Teruglezen - Kroatië groepswinnaar, Spanje treft Italië

Perišic is de nieuwe volksheld in Kroatië met een assist en een goal. Kroatië wordt met de 2-1 overwinning op Spanje groepswinnaar. De andere wedstrijd tussen Tsjechië en Turkije werd gewonnen door Turkije met 2-0. Tsjechië ligt eruit: morgen wordt het spannend voor de Turken, de vraag is wat er gaat gebeuren in poule E.

Morata loopt de 1-0 tegen Kroatië binnen Beeld anp
Morata loopt de 1-0 tegen Kroatië binnenBeeld anp

De meest gehoorde klacht tijdens dit EK gaat over de saaiheid van de duels. Er zouden te veel landen meedoen, er was niets aan en de spanning zou pas komen in de tweede ronde.

Daarvan was vandaag geen sprake. Maar de laatste wedstrijden van poule D bewezen het tegendeel. Turkije tegen Tsjechië was enerverend, spannend en werd op hoog tempo gespeeld.

In de wedstrijd tussen Kroatië en Spanje was het tot de laatste minuut spannend. Ramons miste een penalty en zonder Modric stond Perišic op als grote man bij Kroatië.

Altijd mooi: een publiekswissel. Naar de kant gaat Perišic, de nieuwe volksheld in Kroatië met een assist en een goal.

Ondanks dat de Tsjechen weten dat de hoop vervlogen is, blijven zij het proberen. Terwijl de Turken ondertussen krampachtig proberen te voorkomen dat ze een tegengoal krijgen.

Nog twee wissels voor wat het waard is in de laatste minuten van de wedstrijd: Jaroslav Plasil wordt vervangen door Daniel Kolár. En Burak Yilmaz wordt vervangen door Cenk Tosun.

87'- Belangrijk doelpunt voor Kroatië. De Spaanse keeper De Gea wordt in de korte hoek geklopt, na een harde knal van Perišic (die stom geel krijgt voor het uittrekken van zijn shirt).

Kroatië staat nu virtueel eerste in de groep en treft in de volgende ronde een ploeg die derde is geworden in de poule.

Nog tien minuten spelen in beide wedstrijden. De Turken hebben meer goals nodig om door te gaan naar de volgende ronde. Kroatië en Spanje spelen om de eerste plek in de poule. Spanje blijft de koploper in de poule als het 1-1 blijft.

Inmiddels staan de blikken van de Tsjechische fans op de tribune steeds triester. Zij weten dat ze inmiddels nog minimaal drie doelpunten nodig hebben om in het toernooi te blijven, met minder dan twintig minuten op de klok.

Vier jaar geleden haalden de Tsjechen wel de volgende ronde, maar werden ze uitgeschakeld in de kwartfinale door Portugal. De Turken weten ondertussen dat ze gebaat zijn bij meer doelpunten, willen ze aanspraak maken op de volgende ronde van het EK.

72'- Emre Mor, de 18-jarige speler die vanavond verantwoordelijk was voor een aantal uiterst belangrijke acties, wordt gewisseld. Olcay Sahan komt in het veld. Direct daarna volgt nog een wissel, maar dan aan Tsjechische zijde: Borek Dockal wordt vervangen door Josef Sural.

72'- Kroatië kreeg terecht geen penalty van Kuipers, aan de andere kant mag Ramos het wel proberen van 11 meter. En, die gaat rechtdoor, en met een aardige redding houdt Subaši¿ de bal uit het doel. Nog steeds 1-1 dus.

65' - En daar is de 2-0 voor Turkije. Het doelpunt wordt gemaakt door Ozan Tufan.

Er ging een cruciale beslissing van de scheidsrechter aan vooraf. Arda, die op weg was naar de 2-0, werd terug gevlagd, maar ten onrechte.

Wij hopen natuurlijk op een Nederlandse EK-finalist: Team Kuipers. En wij zijn niet de enige.

Een veelzeggende wissel aan Tsjechische zijde. Middenvelder David Pavelka wordt vervangen door Milan Skoda, een spits. Het staat nog steeds 1-0 voor de Turken, aan deze uitslag hebben beide ploegen niets.

Wel een grote kans voor de pas 18-jarige Emre Mor. Hij was verantwoordelijk voor de voorzet van de 1-0. Er waren in het verleden slechts twee jongere spelers dan hij met een assist op een EK: Scifo en Rooney. Ondertussen ook een wissel aan Turkse zijde. Volkan Sen gaat eruit. Oguzhan Ozyakup komt erin.

Hadden we al gezegd dat we stiekem een beetje fan zijn van Noord-Ierland? Sympathieke debutant, heerlijke cultheld (Will Grigg, die nog geen minuut heeft mogen spelen) en fatsoenlijke, grappige fans. Moeten we nog meer redenen geven?

Enfin. Daarom hopen we dat Turkije wint van Tsjechië. Met kleine cijfers. Want dan gaat Noord-Ierland door. En krijg Will Grigg wellicht wél speeltijd.

Het eerst gevaar in de tweede helft komt van Spanje. En zoals bij bijna iedere gevaarlijke aanval is Morata betrokken.

De tweede helft is begonnen. Spanje en Kroatië maken van de strijd om de eerste plek in de poule een aantrekkelijke wedstrijd. Ook bij de Turken tegen de Tsjechen valt er te genieten van strijd.

Kijken wat de volgende 45 minuten gaan brengen.

Bij vlagen is Spanje zeer sterk, maar toch net zo vaak oogt de selectie van Del Bosque slordig. Het is in ieder geval niet meer de dominantie die we gewend zijn van de afgelopen toernooien.

De eerste helft is voorbij voor Turkije en Tsjechië. Saai is het niet - en dat mocht ook weleens tijdens dit EK. Turkije staat voor, met 1-0, maar heeft nog minimaal een doelpunt extra nodig om uiteindelijk eventueel als derde uit de poule door te gaan naar de volgende ronde. Ook voor de Tsjechen geldt dat ze moeten winnen, dus moeten zij nog minimaal twee keer scoren.

Die drang naar doelpunten is af te zien aan de wedstrijd. Volop kansen, een hoog tempo en boeiend voetbal.

45' - En daar is de 1-1 voor Kroatië. Met de hak van de schoen vliegt Fiorentina-spits Kalini¿ de bal binnen. De voorzet komt van Periši¿.

Nog vijf minuten te gaan, terwijl de Tsjechen jagen op de gelijkmaker. Het blijft een boeiende wedstrijd, met kansen over en weer.

Bij Kroatië - Spanje gaat het ook gelijk op. De gevaarlijkse man is Barcelona-speler Rakitic, die met grote passen het veld oversteekt en veel diepte brengt in het spel van Kroatië.

He tempo ligt moordend hoog in de wedstrijd tussen Turkije en Tsjechië, met grote kansen, zowel voor de Turken als de Tsjechen. Maar als de stand blijft zoals deze nu is, plaatsen allebei de ploegen zich niet voor de volgende ronde.

Ondertussenn blijft Spanje wat slordig spelen, waardoor Kroatië er toch af en toe gevaarlijk uit kan komen.

Het is niet dat Kroatië volledig onder de voet wordt gelopen in de beginfase. De ploeg kreeg al twee corners, en een inzet van ver van Rakatic belandde via de lat en de paal op de doellijn.

Saai is het evenmin bij de wedstrijd tussen Turkije en Tsjechië. Het tempo ligt hoog. Beide ploegen creëren kansen, maar vooralsnog staat het 1-0 voor Turkije.

En even een overzicht van de topscorers tijdens dit EK. Bale, vooralsnog de opvallendste speler van dit toernooi, staat sinds een paar minuten op gelijke hoogte met Morata: beiden hebben dit toernooi drie keer gescoord.

10' - En daar is ook de goal van Turkije tegen Tsjechië. De bal wordt knap binnengeschoten door spits Burak Yilmaz. Hij brengt daarmee het aantal doelpunten van de Turken tijdens dit EK op 1.

06' - Snelle goal Spanje. Na een prachtige pass van Silva op Fabregas, ziet die laatste zijn bal door Morata binnengelopen worden.

Álvaro Morata kondigde vandaag zijn terugkeer naar Real Madrid aan.

Volkskrantverslaggever Bart Vlietstra zit momenteel op de tribune bij Kroatië en Spanje. Zijn verslag staat straks direct na de wedstrijd op deze website.

Na twee nederlagen, 1-0 tegen Kroatië en 3-0 tegen Spanje, gaat Turkije vanavond op voor de laatste kans om in ieder geval met een zege het toernooi te verlaten. Het doelsaldo van de Turken is niet goed, om eventueel in het toernooi te blijven moeten zij minimaal twee doelpunten maken.

De wedstrijd Kroatië - Spanje wordt geleid door Team Kuipers.

Daar gaan we weer in ons dubbele liveblog: twee wedstrijden dus en we hopen (tegen beter weten in?) op spannende, doelpuntrijke ontmoetingen.

Fikse aderlating dus voor Kroatië, zonder Modric.

De Kroatische sterspeler Modric in viert zijn doelpunt tegen Turkije Beeld anp
De Kroatische sterspeler Modric in viert zijn doelpunt tegen TurkijeBeeld anp

En op naar de tweede groep van de avond. De opstellingen van de landen uit poule D zijn bekend!

Voor Kroatië staan straks in het veld: Subasic, Srna, Corluka, Jedvaj, Vrsaljko, Rog, Badelj, Perisic, Rakitic, Pjaca en Kalinic.

Tegenstander Spanje speelt met: De Gea, Juanfran, Ramos, Piqué, Jordi Alba, Busquets, Iniesta, Fábregas; Silva, Morata en Nolito.

Tsjechië speelt in eerste instantie met: Cech, Kaderábek, Hubník, Sivok, Pudil; Pavelka, Plasil, Krejcí, Darida, Dockal en Necid.

En voor Turkije zijn: Babacan, Gökhan, Topal, Balta, Ismail, Ozan, Selcuk, Emre Mor, Arda, Sen en Yilmaz geselecteerd.

Kroatië - Spanje is eigenlijk het leukste duel van de avond. Sterspeler van de Kroaten, Luka Modric, raakte geblesseerd tegen de Tsjechen. Hij lijkt op tijd weer fit, dus staat hij vanavond tegenover zijn sierlijke evenknie bij Spanje: Andres Iniesta. De Spanjaarden maakten indruk in hun eerste twee duels, met Iniesta als dirigent.

Lees hier onze voorspelling.

Meer over