Terugkeer trainer Maaskant helpt NAC nog niet aan punten

Geen trainer die zijn ploeg zo karakteristiek kan toeschreeuwen als Robert Maaskant. Eerst die paar weloverwogen stappen naar voren, precies tot aan het randje van zijn coachvak. Terwijl zijn benen daar blijven staan, gooit hij zijn lange lijf naar voren. Hij hangt nu in het veld. Dan volgt de aanwijzing. Een harde schreeuw. Spuug komt mee. En dan, ook een kunst op zich, de terugkeer naar de dug-out. Een tikkeltje bozig, weer die ferme stappen en altijd even achteromkijken of de spelers wel hebben begrepen wat hij ze zojuist heeft verteld.

De nieuwe trainer van NAC, Robert Maaskant. Beeld anp
De nieuwe trainer van NAC, Robert Maaskant.Beeld anp

Na een wat onstuimige periode bij FC Groningen verdween Maaskant even uit beeld. De geboren Schiedammer, onlangs 46 jaar geworden, stond langs de zijlijn in Minsk, bij Dinamo, en in Ohio, bij Columbus Crew. Maar sinds zaterdag is hij dus weer in Nederland. Het voelde meteen vertrouwd aan in Zwolle, waar hij bij zijn rentree NAC met 4-1 zag verliezen van PEC.

Na het ontslag van Nebojsa Gudelj en de interim-periode van Eric Hellemons, is Maaskant alweer de derde trainer van NAC dit seizoen. Vol bravoure stapte hij dit kalenderjaar binnen bij de club waar hij van 2008 tot 2010 ook al had gewerkt. Opmerkelijk, aangezien NAC de eerste competitiehelft teleurstellend had afgesloten als nummer 17 in de competitie. Het weerhield Maaskant er niet van de ambitie uit te spreken dit jaar als 12de te eindigen.

De dagen voorafgaand aan het treffen met Zwolle had hij in en rond Breda zelfs een gevoel ontwaard dat hij omschreef als 'nieuwe hoop'. Die was mede ingegeven door drie nieuwe spelers: Guyon Fernandez, Menno Koch en Dirk Marcellis. Achteraf beschouwd was het misschien wat te opportunistisch te denken dat dit drietal meteen voor nieuw elan zou kunnen zorgen.

Fernandez had de afgelopen maanden tevergeefs gehoopt op een avontuur in het buitenland en heeft zeven maanden niet gespeeld. Koch mocht dan weliswaar van PSV komen, hij heeft slechts 3 minuten eredivisie achter zijn naam staan. Marcellis was sinds mei 2013 vooral bezig geweest met revalideren en maakte pas vlak voor de winterstop zijn rentree bij AZ, in de uitwedstrijd tegen Feyenoord.

Wel had Marcellis direct de aanvoerdersband gekregen ten koste van Jelle ten Rouwelaar; in de ogen van de nieuwe trainer kon deze als keeper te weinig invloed uitoefenen op het spel, maar stond hij ook te veel symbool voor het kwakkelende NAC van voor de winterstop. Ten Rouwelaar wekte zaterdag geen gelukkige indruk onder de lat. Maar een geschikt alternatief heeft Maaskant niet. Op de bank bij NAC zit de 40-jarige Gabor Babos als reservedoelman.

Testwedstrijd

Zo blijft het nog een beetje zoeken voor Maaskant. Hij wil NAC wat realistischer laten spelen, geen positiespel om het positiespel meer. In plaats daarvan moet het initiatief aan de tegenstander worden gelaten, dan de bal veroveren en die zo snel mogelijk bij Fernandez zien te krijgen, die met zijn snelheid een belangrijk wapen is.

Normaal gesproken heeft een coach daar zes weken voorbereiding voor. Maaskant moest nieuwe speelstijl en nieuwe spelers in twee weken zien in te passen. Eigenlijk was het treffen met PEC Zwolle daarom een soort testwedstrijd, al wilde Maaskant dat liever niet zo benoemd hebben. 'Het was meer experimenteren, al zal ik daar wel op worden afgerekend als ik dat zeg. Maar je speelt tegen de nummer 4 van Nederland. Weinig ploegen winnen hier zomaar. Vandaar dat ik erg benieuwd was hoe wij ons zouden houden.'

Maaskant moest concluderen dat er nog wel het een en ander schortte aan het spel van de Bredanaars. Het centrale duo Marcellis/Koch moest duidelijk nog aan elkaar wennen en opbouwend maakte Koch een zwakke indruk. Voorin kon Fernandez geen potten breken. Eén keer werd hij bediend zoals NAC dat voor ogen heeft, in de diepte. Maar juist toen werd hij eenvoudig van de bal gelopen door de sterk debuterende PEC Zwolle-verdediger Aleksandar Bjelica. Het ontbeert Fernandez duidelijk nog aan wedstrijdritme.

Daarbij had NAC ook nog de pech al heel snel in de wedstrijd op achterstand te komen; verdediger Bart van Hintum schoot de bal in de 4de minuut achter Ten Rouwelaar, nadat eerder een kopbal van Jesper Drost nog op de lijn was gekeerd door Rémy Amieux: 1-0.

null Beeld anp
Beeld anp

Vervolgens hield NAC tegen PEC Zwolle een uur lang stand. Met een beetje meer geluk had Joey Suk of Jeffrey Sarpong al voor rust voor de gelijkmaker gezorgd. Die kwam nu 10 minuten na de pauze, van de voet Adnane Tighadouini. Hij krulde de bal prachtig langs doelman Warner Hahn: 1-1.

Voor PEC was dat het startsein vol gas te geven. Drie minuten later al scoorde Drost 2-1, waarna uitblinker Jody Lukoki in de 66ste minuut 3-1 liet aantekenen. Ben Rienstra bepaalde na een assist van de debuterende Ajax-huurling Sheraldo Becker de eindstand op 4-1.

Na afloop moest Maaskant terugkomen op de nieuwe hoop die hij vooraf had gesignaleerd. 'Het bestaat niet dat je na een 4-1 nederlaag met opgeheven hoofd in de bus stapt', zei hij. De komende weken gaat het er pas echt om spannen in Breda. Dan staan de wedstrijden tegen Willem II en Excelsior op het programma. Uiteraard toonde Maaskant zich vol vertrouwen. 'Dit elftal kan meer dan het vandaag liet zien.'

Meer over