Teruglezen - de dag dat Stefan Groothuis goud won

Wederom een succesvolle dag op de Olympische Spelen in Sotsji vandaag. Stefan Groothuis pakte het goud op de 1.000 meter, Michel Mulder ging er met het brons vandoor. Lees de gebeurtenissen van vandaag hieronder terug.

Lennart Bloemhof
null Beeld epa
Beeld epa

Samenvatting: de dag dat Stefan Groothuis goud won
12 februari 2014 was de dag dat Stefan Groothuis zijn carrière bekroonde met een gouden medaille op de 1.000 meter. Zijn 1.08,39 was net genoeg om Denny Morrison voor te blijven. De Canadees, die gisteren de startplek van een landgenoot aangeboden kreeg, kwam 4/100ste tekort. Michel Mulder maakte het Nederlands succes nog mooier door de bronzen medaille op te eisen.

Daarmee staat Nederland nu op tien medailles. Vier gouden, twee zilveren en vier bronzen en op de vierde plaats in het medailleklassement. De score van Vancouver is al ruimschoots verbeterd.

Er was niemand in de Adler Arene die Groothuis de medaille niet gunde. Hij heeft een roerige carrière achter de rug met blessures, ziektes, vierde plekken en in 2011 een uiterst depressieve periode. Na de race vielen Groothuis en zijn coach Jac Orie elkaar dan ook uitgelaten in de armen: 'eindelijk', riepen zij tegen elkaar.

'Nul tijden heb ik gezien voordat ik reed. Het was alles of niks. Gewoon rammen, rijden, en dan zien we wel. Zo hard als ik kan, en dan alles eruit', zei Groothuis na afloop. Het was genoeg voor het goud.

Een ander opmerkelijk moment kwam vandaag vanaf de skipiste. Twee vrouwen wonnen goud bij de afdaling. Tina Maze en Dominique Gisin kwamen in exact dezelfde tijd over de finish, en beide krijgen morgen op medal plaza een gouden medaille omgehangen.

Verder was er twee keer Duits succes vandaag, bij de Noordse Combinatie en het rodelen. De Verenigde Staten wonnen goud bij de halfpipe voor vrouwen, en bij het kunstschaatsen ging het goud (en zilver) naar Rusland.

En ander nieuws met een Nederlands tintje. Sven Kramer rijdt de 1.500 meter zaterdag niet. Hij geeft de voorkeur aan de 10 kilometer en de ploegenachtervolging. Jan Blokhuijsen neemt zijn plek in.

Morgen, een nieuwe dag en een nieuw liveblog. Hoogtepunt moet de 1.000 meter voor vrouwen worden, maar ook bij het shorttrack zijn er mogelijk medaillekansen van Nederland.

Bedankt voor het volgen van dit liveblog en tot morgen!

Stefan Groothuis kan zijn geluk niet op Beeld anp
Stefan Groothuis kan zijn geluk niet opBeeld anp
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld ap
Beeld ap

19.52 uur Laatste gouden medaille vandaag
En ook de laatste gouden medaille van vandaag is bekend. Het Russische kunstschaatspaar Tatiana Volosozhar en Maxim Trankov brachten het ijsdanspaleis is extase door te winnen voor hun landgenoten Ksenia Stolbova en Fedor Klimov. Het Duitse paar Aliona Savchenko en Robin Szolkowy won brons.

Het is voor Volosozhar en Maxim Trankov het tweede goud in een paar dagen tijd. Zij wonnen ook al met Rusland de teamwedstrijd.

19.37 uur Goud voor VS bij halfpipe
Inmiddels is ook de finale bij de halfpipe (snowboarden) voor vrouwen afgelopen. Goud is er voor de Amerikaanse Kaitlyn Farrington. Torah Bright uit Australië pakt het zilver, Kelly Clark uit de VS het brons.

Kaitlyn Farrington Beeld ap
Kaitlyn FarringtonBeeld ap

19.24 uur Kritiek op BBC-commentaar
Liefst 300 mensen hebben de moeite genomen om te klagen over het commentaar bij de BBC tijdens de slope-stylewedstrijden bij het snowboarden. Wellicht werden de commentatoren meegesleept bij het losse sfeertje dat doorgaans hangt bij het snowboarden, want de opmerkingen van Ed Leigh, Tim Warwood en de uitgeschakelde snowboardster Aimee Fuller waren niet standaard-BBC's.

Zo werd er gejuicht toen concurrenten van de enig overgebleven Britse deelneemster vielen, werd er gehuild toen ze uiteindelijk brons won, sprak Fuller over een gevoel 'alsof er slakken in mijn slipje zitten'. Toen er gewacht moest worden op de uitslag van de Britse zei Leigh: 'Ik kan mijn hart voelen kloppen in mijn dikke darm', waarop Warwood droogjes riposteerde: 'dat is niet je hart, Ed.'

Een woordvoerder van de BBC noemt het begrijpelijk dat de commentatoren opgewonden werden van het historische karakter van het evenement, maar dat de omroep gaat bekijken of het in de toekomst anders moet.

undefined

Aimee Fuller Beeld ap
Aimee FullerBeeld ap

19.12 Groothuis denkt nog niet aan stoppen
Hij is 32 jaar, en heeft zojuist het hoogste bereikt wat hij in zijn sport kan bereiken, maar Stefan Groothuis denkt nog niet aan stoppen. Dat zei hij vanavond na zijn race.

'Ik heb het idee dat ik nog genoeg kan winnen', aldus Groothuis. 'Ik wil mijn palmares verder uitbreiden, meer titels erbij. Het belangrijkste is dat ik er nog plezier in heb. Zolang dat het geval is, ga ik door.'

Margot Boer kreeg vanavond op medal plaza haar bronzen medaille omgehangen Beeld getty
Margot Boer kreeg vanavond op medal plaza haar bronzen medaille omgehangenBeeld getty

19.04 uur De olympische knuffel van de dag
En de prijs voor de mooiste knuffel van de dag gaat naar Jac Orie en Stefan Groothuis. De bril van Orie moest er daarbij bijna aan geloven, maar 'hij veerde terug' aldus de coach.

18.44 uur 'Gilmore Junio moet de vlag dragen'
De Canadees Denny Morrison, die zo verrassend het zilver won achter Stefan Groothuis, is op Twitter een actie begonnen om zijn landgenoot Gilmore Junio de vlag te laten dragen tijdens de sluitingsceremonie.

In een zeldzaam staaltje van altruïsme gaf Junio zijn startplek op de 1.000 meter op, zodat Morrison alsnog het ijs op kon. 'De man laat zien waar Canadese en olympische trots voor staat', aldus Morrison in een tweet.

18.25 uur Nog twee medailles vanavond
Er worden vanavond nog op twee onderdelen medailles uitgereikt. In de halfpipe bij het snowboarden voor vrouwen en bij het kunstschaatsen de vrije kür voor paren.

Verder zijn er nog poulewedstrijden bij het curling en in het ijshockey.

18.18 uur Er is geloot voor morgen
Morgen een nieuwe dag en dus nieuwe kansen op eremetaal. Er is inmiddels geloot voor de 1.000 meter bij de vrouwen.

Ireen Wüst rijdt tegen Brittany Bowe. Dat wees de loting woensdag uit. De kampioene op de 3000 meter ontmoet de Amerikaanse in de 17e en voorlaatste rit. Margot Boer, die dinsdag brons won op de 500 meter, start een rit eerder tegen Olga Fatkoelina. De Russische pakte zilver op de sprint.

Lotte van Beek sluit de olympische kilometer af met een optreden tegen Lee Sang-hwa, de Koreaanse winnares van de 500 meter. Marrit Leenstra komt als eerste Nederlandse in actie tegen Jekaterina Aidova uit Kazachstan, in de 14e rit.

18.09 uur: Voor Rusland zijn de Spelen echt begonnen
Het mag dan al woensdag zijn, en de vijfde dag van de Spelen, voor Rusland is het vandaag pas echt menens geworden. De mannen zijn het ijs op gegaan voor hun ijshockeytoernooi.

Rusland moet morgen pas tegen Slovenië, vanavond nemen Tsjechië en Zweden het tegen elkaar op en Letland en Zwitserland.

De Russische spelers, stuk voor stuk uit de Noord-Amerikaanse profliga NHL geplukt, weten dat er een enorme last op hun schouders rust. 'Goud kost even 50 miljard dollar', grapte superaanvaller Alexander Ovetsjkin recent nog, verwijzend naar de totale kosten van de organisatie van de Spelen. 'Behalve goud telt er niets', weet ook oud-prof en medeorganisator van de Winterspelen Viatsjeslav Fetisov.

null Beeld getty
Beeld getty

17.52 uur Opnieuw goud voor Duitsland
De gouden medaille voor een van de opmerkelijkste onderdelen van de Winterspelen is zojuist gewonnen door Duitsland. Tobias Wendl enTobias Arlt wonnen de strijd bij het dubbelrodelen. Met z'n tweeën op een piepklein sleetje heel hard van een bobsleebaan af. Voor de volledigheid: De Oostenrijkers Andreas Linger en Wolfgang Linger wonnen zilver en de Letten Andris Sics en Juris Sics het brons.

Het is erg makkelijk om grappen te maken over deze discipline, maar soms ook erg grappig. Zoals onder in de persiflage van Lucky TV.

null Beeld getty
Beeld getty

17.27 uur USA Today tikje jaloers
Het falen van de Amerikaanse favorieten op de 1.000 leidt tot wat zurige commentaren in de Amerikaanse pers. Shani Davis, vooraf gezien als de grote kanshebber op een gouden medaille, werd slechts achtste. Uit de USA Today:

It's easy - and for USA, painful - to compare the performance of America's top skaters with Netherlands' bulldozer-like bullying of all skating competition. Of the nine medals awarded in men's speed skating, eight have gone to the Dutch.

null Beeld afp
Beeld afp

17.17 uur Ook Michel Mulder heel blij
Je zou het bijna vergeten, maar er is voor de Nederlandse ploeg ook nog een bronzen medaille bijgekomen. Michel Mulder pakte de derde plek, en heeft nu twee medailles verdiend in Sotsji.

'Het zijn geweldige, ongelooflijke dagen. Het is een beloning van jarenlang hard werken en dat het er nu uit komt is fantastisch.'

17.09 uur Mark Tuitert feliciteert Groothuis
Mark Tuitert, zelf 10de, is via Twitter vol lof over de prestaties van Groothuis. 'Een van de meest gedreven sporters die ik ken'

17.05 uur Coach Jac Orie door het dolle
Jac Orie, zijn coach, staat in zijn kenmerkende Haagse accent de NOS te woord en is door het dolle heen.

'Dit is zo geweldig mooi wat hij heeft gedaan. De gunfactor is zo onmetelijk hoog. Hij heeft natuurlijk een tikkie gehad hier en daar in zijn carrière. Maar hij blijft maar doorgaan, doorgaan, doorgaan, doorgaan en doorgaan en uiteindelijk komt het eruit. Het is geweldig dat je dat mag meemaken.'

16.56 uur Bijzondere medaille Morrison
Ook aan de zilveren medaille van de Canadees Danny Morrison zit een bijzonder verhaal. Eigenlijk zou hij helemaal niet starten op de 1.000 meter. Zijn landgenoot Junio stond zijn startbewijs af, omdat hij inschatte dat Morrison meer kans zou maken op een medaille.

Goede inschatting, en een dankbare Morrison als gevolg. Vandaar zijn schreeuw 'Gilmore' (voornaam van Morrison) naar de camera. Aan het eind van zijn carrière pakt de Canadees alsnog een olympische medaille.

Denny Morrison Beeld ap
Denny MorrisonBeeld ap

16.50 uur 'Dit was de race van mijn leven'
Stefan Groothuis heeft vanmiddag de race van zijn leven geschaatst. Dat zei hij voor de camera's van de NOS. In eerste instantie dacht hij niet de snelste tijd te hebben gereden. 'Shani gaat m nog pakken', dacht Groothuis. 'Een ramp, een ramp om te kijken', dat waren de vijf laatste ritten voor hem.

Vooraf had hij niet naar de andere tijden gekeken. 'Nul tijden heb ik gezien voordat ik reed. Het was alles of niks. Gewoon rammen, rijden, en dan zien we wel. Zo hard als ik kan, en dan alles eruit.'

'Dit was waarschijnlijk mijn laatste kans. Het is fantastisch dat het is gelukt, onwerkelijk.'

16.46 uur Het verhaal van Groothuis
De carrière van Groothuis is een lange en is geplaveid met obstakels. Uit een stuk in de Volkskrant van 11 maart vorig jaar.

'Al met al was hij er in 2007 vanwege die kwetsuur een jaar uit. Na het depressieve dal, dat hij in 2011 in alle stilte doormaakte, hoort het voortaan anders te zijn. Stefan Groothuis dient genezen te zijn. Hij kan met zijn ongeduld en stressgevoeligheid omgaan. Daarom durfde hij begin dit jaar, na de mislukking van de WK sprint in Salt Lake City (17de), met zijn doorstane depressie naar buiten te komen.

'Ik ben kierewiet geweest', stond er boven het artikel in het blad NuSport dat ging over zijn geestelijke averij, omdat hij zich niet kon losmaken van zijn eigen boosheid over een domme actie op de onroerendgoedmarkt.

Hij had het verhaal in 2012 voor zichzelf gehouden, toen hij in Calgary wereldkampioen sprint was geworden. Hij beet toen zijn tong af. Hij wilde de zuivere glorie voelen. Hij wilde niet dat zijn prachtige verhaal, onder het kopje 'Eindelijk', zou worden ondergesneeuwd door bespiegelingen over zijn depressieve gevoelens.

Dat moment bepaalde hij precies een jaar later. Zaterdag na de overwinning op de 1.000 meter zei hij die ellendige dagen achter zich gelaten te hebben en volkomen anders in het leven te staan. Als het hem deze weken niet was gelukt zich te plaatsen voor die belangrijke seizoensafsluiting, de wereldtitelstrijd per afstand in Sotsji, had hij daar vrede mee kunnen hebben.

'Ik ben nu blij dat het voor elkaar is gekomen. Maar ik heb ook geleerd als het niet komt, dan volgend jaar maar. Ook van die virusziekte ben ik niet van slag geraakt. Ik sta er niet meer in als toen', zo vertelde hij over die slechte maanden van dit schaatsseizoen.'

undefined

null Beeld getty
Beeld getty

16.40 uur Mulder met eerste plak op 500 en 1.000 meter
Michel Mulder is de eerste Nederlandse schaatser die op beide sprintafstanden een medaille heeft gewonnen op de Olympische Spelen. De rijder van Team Beslist.nl schreef maandag de 500 meter op zijn naam en eindigde woensdag op de kilometer als derde.

Jan Smeekens (zilver in 2014), Ronald Mulder (brons in 2014), Jan Ykema (zilver in 1988) en Lieuwe de Boer (brons in 1980) zijn de andere vier Nederlandse rijders met een olympische medaille op de 500 meter. Zij wonnen echter nooit een plak op de 1000 meter.

null Beeld NOS
Beeld NOS

16.34 uur De volledige top-10

Voor de volledigheid, de top-10 voor de 1.000 meter voor mannen.

1. Stefan Groothuis 1:08.39 (16.64 / 25.12 / 26.63)
2. Denny Morrison 1:08.43 (16.66 / 25.09 / 26.68)
3. Michel Mulder 1:08.74 (16.24 / 25.22 / 27.28)
4. Nico Ihle 1:08.86 (16.38 / 25.18 / 27.30)
5. Samuel Schwarz 1:08.89 (16.56 / 25.06 / 27.27)
6. Koen Verweij 1:09.09 (16.93 / 25.60 / 26.56)
7. Denis Koezin 1:09.10 (16.82 / 25.43 / 26.85)
8. Shani Davis 1:09.12 (16.66 / 25.47 / 26.99)
9. Brian Hansen 1:09.21 (16.89 / 25.60 / 26.72)
10. Mark Tuitert 1:09.29 (16.76 / 25.49 / 27.04)

null Beeld getty
Beeld getty

16.30 uur Bril Jac Orie moet eraan geloven
Meteen na de finish van de laatste rijder viel Groothuis zijn coach Jac Orie in de armen. Bij de ferme omhelzing en vriendschappelijke tikken van vreugde krijgt het zwarte brilmontuur van Orie het zwaar en sneuvelt nagenoeg. 'Eindelijk', schreeuwen ze het uit.

16.27 uur Medaille bekroning van lange en hobbelige carrière
De carrière van Groothuis kent vele hoogte- en dieptepunten. In Turijn in 2006 lukte het niet, in Vancouver lag hij met koorts op bed, hij kende depressieve periodes, maar vocht zich terug. Dit zijn zijn laatste Spelen, en bij zijn laatste kans pakt hij een gouden medaille.

null Beeld reuters
Beeld reuters

16.21 uur Goud voor Groothuis!
Stefan Groothuis wint de gouden medaille! Het is de vierde gouden medaille voor Nederland deze Spelen! Michel Mulder schaatst in zijn kielzog naar het brons, zijn tweede medaille deze Spelen.

Koen Verweij wordt zesde, Mark Tuitert uiteindelijk tiende. Shani Davis, de grote favoriet, wordt slechts achtste.

null Beeld getty
Beeld getty

16.20 uur - podiumplek voor Groothuis
Groothuis is verzekerd van een podiumplek en ook Michel Mulder kan hopen op een tweede medaille. Nog één rit.

16.14 uur Nog drie ritten!
De Canadees Morrison kwam heel dichtbij, maar eindigt 4 honderdsten achter Groothuis. Michel Mulder staat voorlopig derde.

16.10 uur Groothuis halve seconde sneller!
Stefan Groothuis verbetert de tijd van Schwarz met een halve seconde! Groothuis is daarmee verreweg de snelste in het veld. 1.08,39 is nu de snelste tijd. Daarmee is hij 0,9 seconde sneller dan het oude baanrecord.

Groothuis heeft alles in zijn carrière al meegemaakt, maar een gouden olympische medaille heeft hij nog niet. Wordt dit de dag van Groothuis?

16.04 uur Tuitert is snelste tijd kwijt
De Duitser Samuel Schwarz is de eerste die tijd van Tuitert verbetert. En ruim ook. Met 1.08,89 meldt hij zich nadrukkelijk als een podiumkandidaat.

Vooral de opening en de eerste volle ronde van de Duitser waren erg indrukwekkend.

16.00 uur Noor komt heel dichtbij
De Noor Lorentzen komt heel dicht bij de tijd van Mark Tuitert. 1.09,33 rijdt de 21-jarige Noor en daarmee is hij 4 honderdsten langzamer.

Het goede nieuws is dat Tuitert nog steeds bovenaan staat, het slechte nieuws dat wanneer iemand als Lorentzen zo dichtbij komt de kans wel klein wordt dat Tuiterts tijd goed genoeg is voor een medaille.

15.52 uur: Kjeld Nuis onder een dekentje
Kjeld Nuis miste de Spelen op een haar na en zit vandaag zielig onder een dekentje op de bank. Hij slingerde via Twitter een eerlijke foto de wereld in.

15.44 uur Tuitert niet overtuigd
Mark Tuitert is niet overtuigd van zijn medaillekans na zijn rit. 'Dit is net niks', zei hij tegen de camera's van de NOS. 'Ik kom denk ik twee à drie tienden tekort. Het was wel zwaar, het viel me niet echt mee. Ik heb overal een tiende laten liggen.'

Tuitert gaf wel aan niet harder te hebben gekund. 'Ik heb gereden voor wat ik waard was. Maar normaal gesproken is dit niet genoeg.'

15.37 uur De tussenstand
Voor de volledigheid: de tussenstand na tien ritten:

1. Mark Tuitert 1:09.29 (16.76 / 25.49 / 27.04)
2. Roman Kretsj 1:09.63 (16.32 / 25.50 / 27.81)
3. Zbigniew Bródka 1:09.66 (16.94 / 25.66 / 27.06)
4. Denis Joezkov 1:09.81 (17.11 / 26.01 / 26.69)
5. Håvard Bøkko 1:09.98 (16.73 / 26.13 / 27.12)

null Beeld anp
Beeld anp

15.28 uur Tuitert de snelste bij de dweilpauze
We gaan dweilen in de Adler Arena. Het goede nieuws: Mark Tuitert staat nog altijd bovenaan. Hij heeft zijn winst vooral gepakt in de laatste rond. Zijn 27,04 was de een na snelste van het veld. De Rus Joezkov was nog sneller, maar die begon zo traag dat hij geen bedreiging vormde voor de olympisch kampioen op de 1.500 meter.

Tuiterts 1.09,29 staat daarom nog altijd bovenaan het scorebord. Hoeveel schaatsers zullen daar nog onder duiken straks?

Mark Tuitert Beeld anp
Mark TuitertBeeld anp

15.17 uur Joezkov favoriet 1.500 meter
Schaatser Rhian Ket is onder de indruk van de race van de Rus Joezkov. Die eindigde weliswaar met 1.09,81 ruim een halve seconde achter Tuitert, maar kenner Ket let op wat anders. Die kijkt naar de rondetijden van de Rus. En die zijn met 26,0 en 26,6 zeer constant te noemen.

Het volledige schema van Joezkov: 1:09.81 (17.11 / 26.01 / 26.69)

Ket denkt overigens dat de tijd van Tuitert niet goed genoeg zal zijn voor een medaille.

15.11 Keurige tijd Mark Tuitert!
Mark Tuitert zet als eerste een goede tijd neer. 1.09,29. Het is lastig in te schatten wat het waard zal zijn. Vorig jaar bij de WK Afstanden zou het goed genoeg zijn geweest voor een bronzen medaille. De inschatting vooraf was wel dat een tijd onder de 1.09 nodig zou zijn voor een gouden medaille.

Voor de liefhebber het schema van Tuitert: 1:09.29 (16.76 / 25.49 / 27.04)

15.05 uur Alle rondetijden en eindtijden
De hoogtepunten vindt u natuurlijk in dit blog (Bokko is tot nu toe de snelste, hij schaatste in de eerste rit 1.09,98), maar wilt u alle tussentijden, eindtijden en rondetijden volgen, dan kan dat in onze widget van Infostrada.

Harvard Bokko Beeld epa
Harvard BokkoBeeld epa

15.01 uur We zijn begonnen met de 1.000 meter!
De 1.000 meter is begonnen. De Nederlanders vinden we in rit 4, (Mark Tuitert), rit 16 (Stefan Groothuis), rit 17 (Michel Mulder) en rit 18 (Koen Verweij tegen Shani Davis).

Na de tiende rit is er een dweilpauze, in totaal zijn er twintig ritten. Spanning en spektakel verzekerd!

14.50 uur Olympisch Selfiekampioen
En hou maar op met zoeken; we hebben 'm gevonden, de olympische kampioen 'Selfieën'. Vladimir Poetin met een knoeperd van een onderkin op de foto krijgen, dan ben je een hele grote.

14.39 uur Is goud besmettelijk?
Is een gouden medaille besmettelijk? Volgens de wetten van de immunologie ongetwijfeld niet, maar hopelijk volgens de mysterieuze krachten van de sport wel. Zowel Mark Tuitert als Koen Verweij hebben namelijk een kamergenoot die deze Spelen al een gouden medaille gewonnen hebben. Tuitert ligt bij Michel Mulder op de kamer, Koen Verweij slaapt - met een schot ertussen - bij Ireen Wüst in het appartement.

Grote vraag is alleen of die besmettelijkheidsfactor sterker is dan de brute kracht van tweevoudig olympisch kampioen op deze afstand Shani Davis. Of sterker dan Stefan Groothuis, Nederlands belangrijkste troef op deze afstand.

Shani Davis Beeld ap
Shani DavisBeeld ap

14.32 uur Wennemars teleurgesteld in Kramer
De beslissing van Sven Kramer om de 1.500 meter te laten schieten kan op weinig begrip rekenen van Erben Wennemars. 'Hij won de 5.000 meter met 5 seconden verschil, dat is 70 meter. Hoeveel zelfvertrouwen kun je hebben.' Wennemars zegt het - in zijn rol als analyticus bij de NOS - erg jammer te vinden dat Kramer niet start. 'Ik had hem echt medaillekansen toegedicht.'

Sven Kramer Beeld anp
Sven KramerBeeld anp

14.28 uur Hoe twee stippen een verschil kunnen maken
We gaan ons bijna concentreren op het hoogtepunt van de dag: de 1.000 meter voor mannen, maar eerst nog even aandacht voor twee trivialiteiten:

Te beginnen met de borsten van een Libanese skiester. Die zijn namelijk schadelijk voor haar vaderland. Als u wilt weten hoe dat precies zit - en dat wilt u - dan vindt u hier het hele verhaal.

En vindt u het logo van de Russen ook zo agressief? Hieronder hoe het ook kan:

14.17 uur Eric Wie?
Van het hele onderdeel Noordse Combinatie heeft u wellicht nog nooit gehoord, laat staan van Eric Frenzel. Toch is hij in Duitsland zo populair dat Adidas een - grappig bedoeld - reclamespotje met hem heeft opgenomen. Het duurt slechts 23 seconden, dus mocht u die nou net over hebben dan kunt u hieronder het spotje bekijken.

14.08 Goud voor Duitsland
Slecht nieuws voor het medailleklassement. De Duitsers hebben weer een gouden medaille te pakken, hun vijfde van deze Winterspelen. Alleen wanneer twee Nederlanders tot op de duizendste gelijk en als snelste eindigen op de 1.000 meter schaatsen straks, kunnen we ze vandaag nog inhalen. Een wel heel erg onwaarschijnlijk scenario.

De gelukkigste Duitser van dit moment heet Eric Frenzel, want hij won de Noordse Combinatie - eerst springen van een skischans en dan een stuk langlaufen. Tweede werd de Japanner Akito Watabe, brons was er na een indrukwekkende inhaalrace voor de Noor Magnus Krog.

null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld reuters
Beeld reuters

13.51 uur Lentekiekjes uit Sotsji
Dione de Graaf in een luchtig truitje, zonaanbidders met ontbloot bovenlijf die liggen te zonnen op het strand aan de Zwarte Zee, en langlaufers die zich tijdens de Noordse combinatie door papsneeuw ploeteren. Het wordt alsmaar warmer in badplaats Sotsji.

Een overzicht van de mooiste zomerplaatjes, vindt u hier.

null Beeld ap
Beeld ap
Oxsana Kharitonova ligt op het gras in het olympisch park in zonnig Sotsji op woensdag Beeld ap
Oxsana Kharitonova ligt op het gras in het olympisch park in zonnig Sotsji op woensdagBeeld ap

13.48 uur Sven Kramer wordt Zwaan Kraning
Elk zichzelf respecterend tijdschrift probeert deze weken mee te deinen op de golven het olympisch succes. En dan kan de Donald Duck natuurlijk niet achterblijven. Dus staat Sven Kramer op de cover. Of, zoals hij in Duckstad heet, Zwaan Kraning.

13.40 uur - Pellè feliciteert Smeekens
Feyenoord-spits Graziano Pellè heeft Jan Smeekens via een videoboodschap op de website van zijn club gefeliciteerd met zijn zilveren medaille op de 500 meter.

Smeekens, een groot Feyenoord-fan, schreef vorig jaar een lyrische column op de website Schaatsen.nl waarin hij Pellè 'de held van Rotterdam' noemde.

Pellè bedankt in zijn videoboodschap Smeekens voor zijn column. 'Maar', zegt hij, 'op dit moment ben jij een held. Ga zo door, ik ben blij voor je en ik hoop je snel in De Kuip te zien. Gelukkig zal dat niet op een ijzig veld zijn, want dan durf ik het niet tegen je op te nemen. Je bent geweldig', besluit de topscorer van Feyenoord.

Jan Smeekens met zijn zilveren medaille Beeld reuters
Jan Smeekens met zijn zilveren medailleBeeld reuters
Graziano Pelle bedankt het publiek na de wedstrijd Feyenoord - NEC Beeld anp
Graziano Pelle bedankt het publiek na de wedstrijd Feyenoord - NECBeeld anp
Zonnen in Sotsji Beeld ap
Zonnen in SotsjiBeeld ap

13.20 uur - Drie jaar strafkolonie voor bekladden Sotsji-hek
Een Russische activist die de impact van de Winterspelen op het milieu in de regio van Sotsji aan de kaak wilde stellen en een hek in een bos rond Sotsji bekladde om zijn boodschap kracht bij te zetten, is veroordeeld tot drie jaar werken in een strafkolonie.

Yevgeny Vitishko kreeg de straf al in december opgelegd en die straf is vandaag door een rechter in de Russische stad Krasnodar na hoger beroep bekrachtigd. 'We hadden het al verwacht', zegt zijn advocaat. Volgens de advocaat bevestigt de straf het feit dat Vitishko is vervolgd vanwege zijn milieu-activisme. De schade aan het hek zou zo'n 4000 dollar bedragen.

Yevgeny Vitishko Beeld afp
Yevgeny VitishkoBeeld afp

13.03 uur - 'Sponsor je schaatsers'
Ook vandaag schreef sportredacteur John Volkers, de man ter plaatse voor de Volkskrant in Sotsji, een nieuwe aflevering van zijn weblog. Volkers sprak met Marnix Wieberdink, directeur van de Kia Speed Skating Academy in Inzell.

'Wie zijn schaatsers sponsort, krijgt twintig keer meer publiciteit dan met een puur op Nederland gerichte campagne', aldus Wieberdink.

12.55uur - Nederland geeft medailles aan Nederland
Vraagt u zich ook af waarom Nederlanders aan Nederlanders medailles uitreiken in Sotsji? Wij in ieder geval wel. Koning Willem-Alexander mocht de drie medailles van de 5000 meter uitreiken aan Jan Blokhuijsen, Sven Kramer en Jorrit Bergsma. Camiel Eurlings mocht zelfs twee keer het medal plaza betreden: hij hing Ireen Wüst haar gouden medaille op de 3000 meter om en kon ook de broertjes Mulder en Jan Smeekens op het podium feliciteren met hun 500 meter-succes.

'Je moet er voor gevraagd worden', zei Eurlings zondag mysterieus tijdens het tv-programma Studio Sportwinter. Wel wist Eurlings tijdens het programma al te vertellen dat hij Ireen Wüst de volgende een medaille mocht omhangen.

Voor de uitreiking van medailles worden normaliter een IOC-lid en afgevaardigde van de betrokken internationale sportfederatie gevraagd. Eurling (IOC-lid) en Willem-Alexander (erelid van het IOC) voldoen aan die criteria.

Camiel Eurlings reikt de gouden medaille uit aan Michel Mulder voor het winnen van de 500 meter Beeld anp
Camiel Eurlings reikt de gouden medaille uit aan Michel Mulder voor het winnen van de 500 meterBeeld anp
Een Amerikaanse fan is onderweg naar de piste om te kijken naar de afdaling van de vrouwen op woensdag Beeld ap
Een Amerikaanse fan is onderweg naar de piste om te kijken naar de afdaling van de vrouwen op woensdagBeeld ap

12.29 uur - Geen sneeuwproblemen in Sotsji?
Volgens een IOC-woordvoerder zijn de milde temperaturen in Sotsji geen problemen voor de sneeuwsporten. De foto hierboven van een Amerikaanse fan onderweg naar de afdaling bij de vrouwen vanochtend bewijst dat toch niet alles wit is rond de pistes van Sotsji.

12.12 uur - Duitser wint schansspringen Noordse combinatie
De Duitser Eric Frenzel het eerste onderdeel van de Noordse combinatie, het schansspringen, gewonnen. Met een sprong van 103 meter was hij niet meer te achterhalen door de concurrentie.

Vanmiddag begint Frenzel met een kleine voorsprong (6 seconden) aan het tweede onderdeel van de Noordse combinatie, de 10 kilometer langlaufen. De Japanner Akito Watabe staat tweede. De Rus Jevgeni Klimov staat derde en ligt 27 seconden achter op Frenzel.

undefined

Eric Frenzel tijdens zijn winnende sprong op het onderdeel schansspringen van de Noordse combinatie Beeld epa
Eric Frenzel tijdens zijn winnende sprong op het onderdeel schansspringen van de Noordse combinatieBeeld epa

12.05 uur - Genieten in het zonnetje
Ook de Nederlanders genieten van het Russische zonnetje in Sotsji. Zie hier schaatssters Rianne de Vries (in t-shirt) en Lara van Ruijven.

11.56 uur - Amerikaanse ijshockeyteam kiest voor Quick
Met de start van het ijshockeytoernooi voor de mannen vanavond met de wedstrijden Tsjechië - Zweden en Letland - Zwitserland hervat ook de aloude strijd tussen hockeygrootmachten Canada, Rusland en de Verenigde Staten met als inzet: Wie mag zich de komende vier jaar de beste ijshockeynatie van de wereld noemen? In 2010 was het Canada dat in eigen land goud won.

Inmiddels hebben de Amerikanen, die morgen het toernooi starten tegen Slowakije, gekozen wie hun doel verdedigt in Sotsji: dat wordt goalie Jonathan Quick van NHL-team LA Kings. Quick is een opvallende keuze, aangezien daarmee Ryan Miller - de goalie die in Vancouver nog zilver won met Amerika - naar de bank wordt verwezen.

undefined

Jonathan Quick Beeld ap
Jonathan QuickBeeld ap

11.30 uur - Ondertussen bij curling
Voor de (mannelijke) sportvolgers die curling als 'saai' bestempelen en niet de moeite waarden vinden om er hun tv op af te stemmen, kan dit bericht u misschien op andere gedachten brengen.

De Russische dames zijn namelijk een half uur geleden begonnen aan hun wedstrijd tegen Japan en een van de speelsters in het Russische team is Anna Sidorova. Voor meer informatie, zie hieronder en -naast:

11.14 uur - Lentespelen
Nee, het is niet zo dat er evenementen uitgesteld moeten worden. Maar IOC-woordvoerder Mark Adams kan niet ontkennen dat door het zachte lentezonnetje in Sotsji de Winterspelen vandaag meer op de Lentespelen lijken. 'We zijn een beetje voorbarig hier', zegt hij tegen persbureau Reuters. 'Ik hou van de blauwe lucht en de plaatjes zijn fantastisch.'

Adams was gisteren aanwezig bij enkele sneeuwsporten. 'En ik heb daar geen problemen gezien. Ik denk dat het klopt als ik zeg dat alles tot nu toe volgens schema is verlopen. Als dit dus een probleem is, laten we er daar dan maar meer van hebben. Het lijkt allemaal aardig goed.'

Op dinsdag klaagden atleten over de verminderende sneeuwkwaliteit vanwege de milde temperaturen.

10.56 uur - Nuis baalt thuis
Met het afzeggen van Kramer voor de 1500 meter ging het ticket voor deelname aan de afstand als een soort overgebleven entreekaartje naar Jan Blokhuijsen. De gang van zaken rond het startbewijs van Kramer voor de schaatsmijl voelt voor schaatser Kjeld Nuis waarschijnlijk als een extra klap in zijn gezicht.

Nuis gold voor het olympisch kwalificatietoernooi als de favoriet voor het winnen van eremetaal op de 1500 meter, maar reed een belabberde wedstrijd in Heerenveen en wist zich zelfs niet te plaatsen voor Sotsji.

Op maandag, toen de discussie over het wel of niet meedoen van Kramer aan de 1500 meter ontbrandde, liet hij al via twitter van zich horen.

Kjeld Nuis hijgt uit na zijn 1000 meter op het WK-sprint in Nagano in januari Beeld reuters
Kjeld Nuis hijgt uit na zijn 1000 meter op het WK-sprint in Nagano in januariBeeld reuters

10.47 uur - 'Kramer schat Bergsma en De Jong heel hoog in'
Het regent reacties op de afzegging van Sven Kramer voor de 1500 meter. Ook oud-schaatser Martin Hersman, in zijn schaatsleven specialist op de schaatsmijl, doet tegenover de NOS een duit in het zakje.

Hersman dichte Kramer medaillekansen toe op de 1500 meter en vindt het jammer dat de Fries heeft afgezegd. 'Hij kiest heel duidelijk voor de 10 kilometer en dat geeft ook wel aan dat hij de concurrentie, Jorrit Bergsma en Bob de Jong, heel hoog inschat', besluit Hersman.

Ireen Wüst steekt haar duim op na het behalen van de gouden medaille op de 3000 meter bij de Olympische Winterspelen. Beeld anp
Ireen Wüst steekt haar duim op na het behalen van de gouden medaille op de 3000 meter bij de Olympische Winterspelen.Beeld anp

10.40 uur - Noordse combinatie gestart
Ondertussen is op de schans van het Russki Gorki Jumping Center het eerste onderdeel van de Noordse combinatie normale schans gestart met het skispringen. De Noordse combinatie is de enige sport op de Winterspelen in Sotsji waaraan vrouwen niet meedoen.

10.32 uur - Verongelukte Russische rodelaar herdacht
Het IOC en de internationale rodelfederatie zullen vandaag in de bergen nabij Vancouver de Georgische rodelaar Nodar Koemaritasjvili herdenken, die vlak voor de Winterspelen van Vancouver exact vier jaar geleden na een crash tijdens een training op de olympische rodelbaan om het leven kwam.

'We leggen bloemen bij de rodelbaan in Whistler vandaag', zegt IOC-woordvoerder Mark Adams tegen persbureau Reuters. 'Het is iets wat door zal gaan. We werken ook samen met de familie aan een permanent herdenkingsteken.' In sotsji hebben het IOC en de rodelfederatie 'een moment van bezinning' gehad tijdens een ochtendbijeenkomst vandaag, aldus Adams.

Nodar Koemaritasjvili op 11 februari 2010 in Vancouver, een dag voordat hij verongelukte Beeld ap
Nodar Koemaritasjvili op 11 februari 2010 in Vancouver, een dag voordat hij verongelukteBeeld ap
De lege slee van Nodar Koemaritasjvili na zijn fatale crash op de rodelbaan in Vancouver op 12 februari 2010 Beeld ap
De lege slee van Nodar Koemaritasjvili na zijn fatale crash op de rodelbaan in Vancouver op 12 februari 2010Beeld ap

10.20 uur - Het weer in Sotsji
Voor de metereologen onder ons: hierbij het weerbericht in Sotsji.
'Lente-achtig' en 'zon' zijn niet de woorden die je verwacht bij de Winterspelen en met 15 graden en een strakblauwe hemel is het vandaag voor de niet-sporters ook prima vertoeven in de badplaats aan de Zwarte Zee.

10.04 uur - Wüst zou nooit een afstand laten schieten
Ireen Wüst sprak niet in vaagheden toen ze werd gevraagd naar haar mening over de afzegging van Sven Kramer voor de 1500 meter.

'Het is een keuze van hem', zei ze. 'Ik heb nooit overwogen af te zeggen voor een van de afstanden', voegde ze daaraan toe.

Wüst komt van alle Nederlandse langebaanschaatsers het vaakst in actie in Sotsji. De Brabantse won zondag goud op de 3 kilometer en rijdt de komende dagen ook nog de 1000 meter, 1500 meter, 5000 meter en de ploegachtervolging.

Wüst kust haar gouden medaille Beeld afp
Wüst kust haar gouden medailleBeeld afp
De Sloveense Tina Maze juicht na haar afdaling Beeld afp
De Sloveense Tina Maze juicht na haar afdalingBeeld afp

10.00 uur - Gisin: 'Het is ongelofelijk'
Dominique Gisin, een van de twee gouden medaillewinnaars op de afdaling bij de vrouwen vanochtend, kan maar moeilijk bevatten dat ze samen met Tina Maze olympisch kampioene is.

'Ik durfde niet te kijken', zegt ze. 'Het was gek. Er waren veel zenuwen, er was veel zweet en veel emotie. Het is ongelofelijk. Maar het is een grote eer om het podium te mogen delen met Tina (Maze, red.), ze is een ontzettend goede atlete. Dit is geweldig.'

undefined

Gisin (links) en Maze samen op het podium Beeld afp
Gisin (links) en Maze samen op het podiumBeeld afp

9.56 uur - Sotsji-rust
Na alle actie op de vroege ochtend in Sotsji met de afzegging van Sven Kramer voor de 1500 meter en de twee gouden medailles op de afdaling bij de vrouwen, is het opeens rustig in Rusland.

Momenteel is de enige sportwedstrijd die aan de gang is op de Winterspelen op dit moment het ijshockeyduel tussen de vrouwen van Finland en Zwitserland. Voor de volledigheid: Zwitserland staat voor met 2-0.

9.48 uur - Gouden medaillewinnaars afdaling feliciteren elkaar

Tinza Maze (rechts) en Dominique Gisin feliciteren elkaar met hun gouden medailles Beeld getty
Tinza Maze (rechts) en Dominique Gisin feliciteren elkaar met hun gouden medaillesBeeld getty

9.37 uur - Blokhuijsen bedankt Kramer voor cadeautje
Jan Blokhuijsen staat in tegenstelling tot Sven Kramer wel te popelen om zaterdag het koningsnummer van het langebaanschaatsen te rijden. In een reactie zegt hij tegen de NOS het besluit van Kramer te begrijpen en hij is er blij mee dat het niet Kramer is, maar hijzelf die zaterdag in actie komt.

9.32 uur - Kemkers begrijpt Kramer
Gerard Kemkers begrijpt de keuze van Sven Kramer om niet mee te doen aan de 1500 meter van zaterdag. 'Topsport is keuzes maken', zei de coach woensdag over de beslissing van zijn pupil. 'Sven maakt nu een keuze in het belang van waar echt zijn kracht ligt.'

'De 1500 meter is nooit onze prioriteit geweest', vervolgt Kemkers. 'Sven heeft het hele jaar voor de 5 en 10 kilometer getraind.'

Gerard Kemkers (rechts) en Sven Kramer Beeld anp
Gerard Kemkers (rechts) en Sven KramerBeeld anp

9.29 uur - Nog zes...
Alex Dumas verzamelt voor de Volskrant al jaren tijden, cijfers en andere statistieken uit de schaatssport. Vandaag licht hij voor zijn 'statistiek van de dag' het cijfer 94 uit. Dat is het totaalaantal medailles dat Nederland tot en met dindsdag op Winterspelen won.

Volgens Dumas is gezien de huidige medaillekoers van Nederland een honderdste Winterspelen-medaille in Sotsji zeker mogelijk.

9.21 uur - Blokhuijsen vervangt Kramer op 1500 meter
Jan Blokhuijsen vervangt Sven Kramer zaterdag op de 1500 meter nadat Kramer vanochtend via twitter aankondigde het koningsnummer niet te rijden.

Blokhuijsen won zaterdag zilver op de 5000 meter.

Jan Blokhuijsen toont zijn zilveren medaille Beeld getty
Jan Blokhuijsen toont zijn zilveren medailleBeeld getty

9.17 uur - Eerste goud ooit op Winterspelen voor Slovenië
De gouden medaille voor de Sloveense Tina Maze op de afdaling is de eerste gouden medaille ooit voor haar land op de Winterspelen.

Tina Maze juicht na haar afdaling Beeld ap
Tina Maze juicht na haar afdalingBeeld ap

9.09 uur - Twee gouden medailles een feit
Tina Maze en Dominique Gisin hebben hun eerste plaats vastgehouden. De Zwitserse Lara Gut pakt brons met een tijd van 1:14.67. Zilver zal vanwege de twee gouden plakken niet uitgereikt worden.

De Duitse Maria Höfl-Riesch eindigde op een teleurstellende dertiende plaats, waarmee de afdaling bij de vrouwen net als bij de mannen een prooi voor de underdogs is geworden.

9.05 uur - Twee gouden medailles lonken op afdaling bij vrouwen
Bij de afdaling van de vrouwen kunnen voor het eerst in de geschiedenis van de afdaling twee gouden medailles worden uitgereikt. Met nog een paar afdalingen te gaan staan de Sloveense Tina Maze en Zwitserse Dominique Gisin op een gedeelde eerste plaats met een tijd van 1:14.57.

In tegenstelling tot bij het schaatsen wordt er bij het alpineskiën bij een gelijke tijd niet naar duizenden gekeken.

undefined

9.00 uur - Sotsji-jailbreak
Johnny Quinn, de Amerikaanse bobsleeër die binnen een tijdsbestek van 48 uur twee keer opgesloten zat in Sotsji - eerst in de badkamer van zijn hotelkamer en later in de lift - is inmiddels een begrip geworden.

Er is zelfs een logo voor de Amerikaan ontworpen door de Amerikaanse olympische equipe:

8.47 uur - Russische hondenreddingsbrigade draait overuren
Zo zijn er duizenden, en zo zijn er geen. Dat is het verhaal rond de zwerfhonden in Sotsji. In Russische steden zijn zwerfhonden ingebed in het straatbeeld, maar de Russische president Poetin kan het niet verkopen om met een horde zwervende viervoeters achter zich aan door het olympisch dorp te wandelen.

Zonder blikken of blozen kondigde de organisatie van de Winterspelen daarom voor het toernooi aan de duizenden zwerfhonden in de Russische badplaats af te schieten. Gealarmeerd door die maatregel, draaien Russische hondensmokkelaars nu overuren. Auto's vol met honden verhuizen de dieren vanuit de Kaukasus naar andere steden in Rusland.

Het Amerikaanse persbureau AP ging een nacht op pad met de vrijwillige hondenkidnappers. 'Ik hou van honden, maar dat is niet het punt', zegt een van de vrijwilligers. 'Weet je, zelf als je niet van kinderen houdt en er geen wilt, maar als je dan ontdekt dat er mensen op baby's jagen, wil je iets doen om te helpen.'

Onvermijdelijke uitkomst van beide methoden is dat de zwerfhonden uit het straatbeeld van Sotsji verdwijnen. Wie daar de credits voor mag opstrijken is onduidelijk, maar Poetin zal er hoe dan ook tevreden mee zijn.

undefined

Zwerfhonden in Sotsji rond het olympisch park Beeld getty
Zwerfhonden in Sotsji rond het olympisch parkBeeld getty
Zwerfhonden worden ingeladen in de achterbak van een auto in Sotsji Beeld ap
Zwerfhonden worden ingeladen in de achterbak van een auto in SotsjiBeeld ap
Sven Kramer tijdens een training in de Adler Arena Beeld anp
Sven Kramer tijdens een training in de Adler ArenaBeeld anp

8.33 uur - Kramer niet op 1500 meter
Het hing al in de lucht, maar is nu definitief. Sven Kramer zal niet in actie komen op de 1500 meter. Na zijn gouden medaille op de 5 kilometer twijfelde Kramer al openlijk over deelname aan het koningsnummer van het langebaanschaatsen.

Kramer wil zich volledig richten op de 10 kilometer en ploegenachtervolging.

Sven Kramer toont zijn gouden medaille van de 5000 meter Beeld getty
Sven Kramer toont zijn gouden medaille van de 5000 meterBeeld getty
Fabienne Suter uit Zwitserland in actie tijdens de afdaling bij de vrouwen op woensdag Beeld getty
Fabienne Suter uit Zwitserland in actie tijdens de afdaling bij de vrouwen op woensdagBeeld getty

8.13 uur - #SelfieOlympics
Ondertussen blijkt na ruim 96 uur Winterspelen de hashtag #SelfieOlympics op twitter het populairste in de olympische enclave in Sotsji. Met name oud-schaatser en NOS-analist Erben Wennemars is de ongekroonde koning van de selfies.

8.01 uur - Afdaling bij vrouwen begonnen
Nadat de mannen op zaterdag al de medailles bij het koningsnummer van het alpineskiën verdeelden - de afdaling - en dat een verrassende winnaar kreeg met de Oostenrijker Matthias Mayer, is het vandaag de beurt aan de vrouwen.

Grote afwezige is natuurlijk Lindsay Vonn. De regerend olympisch kampioene is er in Sotsji niet bij omdat de Amerikaanse haar rechter voorste kruisband scheurde in november en sindsdien sukkelde met de revalidatie van die blessure.

Een verrassende olympisch kampioene lijkt daarom bij de vrouwen ook niet ondenkbaar. Zeker omdat de piste op zijn zachtst gezegd niet in beste conditie is: de laatste training werd afgelast vanwege het warme weer in Sotsji waardoor de sneeuw te zacht en papperig was.

Topfavoriet is Maria Höfl-Riesch. De Duitse won maandag al de supercombinatiekan en kan met goud op de afdeling het record van meeste gouden olympische skimedailles evenaren. Höfl-Riesch staat nu drie gouden plakken.

Maria Höfl-Riesch met de gouden medaille die ze maandag veroverde op de supercombinatie Beeld getty
Maria Höfl-Riesch met de gouden medaille die ze maandag veroverde op de supercombinatieBeeld getty
De geblesseerde Lindsay Vonn tijdens de New York Fashion Week op 6 februari Beeld ap
De geblesseerde Lindsay Vonn tijdens de New York Fashion Week op 6 februariBeeld ap

7.49 uur - Shani Davis is er klaar voor

7.46 uur - Winterspelen oké, maar niemand wil vierde worden
De New York Times verzamelt niet alleen de reacties van de helden op de Winterspelen, maar ook die van sporters die net buiten het podium eindigen. Daaruit blijkt een duidelijk feit: niemand wil vierde worden.

De Amerikaanse snowboarder Shaun White baalt nadat hij vierde is geworden op het onderdeel halfpipe Beeld ap
De Amerikaanse snowboarder Shaun White baalt nadat hij vierde is geworden op het onderdeel halfpipeBeeld ap

7.35 uur - John Volkers over Sang-Hwa Lee
Nog even terugblikken op de 500 meter bij de vrouwen van dinsdag. Sportredacteur John Volkers van de Volkskrant is aanwezig in Sotsji en schreef een profiel over Sang-Hwa Lee: de Zuid-Koreaanse topsprintster die onder toeziend oog van een gehele natie haar favorietenrol waarmaakte.

Met olympisch goud om haar nek twijfelt ze over haar schaatstoekomst. 'De prijs van grote verwachtingen en luide populariteit kan ook te hoog zijn.'

Sang-Hwa Lee bestijgt het podium na het winnen van de 500 meter, Margot Boer (brons, rechts) kijkt toe Beeld epa
Sang-Hwa Lee bestijgt het podium na het winnen van de 500 meter, Margot Boer (brons, rechts) kijkt toeBeeld epa

7.24 uur - Gouden slopestyle run in beeld
De New York Times twitterde een afbeelding van de gehele gouden halfpipe-run van de Zwitserse snowboarder Jurij Podlatsjikov. Het goud van Podlatsjikov was een daverende verrassing en hij onttroonde daarmee het bekendste lid van de Amerikaanse equipe als olympisch kampioen halfpipe: Shaun White.

Jurij Podlatsjikov na zijn gouden run op de halfpipe Beeld getty
Jurij Podlatsjikov na zijn gouden run op de halfpipeBeeld getty

7.11 uur - Voorbeschouwing
Dagelijks schrijft chef sport van de Volkskrant Marije Randewijk een voorbeschouwing op de dag in Sotsji. Shani Davis is volgens haar de te kloppen man op de 1000 meter, maar de winnaar van de afstand is van oudsher lastig te voorspellen.

Lees hier hoe zij de kansen voor de Nederlanders inschat. Een nieuwe gouden plak is zeker geen utopie.

Shani Davis Beeld ap
Shani DavisBeeld ap

7.01 uur - Wie volgt Tarzan op?
Bij veel (vrouwelijke) sportfans staat het nog in het geheugen gegrift: tijdens de Winterspelen van Salt Lake City in 2002 loopt de gespierde Van Velde ongeduldig met onbloot bovenlijf rondjes op het middenterrein van de schaatsbaan, wachtend op de uitkomst van een wedstrijd die hem uiteindelijk een gouden medaille op de 1000 meter zou opleveren.

Van Velde is de laatste olympisch kampioen van Nederland op de 1000 meter. Alleen Ids Postma ging hem voor, die goud won in 1998 op de Winterspelen van Nagano.

Vandaag kan Stefan Groothuis, Markt Tuitert of Koen Verweij in de voetsporen treden van Van Velde en Postma. Ook is Michel Mulder, de kersverse olympisch kampioen op de 500 meter, een gevaarlijke outsider. Wel moeten ze daarvoor de Amerikaan Shani Davis van zijn derde gouden plak op rij op de olympische kilometer houden.

Om alvast in de sfeer te komen, hieronder de gouden race van Van Velde in 2002:

Gerard van Velde en Mark Tuitert (rechts) tijdens een training in de Adler Arena Beeld anp
Gerard van Velde en Mark Tuitert (rechts) tijdens een training in de Adler ArenaBeeld anp
Meer over