Live

Teruglezen- Griezmann schiet Frankrijk met twee doelpunten naar EK-finale

Bereikt Frankrijk of Duitsland de finale van het EK? De tweede halve finale van het EK belooft een spektal van jewelste te worden. U kunt de wedstrijd volgen in dit liveblog.

null Beeld afp
Beeld afp

Het is over in Marseille. Frankrijk gaat door naar de EK-finale. Grote uitblinker van de avond is Antoine Griezmann met twee doelpunten. Frankrijk speelde als een eenheid vanavond met name in defensief opzicht.

De Duitsers hadden veel meer balbezit maar konden de Fransen nooit pijn doen. Voorin was er eenvoudigweg te weinig fysieke kracht.

In de finale treft Frankrijk het Portugal van Cristiano Ronaldo.

Het is afgelopen. Frankrijk gaat naar de EK-finale.

Op de Duitse bank zal Joachim Löw zich deze avond ongetwijfeld anders hebben voorgesteld. Hij is de bondscoach met de meeste halve finales op een EK of WK: vijf. Hij verbeterde het record van zijn legendarische landgenoot Helmut Schon.

Echt gelukkig is Löw echter nooit als het de laatste vier betreft. In 2006, als assistent van Klinsmann, in 2010, 2012 en vanavond verloor hij in het voorportaal van de eindstrijd. De enige keer dat het Löw wel lukte was twee jaar geleden in Brazilië toen het gastland met 1-7 werd weggespeeld. Maar ja, Frankrijk was op dit EK van een heel ander kaliber.

null Beeld photo_news
Beeld photo_news

Dechamps gunt Griezmann een publiekswissel. Hij is de man van de wedstrijd met twee doelpunten. Hij is misschien niet groot van stuk, maar hij is levensgevaarlijk gebleken.

Het geloof bij de Duitser is eruit, de moraal gebroken. In de eerste helft hadden ze het moeten doen. Toen waren ze duidelijk beter dan Frankrijk. Maar het wil allemaal niet lukken vanavond voor de Duitsers. Müller die maar niet kan scoren, Boateng die uitvalt en al die schoten die net niet op het doel zijn. We krijgen er vier minuten bij.

De Franse bondscoach Didier Deschamps moet van binnen aan het juichen zijn. Maandelang lag hij onder druk vanwege het schandaal rond Karim Benzema en Mathieu Valbuena ¿ u weet wel om de sekstape.

Deschamps moest puzzelen met zijn selectie nadat  belangrijke steunpilaren als Varane, Lass en Mathieu geblesseerd raakten. De eerste Fransman die ooit de wereldbeker optilde, in 1998, stond nog verder onder druk na het povere spel in de groepsfase.

De tweede helft tegen Ierland, de eerste helft tegen IJsland en bij tijd en wijle vanavond maakte Frankrijk indruk. Ook al was het nooit echt groots.

Deschamps was vanavond de zevende trainer die als speler (tijdens het Ek van 2000) en als trainer de halve finales van het EK heeft gehaald. Eerder deden Beckenbauer, Rijkaard, Van Basten, Zoff, Paulo Bento en Vogt hem na. De Duitser Vogt is de enige die het ooit lukte om zowel als speler en als trainer kampioen te worden. Deschamps ziet een finale tegen Portugal en zijn kans om dat prestatie van Vogts te evenaren steeds dichterbij komen.

null Beeld afp
Beeld afp

Het zit de Duitsers ook niet mee. Kimmich schiet een bal op de kruising en daarvoor ging vrije trap van Draxler rakelings naast. Het wil maar niet de avond van de Duitsers worden. Ze hebben nog maar 10 minuten de tijd om de wedstrijd om te draaien.

Griezmann en Pogba zouden de sterren van het EK worden. Bij dit doelpunt maken ze hun status waar. Natuurlijk, er gaat Duits geklungel aan vooraf. Maar dan komt de bal Pogba met zijn sierlijke voetbewegingen. Hij geeft de voorzet die Neuer niet goed wegwerkt waarop Griezmann kan binnenschieten. Frankrijk staat met 2-0 voor.

Anotoine Griezmann scoort zijn tweede.

Het is om moedeloos van te worden voor de Duiters. Al die goed opgezette aanvallen die stranden voor het echt gevaarlijk wordt. Met de minuut krijgen de Fransen meer hoop. Ze moeten het nog ruim twintig minuten volhouden.

Ondertussen heeft Löw maatregelen genomen door Götze te brengen. Dat is - zoals u weet - de man die Duitsland naar de wereldtitel schoot.

'60: Een nieuwe dreun voor Duitsland. Jerome Boateng, de imposante verdediger, moet het veld verlaten. Mustafi komt voor hem in de plaats.

Thomas Müller staat in de spits bij Duitsland. Een goede voetballer, maar geen pure spits. Dat missen de Duitsers op dit moment, een aanspeelpunt die een bal kan vasthouden. De Franse verdediging kan de combinerende Duitse voetballers voorlopig eenvoudig tegenhouden. Tegen het fysieke Franse geweld zijn de Duitsers niet bestand. Een spits als Gomez had de Duitse ploeg kunnen helpen. Maar hij zit met een blessure op de bank.

null Beeld photo_news
Beeld photo_news

'48: Frustraties bij Duitsland. Julain Draxler begaat een harde, smerige overtreding. Hij vliegt vol in op de hakken van zijn tegenstander. Hij krijgt een gele kaart.

Het begin van de tweede helft doet sterk denken aan het begin van de eerste. Frankrijk valt aan en doet dat furieus. Giroud krijgt een kans, maar treuzelt te lang. Daarvoor werd Griezmann gevaarlijk.

De tweede helft is begonnen.

null Beeld epa
Beeld epa

Antoine Griezmann heeft tegen Duitsland gescoord. En dat is best lang geleden dat zoiets is gebeurd op een EK of WK. We moeten helemaal terug naar die magische avond van 8 juli 1982 in Sevilla, toen Frankrijk en Duitsland elkaar troffen in de halve finales van het WK in Spanje.

De wedstrijd is legendarisch geworden vanwege de schandalige overtreding van de Duitse doelman Toni Schumacher op Patrick Battiston. Ook vanwege het feit dat het de allereerste keer was dat een wedstrijd op een WK met een strafschoppenserie werd beslist.

Maar voordat het zo ver kwam speelden Duitsers en Fransen 3-3 tegen elkaar. Alain Giresse zette de Fransen in de 98ste minuut nog op een 3-1 voorsprong. Het bleek niet genoeg. En het laatste Franse doelpunt op een groot toernooi tegen Duitsland. Tot de pingel van Griezmann.

null Beeld photo_news
Beeld photo_news
null Beeld afp
Beeld afp

Nog even terug naar de handsbal van Schweinsteiger. De beslissing van scheidsrechter Rizzoli doet stof opwaaien. Ja, natuurlijk de bal komt tegen de hand van de Duitser. De vraag is of hij zijn arm in een onnatuurlijke positie houdt.

Scheidsrechter Rizzoli fluit meteen af en zo gaat Frankrijk rusten met een voorsprong van 1-0. Is dat terecht? Nee, eigenlijk niet. Frankrijk begon furieus, maar zakte daarna terug.

Duitsland had daarna veel meer balbezit en dicteerde het spel. Tot echt uitgespeelde kansen kwam het niet. Can was er nog het dichtst bij na een afstandsschot.

Frankrijk staat op voorsprong. Griezmann schiet feilloos binnen.

Penalty voor Frankrijk. Schweinsteiger krijgt de bal op de hand.

'42: Hier wordt pijnlijk het zwakke punt van de Franse spits Girour zichtbaar. Hij kan opstomen naar het Franse doel, maar heeft veel te weinig snelheid. Höwedes haalt hem gemakkelijk bij. Toch weer Franrijk dat gevaarlijk is.

'41: Kansje weer voor Frankrijk. Griezmann krijgt de bal in het strafschopgebied en schiet vanuit een moeilijke hoek. Te moeilijk blijkt. Hij schiet in het zijnet.

Doelman Hugo Lloris houdt met een paar prima reddingen de Fransen tot nu toe overeind tegen de Duitse wereldkampioen. Knap keeperswerk van Lloris die als kleine jongen eigenlijk was voorbestemd om tennisser te worden.

Tot zijn dertiende reisde Lloris met zijn racket door heel Frankrijk, tot het tennistalent zijn ouders vertelde dat hij liever wilde voetballen. Volgens Lloris, die collega-doelman en concurrent Mandanda op de bank heeft weten te houden bij Les Bleus, zegt nog altijd profijt te hebben van zijn tennisverleden.

Hij zou er zijn enorme reflexen aan te danken hebben. Lloris, die bij zijn club Tottenham Hotspur uiteindelijk moest toezien hoe Leicester de Engelse titel pakte, hoopt op dit EK zijn beroemde landgenoten Joël Bats en Fabien Barthez achterna te kunnen. Bats won als doelman van de Fransen in eigen land het EK van 1984, terwijl Barthez met Les Bleus de wereldtitel van 1998 pakte.

'37: Een moment voor Frankrijk. Via een vrije trap schiet Pogba van grote afstand op doel. Groot gevaar levert het niet op. Neuer kan gemakkelijk vangen.

Frankrijk zal uit een ander vaatje moeten tappen om deze wedstrijd naar zijn hand te zetten. De ploeg oogt onmachtig tegen Duitsland dat gemakkelijk balbezit houdt. Dat balbezit is overigens mooi, maar tot grote kansen komt het niet.

De statistieken zeggen veel over deze wedstrijd. Duitsland heeft bijna 65 procent van het balbezit. Het spel speelt zich bovendien grotendeels af op de helft van Frankrijk.

'26: Duitsland heeft de controle van de wedstrijd nu stevig in handen. Nu is het weer Schweinsteiger die op doel schiet. Lloris kan redden, maar het geeft de verhoudingen van het moment goed aan: Duitsland is de baas op het veld.

'19: Duitsland schreeuwt om een strafschop. Na een Duitse combinatie komt de bal terecht bij Toni Kroos. Hij wordt daar op de hakken gelopen door Pogba. Maar scheidsrechter Rizzoli ziet er geen strafschop in.

null Beeld afp
Beeld afp

Thomas Müller is een van die voetballers die nergens echt in uitblinkt. Hij is niet snel, niet behendig en niet kopsterk. Toch is de Duitse aanvaller vaak trefzeker.

Hij bewees dat afgelopen seizoen bij Bayern waar hij 32 doelpunten scoorde in 49 wedstrijden. Maar ook in de Duitse nationale ploeg. Zowel op het WK van 2010 als van 2014 scoorde Müller vijf doelpunten. In Zuid-Afrika was hij daarmee ook topscorer.

Op een EK wil het maar niet lukken. Müller maakte op het EK in Polen en Oekraïne vier jaar geleden geen enkele treffer. Ook dit EK wist de Duitse nummer 13 geen enkele keer het doel te treffen. En niet omdat hij het niet probeert.

Van alle spelers van Die Mannschaft schoot Müller het vaakst op doel. vijfmaal redde de keeper, viermaal blockte de verdediger zijn schot, tweemaal ging de bal tegen de paal, zevenmaal schoot hij naast.

Bij deze onfortuinlijke cijfers is niet eens de penalty meegerekend die Müller miste tegen Italië in de kwartfinales. Zijn slappe schot was een makkelijke prooi voor de Italiaanse doelman Buffon.

null Beeld photo_news
Beeld photo_news

'14: Tweede kans voor Duitsland. Deze is groter. De Franse keeper Lloris moet helemaal gestrekt op een schot van Emre Can.

null Beeld afp
Beeld afp

Duitsland heeft de Franse storm overleefd. De Duitsers zijn nu veel beter in staat om de bal in de ploeg te houden. Het levert zelfs een klein kansje op voor Thomas Müller, die nog niet scoorde op dit EK.

Duitsland-Frankrijk is ook het gevecht tussen de minst doelman van het toernooi tegen de productiefste aanval op dit EK. Manuel Neuer hield zijn doel schoon tegen Oekraïne, Polen, Noord-Ierland en Slowakije. Alleen tegen Italië moest Neuer een keer vissen, maar dat was slechts uit een strafschop. Bonucci schoot toen raak. Overigens was Neuers wraak zoet want tijdens de strafschoppenreeks stopte Neuer de pingel van diezelfde Bonucci.

Daartegenover staan de Fransen Antoine Griezmann, topscorer op dit EK met vier treffers, en zijn kompanen Olivier Giroud en Dimitri Payet, beide met drie doelpunten. Giroud is de eerste speler die Neuer al drie wedstrijden op rij heeft weten te verschalken. Dat gebeurde in de twee opeenvolgende Champions League-duels tussen Arsenal en Bayern München (2-0 en 1-5) afgelopen seizoen en de oefeninterland tussen Frankrijk en Duitsland in november (2-0).

Maar de slechtste herinneringen zal Neuer bewaren aan Griezmann. De Franse spits scoorde namens Atlético Madrid in München, waardoor de doelman en Bayern de Champions League-finale misliepen.

null Beeld afp
Beeld afp

Het felle spel van de Fransen levert al in de zevende minuut een levensgrote kans op. Griezmann krijgt de kans om te schieten, maar Neuer kan de inzet keren.

De openigsfase van de wedstrijd wordt in een razend tempo gespeeld. Met name Franrijk is fel. De ploeg jaagt de Duitsers af. Ze hebben tot nu toe de meest aanvallende intenties.

null Beeld afp
Beeld afp

Een record vanavond vooor Bastian Schweinsteiger. Hij speelt zijn 38ste wedstrijd op een EK of WK. Hij verbetert daarmee het record van zijn landgenoot Miroslav Klose die namens die Mannschaft 37 duels speelde. De Duitsers spelen sowieso vaak op EK’s en WK’s, want ook Lothars Mathäus speelde er 36 en Philipe Lahm 34.

De bal rolt bij Frankrijk - Duitsland.

De laatste keer dat Duitsland en Frankrijk elkaar troffen was de oefenwedstrijd in Saint-Denis op 13 november. De Fransen wonnen dankzij treffers van giroud en Gignac, maar de wedstrijd zal vooral de geschiedenis ingaan omdat die avond de bloedige aanslagen van Parijs plaatsvonden.

De terroristen hadden ook de wedstrijd tussen Frankrijk en Duitsland in het vizier. Sterker nog, het wedstrijdbeeld waarin de klap te horen is van de zelfmoordterrorist die zich buiten het stadion opblies, ging de wereld over. Ook de evacuatie van de toeschouwers, die veelal verschrikt en zenuwachtig op het veld stonden, zitten nog vers in het geheugen. Gelukkig gaat het vanavond louter over voetbal.

null Beeld photo_news
Beeld photo_news

Kent u Oliver Bierhoff nog? Grote sterke Duitse spits uit de jaren negentig. Voor altijd staat hij in de boeken als de maker van de eerste Golden goal uit de geschiedenis.

Het was zijn treffer tijdens de EK-finale van 1996 die het Tsjechië van mooie voetballers als Nedved, Poborsky en Berger in de velenging op de knieën kreeg. Het is nog altijd de laatste EK-titel van de Duitsers die dus al twintig jaar wachten op Europees succes.

Bierhoff is tegenwoordig ‘manager’ bij Die Mannschaft. Een mooie term voor een soort manusje van alles als het aankomt met zijn rijke ervaring de spelers mentaal te ondersteunen en van aanwijzingen te voorzien. Volgens Bierhoff is Frankrijk ’licht favoriet’ vanavond.

Vooral nu de Duitsers belangrijke spelers als Mats Hummels (geschorst), Sami Khedira en Mario Gomez (beide geblesseerd) moet missen. ‘Maar’, waarschuwt hij. ‘Duitsland is er klaar voor en zal tot het einde blijven strijden’ Hij is Duitser. Hij kan het weten.

Julian Draxler begint met Duitsland aan de halve finale tegen Frankrijk op het EK. De spelmaker heeft weer een basisplaats omdat Thomas Müller de geblesseerde Mario Gomez in het centrum van de aanval moet vervangen.

Bastiaan Schweinsteiger heeft ook een basisplaats in Stade Vélodrome van Marseille. De routinier moet de geblesseerde Sami Khedira doen vergeten. Benedikt Höwedes speelt centraal achterin op de positie van de geschorste Mats Hummels. Bondscoach Joachim Löw heeft ook een basisplaats ingeruimd voor Emre Can op het middenveld.

Frankrijk houdt vast aan de formatie die de basis legde voor de ruime zege op IJsland (5-2) in de kwartfinale. Adil Rami en N'Golo Kanté zijn weer beschikbaar na een schorsing, maar starten op de bank.
Opstelling:

Duitsland: Neuer; Kimmich, Höwedes, Boateng en Hector; Can, Schweinsteiger en Özil; Kroos, Müller en Draxler.
Frankrijk: Lloris; Sagna, Koscielny, Umtiti en Evra; Pogba, Matuidi en Sissoko; Payet, Giroud en Griezmann.

Supporters van Frankrijk. Beeld afp
Supporters van Frankrijk.Beeld afp

Decor van Duitsland-Frankrijk is vanavond het Vélodrome in Marseille. Weet u nog? Marseille, 1998, Bergkamp, Bergkamp, Bergkamp! Misschien wel het mooiste Nederlandse doelpunt ooit op een WK.

Maar het roept ook herinneringen op aan het Europees kampioenschap van 1984. Ook toen speelde Frankrijk om een plek in de grote finale. Het werd een meeslepend en legendarisch gevecht tegen Portugal. Sterspeler Michel Platini scoorde destijds misschien wel zijn belangrijkste doelpunt in het shirt van Frankrijk. Op aangeven van middenvelder Jean Tigana schoot Platini in de 118de minuut de 3-2 tegen de Portugezen binnen. De Franse pers schreef destijds dat Platini met zijn treffer ‘de sleutel naar het Paradijs had gebruikt’.

Wat zullen de koppen van L’Equipe en andere Franse kranten morgen worden?

Wij voorspellen alvast: Müller neemt vanavond beide goals voor zijn rekening. Het wordt 2-1. Prachtspeler Dimitri Payet heeft even daarvoor nog een vrije trap erin geslingerd, maar het bleek niet voldoende.

Lees hier onze voorpelling van de dag.

Duitsland - Frankrijk is groot en klassiek, in alle opzichten, al is het dan de eerste confrontatie tussen de voormalige kampioenen op een EK. Het is ook de wedstrijd met een historisch WK-verleden, de wedstrijd van verdriet en angst, van integratie, van pure klasse, van coaches die schaken met hun systemen.

Voetbalverslaggever Willem Vissers schreef een voorbeschouwing. Die kunt u hier lezen.

Paul Pogba aan de bal. Beeld photo_news
Paul Pogba aan de bal.Beeld photo_news
Meer over