Teruglezen - Portugal verslaat Frankrijk in verlenging en is Europees kampioen

Portugal won binnen negentig minuten slechts één van de zeven wedstrijden die het land speelde. Toch kroonden de Portugezen zich vanavond tot Europees kampioen. In de EK-finale versloeg Portugal de favoriet Frankrijk in de verlenging: 1-0. Lees hier het livelblog rustig terug.

Portugal Europees kampioen Beeld epa
Portugal Europees kampioenBeeld epa

Hij viel na 25 minuten geblesseerd uit en kon zijn tranen niet in bedwang houden. Twee uur later is Ronaldo opnieuw tot tranen geroerd, nu van vreugde. Hij wint met Portugal het Europees kampioenschap 2016.

'120 - Het is afgelopen in Saint-Denis. Wat een verrassing: Portugal schrijft voetbalhistorie en is Europees kampioen. Wie had dat gedacht?

'115 - Wat een drama voor de Fransen. Ze konden de finale alleen maar winnen, toch? Daar lijkt het niet op. Les Bleus heeft nog vijf minuten om een horrorscenario te voorkomen: de finale verliezen in eigen land.

Portugal leidt met 1-0 door het doelpunt van Eder. Elke minuut benutten de Portugezen nu om tijd te rekken. Groot gelijk hebben ze.

'109 - Doelpunt Portugal! Eder schiet de Portugezen op voorsprong. Hij haalt verdekt uit vanaf twintig meter. Lloris ziet de bal te laat en kan hem niet tegenhouden.

Even daarvoor loste Guerreiro al een waarschuwingsschot. Hij schoot een vrije trap tegen de lat. Blijkbaar was dat niet voldoende voor de Fransen.

Ondertussen schikt Ronaldo zich in zijn nieuwe rol. Hij lijkt de nieuwe bondscoach van de Portugezen.

'105 - Eerste helft van de verlenging zit erop. Op de kopbal van Eder na is er weinig gebeurd. De vraag wat het nut van een verlenging is, is dit toernooi al meerdere keren gesteld. Ook nu lijken beide ploegen vooral te voetballen om geen goal meer tegen te krijgen. De krachten zijn op.

'104 - Een kans voor Portugal, en een goede ook! Uit een corner kopt invaller Eder hard in. Hij heeft de pech dat Lloret op de goede plek staat en de bal uit de goal slaat.

'100 - Tien minuten onderweg in de verlenging. Echte kansen heeft het nog niet opgeleverd. Of het moet de kopbal van Pepe zijn geweest. Hij knikte rakelings naast, maar werd ook teruggevlagd. Pepe zou buitenspel hebben gestaan.

'90 - We voetballen weer. Frankrijk en Portugal mogen nu proberen om in twee keer vijftien minuten wel een doelpunt te maken. Lukt dat niet, dan bepalen strafschoppen wie Europees kampioen wordt.

'93 - Het is afgelopen in Saint-Denis. Het is de eerste keer dat een EK-finale in 0-0 eindigt. Laten we hopen dat de verlenging iets meer spektakel brengt, al hebben eerder verlengingen dit toernooi het tegendeel bewezen. Even volhouden nog, U wilt toch ook weten wie zich uiteindelijk tot Europees kampioen kroont?

'92 - Daar was dan toch bijna de beslissing. Uit een voorzet krijgt Gignac de bal met zijn rug naar het doel. Na wat keren en draaien schiet hij vanaf vijf meter. De bal gaat voorbij de Portugese doelman, maar de paal staat een Europese titel voor Frankrijk tot nu toe in de weg.

'84 - Een uitzondering op de regel: Sissoko. Wat een heerlijke voetballer met enorm veel power. Nu lost hij van ruim 25 meter een schot op doel. De bal zou strak de lange hoek in zijn gevlogen, ware het niet dat doelman Rui Patricio knap redt.

'80 - Kijk, weer eens wat onwinding. Een voorzet van Nani valt prompt bijna binnen. Lloris tikt de bal uit de doelmond. De omhaal van Quaresma vervolgens ziet er fraai uit, maar is een prooi voor de Franse doelman.

Het is zoeken naar leuke momenten, want de wedstrijd is het aanzien nauwelijks nog waard.

'75 - Alsof Giroud het blog leest. Nog voordat we het bericht over een doelpuntloze EK-finale online hadden staan, schoot de Franse spits uit de draai bijna raak. Keeper Rui Patricio werkte echter niet mee en ranselde de bal uit zijn doel.

'75 - Nooit eerder moesten we zo lang wachten op een doelpunt in een EK-finale. Een feitje waar we nog wel hoop uit kunnen putten: nog nooit eindigde een EK-finale zonder doelpunten.

'70 - De wedstrijd kabbelt voort. Hoewel de openingsfase van het duel veelbelovend was, is het niveau daarna snel gedaald. De blessure van Ronaldo lijkt als een deken over de wedstrijd te liggen.

Portugal lijkt een verlenging prima te vinden, terwijl Frankrijk het duel binnen de negentig minuten hoopt te beslissen.

'66 - Daar was 'ie dan, de levensgrote kans voor Frankrijk. Uit een voorzet van de net ingevallen Coman kan Griezmann vanaf vijf meter vrij inkoppen. De kleine aanvaller mikt echter te hoog en kopt de bal over. Weg kans.

'58 - Opmerkelijk: bondscoach Deschamps haalt Payet binnen het uur naar de kant. De smaakmaker van de eerste wedstrijden wordt vervangen door de snelle Coman.

'55 - Tien minuten onderweg in de tweede helft. Zelfde spelbeeld als in de eerste helft: Portugal zakt in, terwijl Frankrijk ten aanval trekt. Heel overtuigend doet Les Bleus dat overigens nog niet. Echte kansen heeft het nog niet opgeleverd. Pogba probeerde het van 20 meter, maar zijn schot miste de goede richting. Zo nu en dan komt Portugal er snel uit, net als voor rust.

'51 - De mot van Ronaldo is overigens niet de enige mot in het stadion. Er is sprake van een heuse mottenplaag in het Stade de France. Dat komt doordat afgelopen nacht de verlichting in het stadion bleef branden.

'46 - De tweede helft is begonnen. Geen wissels bij zowel Frankrijk als Portugal. Stand nog altijd 0-0.

Deed Payet het expres of niet? Die vraag valt moeilijk te beantwoorden, al leek het een fair duel. Op deze foto is wel te zien dat de klap hard aan moet zijn gekomen bij Ronaldo.

'45 - Het is rust bij Portugal - Frankrijk. De Fransen begonnen sterk aan de wedstrijd met een goede kans voor Griezmann en een zeer sterk spelende Sissoko.

Maar eigenlijk is het de hele eerste helft maar over één ding gegaan: de blessure van Ronaldo. De aanvaller kreeg al vroeg in de wedstrijd een tik van Payet. Hij probeerde het nog even maar liet zich na 25 minuten, tot in tranen ontroerd, vervangen.

Cristiano Ronaldo beseft dat zijn toernooi vroegtijdig eindigt. Beeld ANP
Cristiano Ronaldo beseft dat zijn toernooi vroegtijdig eindigt.Beeld ANP

Nog even terug naar Ronaldo. Tot dusver is deze avond een drama voor hem. Alsof de blessure nog niet genoeg was, werd hij ook nog eens lastig gevallen door een mot. Op sociale media men daar wel raad mee. Het insect heeft inmiddels tientallen twitteraccounts.

'37 - Hoe gaat het op het veld? Frankrijk is de bovenliggende partij. De ploeg probeert de druk op de aangeslagen Portugezen op te voeren. Zo nu en dan kruipt Portugal uit de schulp. Even was daar de ruimte voor Adrien Silva. De middenvelder schrok echter van de tijd die hij had, dat hij niet wist wat hij ermee moest.

Dat Bale en Ronaldo niet de beste vrienden zijn is algemeen bekend. Maar een blessure in de EK-finale gun je niemand. Ook Bale zijn 'vriend' Ronaldo niet, getuige zijn steunbetuiging.

De blessure van Ronaldo betekent dat hij niet de EK-topscorer aller tijden wordt. Althans niet vanavond. De Portugees had nog één doelpunt nodig om Michel Platini voorbij te streven. Hij staat dus nog zeker vier jaar op gelijke hoogte met de Fransman.

'30 - Bij de Fransen maakt Sissoko een erg sterke indruk. De middenvelder begon nog als wisselspeler aan het toernooi, maar heeft zich in de ploeg van bondscoach Deschamps geknokt. Vanavond lijkt hij het vertrouwen van de coach terug te willen betalen.

'24 - Een enorme opdoffer voor Portugal. Ronaldo gooit zijn aanvoerdersband af en zakt naar de grond. Na 25 minuten zit de wedstrijd er op voor de superster. Hij heeft te veel last van zijn knie na een duel met Payet. Op de brancard en met een betraand gezicht gaat hij naar de kant. Quaresma is zijn vervanger.

Ronaldo in tranen naar de kant Beeld reuters
Ronaldo in tranen naar de kantBeeld reuters

'22 - Heerlijke actie van Umtiti. De verdediger stoomt op en steekt het middenveld over. Vanaf twintig meter besluit hij te schieten. Keeper Rui Patricio kan de bal over tikken.

'17 - Een drama voor Portugal en Ronaldo. Met tranen in zijn ogen is de vedette er weer bij gaan zitten. Hij lijkt niet verder te kunnen...

'13 - Ondertussen houden ze in Portugal hun hart vast. Sterspeler Ronaldo loopt te trekkebenen. De aanvaller werd al vroeg in de wedstrijd hard van de bal gelopen door Payet, al was het geen overtreding.

'9 - Oei, dat scheelde niets. Pepe glijdt uit en leidt balverlies achterin. Met een lange bal zet Frankrijk Griezmann vrij voor het doel. Zijn kopbal wordt echter ternauwernood gered door keeper Rui Patricio.

'6 - Frankrijk is sterk begonnen aan het duel. Ploeg dringt aan op de helft van de Portugezen. Dat heeft tot nu toe tot een kans geleid van Griezmann. De kleine aanvaller besloot schuin voor het doel echter zelf te schieten in plaats van de bal voor te geven.

4 - Eerste kansje van de wedstrijd is voor Portugal. Nani sprint achter een diepe bal aan. Vanaf de rand zestienmeter neemt hij de bal op de volley. Bal gaat een metertje om twee over. Maar de Portugezen hebben even laten zien dat ook zij er zijn vanavond.

'1 - Eerste balcontact van Ronaldo wordt begroet met een flink fluitconcert vanaf de tribunes. Sterkt het de vedette? Kan hij zijn land naar de titel leiden?

De wedstrijd is begonnen. De Engelse scheidsrechter Mark Clattenburg heeft voor het eerste gefloten.

Een opvallende naam in de basisploeg bij Portugal: Renato Sanches. De middenvelder is de jongste speler ooit in een EK-finale. Hoe oud is hij dan wel niet? exact 18 jaar en 327 dagen oud. Pikant: hij lost ploeggenoot Ronaldo af, die als tiener in 2004 heel lang de jongste speler ooit was in een EK-finale.

De opstellingen der beide elftallen. Frankrijk laat de basiself voor de finale ongewijzigd. Bij Portugal wel veranderingen. Pepe keert terug van zijn blessure en ook William Carvalho heeft weer een basisplaats.

In Frankrijk hebben ze de bus om morgen door de Franse straten te trekken maar alvast klaar gezet. Verliezen is geen optie getuige de tekst op de zijkant van de bus: Europees kampioen 2016

Naast de vraag wie zich na vanavond voorlopig kampioen van Europa mag noemen, wordt er nog een vraag beantwoord: wie is de beste speler van het toernooi? Dus is het vanavond (naar alle waarschijnlijkheid) ook de strijd tussen Antoine Griezmann en Cristiano Ronaldo. Griezmann, nu al goed voor zes treffers, wordt sowieso topscorer op dit EK, maar hoopt met de Franse titel in de voetsporen te treden van zijn landgenoten Michel Platini (EK 1984) en Zinedine Zidane (WK 1998). Ronaldo is dankzij zijn drie doelpunten op dit toernooi gedeeld EK-topscorer allertijden, maar droomt ervan datgene te doen wat Portugese voetbalhelden als Eusébio en Luis Figo nooit lukte: een titel winnen met A Selecção.

Lees meer over de zeven raakvlakken van beide spelers hebben.

Romantici vinden hem onuitstaanbaar, anderen genieten juist van zijn manier van verdedigen. Feit is dat er altijd discussie is rond Pepe. De Portugees moest de halve finale tegen Wales aan zich voorbij laten gaan door een blessure. In de duels ervoor groeide hij uit tot een van de beste verdedigers van het toernooi.

Vanavond is hij er weer bij om zijn land naar de Europese titel te leiden. Lees hier een profiel over de veelbesproken verdediger Pepe.

Pepe Beeld ap
PepeBeeld ap

Volkskrantjournalist Willem Vissers volgde het EK vier weken lang op de voet. Soms maakte zijn voetbalhart een sprongetje door het verzorgde positiespel van Duitsland, om niet veel later bijna depresief te worden van de wedstrijd Kroatië - Portugal.

Elke dag belden we met hem. Nog een keer laat hij zijn licht schijnen over het toernooi, en dan met name over de finale. 'Het is een goeie finale. Ik ben benieuwd of de Portugezen Frankrijk kunnen afstoppen. En Ronaldo staat in de finale, ook leuk.'

Het moet vanavond één groot feest worden in Frankrijk. Eigenlijk houdt geen enkele Fransman er rekening mee dat het ook nog fout kan gaan. Dus lopen de supporters uit naar grote pleinen om de wedstrijd gezamenlijk te kijken. De Parijse politie heeft al opgeroepen niet meer naar de fanzone bij de Eiffeltoren te komen: het is er al bomvol.

Meer over