympische schaatsster ooit
Alex Dumas is al jaren een verzamelaar van cijfers en tijden in de schaatssport. Voor de Volkskrant zocht hij allerlei schaatsstatistieken uit rond de Winterspelen in Sotsji.

Hij ontdekte dat Ireen Wüst (tot op heden tweevoudig olympisch kampioene) met een gouden plak op de 3000 meter Yvonne van Gennip en Marianne Timmer (beide drievoudig olympisch kampioen) voorbijstreeft als beste Nederlandse schaatsster ooit op de Winterspelen, omdat Wüst ook een bronzen medaille op haar olympische palmares heeft.

12.45 - Weerbericht: medailleregen
Op deze eerste zondag van de Winterspelen worden de meeste medailles uitgereikt van alle zestien dagen waarop er een medaille in Sotsji te verdienen is. Acht in totaal. Of daar ook een medaille voor Nederland tussenzit, weten we over ruim een uur.

Het een-twee-drietje van Nederland op zaterdag na de 5000 meter met Jorrit Bergsma (brons, rechts), Sven Kramer (goud, midden) en Jan Blokhuijsen (zilver, rechts) Beeld epa
Het een-twee-drietje van Nederland op zaterdag na de 5000 meter met Jorrit Bergsma (brons, rechts), Sven Kramer (goud, midden) en Jan Blokhuijsen (zilver, rechts)Beeld epa

12.28 uur - Ultiem advies voor Mayer
Matthias Mayer, de verrassende winnaar van de afdaling bij de mannen vanochtend, dankte na zijn zege allereerst zijn vader, Helmut. Die gaf volgens Mayer hem het ultieme advies waardoor hij de afdaling kon winnen.

Nieuwsgierig naar het advies van Helmut? 'Laat je gaan en probeer er een foutloze race van te maken', zei hij. Of dit advies elke sporter een olympische titel zal opleveren, valt te betwijfelen. Maar het is in ieder geval geen slecht advies.

Matthias Mayer tijdens zijn gouden afdaling op de Winterspelen in Sotsji Beeld getty
Matthias Mayer tijdens zijn gouden afdaling op de Winterspelen in SotsjiBeeld getty

12.25 - Langlaufgoud voor Zwitserland
En weer is er een gouden medaille gewonnen in Sotsji, de derde van vandaag. De Zwitser Dario Cologna finishte op de 30 kilometer skiathlon (15 kilometer vrije stijl en 15 kilometer klassieke stijl) voor de Zweed Marcus Hellner. Martin Johnsrud uit Noorwegen was de grote favoriet, maar pakte brons.

Dario Cologna ligt uitgepeigerd in de sneeuw na het winnen van de 30 kilometer skiathlon Beeld ap
Dario Cologna ligt uitgepeigerd in de sneeuw na het winnen van de 30 kilometer skiathlonBeeld ap

12.11 uur - 3000 meter op punt van beginnen
Over een klein half uur start de 3000 meter bij de vrouwen met de rit tussen de Japanse Fujimura en Russische Sjichova. Heel Nederland hoopt op een gouden medaille voor Ireen Wüst. De favoriete komt in rit 10 in actie. Haar tegenstander is de Japanse Ishizawa.

De Nederlanders Annouk van der Weijden (rijdt tegen de Duitse Kraus) en Antoinette de Jong (rijdt tegen de Japanse Hozumi) komen in respectievelijk rit 8 en rit 14 in actie.

undefined

Ireen Wüst traint op 7 februari met Sven Kramer in de Adler Arena. Ze hoopt het succes van Nederland op de Winterspelen - gestart met Kramer (goud op de 5000 meter) - door te trekken via goud op de 3000 meter Beeld reuters
Ireen Wüst traint op 7 februari met Sven Kramer in de Adler Arena. Ze hoopt het succes van Nederland op de Winterspelen - gestart met Kramer (goud op de 5000 meter) - door te trekken via goud op de 3000 meterBeeld reuters

11.57 uur - Schaatsen van Wüst zijn er klaar voor
Ruim twee uur voor haar start op de 3000 meter, laat Ireen Wüst via Instagram weten dat haar schaatsen er in ieder geval klaar voor zijn via het bericht: 'Volgens Ronald de materiaalman zijn mijn schaatsen er klaar voor! #let'sgo #3km #sochi2014'.

11.49 uur - Zweedse ijshockeydames verslaan Japan
De ijshockeydames van Zweden hebben Japan verslagen met 1-0. De Zweden kwamen vroeg in de wedstrijd op de beslissende voorsprong dankzij een power play-goal.

Zweedse ijshockeyspeelsters vieren de 1-0 tegen Japan Beeld getty
Zweedse ijshockeyspeelsters vieren de 1-0 tegen JapanBeeld getty
Snowboardster Jamie Anderson (midden) viert haar gouden medaille op slopestyle met de Finse Enni Rukajärvi (links, zilver) en Britse Jenny Jones (rechts, brons), op zaterdag won de Amerikaan Sage Kotsenburg het onderdeel bij de mannen Beeld reuters
Snowboardster Jamie Anderson (midden) viert haar gouden medaille op slopestyle met de Finse Enni Rukajärvi (links, zilver) en Britse Jenny Jones (rechts, brons), op zaterdag won de Amerikaan Sage Kotsenburg het onderdeel bij de mannenBeeld reuters

11.38 uur - Eerste sneeuwmedaille ooit voor Groot-Brittannië
Het brons van Jenny Jones op het onderdeel slopestyle heeft een historisch tintje. Nog nooit wist een Britse atleet op de Winterspelen een medaille te winnen op een sneeuwonderdeel.

De Britse snowboardster Jenny Jones juicht na het winnen van brons op het onderdeel slopestyle Beeld epa
De Britse snowboardster Jenny Jones juicht na het winnen van brons op het onderdeel slopestyleBeeld epa

11.27 uur - Jamie Anderson wint goud slopestyle
De tweede gouden medaille op de tweede dag van de Winterspelen is gewonnen door de Amerikaanse snowboardster Jamie Anderson. Anderson bleef met een score van 95.25 de Finse Enni Rukajärvi ruim tweeënhalve punt voor. De Britse snowboardster Jenny Jones pakte brons met een score van 87.25.

Anderson begon als topfavoriet aan het onderdeel en maakte die status waar in de finale. Amerika domineert op de slopestyle, aangezien het goud bij de mannen gisteren ook al naar een Amerikaan ging.

Jamie Anderson na het winnen van goud op het onderdeel slopestyle Beeld epa
Jamie Anderson na het winnen van goud op het onderdeel slopestyleBeeld epa

11.18 uur - Eenzaam aan de bar
Ja, de Winterspelen zijn inmiddels al twee dagen vol aan de gang. Toch duiken er nog opvallende foto's op van de openingsceremonie van de Spelen. President Hamid Karzai van Afghanistan was een van de hoogwaardigheidsbekleders die aanwezig was bij het openingsspektakel.

Eenzaam bestelde hij een kopje koffie, zonder dat ook maar iemand hem aansprak.

David Goldman, fotograaf van AP, maakte de foto. Hij zag Karzai in zijn eentje, zonder entourage, aan de bar zitten. Goldman: 'Hij wachtte geduldig tot de barman hem zag zitten. Toen hij zijn koffie kreeg, liep hij weer alleen weg van de bar tot hij eindelijk in gesprek raakte met de president van Azerbeidzjan.'

undefined

President Hamid Karzai van Afghanistan bestelt een kop koffie tijdens de openingsceremonie van de Winterspelen in Sotsji Beeld afp
President Hamid Karzai van Afghanistan bestelt een kop koffie tijdens de openingsceremonie van de Winterspelen in SotsjiBeeld afp

11.10 uur - Reactie Cheryl Maas op haar uitschakeling in Sotsji

11.00 uur - 'Het ziet er ontzettend goed uit'
Ireen Wüst maakt op de ochtendtraining in de Adler Arena vanochtend indruk op oud-topschaatsster en NOS-analst Paulien van Deutekom. 'Ik heb haar vanochtend op het ijs zien rijden en dat ziet er ontzettend goed uit, technisch perfect. Maar de spanning, die gaat zij natuurlijk ook wel voelen, dat vertelde ze me ook.'

Van Deutekom vond het moeilijk een oordeel te vellen over de voornaamste concurrenten van Wüst, Martina Sábliková en Claudia Pechstein. Wel denkt ze dat het goud van Sven Kramer op de 5000 meter van zaterdag haar motiveert. 'Het is ontzettend mooi als je een ploeggenoot zo hard ziet rijden. En het is ook wel lekker als je ziet dat het wel goed zit met het trainingsschema dat Kramer heeft gevolgd. Want Kramer en Wüst volgen hetzelfde programma.'

Naast Wüst, die rond 14:00 uur haar race zal starten zijn Annouk van der Weijden en Antoinette de Jong de andere Nederlandse deelneemsters op de drie kilometer.

Ireen Wüst tijdens een training in de Adler Arena op 7 februari Beeld reuters
Ireen Wüst tijdens een training in de Adler Arena op 7 februariBeeld reuters
Matthias Mayer na zijn gouden rit op de afdaling bij de mannen Beeld getty
Matthias Mayer na zijn gouden rit op de afdaling bij de mannenBeeld getty
Matthias Mayer springt op het podium na zijn zege op de afdaling bij de mannen Beeld reuters
Matthias Mayer springt op het podium na zijn zege op de afdaling bij de mannenBeeld reuters

10.47 uur - Medaillestand
In totaal zijn er nu achttien medailles uitgereikt op de Winterspelen in Sotsji. In het medailleklassement is Noorwegen met vijf medailles lijstaanvoerder. Nederland deelt met Canada de tweede plaats met drie medailles.

10.37 - Finish slopestyle
Hier finisht straks de winnares van olympisch goud op slopestyle bij de vrouwensnowboardsters. Het zal de tweede gouden medaille op het onderdeel slopestyle zijn in de olympische historie, nadat de Amerikaan Sage Kotsenburg zaterdag bij de mannen won.

10.31 uur - Goedgemutste Kramer
Hoe kan het ook anders na zijn gouden race van gisteren op de vijf kilometer, maar Sven Kramer is vanochtend met een opperbest humeur uit zijn bed gestapt. Kramer trakteerde onder anderen schaatsster Margot Boer en haar coach Marianne Timmer op een Russisch kopje koffie.

10.21 uur - Sotsji-waarschuwing: koeien
Journalisten en atleten in Sotsji, opgelet. Hou op de snelwegen rond de Russische badplaats de ogen op het wegdek, want er kan pardoes een koe voor uw auto opduiken.

Het overkwam journalisten van het Amerikaanse persbureau AP op zaterdag terwijl ze onderweg waren naar het olympisch dorp. Twee keer moesten de journalisten plots vol op het rempedaal trappen toen een gevlekte grazer vanuit het niets invoegde.

Een Russische blogger die schrijft over Sotsji suggereert dat de koeien op snelwegen rond Sotsji al langer een probleem zijn voor de Winterspelen en de organisatie heeft lokale boeren meerdere malen verzocht hun vee beter in de gaten te houden.

10.08 uur - 'Er valt een druk van mijn schouders'
Cheryl Maas reageerde nuchter op het missen van de finale slopestyle, en daarmee het einde van haar olympische droom. 'Het is gedaan, helaas op zo'n manier', zei ze tegen persbureau ANP, op het oog niet zwaar ontgoocheld. 'Er valt wel een druk van mijn schouders. Nu ga ik maar bij de mannen naar de halfpipe kijken dinsdag. Hoop dat zij het beter doen. En dan ga ik naar huis.'

Maas viel twee keer tijdens de halve finale, in haar tweede run zelfs al op de eerste rails. 'Ik noem het pech. Ik was op zich relaxed. Al is dit natuurlijk een bijzondere wedstrijd. Heel Nederland zit te kijken. Ik wilde laten zien dat ik kan snowboarden en dat is niet gelukt. Maar nu is het voorbij en kijk ik gewoon weer verder', zegt ze over haar valpartijen.

undefined

10.00 uur - Slopestyle is niet voor angsthazen
Over een kwartier staat voor de snowboardsters de finale slopestyle op het olympisch programma. Helaas zonder Cheryl Maas. Maar dat het geen schande is om onderuit te gaan tijdens een slopestyle-run - wat regelmatig gebeurt - bewijst deze video.

De camera in het filmpje is gemonteerd op de helm van Enni Rukajärvi tijdens een training in december. Rukajärvi (23) is een Finse snowboardster die ook meedoet aan de Winterspelen. Zij mocht de vlag van Finland het olmpyisch stadion binnendragen tijdens de openingsceremonie.

De Britse snowboardster Aimee Fuller in actie tijdens de halve finale slopestyle op de Winterspelen in Sotsji Beeld getty
De Britse snowboardster Aimee Fuller in actie tijdens de halve finale slopestyle op de Winterspelen in SotsjiBeeld getty

09.42 uur - Tuitert onder indruk van rust bij Kramer en Davis
Schaatser Mark Tuitert beschouwt Shani Davis als een belangrijke titelkandidaat op de 1000 en 1500 meter. Dat zei hij zondag in Sotsji na de training. 'In Vancouver zag ik vier jaar terug de druk in zijn ogen, nu is hij relaxter. Shani komt veel beter over', zegt Tuitert.

Tuitert vindt dat naast Davis ook Sven Kramer in Sotsji meer ontspannen overkomt dan bij de Spelen van Vancouver. 'Het is ontzettend knap hoe hij het hier flikt', aldus Tuitert over Kramer, die verwacht dat de Nederlandse schaatsers op alle afstanden om de hoofdprijs mee gaan doen in Rusland. 'Wij zijn in Nederland vanwege de concurrentie gewend om onder druk te presteren. Wat dat betreft hebben we een enorme voorsprong op veel buitenlandse rijders.'

Voor Tuitert staat woensdag de 1000 meter op het programma, waarna hij zaterdag zijn olympische titel op de 1500 meter verdedigt.

Mark Tuitert tijdens een training in de Adler Arena. Beeld ap
Mark Tuitert tijdens een training in de Adler Arena.Beeld ap

09.32 uur - Mayer wint afdaling bij de mannen
De Oostenrijker Matthias Mayer heeft zijn naam in de skihistorie gekerfd met het winnen van het koningsnummer van het alpineskiën, de afdaling bij de mannen. Zijn tijd, 2:06.23, zette hij al vroeg in de wedstrijd neer en bleek te snel voor de rest van het deelnemersveld.

Mayer was zeker geen favoriet bij de bookmakers voor goud. Pas ruim een jaar geleden eindigde de 24-jarige skiër voor de eerste keer op het podium van een wereldbekerwedstrijd.

Matthias Mayer in actie tijdens de afdaling bij de mannen, die hij zou winnen Beeld getty
Matthias Mayer in actie tijdens de afdaling bij de mannen, die hij zou winnenBeeld getty
Snowboardster Cheryl Maas baalt na haar eerste run in de halve finale van de slopestyle tijdens de Olympische spelen. Beeld anp
Snowboardster Cheryl Maas baalt na haar eerste run in de halve finale van de slopestyle tijdens de Olympische spelen.Beeld anp

9.30 Sven Kramer goes international
Internationale media hebben 'onze' Sven nu ook gevonden na zijn indrukwekkende optreden op de 5000 meter op zaterdag. Onder meer Bild, L'Équipe en The Washington Post besteden aandacht aan de goudveelvraat uit Heerenveen.

09.22 uur - Ruim 4,5 miljoen mensen zien Kramer goud winnen
En daarmee is de 5000 meter bij de mannen verreweg het best bekeken tv-programma van de zaterdag.

9.07 uur - 'Herr Bach, ich denke an Gunda, Anni und Claudia'
Sportredacteur John Volkers vertegenwoordigt, samen met sportredacteur Mark van Driel en fotograaf Klaas Jan van der Weij, de Volkskrant in Sotsji.

Gisteren ontmoette hij IOC-voorzitter Thomas Bach na de voor Nederland succesvolle 5000 meter bij de mannen, schrijft hij in zijn dagelijkse weblog. Hij probeerde de IOC-voorzitter schaatshistorie te verkopen, maar Bach heeft zo zijn eigen kijk op de schaatssport.

9.03 uur - Op afdaling wordt een underdog olympisch kampioen
Niet Bode Miller, en ook niet Aksel Lund Svindal - de Noorse topfavoriet bij de afdaling voor de mannen - gaat met een gouden medaille naar huis op het koningsnummer. Voorlopig is de tijd van Svindal goed voor een vierde plaats. De Oostenrijker Matthias Mayer voert de ranglijst aan met de tijd 2:06.23.

8.51 - Miller redt het niet
De Amerikaanse oud-olympisch kampioen Bode Miller kan een medaille op de afdaling bij de mannen vergeten. Vooraf werd de excentrieke skiër bestempeld als favoriet, maar met een tijd van 2:06.75 moet Miller het voorlopig doen met een zesde plaats.

Bode Miller tijdens de afdaling bij de mannen op zondag. Beeld getty
Bode Miller tijdens de afdaling bij de mannen op zondag.Beeld getty

8.39 uur - 'Spectaculaire afdaling'
Oud-skiër en bondscoach van het Nederlandse skiteam Harald de Man analyseerde voor de NOS de piste van de afdaling bij de mannen.

De Canadees Benjamin Thomsen in actie tijdens de afdaling bij de mannen op zondag. Beeld afp
De Canadees Benjamin Thomsen in actie tijdens de afdaling bij de mannen op zondag.Beeld afp

8.36 uur - Weigerende skilift
Ondertussen is het alpineskiën bij de mannen op de Winterspelen gestart, en wel meteen met het koningsnummer: de afdaling bij de mannen.

Alleen werd die start met een kwartier uitgesteld vanwege een weigerende skilift, aldus het Amerikaanse persbureau AP. De Amerikaanse skiër Travis Ganong meldde dat hij tijdelijk vastzat in de skilift, onderweg naar de piste.

8.16 uur - Maas naar huis
Het olympische toernooi voor snowboardster Cheryl Maas is voorbij. 'Fuck!', schreeuwde Maas nadat ze na een paar meter in haar tweede run in de halve finale opnieuw onderuit ging. Daardoor kan ze definitief de finale van het onderdeel kan vergeten.

De relatie tussen Maas en de skipiste in Sotsji is op zijn minst slecht te noemen. Op al haar runs tijdens de Winterspelen viel de Brabantse.

Maas baalt na haar valpartij tijdens eerste run in de halve finale slopestyle in Sotsji Beeld anp
Maas baalt na haar valpartij tijdens eerste run in de halve finale slopestyle in SotsjiBeeld anp

8.15 uur - Familiefeestje
In huize Dufour-Lapointe in Canada zal het vandaag feest zijn. Zaterdagavond wonnen de zusjes Justine (19) en Chloé (22) Dufour-Lapointe goud en zilver op het freestyle skiën op de moguls.

Gezien de jonge leeftijd van de zusjes en hun oudere zus Maxime (25), die ook meedeed aan de Winterspelen, mogen de Dufour-Lapointes de moguls met recht nog een aantal jaren hun favoriete sport tijdens de Winterspelen noemen.

Justine Dufour-Lapointe (rechts) wordt gefeliciteerd door haar zusje Chloe nadat de zusjes goud (Justine) en zilver (Chloe) veroverden op de moguls. Beeld ap
Justine Dufour-Lapointe (rechts) wordt gefeliciteerd door haar zusje Chloe nadat de zusjes goud (Justine) en zilver (Chloe) veroverden op de moguls.Beeld ap

7.58 uur - Selfies populair
Als er een trend is te ontdekken rond de olympische atleten in Sotsji tijdens de eerste dagen van de Winterspelen, dan zijn dat de vele selfies die de sporters plaatsen.

Zelfs kersvers olympisch kampioen Sven Kramer doet mee aan de hype. Hij plaatste een selfie tijdens de huldiging in het Holland Heineken House.

7.43 uur - Cheryl Maas valt
De tweede dag van de Winterspelen in Sotsji start voor Nederland niet voortvarend. Cheryl Maas valt tijdens haar eerste run in de halve finale van het onderdeel slopestyle. Ze krijgt nog een poging om zich te plaatsen voor de finale van het onderdeel, dat op deze Winterspelen voor het eerst op het programma staat.

Tijdens de kwalificaties voor de halve finales op donderdag ging Maas ook al twee keer onderuit.

Cheryl Maas bereidt zich voor op een run tijdens de Winterspelen in Sotsji Beeld anp
Cheryl Maas bereidt zich voor op een run tijdens de Winterspelen in SotsjiBeeld anp
Meer over