Teruglezen - Mannen én vrouwen goud ploegenachtervolging

Teruglezen over de vijftiende dag van de Winterspelen in Sotsji, waarop Jorrit Bergsma zorgde voor een kleine schaatsrel in het tot dusver vredelievende en succesvolle toernooi. Dat kan hieronder.

Wat er nog meer gebeurde? Ireen Wüst werd vandaag de beste Nederlandse olympiër ooit. Zij won goud op de ploegenachtervolging, haar vijfde medaille deze Spelen. En de Nederlandse mannen revancheerden zich op hetzelfde onderdeel voor voor mislukkingen in het verleden. 

Er was ook teleurstelling: snowboardsters Nicolien Sauerbreij en Michelle Dekker werden vanochtend uitgeschakeld op de parallelslalom. En Edwin van Calker heeft zijn eerste twee runs met de viermansbob achter de rug. Zij staan voorlopig 12de. Morgen de ontknoping.

Lisette van der Geest
null Beeld epa
Beeld epa

19.59 uur - Team Nederland in het Holland Heineken House:

19.55 uur - Van Calker na eerste twee runs op 12de plaats
De ontknoping is morgen. Dan staan de derde en de vierde run op het programma, maar Van Calker staat met zijn viermansbob op de voorlopige 12de plaats.

Zijn eerste run ging in 55,55. De tweede in 1.51,12. Na de eerste run bezette Van Calker nog de dertiende plaats, maar door een crash van Canada steeg hij in het voorlopige klassement.

undefined

null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld getty
Beeld getty

19.41 uur - Jorrit who?

19.17 uur - Tijd Van Calker in tweede run: 1.51,12

19.16 uur - Van Calker niet foutloos, niet tevreden

19.16 uur - Snelste starttijd tot nu toe voor Van Calker

19.15 uur - Van Calker naar beneden in tweede run

19.02 uur - Gekke bekken trekken
We zijn er toch niet zo goed in, dus dan kunnen we er beter maar om lachen: kunstrijden. De NOS zette de vreemde gezichtsuitdrukkingen op een rij van kunstschaatsers tijdens de Spelen. Filmpje zien? Dat kan hier.

18.55 uur - De kamergenoten Wüst en Verweij, deze Spelen goed voor zeven keer goud:

18.50 uur - Koops niet, Richardson wel:

18.49 uur - Er is niks mis met het leven van een olympisch atleet die klaar is:

18.45 uur - Van Calker dertiende na eerste run
Edwin van Calker is dertiende na de eerste run van de viermansbob. Hij noteerde een tijd van 55,55. Het team van Rusland staat momenteel eerste. De tweede run begint om 19.00 uur.

undefined

18.38 uur - Koops is teleurgesteld in Bergsma
Arie Koops is teleurgesteld in schaatser Jorrit Bergsma. Dat zei de bondscoach van de achtervolgingsploeg nadat Oranje zaterdag goud won op de Olympische Spelen. 'Natuurlijk mag je afhaken, maar dat moet je dan een maand van tevoren doen, en niet een dag voor de wedstrijd', aldus Koops.

Bergsma gaf gisteren aan bij Koops dat hij zich geen deel voelt uitmaken van het team. In een sms-je meldde hij zich af. Vanmorgen zei Bergsma dat hij zich 'genaaid' voelde als reserve-rijder.

Koops: 'Ik begrijp wel dat hij baalt dat hij niet rijdt. Maar het gaat hier om het resultaat. Ik ga niet wisselen om het wisselen.' In de ogen van Koops was Bergsma vrijdag en zaterdag wel gewoon beschikbaar in gevallen van nood. 'Onze conversatie hield op met mijn mededeling dat hij zich beschikbaar moest houden', aldus Koops.

'Als reserve ben je heel belangrijk, en kun je de andere jongens motiveren. Ik heb Jorrit ook nogmaals op zijn rol gewezen.'
Bergsma heeft bij Koops aangegeven af te zien van de flinke winstpremie voor de achtervolgingsploeg.

Arie Koops Beeld anp
Arie KoopsBeeld anp
Een training van de achtervolgingsploeg, met Bergsma als laatste rijder Beeld epa
Een training van de achtervolgingsploeg, met Bergsma als laatste rijderBeeld epa

18.26 uur - Finnen winnen ijshockeybrons
De Amerikaanse ijshockeyploeg keert zonder medaille terug uit Sotsji. Het Finse team vernederde de tweevoudig olympisch kampioen zaterdag met 5-0 in de kleine finale en kaapte zo de bronzen medaille voor de neus van de Amerikanen weg.

De Amerikaanse ploeg was met 15 goals in de poulefase het productiefst van alle deelnemende landen. Na de ruime overwinning op Tsjechië (5-2) in de kwartfinale haperde de machine echter. Tegen Canada in de halve eindstrijd bleef het team zonder treffers (0-1) en ook tegen de Finnen wilde het niet lukken, ondanks de twee penaltyshots die Patrick Kane kreeg.

Teemu Selanne (2), Jussi Jokinen, Juuso Hietanen en Olli Maatta scoorden wel, waarmee zij Finland net als 4 jaar geleden in Vancouver het brons bezorgden.

undefined

null Beeld reuters
Beeld reuters

18.19 uur - Reactie Koops na de ploegenachtervolging:

18.09 uur - Eerste run van Van Calker in 55,55
De eerste run van de viermansbob van Edwin van Calker ging in 55,55. Later vanavond staat de tweede run op het programma.

undefined

18.05 uur - Halve Nederlander Hirscher pakt zilver
Marcel Hirscher, de zoon van een Oostenrijkse vader en een Nederlandse moeder wint het zilver op de slalom in het alpineskiën. Zijn landgenoot Mario Matt wint het goud.

18.00 uur - Overzicht van trieste tweede plaatsen
Een bronzen medaille wordt vaak beter ontvangen dan een zilveren. Atleten die als tweede eindigen, zijn de eerste verliezer. Bronzen medaillewinnaars zijn vaak blij met hun plaats op het podium.

De website slate.com maakte een overzicht van een aantal zure tweede plaatsen in de olympische geschiedenis.

Koen Verweij, tweede op de 1500 meter Beeld afp
Koen Verweij, tweede op de 1500 meterBeeld afp

17.45 uur - Nuis op weg naar Korea
De grootste verliezer van deze Winterspelen? Misschien wel Kjeld Nuis. De grote favoriet voor winst op de 1000 en wellicht ook 1500 meter was Nuis. Totdat hij zich onverwachts niet plaatste voor het belangrijkste toernooi van het jaar. Of nou ja, het jaar? Van de laatste vier jaar.

Dan maar weer vier jaar verder denken. Dus zit Nuis momenteel in Thialf, Heerenveen, in een hal zonder olympische glans. Het tempert zijn ambitie niet.

17.36 uur - Op het podium bij de mannen
Wie zulk lang haar heeft, vraagt er misschien wel om. Sven Kramer dolt met zijn ploeggenoot Koen Verweij.

null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld reuters
Beeld reuters

17.34 uur - Koops over situatie Bergsma
Bondscoach Arie Koops werd voor de camera's van de NOS nog een keer gevraagd naar de problemen rondom Jorrit Bergsma.

Bergsma trok zich vanmorgen terug als reserverijder voor het ploegenachtervolgingsteam. Hij voelde zich 'genaaid', zei hij.

Koops zegt voor de camera dat hij Bergsma als de ideale reserve zag, met een belangrijke rol in het team. Koops had met de trainer van Bergsma, Jillert Anema afgesproken dat Bergsma zich in eerste instantie op de individuele nummers zou richten.

En wat daarna betreft: 'He's all yours, zei Jillert tegen mij. Oftewel: hij is helemaal voor mij. De route van een reserve is er een als reserverijder. Dan sta je reserve voor het team. Als je die erecode breekt, is er een klein probleempje, maar daar hebben we het later over', aldus Koops.

undefined

Arie Koops Beeld ap
Arie KoopsBeeld ap

17.25 uur - Goud Russische biatleten
De Russische biatleten Alexey Volkov, Evgeny Ustyugov, Dmitry Malyshko en Anton Shipulin hebben het goud veroverd op de 4x7,5 kilometer estafette. De tweede plaats is voor Duitsland, Oostenrijk werd derde.

undefined

17.22 uur - De reactie van Ireen Wüst, Jorien ter Mors, Marrit Leenstra en Lotte van Beek na hun winst op de ploegenachtervolging:

17.16 uur - Leenstra op gelijke hoogte met verloofde
Door haar gouden medaille op de ploegenachtervolging deelt schaatsster Marrit Leenstra meer met haar verloofde dan veel andere geliefden doen. Matteo Anesi won acht jaar geleden goud op de ploegenachtervolging met het Italiaanse team, vandaag zag vanaf de tribune in de Adler Arena hoe zijn verloofde Leenstra hetzelfde deed.

Leenstra, eerste van links Beeld epa
Leenstra, eerste van linksBeeld epa

17.13 uur - Olympische vlam brandt voorlopig voor laatste keer
De vlam in het Olympisch Stadion brandt vandaag voorlopig voor de laatste keer. Bij elke gouden medaille werd de vlam ontstoken, vandaag twittert Patrick Wouters van den Oudenweijer, manager van de TVM schaatsploeg en initiatiefnemer van de Coolste Baan van Nederland, de ijsbaan in het Stadion hierover:

17.09 uur - Team Kamphuis helpt Team Van Calker:

16.54 uur - Wüst beste Nederlandse olympiër ooit
Ireen Wüst is de Nederlandse atlete met de meeste olympische medailles. Ze won ongeveer een half uur geleden haar achtste medaille, daarmee heeft Wüst er een meer dan haar ploeggenoot Sven Kramer.

Vooral Sotsji is voor Wüst een succesvol toernooi gebleken. Hier won zij vijf medailles, twee gouden en drie keer zilver (respectievelijk de 3000, de ploegenachtervolging en de 1000, de 1500 en de 5000 meter).

Rintje Ritsma was tot deze Spelen recordhouder met zes plakken. De oud-schaatser pakte zijn eerste twee medailles (tweede op de 1500 meter en derde op de 5000 meter) tijdens de Spelen van Lillehammer in 1994. In Nagano voegde hij daar 4 jaar later drie medailles aan toe. De veelvoudig allroundkampioen behaalde zilver op de 5 kilometer en brons op de 1500 en 10.000 meter.

undefined

Ireen Wüst, beste Nederlandse olympiër ooit Beeld reuters
Ireen Wüst, beste Nederlandse olympiër ooitBeeld reuters
null Beeld epa
Beeld epa

16.43 uur - Medailleceremonie op ijsbaan
Op de andere afstanden werden de medailles pas later uitgereikt, op Medal Plaza. Maar de meer indrukwekkende ceremonie ontbreekt vandaag voor de schaatsers. De Nederlanders krijgen hun medaille in de Adler Arena omgehangen.

Voor wie het nog niet goed meegekregen heeft: Polen is derde bij de mannen, Korea tweede. De uitslag bij de vrouwen is alleen in het geval van de derde plaats anders. De Russinnen wonnen het brons, achter Polen en Olympisch Kampioen Nederland.

undefined

undefined

16.38 uur - Schaatsers verbreken langlaufrecord
De Nederlandse schaatsploeg heeft in Sotsji voor een bijzonder record gezorgd. Op elke afstand en elk onderdeel belandde minimaal één Oranje-rijder op het podium.

Tot nu toe stond Noorwegen bovenaan de lijst. Dat land was in 2002 erg succesvol bij het langlaufen. Bij tien langlaufonderdelen verzekerden de Noren zich van eremetaal. Bij het langebaanschaatsen behaalde Oranje in Sotsji op alle twaalf onderdelen medailles.

16.35 uur - Sven Kramer over problemen Bergsma
Sven Kramer na afloop van de ploegenachtervolging voor de camera van de NOS over de problemen rondom Jorrit Bergsma : 'Het is een spijtige situatie. Ik wil voorop stellen dat wij niks hebben tegen Jorrit Bergsma, in tegendeel zelfs. Dat wil ik duidelijk maken. Wij hebben persoonlijk niks, er is geen vete. Dit is zijn besluit en vervolgens moeten wij het hier doen.'

undefined

16.28 uur - Polen leken vooraf al genoegen te nemen met zilver
De opstelling van de Poolse vrouwen in de finale lijkt al genoeg te zeggen over hun instelling. Polen schaatstste de finale met Wozniak, de minste rijdster van het viertal dat ze tot hun beschikking hebben.

Het kan dat dit te maken had met de status van een olympische medaille in Polen.

16.25 uur - Nederland rijdt 2.58,05, dit is het derde olympische record dat de Nederlandse vrouwen deze Winterspelen rijden

16.25 uur - Nederlandse vrouwen met overmacht Olympisch Kampioen

16.24 uur - De Nederlandse vrouwen rijden op hetzelfde schema als tijdens de halve finale

16.23 uur - Poolse vrouwen ondertussen in het vizier

16.23 uur - Nederland rijdt onder het schema van het wereldrecord

16.23 uur - Nederland in eerste ronde al 1,5 seconde langzamer

16.22 uur - Nederlandse vrouwen gestart

16.19 uur - Rusland wint brons
De vrouwen van Rusland winnen het brons, Japan is vierde op het onderdeel ploegenachtervolging.

De tijd voor Rusland: 2.59,73, zo snel is Rusland nog niet geweest. Nederland reed eerder vandaag in de 2.58. Nu Nederland in de baan voor de finale tegen Polen.

16.14 uur - Vrouwen trekken hun schaatsen aan
De Nederlandse vrouwen trekken hun schaatsen aan. Eerst komt de strijd om het brons tussen Rusland en Japan, daarna volgt de finale. Voor Nederland in de baan: Marrit Leenstra, Jorien ter Mors en kopvrouw Ireen Wüst. Lotte van Beek zit wel op het middenterrein, maar is reserve.

16.04 uur - Nederland Olympisch Kampioen
Tijdens Olympische Spelen gebeuren er vaak gekke dingen. Acht jaar geleden stapte Sven Kramer op een blokje, vier jaar later faalde het op papier sterkste team van het veld door miscommunicatie. Maar zojuist in Sotsji namen de mannen van het Nederlands team revanche.

Sven Kramer wint hiermee zijn derde medaille van het toernooi. Hij won twee keer goud en een keer zilver. Voor Koen Verweij en Jan Blokhuijsen gaat het om hun tweede medaille van deze Winterspelen.

Korea wint het zilver, Polen het brons. De Nederlandse vrouwen, ook favoriet voor dit onderdeel, komen straks in actie.

null Beeld epa
Beeld epa
Start ploegenachtervolging met Sven Kramer op kop Beeld epa
Start ploegenachtervolging met Sven Kramer op kopBeeld epa

16.03 uur - Nederland Olympisch Kampioen in 3.37,71

16.03 uur - Laatste ronde, voorsprong ruim 2 seconden

16.02 uur - Voorsprong 1,5 seconde voor Nederland

16.02 uur - Kramer op kop, nu wordt het verschil gemaakt, bijna 1 seconde

16.02 uur - De Koreanen nu bijna 0,4 langzamer

16.01 uur - Beide teams zijn veel sneller dan gisteren, nog steeds nagenoeg gelijk op

16.00 uur - Nederland en Korea gaan gelijk op

15.59 uur - Nederlanders gestart
Alleen goud is goed genoeg voor Verweij, Kramer en Blokhuijsen.

15.57 uur - De Polen pakken het brons
Tijd voor de Polen: 3.41,94. Zij verslaan hiermee Canada (3.44,27), het team dat vier jaar geleden de olympische titel won op dit onderdeel.

Nu de Nederlanders tegen de Koreanen. Team Nederland bestaat uit Koen Verweij, Sven Kramer en Jan Blokhuijsen. Zij zijn de grote favoriet en hebben iets goed te maken. In Vancouver ging het mis met de onderlinge communicatie en werden de favorieten derde. In Turijn stapte Sven Kramer op een blokje.

15.51 uur - De een kan beter overweg met de bondscoach / technisch directeur van de KNSB dan de ander:

15.41 uur - Youp van 't Hek over het Fanny Blankers- Koengevoel

Youp van 't Hek schrijft een column over een gesprek tussen Annemijn, de 5-jarige dochter van de winnares van de bronzen medaille op de vijf kilometer, Carien Kleibeuker en Ireen Wüst.

Van 't Hek: 'Maar nu vond ze het voor een keertje wel weer eens leuk. Omdat het de Olympische Spelen zijn. En als mama brons gepakt heeft, kom ik uitgebreid in beeld om de boel een beetje te relativeren. Om alles in het juiste perspectief te plaatsen. Het Fanny Blankers-Koengevoel. Dit alles onder het motto: het is maar schaatsen. Niks meer. Niks minder. Gewoon een hobby. Maar iedereen doet er al jaren veel te ingewikkeld en belangrijk over.'

Lees hier de column van Youp van 't Hek.

15.33 uur - Leenstra rijdt ook finale
Niet Lotte van Beek, maar Marrit Leenstra rijdt straks de finale van de ploegenachtervolging bij de vrouwen. Naast Leenstra bestaat het team uit Ireen Wüst, de onbetwiste kopvrouw, en multitalent Jorien ter Mors.

Van Beek schaatste gisteren wel in de kwartfinale, samen met Ter Mors en Wüst. Eerder vandaag werd Van Beek gewisseld voor haar ploeggenootje Leenstra in de halve finale.

Ter Mors, Wüst, Leenstra Beeld getty
Ter Mors, Wüst, LeenstraBeeld getty

15.29 uur - As van Sarah Burke uitgestrooid in Sotsji
NBC meldt dat de as van de in 2012 overleden Canadese freestyleskiester Sarah Burke in Sotsji is uitgestrooid.

Burke, die ook wel bekend stond als de koningin van het freestyleskiën, overleed in 2012 na een coma van ruim een week aan verwondingen die ze opliep na een val.

Burke werd donderdag al herdacht in Sotsji. Zie hier de beelden van de NOS.

15.12 uur - Billenfoto's
Billenfoto's. Wat?, zult u denken. Billenfoto's ja. Wij kunnen er nou eenmaal ook niets aan doen dat schaatsers (die atleten met die gevormde bilpartij inderdaad) daar nou eenmaal over twitteren.

Olympisch kampioen Michel Mulder plaatste zojuist een foto op Twitter van shorttrackzusjes Sanne en Yara van Kerkhof in de rij voor de McDonalds. 'Krijg je nog terug van gisteren', stuurde hij erbij.

Een dag geleden plaatste Yara van Kerkhof (de jongste van de twee zussen) namelijk een foto op Twitter waar Mulder in haar beeld stond voor de shorttrackfinale. Ze reageerde daarmee op een eerdere tweet van Mulder, waarin hij aangaf op de eerste rij te zitten. Van Kerkhof zat daar kennelijk direct achter.

Maar ja, als de goedlachse Mulder een dag later de kans krijgt haar terug te pakken, doet hij dat. 'Hier worden je billen niet beter van he ;)', stuurt Mulder bij de foto. Daarmee doelt hij uiteraard op de locatie, de hamburgertent. De wedstrijden zijn voorbij, wat junkfood mag inmiddels.

Rest ons de vraag: geldt voor de billen van Mulder niet hetzelfde als voor Van Kerkhof?

undefined

15.03 uur - Assen maakt zich op voor huldiging
Ach ja, we zijn nog niet klaar in Sotsji. Er komen nog twee medailles bij, in welke kleur moet alleen het komende uur nog even blijken. Maar thuisblijver Marije Joling van schaatsteam Corendon twittert alvast een foto van de voorbereidingen in haar thuisstad Assen. Hier worden de sporters bij terugkomst in Nederland gehuldigd.

14.58 uur - 'Opeens wordt Jorrit Bergsma dwars. Een rel.'
Sportverslaggever John Volkers is in Sotsji aanwezig. Hij schrijft over de kleine rel die Jorrit Bergsma vanmorgen veroorzaakte.

'Het Nieuwste Schavot in de Volkskrant drukte vandaag in de meest bekeken rubriek van de sportkrant de dubbelganger van Jorrit Bergsma af. Het was Donkey, de ezel uit Shrek. Tegen de tijd dat ik die malle illustratie onder ogen kreeg en er een lach uitgooide, gooide diezelfde Bergsma een partijtje koppigheid in de strijd die afdeed aan zijn flonkerende olympische status.

'Het was eindelijk zo ver, zeiden we in het journalistieke peloton. Bijna drie weken was er geen rimpel te bekennen in de Nederlandse sportploeg, maar nu hadden we dan toch eindelijk ons Hollandse relletje.'

Het volledige artikel van John Volkers lezen? Dat kan hier.

14.55 uur - Dweilpauze, bijna tijd voor revanche
De finale begint bijna. De Nederlandse mannen kunnen eindelijk hun revanche nemen voor de twee voorgaande edities van de Spelen, waar het bij de ploegenachtervolging volledig mis ging.

Een verschil met Vancouver en Turijn is alvast gemaakt en wel door de reserve. Zoals vanmorgen en vanmiddag al uitgebreid in het nieuws was: Jorrit Bergsma bedankt voor zijn rol en is niet meer aanwezig op het middenterrein.

null Beeld anp
Beeld anp

14.42 uur - Nederland in finale tegen Polen
De strijd om brons gaat tussen Japan en de Russen. De Nederlandse vrouwen reden overigens een Nederlands record: 2.58,43. De Poolse vrouwen plaatsten zich in 3.00,60.

14.39 uur - Nederland naar finale
Het was geen moment spannend, de Nederlandse vrouwen schaatsten moeiteloos naar een finaleplaats. Zij rijden later vandaag tegen de Poolse vrouwen.

14.38 uur - De Japanse vrouwen denken aan strijd brons
De Japanse vrouwen lijken met de rem erop te rijden, om zich zo te sparen voor de strijd om het brons. Nederland heeft al 8 seconden voorsprong.

14.37 uur - Nederland ligt al drie seconden voor op Japan
In de baan voor Nederland: Ireen Wüst, Marrit Leenstra en Jorien ter Mors

14.36 uur - Nederland gestart
De Nederlandse vrouwen zijn zojuist gestart in de halve finale van de ploegenachtervolging. Ze rijden tegen Japan.

14.33 uur - Polen wint
Polen, dat vier jaar geleden brons won in Vancouver, weet dat zij deze editie van de Winterspelen minimaal zilver of goud winnen. Zij hebben zich zojuist ten koste van Rusland geplaatst voor de finale.

14.31 uur - Rusland en Polen gestart
De vrouwen van Rusland en Polen rijden nu om een plek in de finale. De vrouwen rijden 6 ronden, de mannen rijden later vanmiddag 8 ronden.

14.27 uur - Ploegenachtervolging op punt van beginnen
De Nederlandse vrouwen beginnen in een andere samenstelling dan gisteren. Lotte van Beek is gewisseld voor haar ploeggenote Marrit Leenstra. De vrouwen rijden vandaag twee wedstrijden, de mannen hebben zich gisteren al geplaatst voor de finale.

14.23 uur - Einde loopbaan Skobrev en Davis?
Het feit dat Ivan Skobrev en Shani Davis ontbreken in de troostfinales zorgt meteen voor de nodige speculaties. Het einde van een loopbaan?

14.20 uur - De kijkcijfers
De Winterspelen worden goed bekeken. In de top 10 van de kijkcijferlijst staat 9 keer de Spelen.

De halve finale ploegachtervolging mannen trok ruim 2,67 miljoen kijkers en was het beste bekeken tv-programma, meldt de Stichting KijkOnderzoek.

De halve finale shorttrack vrouwen 1000 meter staat op de tweede plek met ruim 2,65 kijkers. De kwartfinale shorttrack vrouwen 1000 meter staat op drie; die werd door ruim 2,64 miljoen mensen bekeken.

En waar werd nog meer naar gekeken? De finale van de Voice Kids. Het was het enige niet-olympische programma in de top 10 en goed voor een 7de plaats. Ruim 2,3 miljoen mensen keken hiernaar.

undefined

null Beeld afp
Beeld afp

14.13 uur - Reactie Koops
Vanmorgen gaf bondscoach Arie Koops een reactie voor de camera van de NOS. In eerste instantie ontkende hij dat Bergsma had afgezegd, totdat de verslaggever hem met dit nieuws confronteerde. Daarna hield Koops zich op de vlakte. Hieronder het filmpje:

null Beeld anp
Beeld anp

14.06 uur - Koops wist gisteren al van nieuws Bergsma?
Een opmerkelijke tweet van journalist Roelof de Vries. Bondscoach Arie Koops zou gisteren al weten van de afzegging van Jorrit Bergsma voor zijn reserverol in de ploegenachtervolging.

Koops ontkende vanmorgen in eerste instantie voor de camera van de NOS dat Bergsma had afgezegd, totdat de verslaggever hem confronteerde met de uitspraak van Bergsma eerder die ochtend. Daarna hield Koops zich op de vlakte.

14.01 uur - Nog een positieve dopingtest
Nog een positieve dopingtest in Sotsji. Langlaufster Marina Lisogar uit Oekraïne testte positief, aldus het nationaal olympisch comité van Oekraïne.

Het zou gaan om het middel trimetazidine, dat op de nieuwe lijst van verboden middelen van het IOC staat. Lisogar is de derde atlete die tijdens de Spelen positief heeft gereageerd op een dopingtest. Eerder werden in de urine van de Duitse biatlete Evi Sachenbacher-Stehle sporen gevonden van methylhexanamine, een stimulerend middel dat soms aan voedingssupplementen of partydrugs wordt toegevoegd. In zowel de A- als de B-staal werd het gebruik van de verboden stof aangetoond.

Ook bobsleeër William Frullani werd betrapt. In de stalen van de Italiaan werd de stof dimetylpentylamine aangetroffen, een prestatiebevorderend middel.

undefined

13.46 uur - En de rel rondom de ploegenachtervolging gaat nog even door:

13.07 uur - Bjørgen vooral enthousiast over sweep
De Noorse langlaufster Marit Bjørgen mag zich al ruim een uur de succesvolste vrouwelijke atlete op de Winterspelen noemen, na haar gouden medaille van vandaag op het onderdeel 30 kilometer vrije stijl.

Bjørgen herhaalde vandaag het kunstje dat haar landgenoot, biatleet Ole Einar Bjørndalen, vorige week flikte. Bjørndalen passeerde zijn landgenoot Bjørn Daehlie als succesvolste olympische sporter aller tijden met zijn achtste gouden medaille. Na het bereiken van de mijlpaal reageerde Bjørndalen bescheiden en nuchter: 'We hebben nu meer wedstrijden, dus zijn er ook meer medailles te winnen. Maar het is leuk om hem te overtreffen, want we willen allebei de beste zijn', zei Bjørndalen.

Bjørgen was vandaag vooral enthousiast over het volledig Noorse podium. 'Het is ongelofelijk, we komen allemaal uit Noorwegen', stamelde ze. 'Het winnen van de 30 kilometer was al lange tijd een doel van mij. Ik wist dat het moeilijk zou worden, maar ik voelde me de afgelopen dagen erg goed. Ik wist dat ik sterker was in de sprint, dus ik wachtte tot ze gingen aanvallen tijdens de klim. Ik volgde ze gewoon, en daarna ging ik ze voorbij.'

null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld epa
Beeld epa
Meer over