Teruglezen - Cancellara wint 98ste Ronde van Vlaanderen

Fabian Cancellara won zondag de 98ste editie van de Ronde van Vlaanderen. Na 259 kilometer bleken de benen van de Zwitser net iets minder verzuurd dan de benen van zijn drie medevluchters, waardoor hij net als vorig jaar Vlaanderens Mooiste won. Lees hieronder het liveblog terug van alle gebeurtenissen rond, en tijdens, de prestigieuze voorjaarsklassieker.

Fabian Cancellara juicht als hij als eerste over de finish komt zondag, tijdens de Ronde van Vlaanderen Beeld afp
Fabian Cancellara juicht als hij als eerste over de finish komt zondag, tijdens de Ronde van VlaanderenBeeld afp


Vansummeren botst tegen toeschouwer, valt uit

Na ruim anderhalf uur koers is de Ronde van Vlaanderen opgeschrikt door een tragisch incident.

De Belgische wielrenner Johan Vansummeren botste tegen een overstekende toeschouwster. De vrouw bleef roerloos liggen en werd afgevoerd door een ambulance. Vansummeren moest opgeven vanwege een hoofdwond.

Het is onduidelijk wat de precieze verwondingen zijn van de toeschouwster. Zodra daar meer informatie over binnenstroomt, zal dat gemeld worden in dit liveblog. De vrouw van Vansummeren reageerde via twitter geschokt na het zien van de botsing van haar man.

De 98ste editie van de Ronde van Vlaanderen werd vooral gekenmerkt door valpartijen. Veel valpartijen. Gedurende de gehele koers gingen renners onderuit, met een groot aantal uitvallers tot gevolg.

Tragisch dieptepunt volgde al na anderhalf uur koers: de Belgische renner van Garmin Johan Vansummeren botste op een toeschouwster. Vansummeren moest de Ronde verlaten met een hoofdwond. De vrouw was er ernstiger aan toe. Ze bleef roerloos liggen en werd afgevoerd met een ambulance. Sindsdien wordt de vrouw in een kunstmatige coma gehouden en zal een hersenoperatie ondergaan.

Vergeleken met de editie van vorig jaar was het parcours van Vlaanderens Mooiste behoorlijk omgegooid. Zo was de beklimming van de Koppenberg verplaatst naar het slot van de koers, in plaats van de relatief vroege beklimming in 2013. Daardoor kregen de renners een zwaardere finale voorgeschoteld, wat zorgde voor een spannend slot.

Pas na de laatste beklimming van de Oude Kwaremont, ruim dertig kilometer voor de finish, ontstond de kopgroep van vier man die uiteindelijk samen naar de finish zouden rijden. Bij die koplopers ontbraken topfavorieten Peter Sagan en Tom Boonen. Ook de Nederlanders Niki Terpstra en Sebastian Langevold konden niet hun stempel op de finale drukken.

Wel zat Fabian Cancellara in die kopgroep. Hij bleek een sprankje meer energie in zijn benen te hebben op de streep in Oudenaarde, dan zijn drie (Belgische) medevluchters. Van een echte eindsprint was geen sprake: geen van de renners kon de kracht vinden voor een laaste spurt. Zo kreeg een onvoorspelbare Ronde van Vlaanderen alsnog een favoriet als winnaar.

undefined

null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp

Cancellara in illuster rijtje
Cancellara won zondag zijn derde Ronde van Vlaanderen. Daarmee is hij, samen met vijf andere renners, recordhouder van aantal Ronde van Vlaanderen-zeges. Onder anderen de Belgen Tom Boonen, Johan Museeuw en de Italiaan Fiorenzo Magni wonnen de klassieker drie maal.

Proost!

Terpstra beste Nederlander
Hij kwam nog dichtbij in de finale en kon met eigen ogen Fabian Cancellara de Ronde zien winnen, maar het was net niet genoeg. Niki Terpstra eindigde op de zesde plaats in Oudenaarde, als beste Nederlander. Sebastian Langeveld werd tiende.

CANCELLARA WINT DE RONDE VAN VLAANDEREN

Geen van de vier koplopers had de macht om de beslissende sprint te maken. Cancellara blijkt van de vier over de machtigste benen te beschikken. De rest kon gewoon niet harder. Daarmee laat de Zwitser België huilen. In de finale laat hij drie Belgen achter zich.

Van Avermaet wordt tweede. Belkin-renner Vanmarcke eindigt als derde. Vandenbergh eindigt als vierde net buiten het podium.

Cancellara prolongeert in 2014 zijn zege in Vlaanderens Mooiste.

Nog 700 meter. Vandenbergh zet aan

De vier renners zijn leeg. Ze kijken elkaar aan. Een korte sprint volgt.

Vanmarcke rijdt gat dicht
Sep Vanmarcke gebruikt de energie die hij had bewaard voor zijn sprint om het gat dicht te rijden. De vier mannen kijken nu naar elkaar. Wie durft? Wie kan?

Vandenbergh springt weg
Vandenbergh kan zijn zenuwen niet in bedwang houden en demarreert. Hij krijgt Van Avermaet mee. Cancellara probeert het gat dicht te krijgen, maar de diesel lijkt op bij de Zwitser. Vanmarcke moet het proberen.

null Beeld afp
Beeld afp

Gat blijft stabiel
De vier koplopers, drie Belgen en een Zwitser, kunnen gaan bedenken hoe ze elkaar gaan verslaan in de finale. Het gat met de achtervolgers loopt op tot ruim een halve minuut met nog minder dan vijf kilometer te rijden.

Vlak tot aan Oudenaarde
De hellingen in het slot van het parcours van de Ronde zijn nu door de renners verschalkt. Tot aan finishplaats Oudenaarde is het vlak.

Kristoff en Terpstra jagen op koplopers
Kristoff en de Nederlander Niki Terpstra zijn weggesprongen uit het favorietengroepje en jagen op de vier koplopers. Ze komen echter nauwelijks dichterbij, met 250 koerskilometers in hun benen.

Van Avermaet opgeslokt, nu vier koplopers
Cancellara, Vanmarcke, Vandenbergh en Van Avermaet rijden nu aan kop. Vandenbergh weigert kopwerk te verrichten, als teamgenoot van Tom Boonen.

Van Avermaet heeft nog 6 seconden voorsprong
Cancellara, Vandenbergh en Vanmarcke hijgen hem in zijn nek.

Van Avermaet eenzaam aan kop
Cancellara en Vanmarcke zien inmiddels de ruggen van Van Avermaet en Vandenbergh voor hen. Verschil: 11 seconden.

Vandenbergh moet lossen bij Van Avermaet. Ondertussen slinkt ook het gat met het groepje Boonen en Sagan.

De Paterberg is nog de laatste hobbel tot Oudenaarde. De laatste dertien kilometers zijn vlak.

Moordend tempo
Terwijl Van Avermaet en Vandenbergh over de top van de Oude Kwaremont rijden, naderen Cancellara en Vanmarcke in rap tempo. Het gat is nog slechts 13 seconden.

Boonen kraakt, Cancellara en Vanmarcke springen weg
Op de Oude Kwaremont wordt duidelijk dat Tom Boonen vandaag niet zijn vierde Ronde van Vlaanderen gaat winnen. Op diezelfde helling springen Cancellara en Vanmarcke weg, jagend op Van Avermaet en Vandenbergh.

Favorieten afgeschreven?
Inmiddels hebben Sagan, Cancellara en Boonen bijna een minuut achterstand op Vandenbergh en Van Avermaet. Als er niet snel een georganiseerde achtervolging wordt opgezet, zal de Ronde in ieder geval een verrassende winnaar krijgen.

De twee koplopers beklimmen nu voor de derde keer vandaag de Oude Kwaremont.

Paniek
Het groepje met favorieten jaagt ongeorganiseerd op Van Avermaet en Vandenbergh. Ze zijn duidelijk geschrokken van het gat dat de twee Belgen hebben geslagen. Met nog de Oude Kwaremont en Paterberg op de horizon, moeten de twee renners nog twee hellingen overleven waarna ze Oudenaarde inrijden.

Leukemans op eenzame missie
Björn Leukemans jaag in zijn eentje voor het favorietengroepje op de twee koplopers. België rijdt nu een-twee-drie in Vlaanderens Mooiste.

Beslissend gat?
Van Avermaet en Vandebergh, die wegsprongen op de Kruisberg, hebben een flink gat geslagen. Bijna een halve minuut, inmiddels.

Vanmarcke demarreert
Sep Vanmarcke, van de Nederlandse Belkin-ploeg, sprint weg van de favorieten. Hij gaat proberen om dichterbij de drie leiders te komen.

Geweld op de Kruisberg
Op de Kruisberg doen de renners in de kopgroep elkaar pijn. Cancellara zet aan, met Sagan in zijn wiel. Tom Boonen bijt achter Sagan op zijn lip. Hij heeft het zwaar.

Voor hen rijdt een groepje van drie renners, met Van Avermaet, Minard en Vandenbergh.

Groep is weer compleet
Boasson Hagen en Devenyns zijn opgeslokt door het favorietengroepje. In dat groepje lijkt Tom Boonen op papier de beste kaarten te hebben: hij rijdt met drie teamgenoten aan zijn zijde: Terpstra, Vandenbergh en Stybar.

Gat wordt langzaam gedicht
Boasson Hagen en Devenyns hebben nog 7 seconden voorsprong op het groepje met de favorieten. In dat groepje werken alle renners samen, ook Sagan en Cancellara, om het gat te verkleinen.

Vandenbergh haakt af
Daarmee zijn Boasson Hagen en Devenyns de enige overgebleven koplopers. Sagan leidt het groepje achtervolgers, met onder anderen Boonen, Terpstra en Cancellara. Gat: 13 seconden.

Alles of niets
Boasson Hagen, Devenyns en Vandenbergh kiezen eieren voor hun geld in het groepje met topfavorieten en besluiten een alles-of-niets poging te wagen. Ze springen weg, vlak voor de Taaienberg, en slaan een gaatje met Cancellara en co.

Klontje favorieten
Het lukt Cancellara en Sagan om in het wiel van Terpstra en Boonen te blijven. Daarmee zitten alle favorieten nog bij elkaar.

Het peloton is na de Koppenberg uiteengereten in kleine groepjes. De drie topfavorieten zitten in de voorste groep. Onder hen ook outsiders voor de zege zoals Stybar en Degenkolb.

Actie op de Koppenberg
Impey begint als eenzame koploper - en laatste overgeblevene van de kopgroep - als eerste aan de Koppenberg. Achter hem zet Tom Boonen aan. Zijn teamgenoot, de Nederlander Niki Terpstra, blijft goed in zijn wiel.

Devolder dendert door
Als er een prijs bestaat voor de taaiste renner, had Stijn Devolder die vandaag gekregen. De Belg zit nog steeds op zijn fiets, ondanks twee valpartijen.

Stijn Devolder Beeld photo_news
Stijn DevolderBeeld photo_news

Favorieten houden zich (nog) koest
De favorieten houden ook op de Paterberg hun kruit droog. Daarmee wordt de eerstvolgende beklimming, de Koppenberg, waarschijnlijk de klim waarop het vuurwerk wordt afgestoken.

Devolder weer onderuit
Na een eerdere valpartij vandaag is Stijn Devolder opnieuww onderuit gegaan. De Belgisch kampioen botste samen met een aantal andere renners op renners die hun wiel aan het verwisselen waren.

Het lijkt na deze tweede val echt over en uit voor Devolder, die zich na zijn eerste val wist terug te knokken in het peloton.

Aangereden toeschouwster in kritieke conditie
De vrouw waartegen de Belgische wielrenner Johan Vansummeren botste na ander half koers, is er slecht aan toe. Ze ligt volgens diverse media in coma en moet ze een hersenoperatie ondergaan.

Oude Kwaremont
De renners zijn begonnen aan de beklimming van de Oude Kwaremont, met alle favorieten prominent zichtbaar in de kop van het peloton. Direct na de Kwaremont volgt de Paterberg. Beide hellingen zullen voor de finish in Oudenaarde nog een keer worden beklommen.

De kopgroep heeft nog ongeveer een minuut voorsprong op het jagende peloton.

De val van Langeveld
Twee jaar geleden moest de Nederlander Sebastian Langeveld met een gebroken sleutelbaan noodgedwongen de Ronde van Vlaanderen vroegtijdig verlaten. Hij probeerde een stuk parcours af te snijden via een fietspad en botste op een toeschouwer, vlak voor de beklimming van de Oude Kwaremont.

Zojuist passeerde het peloton, met daarin Langeveld, het punt waar Langeveld twee jaar geleden zo noodlottig viel.

Sagan meldt zich vooraan
Topfavoriet Peter Sagan laat zich zien. Hij rijdt voorin mee in het peloton. Over een kleine tien kilometer wacht de Oude Kwaremont: het startpunt van de finale.

Vallen, vallen en nog eens vallen
Ondertussen blijven de renners onderuit gaan. Bij een valpartij bleef Katusha-renner Vladimir Isatsjev roerloos liggen in de berm, om na een halve minuut weer overeind te krabbelen.

Een paar kilometer verderop is het weer raak: weer liggen een handvol renners op het asfalt.

Op helling negen springen drie renners weg
De Kanarieberg is de negende helling die renners tot nu toe hebben beklimmen in de Ronde. Trentin, Quinziato en Eisel springen weg uit het peloton. Trentin rijdt voor Omega Pharma - Quick Step, en daarmee heeft Tom Boonen zijn mannetje voorin.

Tempo gaat omhoog op de Kanarieberg
Langzaam komt het peloton op gang, en daarmee de finale van de Ronde. Met nog 70 kilometer koers op het programma, trekt het peloton door op de Kanarieberg. De voorsprong van de koplopers loopt rap terug: nog 1 minuut en 20 seconden.

Van Dijk wint Vlaanderens Mooiste bij vrouwen
Bij de Ronde van Vlaanderen voor vrouwen kunnen we alvast een Nederlands zege noteren. Ellen van Dijk kwam solo over de finish in Oudenaarde. Ze volgt daarmee Marianne Vos op, die de Ronde vorig jaar won.

Misschien is de zege van Van Dijk een voorbode op meer Nederlands succes vandaag in Oudenaarde.

Ellen van Dijk nadat ze in september wereldkampioen tijdrijden werd in Florence Beeld afp
Ellen van Dijk nadat ze in september wereldkampioen tijdrijden werd in FlorenceBeeld afp

Peloton maakt zich op voor finale
Het is duidelijk stilte voor de storm in de koers. Plaspauzes en bevoorrading domineren voor even de wedstrijd. Over ruim dertig kilometer wacht de Koppenberg. Daar zal geen favoriet meer in de luwte kunnen wachten.

Valkenberg
Tijdens de klim van de Valkenberg loopt de voorsprong van de kopgroep op het peloton terug tot onder de 3 minuten . De zeven koplopers zijn: Wallays, Broeckx, Vanlandschoot, Zingle, Phinney, Impey en Koetsjinski.

Steunwieltjes?
Het lukt de renners maar moeilijk om op de fiets te blijven tijdens de huidige editie van de Ronde van Vlaanderen. Vooralsnog kenmerken de vele valpartijen, en uitvallers door die valpartijen, de koers. Op twitter is dat de aanleiding voor grappen.

null Beeld afp
Beeld afp

Kopgroep telt nog zeven renners
De kopgroep die al uren voor het peloton uitrijdt, telt nog zeven renners. Dat zijn er vier minder dan de elf renners die in eerste instantie ontsnapten uit het peloton.

De zeven mannen hebben nog ruim 3 minuten voorsprong op het peloton, dat wordt aangevoerd door de ploeg van Tom Boonen: Omega Pharma-Quick Step.

Spijkers op Koppenberg
Op de klim die vooraf is bestempeld als scherpechter in de 98ste Ronde van Vlaanderen, zijn spijkers van de weg verwijderd.

Pech voor Lotto-Belisol
Weer een valpartij, en weer is het een renner van Lotto-Belisol die naar het asfalt gaat, nadat ze eerder in de koers al hun kopman Jurgen Roelandts door een val zagen uitvallen. Nu is het Tony Gallopin die onderuit gaat.

Eerder in het voorjaar raakte de Beligsche wielerploeg al Frederik Willems en sprinter André Greipel na valpartijen met blessures kwijt. In de Ronde van Vlaanderen blijft de pecht het team achtervolgen.

Weer incident met toeschouwer
Jaroslav Popovitsj komt door het aanraken van een toeschouwer in een gootje langs de weg en valt hard.

Popovitsj is teamgenoot van Fabian Cancellara bij Trek en met zijn val, valt letterlijk een belangrijke pion van Cancellara weg.

Valpartij peloton
Het peloton vliegt op de Molenberg uit de bocht, waardoor renners op elkaar botsen. Enkele favorieten gaan onderuit, waaronder de Belgisch kampioen en tweevoudig winnaar van de Ronde Stijn Devolder.

Tom Boonen merkt niets van de valpartij achter hem, vanwege zijn versnelling van een paar minuten geleden. Het peloton is uitgedund tot ongeveer vijftig renners.

Aangereden vrouw volgens Belgische media in levensgevaar
De overstekende toeschouwster die vanochtend werd aangereden door de Belgische renner Johan Vansummeren, verkeert volgens Belgische media in levensgevaar.


Boonen trekt door

Op de Molenberg laat Tom Boonen zien dat het vandaag met zijn benen wel goed zit. De Belg sprint weg van het peloton en pakt een kleine dertig meter voorsprong, waardoor het tempo in het peloton gedwongen omhoog moet.


Roelandts geeft op

Zoals verwacht is Lotto-Belisol-kopman Jurgen Roelandts uit de koers gestapt vanwege zijn valpartij.


Sagan gaat offroad

Met het zelfvertrouwen van Peter Sagan zit het wel goed, lijkt het. De Slowaak werd door het peloton op een kasseienstrook naar de buitenkant gedwongen. Pardoes schoot Sagan vervolgens het zandpad op, naast de weg, om via de stoep een aantal meters later weer de weg op te schieten.

Sagan heeft een verleden in het veldrijden en mountainbiken. Als wegwielrenner bewijst hij dat een dergelijk verleden nuttig is. Zelfs in de Ronde van Vlaanderen.


Roelandts valt

Jurgen Roelandts, de nummer drie van vorig jaar, valt en blijft liggen op de stenen met een grimas van pijn op zijn gezicht. De kopman van Lotto-Belisol keert hoogstwaarschijnlijk niet terug in de koers.


Topfavorieten betitelen elkaar als favoriet

Voorafgaand aan de ronde van Vlaanderen waren de drie topfavoriten voor de zege - Tom Boonen, Fabian Cancellara en Peter Sagan - vooral druk om zichzelf als underdogs te bestempelen.

'Of ik druk voel? Nee, de Rond is vooral fun', was de nonchalante reactie van Peter Sagan in de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws op de vraag of hij druk op zijn schouders voelde. Tom Boonen zei in diezelfde krant dat niet hij, maar Cancellara en Sagan de grote kanshebbers voor de zege zijn.

De drievoudig winnaar van de Ronde van Vlaanderen miste twee weken geleden de eerste voorjaarsklassieker, Milaan-Sanremo, vanwege de miskraam van zijn vriendin.

Cancellara zei in de media op zijn beurt weer Sagan als topfavoriet te zien.

null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp


Veel lekke banden

Vlaanderens Mooiste is nog niet op de helft, maar er is al wel een opvallend feit te constateren: veel renners rijden lek. De Nederlander Johnny Hoogerland was zojuist een van de velen die balend moest wachten op zijn materiaalman.

Davide Appollonio moest zelfs zijn plek in de kopgroep opgeven na een lekke band. Hij stapte daarna uit de koers.


Kopgroep
Een kopgroep van tien renners, met daarin vier Belgen en de Nederlanders Raymond Kreder en Wesley Kreder, heeft ruim 4 minuten en 30 seconden voorsprong op het peloton.

De kopgroep ontsnapte ruim anderhalf uur geleden uit het peloton.

Rond 10 uur is het peloton, dat 200 renners telt, vanochtend vetrokken uit Brugge voor de 98ste Ronde van Vlaanderen. Net als in voorgaande twee edities van de voorjaarsklassieker is Oudenaarde de finishplaats.

Voornamelijk in de staart van de koers is Vlaanderens Mooiste zwaarder dan de editie van vorig jaar. Zo moeten de renners de Koppenberg zondag met 214 koerskilometers in hun benen beklimmen, terwijl de helling in 2013 beduidend eerder in het parcours was opgenomen. Verwacht wordt dat op de Koppenberg de sterkere renners zich van hun zwakkere broeders zullen onderscheiden.

Verder beklimt het peloton vandaag in totaal drie keer de Oude Kwaremont: na 108,6 kilometer, na 204,5 kilometer en na 242,5 kilometer.

Laatste klim van 'De Ronde' is de Paterberg, op iets minder dan drie kilometer na de laatste beklimming van de Oude Kwaremont en op ruim dertien kilometer van de finish.

Peter Sagan (M) en Pabian Cancellara (R) in actie op de Oude Kwaremont tijdens de Ronde van Vlaanderen in 2013 Beeld anp
Peter Sagan (M) en Pabian Cancellara (R) in actie op de Oude Kwaremont tijdens de Ronde van Vlaanderen in 2013Beeld anp
Meer over