Teruglezen - Run op kaarten voor EK atletiek in Amsterdam

Roemenië had gisteravond de twijfelachtige eer als eerste land op dit EK in Frankrijk uitgeschakeld te worden. Vandaag plaatsten Engeland en Wales zich. Rusland is sowieso uitgeschakeld, Slowakije zou nog door kunnen als nummer 3. Lees hieronder al het sportzomernieuws terug.

Naomi Sedney reageert na het winnen van de 100 meter finale op het NK Atletiek in Olympisch Stadion Beeld anp
Naomi Sedney reageert na het winnen van de 100 meter finale op het NK Atletiek in Olympisch StadionBeeld anp

De EK atletiek in het Olympisch Stadion van Amsterdam. Gezien de voorspoedige kaartverkoop blijkt het een goede combinatie. Volgens de organisatie zijn ruim twee weken voor de start op 6 juli meer dan 100.000 tickets verkocht. `Hier had ik voorzichtig op gehoopt. Nu we deze grens zijn gepasseerd, zie ik in gedachten al een vol stadion voor me¿, zegt oud-olympisch kampioene Ellen van Langen, ambassadrice van de EK.

Nederland wordt vertegenwoordigd door meer dan veertig atleten: de grootste equipe die ooit is uitgezonden naar de EK. `Onze toppers willen voor eigen publiek medailles winnen, dat heb ik wel bij ze gemerkt. Ook al is de concurrentie uit het buitenland sterk; ik sluit niet uit dat we wat medailles betreft elke dag wel een Nederlandse feestje kunnen vieren¿, denkt Van Langen.

Niet alleen het Olympisch Stadion is decor voor de EK. Voor de kwalificaties van het speerwerpen en discuswerpen wijken de atleten uit naar het Museumplein. Russische atleten mogen niet meedoen; zij zijn vanwege het grote dopingschandaal in hun land geschorst door de internationale atletiekfederatie.

Selfies maken met snapchatfilters, tegenwoordig de belangrijkste bezigheid van de puberjeugd. Best leuk hoor (of kinderachtig, moet u zelf weten). Wij kunnen hier wel om lachen: de spelers van Engeland met natte neuzen.

O, Frankrijk. De heerlijke arrogantie. Er werd geklaagd over het gras. Toernooidirecteur Martin Kallen uitte vrijdag namens de UEFA zijn ongenoegen over de slechte gesteldheid van de velden in de EK-stadions en wees met de beschuldigende vinger naar de stadioneigenaren en de clubs.

De reactie van de Franse grasassociatie (?) SFG: 'Een schandelijke manier om hun straatje schoon te vegen en de Franse grasspecialisten in diskrediet te bregen. Alle velden in de Franse stadions verkeerden aan het einde van het seizoen in topconditie, maar de UEFA vond het nodig zelf een adviseur aan te wijzen en hij heeft de problemen veroorzaakt.'

Door tweemaal winst is titelverdediger Spanje al zeker van de achtste finale van het EK. De ploeg incasseerde al ruim zeven wedstrijden geen tegentreffer meer. Alleen niet iedere Spaanse voetballer lijkt dat te waarderen. Aanvaller Pedro kan zich maar moeilijk schikken in zijn rol als reserve. Dat is zijn tijd niet waard, vertelde hij op de Spaanse televisie. De linksbuiten van Chelsea dreigde maandag zelfs de selectie te verlaten als hij niet meer speeltijd krijgt van bondscoach Vincente del Bosque.

'Als er niks verandert dan is het niet de moeite waard om nog langer te blijven', zei de oud-speler van Barcelona die tot dusver genoegen moest nemen met een korte invalbeurt tegen Tsjechië. David Silva en Nolito kregen de voorkeur van bondscoach Vicente del Bosque in de Spaanse voorhoede.

Dinsdag speelt Spanje de laatste groepswedstrijd tegen Kroatië in Bordeaux. Pedro debuteerde in 2010 in het Spaanse nationale team en maakt zeventien doelpunten in 58 interlands.

Perdo Beeld anp
PerdoBeeld anp

De Spaanse politie heeft de gerenommeerde atletiektrainer Jama Aden gearresteerd in een onderzoek naar dopinggebruik in de atletiek. Dat meldden maandag Spaanse media als El Pais en EFE. De Somaliër heeft wereldtoppers onder zijn hoede, van wie de Ethiopische Genzebe Dibaba de bekendste is.

Dibaba is wereldkampioene en wereldrecordhoudster op de 1500 meter en een van de grootste concurrenten van de Nederlandse Sifan Hassan voor olympisch goud in Rio de Janeiro.

Een andere atleet uit de stal van Aden is Ayanleh Souleiman uit Djibouti, die afgelopen winter het wereldindoorrecord op de 1000 meter aanscherpte.

Aden heeft sinds drie jaar zijn intrek genomen in een hotel in Sabadell. Hij traint er een groep van zo'n twintig tot dertig atleten, afkomstig uit verschillende landen. Volgens bronnen van El Pais is ook een Marokkaanse fysiotherapeut aangehouden en zijn in hotelkamers verboden middelen zoals epo gevonden. EFE meldt dat artsen van de internationale atletiekfederatie IAAF de atleten aan dopingcontroles heeft onderworpen.

De Spaanse politie ruimt de hotelkamer van Jama Aden leeg Beeld anp
De Spaanse politie ruimt de hotelkamer van Jama Aden leegBeeld anp

Die beslissing van de scheidsrechter zondagavond in de laatste minuut van de wedstrijd tussen Frankrijk en Zwitserland? Twijfelachtig. Willem Vissers, verslaggever ter plaatse, over het EK in Frankrijk in Bellen met Willem.

Ha Willem! Eerst even over de wedstrijd van gisteren. Er was een dubieuze overtreding in de laatste minuut van Frankrijk en Zwitserland. Bacary Sagna die Blerim Dzemaili in het strafschopgebied aan zijn shirt trekt en hem zo van een scoringskans afhield. Heb jij dat gezien?
'Ja, dat heb ik wel gezien, maar ik zag het niet goed. Ik kon er voor mijn verhaal ook niet veel mee doen: een seconde na het laatste fluitsignaal moet mijn verhaal door naar de krant, om de deadline bij de drukker te halen.'

'Ik vond de scheidsrechter van gister sowieso geen goede scheids. Dat valt me alleen op als ik iemand slecht vind, anders niet. Nu was dat dus zo. En die actie in de laatste minuut was twijfelachtig.'

Het beslissende moment aan het einde van Zwitserland-Frankrijk Beeld Screenshot
Het beslissende moment aan het einde van Zwitserland-FrankrijkBeeld Screenshot

Ze hebben ons hart gestolen, die supporters uit Ierland. 'Clean up, for the boys in green' zingend, terwijl ze de straat schoomaken. 'Stand up, for the French police', om dat Franse politie een hart onder de riem te steken. Of deze: een serenade aan Française (zonder plat of seksistisch te worden - een gelukkige fan krijgt het kusje).

Vandaag kwamen we deze tegen: een groep Iese fans zingt een slaapliedje voor een baby in de bus.

De tuchtcommissie van de UEFA heeft zijn handen vol aan alle onderzoeken naar misdragingen van voetbalsupporters op het EK. De incidenten stapelen zich op.

Maandag werd bekendgemaakt dat ook onderzoek volgt naar het gedrag van de fans van Roemenië en Albanië. In die wedstrijd werden zondag vuurwerk en voorwerpen op het veld gegooid. Het is nog niet bekend wanneer de UEFA de zaak inhoudelijk behandelt.

De tuchtcommissie van de UEFA heeft dit EK al veel onderzoeken lopen. Het begon met de rellen tussen supporters van Rusland en Engeland. Ook supporters van Kroatië, Turkije, Hongarije, België en Portugal worden van wangedrag verdacht.

Lees hier hoe al dat vuurwerk EK-stadions binnenkomt.

Zaterdag, tijdens de wedstrijd IJsland - Hongarije in Marseille. Beeld anp
Zaterdag, tijdens de wedstrijd IJsland - Hongarije in Marseille.Beeld anp

Basketballer LeBron James maakte gisteren het sprookje af waaraan hij zelf begon. Twee jaar geleden kwam hij terug naar de club uit zijn geboortestaat, Cleveland Cavaliers, om de stad in Ohio het eerste sportkampioenschap in ruim een halve eeuw te schenken. In de nacht van zondag op maandag lukte dat. In de Nieuwsbreak de Nederlandse oud-NBA-speler Francisco Elson over het sprookje van de Cavaliers.

U heeft zelf ook regelmatig tegen LeBron James gespeeld. Hoe was dat?
'Het is een monster. Iedereen in de NBA is sterk, vooral hij. Hij is krachtig, dat voel je als je met hem duelleert voor bijvoorbeeld een rebound. Duwen, trekken. Ik vond het leuk tegen dat soort spelers te strijden.

Lees hier de nieuwsbreak.

LeBron James tot tranen geroerd Beeld EPA
LeBron James tot tranen geroerdBeeld EPA

Frankrijk – Zwitserland, gisteravond (0-0), was een duel waarin met name de voetbalshirts het moesten ontgelden. ‘De Fransen scheurden de shirtjes van de Zwitserse lijven, alsof ze van suikerpapier waren, die shirtjes dan’, schreef voetbalverslaggever Willem Vissers vandaag. De Zwitserse middenvelder Granit Xhaka verbruikte er drie, zag hij.

Het betroffen de shirts van Puma. De shirts van de voetballers van Zwitserland scheurden zondag in de EK-wedstrijd tegen Frankrijk zo makkelijk door een fout in het productieproces. Bij een klein aantal shirts is het verkeerde materiaal gebruikt, zo meldt sportkledingfabrikant Puma maandag na eigen onderzoek. Het gaat alleen om shirts die zijn gemaakt voor de Zwitserse voetbalploeg.

'We hebben een inventarisatie gemaakt en kunnen verzekeren dat dit niet nog eens gebeurt', aldus Puma in een verklaring. Het bedrijf benadrukte dat het probleem zich niet heeft voorgedaan in de tien andere EK-wedstrijden van de vijf landen die shirts van Puma dragen. Behalve Zwitserland spelen ook Oostenrijk, Tsjechië, Italië en Slowakije in shirts van Puma.

Op Twitter was de kwaliteit van de shirts van Zwitserland een van de meest besproken thema's zondagavond. Naast Puma werd ook de kwaliteit van het materiaal van Adidas breed uitgemeten. Een van de wedstrijdballen werd in het duel tussen Frankrijk en Zwitserland namelijk lekgetrapt, iets wat nauwelijks voorkomt.

Granit Xhaka toont voor de zoveelste keer zijn gescheurde shirt aan de scheidsrechter. Beeld REUTERS
Granit Xhaka toont voor de zoveelste keer zijn gescheurde shirt aan de scheidsrechter.Beeld REUTERS

Triest nieuws voor Oobi-Ooobi. De koalabeer uit Leipzig - wie kent hem niet? - mag niet langer voorspellen. Hij zat er namelijk beide groepduels van Die Mannschaft naast. Topsport is hard.

Oobi-Ooobi kreeg voor de wedstrijd van Duitsland bladeren voorgeschoteld op twee schalen. Een van Duitsland, de andere schaal stond symbool voor de tegenpartij. Of Oobi-Ooobi vanaf nu honger moet lijden is niet bekend.

Niet dat daar nou per se een EK-titel mee te winnen is, maar voetbal is de sport van de statistieken, dus hierbij eentje over de snelste speler van het EK.

Fransman Kingsley Coman haalde 32,8 kilometer per uur in de wedstrijd tegen Zwitserland. Voor het vergelijk: tijdens een 100 meter nadert Dafne Schippers de 40 kilometer per uur.

Kingsley Coman in de wedstrijd tegen Zwitserland. Beeld afp
Kingsley Coman in de wedstrijd tegen Zwitserland.Beeld afp

Nederland heeft dan wel geen eigen team op het EK, qua analisten doet ons land het niet onaardig. Want wie een rondje zapt langs buitenlandse kanalen, ziet menig landgenoot in beeld verschijnen.

Toch opmerkelijk, kennelijk hebben buitenlandse programma's niet voldoende aan hun eigen landgenoten, en is een Nederlandse mening, ondanks het niet meedoen van Oranje, wél in trek.

De meest bekritiseerde Nederlandse analyst in buitenlandse dienst van dit moment is Jan Mulder. Frank Heinen schreef er vanmorgen al zijn tv-recensie over. Aad de Mos schoof aan bij (de Belgische) TV Limburg en Ruud Gullit bij het Britse Be Insports.

En dan hebben we de belangrijkste nog niet genoemd, de man die ervoor zorgt dat Nederland alsnog een titel binnenhaalt: Guus Hiddink. Een artikel over de huidige analist bij het Duitse ARD, wordt in de Duitse media zelfs als volgt aangekondigd: 'Der wichtigste Titel der Euro 2016 geht nach Holland.'

Hoera!

Toch nog even over frikandellengate. U weet wel, die discussie op nationale televisie zaterdagavond, die volgde op de botte mededeling van Maxim Hartman naar Rafael van der Vaart.

Hartman vindt dat Van der Vaart - ietsjes te zwaar, maar dat kwam door zijn vakantie van vier weken, aldus de voetballer - als professioneel topsporter het frituur hoort te laten staan.

Van der Vaart vindt dat af en toe zondigen mag. Een keurslijf maakt hem geen betere topsporter, denkt hij.

Reden voor hardloopwebsite Losse Veter om op onderzoek uit te gaan naar het effect van een ongezonde maaltijd op z'n tijd.

Een klein maar indrukwekkend Amerikaans experiment laat zien dat zelfs 1 slechte maaltijd al behoorlijk veel invloed kan hebben op je gezondheid.

Kortom, Van der Vaart: zelfs voor bankzitters lijkt een frikandelletje op z'n tijd niet het beste plan.

Rafael van der Vaart op de bank tijdens de eerste uitzending van NOS Studio France. Beeld anp
Rafael van der Vaart op de bank tijdens de eerste uitzending van NOS Studio France.Beeld anp

In de nacht van zondag op maandag werd een sportsprookje geschreven, dat de gebroeders Grimm niet hadden kunnen bedenken. Lees hier over de zege die is te vergelijken met het winnen van de Champions League in Camp Nou, tijdens de hoogtijdagen van Barcelona.

null Beeld photo_news
Beeld photo_news

Volkskrantverslaggever Bart Vlietstra biedt een kijkje achter de schermen, tijdens een persconferentie met de immer onbescheiden Zlatan Ibrahimovic.

Er wordt vandaag niet alleen maar gevoetbald, teruggeblikt naar wielersucces of gelachen om dubieuze foto's van Ronaldo. Ook de kwalificaties voor Wimbledon beginnen vanmiddag, met drie Nederlanders in de baan: Igor Sijsling, Thiemo de Bakker en Sander Arends in het dubbelspel.

En om nog even in de tennissfeer te blijven: Kiki Bertens, Nederlands bekendste tennisster van het moment, is deze week een plaats gezakt op de wereldranglijst. Ze staat nu op plaats 28. Gek is dat niet. Ze herstelt momenteel van een kuitblessure die ze opliep tijdens Roland Garros, waar ze verrassend de halve finale haalde.

Kiki Bertens bij een huldiging op haar oude basisschool in Wateringen, na haar optreden op Roland Garros. Beeld anp
Kiki Bertens bij een huldiging op haar oude basisschool in Wateringen, na haar optreden op Roland Garros.Beeld anp

Wat veel mensen niet weten: ooit kreeg Antwan Tolhoek een uitnodiging van Henk Angenent. In de destijds 17-jarige Tolhoek kon nog weleens een goede marathonschaatser schuilen, dacht de Elfstedentochtwinnaar.

Maar een Zeeuw en schaatsen, een echt logische combi is dat niet - in de hele provincie is immers geen kunstijsbaan te vinden. Een Zeeuw en fietsen, dat blijkt veel beter te kloppen. Met de Zeelandbrug als basis voor het winnen van het bergklassement in de Ronde van Zwitserland.

Iwan Tol schreef zondag (+) over 'Antwanneke' en zijn superbenen.

'Nogal wat mensen vinden het te. Te veel pathos, te veel Jan', schrijft Frank Heinen in zijn tv-recensie (+). Maar wat Heinen betreft kan Jan Mulder niet vaak genoeg aan het woord zijn op de Belgische tv.

'Ik vind het te weinig. Het EK is voetbal. Vermaak. Het is schoonheid, als het spel een beetje meezit, en wetenschap, als je dat erin wilt zien.'

En hij schrijft over het chic soort bollen pellen dat Rafael van der Vaart momenteel doet bij de NOS.

Je kwalificeren voor de Olympische Spelen en toch niet. Maarten Hermans, kanoslalommer, haalde de internationale eis en dacht zich zo te kwalificeren voor Rio. Maar NOC*NSF heeft voor Nederlandse topsporters ook eigen geldende regels, en die haalde Hermans niet.

NOC*NSF selecteert alleen (de in hun ogen) kansrijke olympiërs. De door de nationale sportkoepel opgestelde limiet heeft een praktische reden: de financiële middelen voor voorbereiding en afvaardiging zijn beperkt. Overigens is Hermans niet de enige, onder meer marathonloper Michel Butter kan erover meepraten.

En wat nu? Zoeken naar een ander land, dacht Hermans. Dus doet hij onderstaande oproep op zijn website:

'Topsporter zonder status zoekt sportminnend land
Zijn aanbod?
Olympiër volgens internationale norm 2016
Vierde van de wereld in 2014
Zijn kracht?
De beste willen zijn en de beste kunnen zijn.
Welk land zal er straks juichen voor Maarten?'

Wij van het sportblog denken graag mee met de kanoslalommer. Qatar misschien?

Maarten Hermans aan het trainen voor de WK in 2013. Beeld Jiri Buller
Maarten Hermans aan het trainen voor de WK in 2013.Beeld Jiri Buller

Bart Vlietstra, verslaggever ter plaatse tijdens het EK, beschrijft de gedachten van Marc Wilmots. Voor even in het hoofd van de bondscoach van de Belgen.

Het is zaterdagavond. ­Wilmots monstert zijn troepen, terwijl hij zijn broodje hamburger rijkelijk belegt. (+)

Schrikreactie Cristiano Ronaldo tijdens Portugal - Oostenrijk Beeld epa
Schrikreactie Cristiano Ronaldo tijdens Portugal - OostenrijkBeeld epa

En omdat we er geen genoeg van kunnen krijgen op deze toch wat deprimerende, regenachtige maandag, hieronder nog een aantal fotobewerkingen met een schrikkende Ronaldo:

Het beeld van een schrikkende Cristiano Ronaldo tijdens de wedstrijd tegen Oostenrijk van afgelopen zaterdag ging meteen het internet over. En nu, twee dagen later, gaat het dat nog steeds. Creatievelingen hebben ondertussen namelijk de foto bewerkt. Zo schrikt Ronaldo van een uitgestoken hand van de niet zo hygiënische Duitse bondscoach Joachim Löw, hij schrikt van Messi en draagt -stijlvol- een handtas. Uiteraard in bijpassende kleuren.

Hieronder en aantal voorbeelden:

52 jaar moest de stad Cleveland in de Amerikaanste staat Ohio het doen zonder titel in een van de grote Amerikaanse sporten. Tot in Akron, Ohio, LeBron James werd geboren, daar door zijn alleenstaande moeder werd opgevoed en Cleveland 31 jaar later een NBA-titel schonk. Op vaderdag.

Het gebeurde allemaal op zondag in Oakland, waar Cleveland Cavaliers de Golden State Warriors versloegen met 93-89. Het was een regelrechte sensatie. Cleveland stond tot een paar duels geleden met 3-1 achter in de best-of-seven-series. De club is nu het eerste team dat in de NBA-finale zo'n achterstand weet weg te poetsen. En Golden State Warriors is statistisch het beste NBA-team ooit. De ploeg won een recordaantal van 73 keer in het reguliere seizoen.

Met het winnen van de finale is de cirkel rond voor James. Twee jaar geleden verliet James, toen als absolute topspeler in de NBA, het absolute topteam met de naam Miami Heat. Hij had nog vele titels kunnen winnen, maar James wilde terug naar zijn geboortestreek. Het verbaasde de kenners. Waarom die zonnige jetsetstad in het zuiden van Florida inruilen voor het kleurloze Cleveland? Maar James wist het zeker. Op zondag 19 juni 2016 kreeg hij gelijk.

null Beeld afp
Beeld afp
Meer over