Teruglezen - Favorieten samen over de meet, geen problemen Kruijswijk

De Italiaan Matteo Trentin heeft donderdag de achttiende etappe van de Ronde van Italië gewonnen. De renner van Etixx-QuickStep achterhaalde net voor de streep twee koplopers van wie zijn landgenoot Moreno Moser tweede werd. Gianluca Brambilla, ploeggenoot van Trentin en eveneens Italiaan, werd derde. Lees hier het wedstrijdverslag.

Veel mediabelangstelling voor Kruijswijk voorafgaand aan de 18de etappe Beeld anp
Veel mediabelangstelling voor Kruijswijk voorafgaand aan de 18de etappeBeeld anp

De top-10 blijft onveranderd en ziet er als volgt uit.

Op zo'n 13 minuten en 30 seconden van winnaar Trentin komen de favorieten over de streep in Pinarolo. Kruijswijk voelde zich zo goed dat hij er zelfs nog een sprintje kan persen tegen Valverde.

Valverde en Nibali geven nog even gas in de afdaling. Kruijswijk moet even een gaatje laten, maar rijdt het zelf dicht.

Steven Kruijswijk doet het zelf gewoon op het laatste klimmetje. Valverde probeert het nog in de laatste meters, maar de favorieten blijven keurig bij elkaar.

Had Moreno Moser zijn oortje wel in? Dan had hij toch moeten weten dat Trentin op komst was.

Het peloton met de favorieten volgt op meer dan tien minuten. Gaat er nog een verschil gemaakt worden op dat laatste muurtje, of geloven jongens als Valverde, Chaves en Nibali het wel.

Gianluca Brambilla (Etixx-QuickStep) liet de dans aan Moreno Moser (Cannondale) in de finale, waardoor Etixx-ploeggenoot Trentin als een duveltje uit een doosje erop en erover kon.

Dat moet pijn hebben gedaan. Want Moser en Brambilla kregen elkaar er niet af in het man-tegen-man-gevecht op die extreem steile klim.

Daar komt de sprint. Brambilla gaat in het wiel zitten.

Man tegen man om de overwinning: Moser of Brambilla?

Rovni eindigt in de hekken na een slecht aangesneden bocht.

Ook in de afdaling toont Battaglin zich een meesterknecht. Niemand waagt een aanval en de favorieten houden dus hun kruit droog tot de etappe van morgen.

Vooraan zijn er vier man bij elkaar gekomen in achtervolging van Moser en Brambilla. Daarbij Rovnyi, Arndt, Trentin en Modolo. Trentin (Etixx-QuickStep) is een ploegmaat van Brambilla en zal dus geen trap teveel doen.

Zij volgen op minder dan 15 seconden. Komen ze er nog bij?

Het kopwerk van Battaglin was te veel voor een hoop coureurs. Het peloton is flink uitgedund en begint zo aan de afdaling.

Zal Battaglin ook de gevaarlijke afdaling leiden?

De renners krijgen dus in de laatste 2,5 kilometer van deze etappe nog een stevige klim te verstouwen, schreven we al eerder. De Via Principi d’Acaja. Kort, iets meer dan 500 meter. Maar wel met een gemiddelde van maar liefst 14% en uitschieters tot en tot 20%. We dopen 'm maar de Muur van San Maurizio.

Valverde is dé specialist, zo liet hij meermaals zien op de Muur van Huy in de Waalse Pijl. Maar ook Kruijswijk was vanochtend vol vertrouwen. 'Zo steil, dat ligt me wel', zei hij voor de camera's van de NOS.

null Beeld Giro d'Italia
Beeld Giro d'Italia

Kruijswijk kijkt rustig om zich heen, maar geen van zijn concurrenten durft het risico van een aanval te nemen op de Pramartino.

Daarna is het zaak om op de fiets te blijven, want de afdaling ligt er eufemistisch gezegd niet heel goed bij.

Moser en Brambilla beginnen aan het laatste deel van de etappe. Daarachter krijgt Arndt gezelschap van Rovny.

Battaglin houdt het tempo hoog in het peloton, Fuglsang moet lossen.

Het peloton begint nu ook aan de Pramartino. De enige serieuze klim van de dag: 4,7 kilometer lang, gemiddeld zo'n 10,5 procent.

De favorieten zullen hier vanzelf boven komen drijven. Kruijswijk attent voorin, Battaglin blijft bij zijn kopman.

Brambilla en Moser komen samen als eerste boven. Arndt volgt als derde maar heeft het zichtbaar moeilijk.

Profiel Pramartino Beeld Giro
Profiel PramartinoBeeld Giro

Bram Tankink is de man die de leiding neemt op de Muur van San Maurizio, een klimmetje dat in de finale nog een keer genomen moet worden. Kruijswijk zit er goed bij.

Voorin blijven Moreno Moser (Cannondale) en Gianluca Brambilla (Etixx-Quick-Step) tempo maken op de Pramartino.

Mooi om te zien hoe de treintjes van Kruijswijk en Chaves hun kopmannen beschermen voorin het peloton. Ook Movistar zet Valverde goed af.

Moser (Cannondale) en Brambilla (Etixx-QuikStep) lopen met z'n tweeën uit.

Negen renners beginnen aan de Pramartino: 4,7 kilometer, gemiddeld 10,5 procent.

Ze zullen niet met negen bovenaan komen, daarvoor is de helling te steil en te lang. Bij de eerste afhakers: veelaanvaller Daniel Oss.

Moser en Brambilla tonen vorm en gooien het tempo omhoog. Het peloton volgt op iets minder dan 14 kilometer.

Na een steil klimmetje is de kopgroep uit elkaar geslagen. Tien renners blijven over.

Zij beginnen zo als eerste aan de Pramartino. Tinkov zit met drie renners in de eerste groep, Brutt (ook Tinkov) probeert nogmaals in zijn eentje te vertrekken.

Ook op de Belg is de uitzending van de Giro inmiddels begonnen. 'Spettacolo' gegarandeerd!', zegt commentator Renaat Schotte.

Verschillende renners proberen weg te komen uit de kopgroep om met een voorsprong aan de klim te beginnen. Er is nog één man vooruit: Pavel Brutt (Tinkoff) blijft vooralsnog uit de greep van zijn achtervolgers.

Veel was de LottoNL-Jumbo-trein nog niet te zien deze Giro, want bij iedere serieuze beklimming moesten vrijwel alle knechten van Kruijswijk lossen. Maar nu er een soort status quo lijkt te zijn in het peloton, krijgt LottoNL-Jumbo de kans om zich als ware winnaarsploeg te tonen op kop van het peloton.

Het gaat vooraan te hard voor de Nederlander Pim Ligthart en Roger Kluge, de Duitse held van gisteren.

In een van de afdalingen pakt Mohoric wat voorsprong. Stefan Küng schuift in diezelfde afdaling onderuit

Nog 50 kilometer te gaan. Op zo'n 30 kilometer begint de Pramartino, een berg van 4,6 kilometer lang, met een gemiddelde van 10,4 procent.

De samenstelling van de kopgroep is ongewijzigd. De voorsprong is 11 minuten en 30 seconden. Hier nog een keer de namen: Axel Domont (AG2R-La Mondiale), Davide Malacarne (Astana), Stefan Kung, Daniel Oss (BMC), Moreno Moser, Ramunas Navadauskas (Cannondale), Gianluca Brambilla, Matteo Trentin (Etixx-QuickStep), Olivier le Gac (FDJ), Andrey Solomennikov (Gazprom-Rusvelo), Roger Kluge (IAM Cycling), Sacha Modolo, Matej Mohoric (Lampre-Merida), Genki Yammamoto, Gianfranco Zilioli (Nippo-Vini Fantini), Nikias Arndt, Christian Knees (Team Sky), Pavel Brutt, Jay McCarthy, Ivan Rovny (Tinkoff) en Julen Amezqueta Moreno (Wilier Triestina-Southeast)

En twee Nederlanders dus: Pim Ligthart (Lotto-Soudal) en Albert Timmer (Giant).

Vincenzo Nibali onderging voorafgaand aan de etappe van vandaag een aantal medische tests. Paolo Slongo, al jaren de coach van de Italiaan zei tegen Cyclingnews dat data laten zien dat hij zeker 20 watt minder kan leveren dan normaal.

Volgens Slongo komt dat door een virus of infectie, en niet door het gebrek aan vorm. 'Er is iets niet goed. Daarom hebben we deze tests afgenomen. Als er uitkomt dat Nibali gezondheidsproblemen heeft dan gaan we niet tegen wil en dank door. Is er niets te vinden, dan rijdt hij door tot Turijn.'

Het Vierkant van Brabant, Kuifje, De Kleerhanger. Er moeten keuzes gemaakt worden als het om de bijnaam van Steven Kruijswijk gaat. Of niet natuurlijk, en gebruiken we deze bijnamen gewoon door elkaar.

Wielerblog Het Is Koers heeft in ieder geval al wel een keuze gemaakt en de eerste Steven 'Kleerhanger' Kruijswijk-shirtjes zijn ontworpen. Smaakvol logo, we kunnen niet anders zeggen.

Update: Het Is Koers laat in een reactie weten dat kleerhanger niet per se de voorkeur heeft. Maar het best grafisch is weer te geven.

null Beeld het is koers
Beeld het is koers

Het is een gemêleerd gezelschap dat Steven Kruijswijk terzijde staat. Aan de ene kant twee debutanten. Aan de andere kant drie veteranen, van wie er twee in 2009 ook bij waren toen Dennis Mentsjov de overwinning greep in de Giro. 'Dat was heel anders', zegt Jos van Emden. 'In allerlei opzichten.'

Een vriendenploeg noemt hij het. Daarin vertellen renners elkaar de waarheid. 'Qua humor en intellect is iedereen anders. Maar wie slim is, voelt zich niet slimmer dan de ander, want die heeft ook weer een eigen inbreng. Dat zien we van elkaar, dat accepteren we van elkaar. Ik heb vertrouwen in die anderen en zij hebben dat in mij. Ik kan je zeggen: dat spreekt niet vanzelf.'

Als een collectief zijn ze het wapen waarmee Steven Kruijswijk de strijd aan gaat. Van Emden: 'Als in een sprint zetten we Steven af aan de voet van de bergen. Daarmee hebben we al heel wat respect afgedwongen bij de concurrentie.'

Lees hier meer over de ploeg rond Kruijswijk.

Jos van Emden Beeld anp
Jos van EmdenBeeld anp

De voorsprong van de 24 koplopers loopt steeds verder op. Met nog 80 kilometer te fietsen is de voorsprong opgelopen tot 11 minuten en 30 seconden. Dat lijkt ruim genoeg om weg te blijven.

Kruijswijk zit tot de hectische laatste 30 kilometer veilig tussen zijn ploeggenoten. De bestgeklasseerde renner in de kopgroep is Brambilla, maar die staat meer dan 55 minuten achter in het algemeen klassement.

'Top secret' is het plan van de nummer twee in het algemeen klassement Esteban Chaves op drie minuten. Of hij gelooft in het verslaan van Kruijswijk: 'Waarom niet? We gaan het proberen, niks is onmogelijk in het leven. Maar het is belangrijker om gewoon te genieten. En natuurlijk probeer ik altijd mijn uiterste best te doen. Maar uiteindelijk is het maar een fietswedstrijd, niet zo belangrijk als bijvoorbeeld je familie.'

Chaves had verder niets dan vriendelijke woorden over voor de Nederlandse rozetruidrager: 'Steven is een fantastishe vent. Ik ga proberen hem te verslaan. Mocht dat niet lukken, dan is dat ook goed. Hij is een goede gast en verkeert in een zeer goede conditie.'

Esteban Chaves Beeld anp
Esteban ChavesBeeld anp

LottoNL-Jumbo-ploegleider Nico Verhoeven vloog maandag naar Italië om Addy Engels en Jan Boven te ondersteunen. In een interview met de NOS: 'Als je de leider bent en het het spannend echt wordt komen er meer zaken op je af. Dan is het handig dat je met meer ploegleiders de wedstrijden doet. De situatie is prachtig en ongelooflijk. Het voelt misschien alsof het niet meer stuk kan, zo wordt dat misschien ook gezien op tv. Maar het feit is gewoon dat er nog twee heel zware ritten zijn. Er kan toch nog veel gebeuren. Je moet alert blijven en alles onder controle houden.'

Over het natuurlijke leiderschap dat Kruijswijk tentoon spreidt: 'De overtuiging heeft hij altijd gehad. Hij is altijd rustig en relaxed. Hij weet ook: je moet eerst goede benen hebben. En je moet je concurrenten niet laten rijden. We hebben geen team dat moeilijke situaties recht kan trekken. Dat heeft niemand eigenlijk.'

Dat maakt de Giro ook zo mooi, vindt Verhoeven. 'Het is een andere koers dan de Tour, die wordt meestal gedomineerd door twee teams. De Giro is veel opener, vol man tot man gevechten. Dat is waar wij en het publiek van smult.'

Ook bij Verhoeven is er vertrouwen: 'We hebben by far de beste kans op de eindoverwinning.'

LottoNL-Jumbo-ploegleider Nico Verhoeven Beeld anp
LottoNL-Jumbo-ploegleider Nico VerhoevenBeeld anp

De renner krijgen aan het slot van deze etappe nog een stevige klim te verstouwen. De Via Principi d’Acaja. Kort, iets meer dan 500 meter. Maar wel met een gemiddelde van maar liefst 14% en uitschieters tot en tot 20%. We dopen 'm maar de Muur van San Maurizio.

Zoals we eerder al schreven: Valverde is dé specialist, zo liet hij meermaals zien op de Muur van Huy in de Waalse Pijl. Maar ook Kruijswijk was vanochtend vol vertrouwen. 'Zo steil, dat ligt me wel', zei hij voor de camera's van de NOS.

In de kopgroep zit niemand die van gevaar is voor het algemeen klassement. De bestgeklasseerde renner is Brambilla, op meer dan 55 minuten.

Hierbij nog een keer de volledige top 10 van het algemeen klassement:

1. Steven Kruijswijk (Ned)
2. Esteban Chaves (Col) 0:03:00
3. Alejandro Valverde (Spa) 0:03:23
4. Vincenzo Nibali (Ita) 0:04:43
5. Ilnur Zakarin (Rus) 0:04:50
6. Rafal Majka (Pol) 0:05:34
7. Bob Jungels (Lux) 0:07:57
8. Andrey Amador (CRc) 0:08:53
9. Domenico Pozzovivo (Ita) 0:10:05
10. Kanstantsin Siutsou (Blr) 0:11:03

In de kopgroep: Brambilla en Rovny. Als dat maar goed gaat. Twitteraar Martijn Sargentini wees ons op onderstaande beelden uit de Vuelta 2014, waarin de twee kemphanen met elkaar op de vuist gaan. Op de fiets, welteverstaan.

Bekijk op wielerblog Het Is Koers ook de 'Top 5: Knokken in de koers!'

De kopgroep heeft inmiddels bijna 10 minuten voorsprong met nog 175 kilometer te fietsen. Nog maar een keer de namen: Axel Domont (AG2R-La Mondiale), Davide Malacarne (Astana), Stefan Kung, Daniel Oss (BMC), Moreno Moser, Ramunas Navadauskas (Cannondale), Gianluca Brambilla, Matteo Trentin (Etixx-QuickStep), Olivier le Gac (FDJ), Andrey Solomennikov (Gazprom-Rusvelo), Roger Kluge (IAM Cycling), Sacha Modolo, Matej Mohoric (Lampre-Merida), Genki Yammamoto, Gianfranco Zilioli (Nippo-Vini Fantini), Nikias Arndt, Christian Knees (Team Sky), Pavel Brutt, Jay McCarthy, Ivan Rovny (Tinkoff) en Julen Amezqueta Moreno (Wilier Triestina-Southeast)

En twee Nederlanders dus: Pim Ligthart (Lotto-Soudal) en Albert Timmer (Giant).

Nu we het toch over Cipollini hebben. Hij kroop ook al eens in de rol van James Bond. En wat ons betreft kan de campagne voor Idris Elba als nieuwe Bond de prullenbak in. Cipollini Bond, even wennen.

42 etappes won Mario Cipollini in de Giro d'Italia. En hij zou er zo nog een paar winnen als hij even zou trainen. De branievolle Italiaan liet weer eens van zich horen. 'Laat mij anderhalve maand trainen en ik versla alle Italiaanse sprinters', zei Cipollini in het wielermagazine Rouleur. 'Sommige spurters zou ik nu al over mijn knie leggen, maar ik zal geen namen noemen. Ze liggen onder contract bij profteams en ik zou hen in de problemen brengen.'

Over Cavendish: 'De echte sprinters zijn zwaargewichten. Alleen Marcel Kittel en André Greipel lijken op mij. Mark Cavendish was ook best sterk, maar nooit een zwaargewicht. Hij had vooral geluk. Cavendish kon winnen doordat er een machtsvacuüm was in de strijd om de vacante wereldtitel. Bovendien had hij altijd een 'treintje' bij zich dat het makkelijk voor hem maakte.'

Bij 240 kilometer fietsen is er kans op penisdoofheid. Wat? Penisdoofheid, een slapende piemel. 'In Nederland zijn er vanuit de Universiteit van Maastricht in 2014 bij 27 toerfietsverenigingen 430 mannelijke amateurfietsers onderzocht middels een digitale enquête. Daarbij bleek ongeveer 57 procent een overbelastingsblessure te hebben in het gebied van penis, balzak of prostaat, zoals bijvoorbeeld doofheid in de penis', aldus uroloog Herman Leliefeld bij Vice Sports.

Een van de tips: 'Een wielrenner moet af en toe van het zadel gaan. Zeker als hij merkt dat er doofheid optreedt. Als ik die jongens soms staand fietsend de berg op zie gaan, denk ik: ze zijn misschien te moe om zittend te fietsen, maar ze gaan ook overeind rijden om weer bloed in de verdoofde penis en scrotum te krijgen.'

Kruijswijk blikte vanochtend bij de NOS zelf al even vooruit op de lange etappe van vandaag. 'Het is een zware finale. Spectaculair ook', aldus Kruijswijk. 'Woensdag was de laatste makkelijke etappe. Er komen nu een paar moeilijke ritten aan.' Het devies voor vandaag? 'Ik moet vooraan zitten op de klim, zorgen dat ik geen tijd verlies.'

Profiel etappe 18 Beeld Giro d'Italia
Profiel etappe 18Beeld Giro d'Italia

De vlucht van de dag bestaat uit een grote groep: Brambilla, Rovnyi, Malacarne, Moser, Busato, Domont, Küng, Knees, Trentin, Modolo, Arndt, Mohoric, Brutt, McCarthy, McCarthy, Ligthart, Amezqueta, Zilioli, Navardauskas, Solomennikov, Timmer, Le Gac, Kluge en Yamamoto.

Hun voorsprong bedraagt meer dan 5 minuten na zo'n 30 kilometer koers.

Deze Nuenense aardappeleter zet
Nog een paar suikerbergen weg

Van Muggio tot Pirenrolo
Naar Molveno en Cuneo

Om de winnende girokaart
Met plakkende lippen te tongen

Zodat voor eeuwig het
Juichende geel van Van Gogh

Van Gerwen tot Stiphout
Naar Mierlo en Geldrop

Wordt vervangen door
Het schaterend roze.

(Johnny Ceres Jr.)

'Kruijswijk lijkt de sterkste hier', aldus de Spanjaard Alejandro Valverde, die afgelopen weekend op grote afstand werd gereden. Hij staat bijna 3,5 minuut achter op de Nuenenaar. Maar Valverde is een harde en denkt zeker niet aan opgeven. 'De bergen die voor ons liggen zijn anders. We zitten nog steeds in de wedstrijd, dus we blijven vechten, misschien zelfs om wat tijd terug te pakken.'

Die tijd terugpakken zou dan bijvoorbeeld in deze 18de etappe moeten gebeuren. Vlak voor de finish ligt de Via Principi d'Acaja. Een venijnig klimmetje, een halve kilometer maar, maar wel een met een gemiddelde van 14 procent (het steilste deel is 20 procent). Valverde is een specialist in de sprint tegen een muur op, bewijst hij ieder jaar in het voorjaar met overwinningen in de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik en goede klasseringen in de Amstel Gold Race.

Nibali zal al eerder tijd kunnen pakken. De enige berg van betekenis ligt op 20 kilometer van de meet. De klim is 4,65 kilometer lang, tegen een gemiddelde van 10,5 procent. In de afdaling die volgt zal de Italiaan alles op alles zetten om tijd terug te winnen.

Een welkome sprintersetappe voor Kruijswijk. Even geen bergen, maar lange rechte wegen. Met de sterke Duitser Roger Kluge als verrassende winnaar. Het peloton liet in de rit over 196 kilometer de Dolomieten achter zich en door het vlakke profiel van de tweede helft werd een massasprint verwacht. Omdat de Duitse sprinters en etappewinnaars Marcel Kittel en André Greipel de Giro al hebben verlaten, waren er kansen voor anderen.

Het zal een welkome zege zijn voor Kluge, die knap uit het peloton wegsprong een kilometer voor de meet. Een dag eerder had zijn team IAM Cylcing bekendgemaakt er volgend jaar mee op te houden. Hij zette zichzelf met deze overwinning keurig in de etalage. 'Gisteren waren we allemaal teleurgesteld maar we zijn weer opgestaan en hebben als ploeg gestreden. Ik kan het niet geloven. Het is te gek', reageerde hij.

Bekijk hieronder de samenvatting van de 17e etappe.

Finishfoto van Roger Kluge Beeld anp
Finishfoto van Roger KlugeBeeld anp
Meer over