Live

Teruglezen - De dag dat Ireen Wüst de succesvolste wintersporter ooit werd

Het was ook vandaag in veel opzichten een historische dag vandaag op de Olympische Spelen in Sotsji. Een paar medailles gaan de geschiedenisboeken in. Lees hieronder alles terug.

Michiel van der Geest
null Beeld getty
Beeld getty

De dag van vandaag
Ireen Wüst sinds vandaag de succesvolste Nederlandse wintersporter uit de geschiedenis. Haar zilveren medaille op de 5.000 meter, achter de Tsjechische Martina Sablikova en voor de 35-jarige Carien Kleibeuker, betekende haar zevende olympische medaille, een record. Ook een primeur: ze is de eerste Nederlandse wintersporter die op één Spelen vier medailles haalt.

De medailles voor Wüst en Kleibeuker waren nummer 21 en 22 van deze Spelen, en Kleibeuker is de vijftigste Nederlandse schaatser die zich olympische eremetaal omgehangen ziet. Zeven medailles, dat is natuurlijk mooi, maar het valt in het niet bij de dertien medailles die de Noor Ole Einer Björndalen sinds 1998 bij elkaar verzamelde. Sinds die Spelen van Nagano heeft de Noor elke Spelen tenminste twee medailles gewonnen.

Bij het bobsleeën liep de Amerikaanse Lauryn Williams een historische medaille mis. Ze had de eerste vrouw kunnen worden die bij zowel de Winter- als de Zomerspelen een gouden medaille had gewonnen, maar door een verprutste laatste run werd het slechts zilver. De Nederlandse pilote en gyneacologe Esmé Kamphuis legde samen met remster Judith Vis beslag op de vierde plek, de beste Nederlandse bobsleeprestatie ooit.

Minder goed nieuws was er bij het snowboarden. Nicolien Sauerbreij raakte al vroeg in het toernooi haar olympische titel kwijt. Nog voor de kwartfinales kon Sauerbreij haar snowboard inpakken.

Het grootste verdriet tenslotte was er bij het gastland. De Russische ijshockeyploeg verloor in de kwartfinale van Finland. De belangrijkste medaille van de Spelen - zeker in Russische ogen - gaat aan de Russen en president Vladimir Poetin (in wanhoop op de tribune) voorbij.

Lees alles wat vandaag gebeurde hieronder terug.

19.07 Geen historisch goud voor Williams
Pilote Elena Meyers maakt te veel foutjes in haar laatste run en verspeelt daarmee het goud. Lauryn Williams wordt niet de eerste vrouw die goud wint op zowel de Winter- als de Zomerspelen. Nu is ze slechts de vijfde atleet die een medaille wint op beide Spelen.

Canada wint het goud, voor de Verenigde Staten 1 en 2, en Nederland pakt een heel verdienstelijke vierde plek. Geen geringe prestatie voor een land zonder bergen of bobbaan.

19.04 uur Nederland schuift nog een plaatsje op
Het wordt nog mooier voor Kamphuis - in het dagelijks leven gynaecologe - en Vis. Ze schuiven op naar de vierde plek. Meer zit er waarschijnlijk niet in. Of Williams en Meyers moeten in de laatste run het ongelooflijk verknoeien.

18.55 uur Beste Nederlandse bobprestatie ooit
Esmé Kamphuis en Judith Vis zijn naar beneden gaan. Ze hebben de beste tijd tot nu toe en zijn daarmee sowieso vijfde. Dat is de beste Nederlandse prestatie op de Olympische Spelen bij het bobsleeën ooit ooit.

undefined

null Beeld anp
Beeld anp

18.52 uur Britten, Canadezen naar curling-finale
Andere landen mogen dan raar naar Nederland kijken dat we zo verzot zijn van het schaatsen, in Groot-Brittannië zijn ze dan weer heel blij dat ze de finale van het curling hebben bereikt. Ze nemen het daarin op tegen Canada.

18.42 uur Laatste run bij het bobben
Inmiddels is de vierde run bij het bobsleeën gestart. Straks komen ook Esmé Kamphuis en remster Judith Vis voor de laatste keer in actie. Houden zij hun vijfde plaats vast dan is dat de beste Nederlandse bobsleeprestatie op de Olympische Spelen ooit.

Maar de grote vraag is vooral: houdt remster Lauryn Williams samen met pilote Elena Meyers haar eerste plaats vast. Zo ja, dan is de eerste vrouw die goud wint op de Zomer- en Winterspelen.

18.16 uur Heel Rusland in mineur
Heel Rusland is bedroefd, de ijshockeyers hebben de hooggespannen verwachtingen niet waar kunnen maken en zijn al in de kwartfinale uitgeschakeld. Ze verloren vanmiddag met 3-1 van Finland. Zelfs knuffelberen zijn ontroostbaar.

Ireen Wüst na haar race Beeld anp
Ireen Wüst na haar raceBeeld anp

17.55 uur Huldiging 10 kilometer
Zojuist zijn Jorrit Bergsma (goud), Sven Kramer (zilver) en Bob de Jong (brons) gehuldigd voor hun prestaties op de 10 kilometer. Er wapperden wederom drie Nederlandse vlaggen in Sotsji. Op het Medal Plaza in Sotsji was het de vierde keer tijdens deze Spelen dat Nederland al het eremetaal op één discipline won.

Voor Bergsma was het zijn eerste keer op een olympisch podium. De Fries, die verrassend Sven Kramer klopte op de langste afstand, straalde van geluk toen hij zijn gouden plak kreeg omgehangen van het Duitse IOC-lid Claudia Bokel. Hoewel Kramer op zijn gouden revange had gehoopt, kon er toch nog een lach vanaf.

De huldiging van de 10 kilometer. Beeld reuters
De huldiging van de 10 kilometer.Beeld reuters

17.42 uur Emoties bij coach Jack de Rijke
De bronzen medaille van Carien Kleibeuker maakte niet alleen bij de schaatsster zelf, maar ook bij haar coach Jack de Rijke veel emoties los. '8 jaar geleden ging het in Turijn mis, en nu pakt ze op 35-jarige leeftijd een bronzen medaille. Zoiets verzin je niet', aldus De Rijke. 'Na de zege van Carien bij het olympisch kwalificatietoernooi wisten we dat een medaille hier mogelijk was. Ze heeft er heel hard voor geknokt.'

Bronzen medaille-winnares Carien Kleibeuker (R) wordt omhelsd door de zilveren medaille-winnares Ireen Wust onder toeziend oog van coach Jack de Rijke. Beeld anp
Bronzen medaille-winnares Carien Kleibeuker (R) wordt omhelsd door de zilveren medaille-winnares Ireen Wust onder toeziend oog van coach Jack de Rijke.Beeld anp

17.28 uur Kamphuis schuift plekje op
Esmé Kamphuis en Judith Vis zijn na hun derde afdaling voorlopig een plekje opgeschoven, maar een medaille is wel erg ver weg. Ze staan 0,8 seconde achter op plek 3, in bobtermen een eeuwigheid. De afdaling was verre van foutloos, meerdere keren werd de kant geraakt en dat levert tijdverlies op.

Lauryn Williams blijft met haar pilote Elena Meyers eerste staan. Historie in het bobben, het zit er nog in.

Lauryn Williams (l) kan geschiedenis schrijven Beeld afp
Lauryn Williams (l) kan geschiedenis schrijvenBeeld afp

17.22 uur Wüst blij met zilver
Ireen Wüst is vandaag wel blij met zilver zoals ze in onderstaande video uitlegt.

null Beeld getty
Beeld getty

17.09 uur Nog een medaille-evenement vandaag
Er is vandaag nog één medaille te verdelen en wel bij de tweemansbob voor vrouwen. Esmé Kamphuis staat voor Nederland na twee runs op een zesde plaats.

Dit evenement kan trouwens historisch worden. De Amerikaanse Lauryn Williams heeft al een gouden medaille op de Zomerspelen met de 4x100meter estafette. Na twee runs staat zij nu samen met pilote Elana Meyers bovenaan. Wint zij de gouden medaille, dan is zij de eerste vrouw die zowel op de Zomer- als de Winterspelen op de hoogste tree van het podium komt te staan.

De bob van pilote Esme Kamphuis en remster Judith Vis Beeld epa
De bob van pilote Esme Kamphuis en remster Judith VisBeeld epa

17.01 uur: Nog meer goud voor de Noren, record voor Bjoerndalen
Noorwegen heeft vandaag zijn eerste plek in het medailleklassement verstevigd. Wonnen de vrouwen al goud bij de teamsprint in het langlaufen, ook de estafette bij de biatlon was vanmiddag voor de Noren. De scandinaviërs hebben nu 20 medailles, 9 gouden, 4 zilveren en 7 bronzen.

Bij de biatlon werden de Tsjechen tweede en de Italianen derde.

De overwinning van de Noren leverde ook een record op voor de 40-jarige Ole Einar Bjoerndalen. Hij won maar liefst zijn dertiende olympische medaille, en stootte daarmee zijn illustere landgenoot Bjorn Daehli uit de recordlijstjes.

Ole Einar Bjoerndalen Beeld getty
Ole Einar BjoerndalenBeeld getty

16.59 uur: Sablikova gaat feestvieren
Martina Sablikova kan haar geluk niet op na haar overwinning op de 5000 meter 'Ik was echt heel nerveus', zei de grote favoriete voor de eindzege. 'Ik kon er bijna niet van slapen.'

'En toen ging iedereen zo snel. Ik hoopte dat ik dat ook zou kunnen. 4 jaar geleden in Vancouver was er niet genoeg geld om familie over te laten komen', aldus de Tsjechische. 'Nu is zo'n beetje iedereen er. Wat we gaan doen? We gaan feestvieren.'

16.29 uur Twee buurvrouwen op het podium
Ireen Wüst is erg tevreden met haar zilveren medaille, laat ze op televisie weten. 'Ik wist dat ik een pr moest rijden om op het podium te komen, en dat is gelukt. Ik ben heel blij met dit zilver.'

Nu alleen de ploegenachtervolging nog op de agenda staat, is ze 'nu al tevreden met deze Spelen, maar ik kan nog meer tevreden worden'. 'Elke afstand waarop ik ben gestart win ik goud of zilver; mag ik niet klagen toch?'

En, zo vraagt Wüst zich af: 'Carien en ik wonen in dezelfde straat. Hoe vaak komt dat nou voor: twee mensen uit dezelfde straat die een medaille winnen op de Spelen?'

null Beeld reuters
Beeld reuters

16.24 uur: Nog een unieke prestatie Wüst
Niet alleen is Ireen Wüst de eerste Nederlandse wintersporter met zeven olympische medailles, ze is na haar tweede plek op de 5000 meter de eerste Nederlandse deelnemer met vier medailles op dezelfde Olympische Winterspelen. De TVM-schaatsster won eerder in Sotsji de 3000 meter en eindigde op de 1000 en 1500 meter als tweede.

Vijf andere Oranjesporters kwamen bij de Winterspelen tot drie medailles tijdens één toernooi. Dat zijn Yvonne van Gennip (1988), Atje-Keulen Deelstra (1972), Ard Schenk (1972), Hans van Helden (1976), Rintje Ritsma (1998) en Jochem Uytdehaage (2002).

null Beeld afp
Beeld afp

16.19 uur Schattige beelden
Schattige beelden vanuit de Adler Arena; Carien Kleibeuker neemt haar vijf jaar oude dochtertje Annemijn op de arm. Het zal de laatste keer zijn dat Annemijn haar moeder op Olympische Spelen in de armen kan vallen. Over vier jaar is Kleibeuker 39 jaar, dan doet ze niet meer mee, liet ze voor de zekerheid maar weten vandaag.

16.13 uur 22 medailles
Nederland staat nu op het astronomische aantal van 22 medailles. 21 daarvan werden bij het langebaanschaatsen gehaald, de andere bronzen plak was voor Sjinkie Knegt bij het shorttrack.

Dat zijn evenveel medailles als de Russen, maar eentje meer dan de Amerikanen, drie meer dan de Noren, en zes meer dan de Duitsers. (en 22 meer dan de Belgen).

Nederland heeft nu 6 keer goud, 7 keer zilver, en 9 keer brons.

16.09 uur Kleibeuker: 'nog nooit zo zenuwachtig geweest'
Carien Kleibeuker, winnares van het brons, was nog nooit zo zenuwachtig als tijdens de laatste ritten van de 5 kilometer, zegt ze net: 'Ik had het niet meer verwacht, het is onwaarschijnlijk. Mijn rit was wat voorzichtig, het was niet de ultieme rit die je wilt rijden. Als iedereen de ultieme rit rijdt, is dit niet genoeg, dacht ik. Maar tijdens de laatste rit dacht ik: hè, ze gaan langzamer dan ik.'

null Beeld anp
Beeld anp

16.05 uur Unieke prestatie Wüst
Ireen Wüst levert met deze zilveren medaille een unieke prestatie. Zij is de eerste olympische wintersporter die zeven medailles heeft gewonnen. Ireen Wüst is nu in het bezit van drie gouden plakken, drie zilveren en één bronzen medaille.

null Beeld afp
Beeld afp

16.01 GOUD SABLIKOVA, ZILVER WÜST, BRONS KLEIBEUKER
De tijden blijven staan zoals ze stonden, Pechstein wint nog van Nauta en wordt uiteindelijk vijfde, Nauta wordt zesde.

1. Martina Sáblíková 6:51.54
2. Ireen Wüst 6:54.28
3. Carien Kleibeuker 6:55.66

null Beeld getty
Beeld getty

16.00 uur Brons lijkt zeker voor Kleibeuker
Nauta en Pechstein duiken de 34 in. Ze gaan het niet redden.

15.59 uur Iets sneller dan Kleibeuker
Nauta is nu nog twee seconden sneller dan Kleibeuker, na 3400 meter, maar haar rondjes zijn langzamer. Pechstein lijkt geklopt, die rijdt rondjes 33.7.

null Beeld epa
Beeld epa

15.57 uur Nauta nog 0,3 seconde sneller dan Pechstein
Het zit heel dicht bij elkaar allemaal. Nauta is op medaillekoers, maar Pechstein ook.

Na 2600 meter duiken beide dames de rondjes 33 in. Goed nieuws voor Wüst en Kleibeuker is dat, slecht nieuws voor Nauta.

15.56 uur Na 1.400 meter
Nauta en Pechstein gaan gelijk op, nog iets sneller dan Sablikova, maar die tijd zullen ze toch niet evenaren?

15.52 uur Sablikova zeer snel
Sablikova rijdt 6.51,54, verreweg het snelst. Maar ook Ireen Wüst rijdt een goede tijd, 6:54.28, een persoonlijk record en staat voorlopig tweede.

De tussenstand nu, voor de laatste rit tussen Pechstein en Nauta:
1. Martina Sáblíková 6:51.54
2. Ireen Wüst 6:54.28
3. Carien Kleibeuker 6:55.66

15.51 uur Sablikova gaat erop en erover
Sablikova rijdt weg bij Wüst. Haar rondetijden blijven laag in de 32. De Tsjechische gaat wegrijden bij Wüst en ook ruim onder de tijd van Kleibeuker komen.

15.49 uur 3.000 meter
Voorsprong van Wüst 5,54 seconden, Sablikova ligt daar 3 1,5 seconden achter.

Maar ronde later pakt Sablikova 8 tiende op Wüst.

15.48 uur Wüst breidt voorsprong uit
Na 2200 meter is Wüst bijna 5 seconden sneller, maar haar rondetijden lopen iets op. Sablikova zit op het vinkentouw.

15.47 Wüst na 1400 meter sneller
Nu in de baan Ireen Wüst tegen Sablikova. Na 1400 meter ligt Wüst ruim 4 seconden voor op Kleibeuker, Sablikova rijdt 2 seconden sneller dan Kleibeuker

15.45 uur Rusland verliest
Ondertussen de onvermijdelijke verrassing bij het ijshockey. Rusland is uitgeschakeld, het is 3-1 gebleven. Een drama voor Rusland, de ploeg is niet verder gekomen dan de kwartfinale.

15.43 uur Graf redt het niet!
Olga Graf komt 12 honderdste tekort! Kleibeukers laatste rondjes waren Graf net te machtig, Kleibeuker staat nog altijd eerste. Nog twee ritten.

15.42 uur Nog 0,7 seconde voorsprong voor Graf
Nog twee rondjes, het wordt spannend!

15.41 uur Graf verliest voorsprong
Het gaat pijn doen bij Graf, het verschil is 0,8 seconden met drie rondes te gaan.

15.40 uur Graf blijft een seconde sneller
Ook na 3000 meter is Graf nog een seconde sneller. De rondetijden zijn exact gelijk. Nog 5 rondjes.

15.39 uur: Graf een sconde sneller
De Russische Graf is na 2200 meter precies een seconde sneller dan Kleibeuker. Maar kan Graf het uitstekende slot van Kleibeuker aan?

15.37 uur: Nog minder dan 5 minuten voor de Russen
Nog altijd staan de Russen met 3-1 achter tegen Finland bij het ijshockey. De belangrijkste medaille voor de Russen lijkt onhaalbaar, uitschakeling zou een klap van jewelste zijn.

15.34 uur Uitstekende tijd Kleibeuker!
Een persoonlijk record voor Carien Kleibeuker! 6.55,66, een uitstekende tijd. Vorig jaar won Sablikova het WK afstanden in Sotsji in 6.54. Is de tijd van Kleibeuker nu goed genoeg voor een medaille?

null Beeld epa
Beeld epa

15.33 uur Kleibeuker versnelt iets!
Rondje 32,7, ze stevent af op een tijd van 6.56.

15.32 Kleibeuker rijdt zeer vlak
Kleibeuker blijft zeer vlak rijden. Veel rondjes 32,8 op rij. Ze moet nog drie rondjes. Ze rijdt op het schema van haar tijd in Heerenveen tijdens het OKT, toen kwam ze uit op 6.57.

15.30 uur Kleibeuker ruim sneller
Kleibeuker rijdt nog altijd rondjes in de 32, ze is 2,6 seconden sneller dan de Noorse Hemmer na 2,6 kilometer. Ook na 3 kilometer nog altijd onder de 33.

15.29 uur Kleibeuker versnelt
Na 1400 meter versnelt Kleibeuker naar een 32'er. Ook het rondje naar de 1800 meter gaat in minder dan 33 seconden. Ze heeft de snelste tussentijd.

15.27 uur Kleibeuker is begonnen!
Carien Kleibeuker is onderweg. Wilt u alle tussentijden en rondetijden volgen? Die vindt u hier.

15.24 uur De Russen hebben nog 12 minuten
De Russen hebben nog 12 minuten om een 3-1 achterstand om te buigen. Ook in een power play (een manmeersituatie) werd zojuist niet gescoord. Het wordt heel spannend, een grote sensatie hangt in de lucht.

null Beeld getty
Beeld getty

15.17 uur Carien Kleibeuker zo op het ijs
Als eerste komt zo Carien Kleibeuker op het ijs. Acht jaar geleden deed zij al mee, maar zij liet haar toernooi verpesten door een omkoopaffaire met Gretha Smit.

Ze stopte, werd moeder en begon weer. Nu traint zij al het hele jaar op de schema's van Jillert Anema (de trainer van gouden Jorrit Bergsma en Bob de Jong). Zij is de enige vrouw die Anema traint. Anema is nogal uitgesproken als het op vrouwen aankomt, veel vrouwen vindt hij niet van een hoog genoeg niveau.

Op het middenterrein oogt Kleibeuker bloednerveus, ze kan haar tranen nauwelijk bedwingen.

Carien Kleibeuker Beeld anp
Carien KleibeukerBeeld anp

15.09 uur Duitsers boos om Fins langlaufgoud
Bij de mannen was er op de teamsprint bij het langlaufen een dramatische ontknoping. In de spurt in de laatste honderden meters raakten de Finse en Duitse langlaufer elkaar waardoor de Duitser viel.

Daarbij toucheerde hij de Russische skiloper die uit balans werd gebracht. Finland gleed vervolgens als eerste over de finishlijn, gevolgd door Rusland en Zweden. Duitsland kwam als zevende over de meet. Duitsland diende meteen na afloop van de wedstrijd protest in maar de jury wees dat af.

Duitsland kan nog beroep aantekenen tegen die beslissing bij de internationale skifederatie FIS. Bij diskwalificatie van Finland wacht slechts de zesde stek in plaats van de 'zekere medaille' die het Duitse team had voor de botsing.

Beelden hier

null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld ap
Beeld ap

15.07 Dweilpauze
Het is dweilpauze in de Adler Arena, de Noorse Hemmer leidt nog altijd. De Duitse Beckert stelde met een tijd van 7.07,79 teleur. Na de dweil komen de Nederlandse dames in actie!

14.57 uur Tweede periode afgelopen, nog altijd 3-1
Bij de kwartfinale Finland-Rusland is de tweede periode voorbij. Het staat nog altijd 3-1 voor de Finnen. De druk op de Russische ijshockey'ers was van het begin af aan onmenselijk hoog, en ze plaatsten zich met de hakken over de sloot voor deze kwartfinale. Wordt de druk ze te veel?

Het zal elke Rus - Vladimir Poetin incluis - tot diepe droefenis stemmen.

null Beeld getty
Beeld getty

14.56 uur Goede tijd van Hemmer
De Noorse Hemmer zet een goede tijd neer in de derde rit: 7.04,45. Daarmee is ruim het snelst. Maar of het goed genoeg is voor een medaille? De Russische Tsjernova staat voorlopig tweede met 7.08, 71.

14.48 uur Nieuwe snelste tijd
De Japanse Shoko Fujimura is precies een seconde sneller dan de Duitse Kraus en komt uit op 7.09,65. Daarmee gaat ze voorlopig aan de leiding. Ivanie Blondin uit Canada noteert de derde tijd: 7.20,10.

14.45 uur Geen medelijden met Sven
Nog even over gisteren. Winnaar Jorrit Bergsma heeft geen medelijden met Sven Kramer (en waarom zou hij ook). Voor de camera's van de NOS zei hij: 'Hij is namelijk op waarde geklopt. Kramer kwam gewoon niet aan mijn tijd. Veel mensen hebben medelijden met Sven omdat hij heeft verloren. Dat vind ik wel een beetje jammer, want ik win het goud en ben er hartstikke blij mee.'

14.40 uur Finland vergroot voorsprong
Inmiddels zullen heel wat Russen schoenen, wodkaflessen of ander materiaal richting de televisie hebben gesmeten. De Finnen hebben in de kwartfinale van het ijshockeytoernooi hun voorsprong op Rusland vergroot: 3-1. In een powerplay-situatie (een man meer op het ijs) soorde Mikael Granlund in de 6de minuut van de tweede periode.

14.38 uur Geen toptijden in de eerste rit
Bente Kraus wint de eerste rit in 7.10,66. Daarmee zal ze het podium hoogstwaarschijnlijk niet halen. Haar tegenstandster is flink langzamer: 7.28,53

14.33 uur De 5 kilometer is begonnen
De 5 kilometer bij de vrouwen is begonnen onder zware omstandigheden, de luchtdruk is hoog. De Nederlanders komen in actie na de dweil, in ritten 5, 7 en 8.

De loting:
Rit 1: Katarzyna Wozniak - Bente Kraus
Rit 2: Ivanie Blondin - Shoko Fujimura
Rit 3: Anna Tsjernova - Mari Hemmer
Rit 4: Stephanie Beckert - Maria Lamb
Dweil
Rit 5: Masako Hozumi - Carien Kleibeuker
Rit 6: Shiho Ishizawa - Olga Graf
Rit 7: Ireen Wüst - Martina Sáblíková
Rit 8: Yvonne Nauta - Claudia Pechstein

14.27 uur Drama dreigt voor Russen
Het is spannend bij het ijshockey. De Finnen leiden tegen de Russen met 2-1. Uitschakeling zou een zware, zware klap zijn voor Rusland.

null Beeld afp
Beeld afp

14.13 Pechstein wil weer medaille
Claudia Pechstein won al een medaille op de Olympische Spelen terwijl uw liveblogger van dienst nog nog in groep 7 zat. Inmiddels is uw liveblogger van dienst afgestudeerd, 6,5 jaar in dienst bij de Volkskrant, getrouwd en vader geworden, maar Pechstein rijdt nog steeds haar rondjes op de bevroren ovalen na medailles gewonnen te hebben op de Spelen van '92, '94, '98, '02 en '06. 41 jaar ze, en nog altijd kanshebster op een medaille. Graag wil ze de Nederlandse hegemonie een beetje doorbreken vandaag.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

14.00 uur Pussy Riot aangevallen door kozakken
Leden van de Russische punkband Pussy Riot zijn woensdag in Sotsji aangevallen door kozakse militieleden die zwepen hanteerden, meldt persbureau AP. Ook pakten de militieleden de kenmerkende felgekleurde bivakmutsen van de bandleden af.

De leden van Pussy Riot hadden zich verzameld in een restaurant in het centrum van Sotsji, op zo'n dertig kilometer afstand van het olympisch dorp. Toen ze het restaurant verlieten, werden ze belaagd door kozakken, die door de Russische politie vaker worden ingezet om te patrouilleren op straat.

null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld ap
Beeld ap

13.52 Noorwegen loopt uit en staat eerste
Ondertussen zijn er ook weer wat medailles verdeeld in Sotsji. En wel bij het langlaufen. Vandaag stond de teamsprint op het programma voor zowel de vrouwen als de mannen.

Bij de vrouwen werd het een Scandinavisch 1-2-3tje: Noorwegen won, gevolgd door Finland en Zweden. Bij de mannen won Finland, voor Rusland en Zweden.

Door de nieuwe gouden medaille staat Noorwegen nu bovenaan het landenklassement met 8 keer het duurste eremetaal. Dat zijn twee gouden plakken meer dan Nederland.

null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld afp
Beeld afp

13.48 uur Denken aan Kiev
Ondertussen laten de gebeurtenissen in Kiev (zie ook ons andere liveblog) de Oekraïnse atleten niet onberoerd. Ze hebben een verklaring uitgebracht waar ze stellen hun best te zullen doen om hun geliefden te eren tijdens de wedstrijden.

13.38 uur Nagelbijten
Waar het voor Nederland nagelbijten wordt straks of er nog 1, 2 of 3 medailles worden toegevoegd aan het recordaantal van 20, zit heel Rusland nagelbijtend voor de buis omdat er weer wordt geijshockeyd.

De Russen staan in de kwartfinale tegen Finland. Om 13.30 uur is de wedstrijd begonnen in de Bolsjoi-dome. Het staat nog 0-0. De gouden ijshockeymedaille is de enige medaille die er écht toe doet voor Rusland.

13.25 uur - Snowboardtitels voor Wild en Kummer
Snowboardster Patrizia Kummer is de opvolgster van Nicolien Sauerbreij als olympisch kampioene op de parallelreuzenslalom. De Zwitserse favoriete, leidster in de wereldbeker, versloeg in de finale de Japanse Tomoka Takeuchi. Het brons ging tot vreugde van het thuispubliek naar de Russische Alena Zavarzina die de Oostenrijkse Ina Meschik achter zich liet. Meschik had eerder op de dag Sauerbreij uitgeschakeld in de achtste finales.

De Russen werd helemaal enthousiast toen ze bij de mannen hun landgenoot Vic Wild zagen winnen. Zoals zijn naam al doet vermoeden is hij, net als bijvoorbeeld de Zuid-Koreaanse shorttracker Victor An, geen echte Rus. Vanwege zijn huwelijk met Zavarzina was naturalisatie geen enkel probleem. Wild klopte de Zwitser Nevin Galmarini. Het brons was voor de Sloveen Zan Kosor.

Vic Wild. Beeld afp
Vic Wild.Beeld afp
Patrizia Kummer. Beeld afp
Patrizia Kummer.Beeld afp
Vic Wild zoent zijn vrouw na zijn overwinning, zijn vrouw pakte brons in dezelfde discipline. Beeld epa
Vic Wild zoent zijn vrouw na zijn overwinning, zijn vrouw pakte brons in dezelfde discipline.Beeld epa

13.13 uur - IOC verbiedt rouwbanden voor Oekraïense atleten
Het IOC heeft een verzoek van het Oekraïense olympisch comité om zwarte rouwbanden te dragen afgewezen. De Oekraïense atleten wilden daarmee de slachtoffers van het geweld van gisteren in Kiev eren. Sinds gistermiddag kwamen 25 mensen om.

Het Oekraïense comité zei op zijn website 'in de pijn over het verlies van landgenoten te willen delen' en met de rouwbanden uiting te willen geven aan zijn 'verdriet en medeleven'. Dat was echter buiten het IOC gerekend, dat liet weten dat het dragen van de banden indruist tegen het olympisch handvest.

De Noorse langlaufers kregen eerder tijdens de Spelen al een officiële waarschuwing, omdat ze zwarte rouwbanden droegen in verband met het overlijden van broer van een van de atleten.

Oekraïne herdenkt vandaag de 25 mensen die om het leven kwamen nadat de strijd tussen demonstranten en de oproerpolitie dinsdagavond was geëscaleerd. Beeld reuters
Oekraïne herdenkt vandaag de 25 mensen die om het leven kwamen nadat de strijd tussen demonstranten en de oproerpolitie dinsdagavond was geëscaleerd.Beeld reuters

13.10 uur - Klaas Jan van der Weij fotografeert Nicolien
Nicolien Sauerbreij werd vanochtend uitgeschakeld in de 8ste finale parallelreuzenslalom door de oostenrijkse Ina Meschik en zit teleurgesteld naar het grote scherm te kijken. Foto: Klaas Jan van der Weij

null Beeld Klaas Jan van der Weij
Beeld Klaas Jan van der Weij

12.59 uur - Mooie momenten in het Holland House
De mooie momenten in het Holland Heineken House stapelen zich op, is te zien op deze foto op instagram.

12.43 uur - Goud voor Ligety op reuzenslalom
De Amerikaanse skiër Ted Ligety heeft het olympisch goud veroverd op de reuzenslalom. De regerend wereldkampioen op deze alpinediscipline had na twee manches een voorsprong van 0,48 seconde op de Franse surprise Steve Missillier, die dankzij een bijzonder snelle tweede run naar het zilver gleed. De bronzen plak ging ook naar een Fransman, Alexis Pinturault.

De Oostenrijkse favoriet Marcel Hirscher, die half Nederlands is vanwege zijn moeder, belandde net buiten het podium. Hij eindigde als vierde. De Zwitserse titelverdediger Carlo Janka kwam er niet aan te pas. Hij werd 13de.

Ted Ligety. Beeld reuters
Ted Ligety.Beeld reuters

12.29 - IOC: protest Pussy Riot volslagen ongepast
Het zou 'geheel ongepast' zijn als de Russische punkband Pussy Riot een protestactie zou houden op het olympisch terrein in Sotsji. Dat heeft een woordvoerder van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) tegen persbureau AP gezegd. De twee leden van Pussy Riot die in december vrijkwamen uit een Russisch strafkamp werden gisteren in Sotsji opgepakt.

Nadia Tolokonnikova en Maria Aljochina werden aangehouden nadat er een diefstal was gemeld in het hotel waar ze verbleven. Ze werden na enkele uren weer vrijgelaten en volgens de politie is er geen aanklacht tegen de twee ingediend. Tolokonnikova zei dat zij en Aljochina in Sotsji zijn voor een nieuwe protestactie. Ze wilden een videoclip opnemen voor hun lied 'Poetin zal je leren van het moederland te houden'.

De leden van de punkband Pussy Riot brachten in februari 2012 in een kathedraal in Moskou met gekleurde bivakmutsen op een punkgebed ten gehore waarin de Russische president Vladimir Poetin werd bekritiseerd. Naar aanleiding van dat optreden werden de vrouwen gearresteerd en veroordeeld. Ze brachten bijna anderhalf jaar in een strafkamp door.

Nadia Tolokonnikova en Maria Aljochina gisteren tijdens hun protestactie voor de olympische mascottes. Beeld afp
Nadia Tolokonnikova en Maria Aljochina gisteren tijdens hun protestactie voor de olympische mascottes.Beeld afp
Leden van Pussy Riot gisteren in Sotsji. Beeld afp
Leden van Pussy Riot gisteren in Sotsji.Beeld afp

11.55 uur - 'Anema lijkt dronken van succes'
Schaatscoach Jillert Anema doet sportredacteur John Volkers denken aan een man die te veel spacecake heeft gegeten of een lachkick produceert na een stickie te veel.

'Hij lijkt dronken van succes. Schaatscoach Jillert Anema hangt de ochtend na het olympische goud van Jorrit Bergsma tegen de muur en hikt van het lachen, om de vragen die hem gesteld worden, om de antwoorden die hij geeft, om het gangetje in het schaatsstadion waar iedereen een soort van kruip door sluip door moet spelen.'

Lees hier het hele blog van John Volkers

Jorrit Bergsma en zijn coach Jillert Anema (L) juichten na de rit op de 10.000 meter in de Adler Arena. Beeld anp
Jorrit Bergsma en zijn coach Jillert Anema (L) juichten na de rit op de 10.000 meter in de Adler Arena.Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
Coach Jillert Anema (tweede rechts) juicht nadat duidelijk werd dat Jorrit Bergsma (tweede links) had gewonnen. Beeld epa
Coach Jillert Anema (tweede rechts) juicht nadat duidelijk werd dat Jorrit Bergsma (tweede links) had gewonnen.Beeld epa

11.42 uur - 'Ik ga keihard voor een medaille'
Ireen Wüst gaat vanmiddag op de 5 kilometer 'keihard voor een medaille', laat ze vandaag aan De Telegraaf weten. 'Ik heb gewoon heel veel zin in de vijf. Ik heb zin om 12,5 rondje alles te geven.'

Wüst rijdt in de zevende en voorlaatste rit tegen de Tsjechische titelverdedigster en favoriete Martina Sablikova. 'Ik heb me er niet op toegelegd zoals Sablikova dat heeft. Een medaille zou heel mooi zijn', aldus Wüst.

11.25 uur - De Jong: bedroefde sfeer door Kramer
Schaatser Bob de Jong was gisteravond niet te spreken over de houding van Sven Kramer. Dat vertelt De Jong aan Nu.nl. 'Jorrit draait zo'n waanzinnige rit en daar komt hij niet aan. Dat is dan zo. Misschien ben ik daar iets makkelijker in, maar hij wil een bedroefde sfeer neerleggen en dat doet pijn', aldus De Jong.

Sven Kramer kreeg de nodige kritiek te verwerken, omdat hij bij de huldiging in het Holland Heineken House ingetogen was. Het kwam op Bob de Jong en anderen over als een verplichting.

Kramers coach Gerard Kemkers gaf vandaag na de training aan weinig van die kritiek te begrijpen. 'Dat vind ik echt vreemd, ik snap het niet', aldus Kemkers. 'Je kan niet verwachten dat hij meegaat in de euforie. Hij heeft met persoonlijke doelstellingen te maken. Niemand van ons heeft verzaakt, en we zijn altijd bij de huldiging in het Holland Heineken House geweest. Ik kan ook niet gelijk lopen dansen als we een wedstrijd verliezen.'

Zoals verwacht behaalde Nederland gisteren de 1-2-3 op de 10.000 meter mannen, verrassend was evenwel dat niet Kramer met goud naar huis gaat, maar Jorrit Bergsma. Oudgediende De Jong was op zijn vijfde Spelen goed voor brons.

Sven Kramer gisteren tijdens de huldiging in het Holland House. Beeld anp
Sven Kramer gisteren tijdens de huldiging in het Holland House.Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

11.15 uur - Koningspaar ontvangt olympische winnaars
Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en premier Mark Rutte ontvangen volgende week dinsdag de Nederlandse medaillewinnaars van de Winterspelen. Het koningspaar ontvangt de sporters op Paleis Noordeinde en Rutte zal de winnaars op het ministerie van Algemene Zaken ontvangen. Dat maakte de Rijksvoorlichtingsdienst vandaag bekend.

Tijdens het bezoek aan het paleis worden de medaillewinnaars in de Ridderzaal gehuldigd. De premier, minister Edith Schippers (Sport), NOC*NSF-voorzitter Andre Bolhuis en chef de mission Maurits Hendriks zullen de sporters daar toespreken.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima moedigen Ireen Wüst aan tijdens haar rit op de 3000 meter. Beeld anp
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima moedigen Ireen Wüst aan tijdens haar rit op de 3000 meter.Beeld anp

10.39 uur - Sauerbreij niet door naar kwartfinales
Nicolien Sauerbreij is er niet in geslaagd de kwartfinales te bereiken op de parallelreuzenslalom. De Oostenrijkse Ina Meschik was in twee runs de baas over de titelverdedigster, die in de kwalificaties nog goed was geweest voor de vierde tijd.

Het verschil met Meschik was minimaal, 0,05 seconde. De eerste run was de olympisch kampioene van Vancouver nog 0,30 seconde sneller, maar in de tweede run ging de Oostenrijkse haar toch nog voorbij. Sauerbreij komt zaterdag nog uit op de parallelslalom.

Nicolien Sauerbreij tijdens haar tweede run. Beeld afp
Nicolien Sauerbreij tijdens haar tweede run.Beeld afp

10.34 uur - Schaatscoach Kemkers heeft zuur gevoel
De schaatsers van Gerard Kemkers komen volgende week met minimaal zes medailles terug naar Nederland. Maar met de voorlopige tussenstand van twee keer goud (Sven Kramer en Ireen Wüst) en vier keer zilver (Kramer, Wüst twee maal en Koen Verweij) kan de coach niet tevreden zijn.

'Het is een heel vreemd gevoel. Wij hebben zes plakken, maar ik loop hier met een beetje een zuur gevoel rond. Andere mensen weten ook niet zo goed of ze mij moeten feliciteren of niet', zei de coach, die Sven Kramer gisteren als tweede zag eindigen op de 10 kilometer. 'Wij kunnen met goed fatsoen niet meer blij zijn met zilver of brons.'

null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld anp
Beeld anp

10.20 uur - Coach Anema: 'Zelfs in mijn slaap gelachen'
De blijdschap om het goud van Jorrit Bergsma wil maar niet verdwijnen bij Jillert Anema. Ongeveer 18 uur na de overwinning van zijn pupil was de coach nog helemaal beduusd en hartstikke druk. 'Het gevoel gaat gewoon niet weg. Volgens de fysiotherapeut heb ik vannacht zelfs in mijn slaap gelachen, ik had een grote grijns op mijn gezicht', aldus Anema vandaag na de training.

Bergsma versloeg gisteren favoriet Sven Kramer op de 10 kilometer. 'Dit hoef je maar één keer mee te maken, man. Dan ben je 'high' voor dagen. Zoveel blijdschap straalt misschien niet veel vakmanschap uit. Ik ben gewoon Jillert, en ik vind het mooi.'

Alweer een oranje podium met v.l.n.r.: Sven Kramer, Jorrit Bergsma en Bob de Jong. Beeld anp
Alweer een oranje podium met v.l.n.r.: Sven Kramer, Jorrit Bergsma en Bob de Jong.Beeld anp

10.15 uur - Sauerbreij wint van Meschik
Nicolien Sauerbreij heeft haar eerste race in de achtste finales gewonnen van de Oostenrijkse Ina Meschik.

Sauerbreij tijdens de achtste finales. Beeld afp
Sauerbreij tijdens de achtste finales.Beeld afp

09.58 uur - 'Er kon geen lachje af bij Kramer'
Het was gisteravond opnieuw feest in het Holland Huis in Sotsji. Jorrit Bergsma, Sven Kramer en Bob de Jong werden gehuldigd. NOS-Verslaggever Martijn Bink vertelt in onderstaande video vanuit Sotsji over de vraag of Sven Kramer al over het 'verlies' van de gouden medaille heen is.

09.42 uur - Ligety op koers voor goud reuzenslalom
De Amerikaanse skiër Ted Ligety is hard op weg om het goud te veroveren op de reuzenslalom. De regerend wereldkampioen op deze alpinediscipline zette in de eerste manche verreweg de beste tijd neer: 1.21,08.

De Tsjech Ondrej Bank verraste met de tweede tijd (1.22,01), maar hij gaf wel bijna 1 seconde toe op specialist Ligety. De Italiaan Davide Simoncelli klokte de derde tijd (1.22,35).

De Duitser Felix Neureuther staat na de eerste run knap op de achtste plaats. Hij reed vijf dagen geleden nog zijn auto hard tegen een vangrail en liep een vervelende whiplash op, die hem de afgelopen dagen flink deed twijfelen of hij wel kon starten. De Oostenrijkse favoriet Marcel Hirscher, die half Nederlands is vanwege zijn moeder, gleed op de Rosa Choetor naar de zevende tijd.

Ted Ligety. Beeld reuters
Ted Ligety.Beeld reuters

09.40 uur - Klaas Jan van der Weij fotografeert Sauerbreij
Fotograaf Klaas Jan van der Weij is voor de Volkskrant in Sotsji. Hij fotografeerde vanochtend snowboardster Nicolien Sauerbreij tijdens haar eerste run.

null Beeld Klaas Jan van der Weij
Beeld Klaas Jan van der Weij

09.31 uur - 'Kramer gebruikt al jaren pijnstillers'
Sven Kramer slikt al jaren pijnstillers om zo min mogelijk last te hebben van zijn rug. Dat vertelt oud-schaatser Beorn Nijenhuis tegen Nu.nl. 'Of het nou pijnstillers zijn of cortisol. Hij doet er alles aan.'

De schaatser reed gisteren zijn olympische race van de 10 kilometer met een rugblessure. Pijn in zijn rug en linkerbeen speelde hem parten. 'Ik heb er al vier of vijf dagen last van', bekende hij. 'Maar ik zit niet zo in elkaar om niet mee te doen. Het is een onwijs slecht excuus. Want je moet gewoon fit zijn. Ik ben te vaak geblesseerd voor een topsporter', stelde Kramer die nog wel zilver achter zijn landgenoot Jorrit Bergsma won.

'Veel mensen vragen zich af of het een goede keuze was van Sven om te zeggen dat hij last heeft van zijn rug', zegt Nijenhuis. 'Maar ik heb heel lang met hem geschaatst. Hij heeft er echt last van.'

09.06 - Tuitert enige schaatser zonder medaille
Van de tien Nederlandse mannelijke deelnemers aan het schaatstoernooi, wordt volgende week alleen Mark Tuitert niet gehuldigd. De schaatser eindigde op de 1500 meter als vijfde en op de 1000 meter als tiende. Tuitert is daarmee de enige Oranje-rijder zonder medaille.

Sven Kramer won de 5 kilometer en eindigde op de 10 kilometer als tweede. Jorrit Bergsma moest op de 5 kilometer genoegen nemen met brons, maar versloeg Kramer dinsdag op de 10 kilometer. Jan Blokhuijsen veroverde zilver op de 5000 meter en Bob de Jong werd derde op de 10 kilometer.

Op de kortere afstanden waren de Nederlanders ook succesvol. Michel Mulder keert met goud (500 meter) en brons (1000 meter) terug naar eigen land. Broer Ronald Mulder werd derde op de 500 meter, en Jan Smeekens tweede. Stefan Groothuis pakte de olympische titel op de 1000 meter. Koen Verweij sloot de 1500 meter af als nummer 2.

Mark Tuitert na zijn rit op de 1500 meter in de Adler Arena. Beeld anp
Mark Tuitert na zijn rit op de 1500 meter in de Adler Arena.Beeld anp
Tuitert volgt vanaf de tribune de finale van het ijsdansen vrije kur. Beeld anp
Tuitert volgt vanaf de tribune de finale van het ijsdansen vrije kur.Beeld anp

08.49 uur - 'Lieve Nederlanders, vergeef me'
Amerikaan Matt Futterman maakte afgelopen weekeinde geen vrienden met Nederland. 'Iedereen die het zat is om te zien dat Nederlandse schaatsers medailles winnen bij het schaatsen, steek je hand in de lucht,' schreef hij in de Amerikaanse krant The Wall Street Journal. Hij zou het helemaal zat zijn dat de Nederlandse equipe het langebaanschaatsen, en daarmee de medaillespiegel in Sotsji, domineert.

'Hmm. Het lijkt erop dat iedereen die geen oranje ondergoed draagt op dit moment zijn hand in de lucht heeft', vervolgt hij zijn pleidooi tegen de Nederlandse schaatsdominantie. Futterman gaf met zijn column een inkijkje in hoe er vanuit het buitenland naar de ongekende medailleoogst van Nederland wordt gekeken bij het schaatsen.

Futterman heeft opnieuw een column geschreven in de krant, ditmaal vraag hij de Hollanders om vergiffenis:

'Dear Orange Faithful,

Ik schrijf dit om uit te leggen dat we een groot misverstand hebben. In tegenstelling tot wat velen van jullie blijkbaar geloven, heb ik wel diep en blijvend respect voor uw mooie land.'

'Ik ben gebombardeerd met haatmail vanuit Nederland, zoals deze: 'Hallo huilbaby, kom naar Nederland, dan zal ik een een stomp op je lelijke gezicht geven met mijn 50 jaar oude Hollandse vuisten.''

Blijkbaar heb ik het idee gecreëerd dat ik niet van Nederland hou, schrijft Futterman verder. 'Ik zou alles doen voor een Amstel Light. Ruud Gullit was vroeger mijn favoriete voetballer. Kinderkopjes, erg cool. Ik hou van frietjes met mayonaise. Mijn winterjas is oranje. (..) Ik zou langer door kunnen gaan, maar jullie begrijpen het wel. Het was niet persoonlijk.'

08.24 uur - Dekker: zeker niet teleurgesteld
Voor snowboardster Michelle Dekker eindigde haar eerste optreden al na twee kwalificatieruns. Dat was niet verwonderlijk. De pas 17-jarige Zoetermeerse is nog niet echt thuis op de parallelreuzenslalom.

Voor de parallelslalom van zaterdag heeft ze meer aspiraties. Dekker eindigde als 22ste in een veld van 32 deelneemsters. 'Ik wilde toch vooral de piste leren kennen en heb twee goede runs neergezet. Niet goed genoeg, nee, maar ik ben zeker niet teleurgesteld', zei Dekker die op de parallelslalom deze winter bij wereldbekerwedstrijden al twee keer bij de beste 16 eindigde.

Michelle Dekker na haar tweede run op het Rosa Kuthor Alpine Center. Beeld anp
Michelle Dekker na haar tweede run op het Rosa Kuthor Alpine Center.Beeld anp

08.21 uur - Oude wond Sven Kramer
De oude wond van Vancouver ligt weer open bij Sven Kramer, schrijft sportverslaggever Mark van Driel vandaag in de Volkskrant. Met minder dan goud nemen Sven Kramer en Gerard Kemkers geen genoegen als ze samen het ijs opstappen. Maar nooit eerder draaide één race om twee gouden medailles.

Met een toptijd van Jorrit Bergsma hadden ze rekening gehouden. Diens beste afstand mag dan de 200 kilometer zijn, met de snelste tijd ooit verreden op een laaglandbaan bewees de Friese ex-fietsenmaker ook raad te weten met de 10 kilometer.

Maar de 12.44,45 kwam ook voor in de rekenschema's van Kemkers. Hij wist de opdracht voor Kramer terug te brengen tot koele cijfers. Hij kon voor de winst volstaan met rondjes 30,4.

Lees hier het hele artikel

Sven Kramer gisteren. Beeld anp
Sven Kramer gisteren.Beeld anp

08.10 uur - Welke Nederlanders komen er vandaag in actie?
Vandaag komen alleen de vrouwen in actie. Snowboardsters Nicolien Sauerbreij en de 17-jarige Michelle Dekker begonnen vanochtend vroeg. Om 14.30 uur start de 5 kilometer met Ireen Wüst Carien Kleibeuker en Yvonne Nauta. Bobsleepilote Esmé Kamphuis gaat met remster Judith Vis vanaf 17.15 uur naar beneden op de bobsleebaan.

Nicolien Sauerbreij vanochtend tijdens haar eerste run op het Rosa Kuthor Alpine Center. Beeld anp
Nicolien Sauerbreij vanochtend tijdens haar eerste run op het Rosa Kuthor Alpine Center.Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

07.55 uur - Sauerbreij naar achtste finales
Snowboardster Nicolien Sauerbreij is doorgedrongen tot de achtste finales van de parallelreuzenslalom. De titelverdedigster realiseerde over twee runs de vierde tijd. De knock-outfase begint om 10.00 uur Nederlandse tijd.

Michelle Dekker redde het niet zich bij de beste 16 te voegen, voor haar zit het toernooi op de parallelreuzenslalom erop. Zaterdag komen beiden ook in actie op de parallelslalom.

Michelle Dekker vanochtend. Beeld getty
Michelle Dekker vanochtend.Beeld getty

07.46 uur - 'We lijden aan succesallergie'
Zijn we een keer écht ergens goed in, pieken we een keer op het juiste moment, gaan we zitten zeuren dat we misschien 'te goed' zijn. Wat een onzin, schrijft Remco de Ridder vandaag in zijn opiniestuk in de Volkskrant. 'We lijden aan succesallergie.'

Het is een soort intrinsieke schaamte voor de overwinning, waardoor het al zo vaak 'net niet' was in plaats van 'net wel'. Het is een schaamte die de Duitsers en Amerikanen niet kennen. Zij kunnen vol trots genieten van een prestatie waarvoor ze hard hebben gewerkt. Natuurlijk gebeurt dat regelmatig met een dosis nijdopwekkende arrogantie, maar het is een eigenschap waarvan wij best wat meer zouden mogen bezitten. Het lijkt mij in ieder geval een stuk gezelliger en aangenamer dan iedere keer dat calvinistische schuldgevoel.

Lees hier het hele opiniestuk

Zilveren medaille-winnaar Sven Kramer (M) en bronzen medaille-winnaar Bob de Jong voor hun rit op de 10000 meter gisteren tijdens de huldiging in het Holland Heineken House Beeld anp
Zilveren medaille-winnaar Sven Kramer (M) en bronzen medaille-winnaar Bob de Jong voor hun rit op de 10000 meter gisteren tijdens de huldiging in het Holland Heineken HouseBeeld anp

07.31 uur - Het Sven en Ireen-effect
Nederland was een beetje verblind door het Sven en Ireen-effect, die zouden wel even allebei drie keer goud gaan ophalen in Sotsji, schrijft Marije Randewijk, chef sport van de Volkskrant, vandaag in haar vooruitblik op de Winterspelen.

'Sven zou Ard Schenk vervangen op alle recordborden en Ireen moest de grootste olympiër aller tijden worden, Winter- én Zomerspelen. Waarom lukt het ze niet? Sven Kramer heeft twee medailles, Ireen Wüst drie: ze hadden alleen wat andere kleuren dan verwacht. Misschien is de concurrentie toch wel groter dan menigeen denkt en vindt...'

Lees hier de hele vooruitblik

Ireen Wüst gisteren bij de training van de schaatsers in de Adler Arena. Beeld anp
Ireen Wüst gisteren bij de training van de schaatsers in de Adler Arena.Beeld anp

07.16 uur - Kwalificaties parallelreuzenslalom
Nicolien Sauerbreij en Michelle Dekker zijn nu bezig met de kwalificaties parallelreuzenslalom. Daarna gaat het verder met de achtste finales, waarvoor alleen de beste 16 boardsters zich plaatsen. De medailles worden verdeeld rond de klok van half 12.

Sauerbreij gisteren over haar 17-jarige landgenote Michelle Dekker: 'Ik ben blij dat zij het gat na mij gaat vullen. Ik wist wel dat ze talent had, maar ze heeft gigantische stappen gemaakt.

'Je moet veel vlieguren maken in deze sport. Er vallen er in de tussentijd veel af, maar ik ben blij dat Michelle is komen bovendrijven. Het is een ervaringssport, maar met onbevangenheid kun je ook veel bereiken', aldus de olympische kampioene van Vancouver 2010.

null Beeld anp
Beeld anp
Michelle Dekker vanochtend na haar eerste run op de parallelreuzenslalom Beeld anp
Michelle Dekker vanochtend na haar eerste run op de parallelreuzenslalomBeeld anp
Meer over