Terugblik - Brons Knegt en Verweij drie duizendste tekort

Meer lezen over de zure nasmaak van Koen Verweij door verlies met drie duizendste, over de euforie van de licht ontvlambare shorttracker Sjinkie Knegt, of het avondprogramma in Sotsji? De tweede week van de Wintsterspelen in Sotsji is begonnen en al het nieuws omtrent zaterdag 15 februari op de Spelen is hieronder terug te lezen.

Knegt bij prijsuitreiking Beeld afp
Knegt bij prijsuitreikingBeeld afp

20.24 uur - De teleurstelling van Shani Davis:

20.15 uur - Knegt na zijn huldiging op Medal Plaza:

20.03 uur - Wüst kondigt het zelf ook nog maar even aan: rit 15
Voor degene die het gemist heeft twittert Ireen Wüst het zelf ook maar even: zij mag morgen starten in rit 15 tegen de Noorse Ida Njatun.

Wüst is topfavoriete op deze afstand. Vier jaar geleden in Vancouver won zij het goud, een klein jaar geleden gleedt ze ook over het ijs van de Adler Arena tijdens de WK afstanden, waar ze ook eerste werd.

Bovendien heeft ze geen reden om aan zichzelf te twijfelen. Ze won vorige week immers al het goud op de 3000 meter en zilver op het 'bijnummer', de 1000 meter. Maar de 1500 meter, het koningsnummer, is haar afstand. Daar heeft Wüst écht haar zinnen op gezet.

Als ze wint is ze de eerste Nederlandse sporter die vier gouden medailles heeft behaald op de Winterspelen. Met drie gouden plakken deelt ze het record nu nog met Ard Schenk, Marianne Timmer en Yvonne van Gennip.

Wüst met haar zilveren medaille Beeld anp
Wüst met haar zilveren medailleBeeld anp

19.54 uur - Sjinkie Knegt in het Holland Heineken House:

19.37 uur - Noorwegen in mineur vanwege slecht materiaal
Noorwegen, de torenhoge favoriet bij de 4x5 kilometer langlaufen bij de vrouwen haalde slechts een teleurstellende vijfde plek, de media is genadeloos. 'Estafette-fiasco voor Noorwegen - het is een schandaal', koptte de krant Verdens Gang.

Langlaufexperts wijzen met de de beschuldigende vinger naar de 'smöresjef' ofwel waxmeester van het team. Odd-Björn Hjelmeset van de Noorse zender TV2 sprak over: 'volstrekte rotski's'.

'Als we een skiloop willen winnen, moeten alle marges aan onze kant liggen. De ski's waren dat niet vandaag'', aldus skiloopster Therese Johaug na de wedstrijd. Maar ze verdedigde de waxers ook.

'Ze hebben hier goed werk gedaan en ze willen dat we goede ski's hebben. Soms missen we en dat deden we vandaag. Het is natuurlijk heel erg zonde dat dat tijdens de Olympische Spelen gebeurt.'

Ook teamchef Age Skinstad had geen andere verklaring voorhanden voor het missen van de zekere medaille en verontschuldigde zich.

Het was niet de eerste keer in Sotsji dat er kritiek is op het het Noorse waxteam. Op de 10 kilometer voor vrouwen ging het ook al mis, stellen media. Extra zuur was het zaterdag echter voor de Noren dat uitgerekend de Zweden met de winst aan de haal gingen. De twee landen hebben tijdens de Winterspelen meestal meer dan gezonde belangstelling voor elkaars resultaten.

undefined

Therese Johaug Beeld afp
Therese JohaugBeeld afp
De 4x5 kilometer langlaufen vandaag Beeld afp
De 4x5 kilometer langlaufen vandaagBeeld afp

19.28 uur - Verweij als 8-jarige driftkikker
Koen Verweij zegt het zelf ook: hij kan niet tegen zijn verlies. Dat is niets nieuws. In een filmpje van de NOS is Verweij als 8-jarige jongen te zien -toen nog met korte blonde stekels in plaats van lange witblonde lokken-, terwijl hij woedend een lepel naar de grond smijt. Hij heeft namelijk net verloren.

19.20 uur - Bestolen door Pool, minstens 3 duizend..

19.07 uur - Ook Berghuis morgen in actie
Ook snowboardster Belle Berghuis komt morgen in actie.

18.55 uur - Van Calker mag morgen
Ze moesten even wachten op hun eerste wedstrijd, de Spelen zijn immers al ruim een week aan de gang, maar voor bobsleeër Edwin van Calker begint morgen zijn eerste run.

18.45 uur - Sjinkie Knegt wordt gehuldigd op Medal Plaza
In tegenstelling tot de langebaanschaatsers mag shorttrackschaatser Sjinkie Knegt zijn medaille op de dag van de winst ophalen. Koen Verweij moet wachten tot morgen, maar misschien is dat maar beter ook, gezien zijn teleurstelling.

null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld anp
Beeld anp

18.34 uur - Gelukkig hebben we de foto's nog..:

18.29 uur - En ondertussen, bij de schaatsers die al klaar zijn:

18.25 uur - Tretjakov wint skeletontitel
De Rus Alexander Tretjakov won met overmacht het onderdeel skeleton. Na vier runs had hij een voorsprong van 0,81 op de Let Martin Dukurs. De Amerikaan Matthew Antoine eindigde met bijna 3 seconden achterstand als derde.

De titel van Tretjakov is het vierde goud voor Rusland tijdens deze Winterspelen.

Tretjakov bracht het baanrecord vrijdag al op 55,95 seconden en breidde zijn voorsprong in de tweede afdaling uit tot meer dan een halve seconde. Dukurs won zaterdag met een kleine voorsprong nog wel de derde run, maar in de vierde was Tretiakov wederom de snelste. De Rus won bij de Spelen in Vancouver in 2010 nog brons. Dukurs bleef ook toen op zilver steken.

undefined

18.22 uur - Toch niet het pak?
Schaatsen in zijn oude pak bracht Shani Davis vandaag naar de elfde plaats. Kortom: alle ophef rondom de schaatspakken van het Amerikaanse team was waarschijnlijk onterecht.

Davis, die dankzij de twee voorgaande edities van de Winterspelen twee zilveren en gouden medailles op zijn naam heeft staan, deed in Sotsji op de individuele nummers niet mee om de prijzen. Gisteren werd nog beweerd dat dit aan de pakken zou liggen, de schaatsoutfit was ontwikkeld door vliegtuigbouwer Lockheed Martin en kledingfabrikant Under Armour.

Misschien herstelt hierdoor de beurskoers van Under Armour weer. Beleggers zetten het aandeel Under Armour tijdens een positieve handelsdag op Wall Street ruim 2 procent in de min.

Shani Davis in zijn oude pak tijdens de 1500 meter Beeld ap
Shani Davis in zijn oude pak tijdens de 1500 meterBeeld ap

18.05 uur - De reactie van Tuitert:

18.01 uur - Komissarova succesvol geopereerd
De Russische freestyle-skiester Maria Komissarova is vandaag succesvol geopereerd. Door een zware val tijdens haar training waarbij ze een wervel in het midden van haar rug brak moest de 23-jarige Russin met spoed onder het mes. De ingreep duurde meer dan 6 uur.

Komissarova zou in Sotsji uitkomen op het onderdeel cross, waar ook de Nederlandse Bell Berghuis aan meedoet. Het is echter uitgesloten dat de Russin nog uitkomt op de Spelen.

Komissarova is de eerste sporter in Sotsji die zware verwondingen heeft opgelopen. Wel was er eerder een ernstig ongeluk op de olympische bobbaan. Een baanarbeider werd donderdag in de remzone geraakt door de zogeheten 'forerunner', die voorafgaand aan de eerste training van de tweemansbobs naar beneden ging om te kijken of de baan veilig was.

undefined

17.54 uur - Laatste wedstrijd van Tuitert?
Zal hij stoppen, of gaat hij hierna nog door? Mark Tuitert weet het nog niet. De schaatser werd vandaag vijfde op de 1500 meter en wist daardoor zijn olympische titel van vier jaar geleden niet te prolongeren.

De komende weken denkt hij na over stoppen of doorgaan. De 33-jarige Tuitert werd door veel mensen al afgeschreven, maar slaagde er eind december bij het olympisch kwalificatietoernooi toch in zich op overtuigende wijze voor de Olympische Spelen te plaatsen.

undefined

Tuitert na de 1500 meter Beeld anp
Tuitert na de 1500 meterBeeld anp

17.45 uur: Wüst in 15de rit
Ireen Wüst neemt het morgen op de 1500 meter in de 15de rit op tegen de Noorse Ida Njatun. Als topfavoriet Wüst wint, pakt ze haar vierde gouden plak op de Winterspelen. In de 18de en laatste rit komt Lotte van Beek in actie tegen de Duitse Claudia Pechstein.

De eerste Nederlandse die in actie komt is Jorien ter Mors. Nadat ze vandaag als shorttrackster op de 1500 meter net naast een medaille greep, probeert ze het morgen op de langebaan. Ter Mors start net voor de dweil in de negende rit tegen de Japanse Ayaka Kikuchi. Marrit Leenstra, de vierde Oranje-vertegenwoordigster op de schaatsmijl, komt uit in de 13de rit. Ze rijdt eveneens tegen een Japanse: Maki Tabata.

Ireen Wüst Beeld anp
Ireen WüstBeeld anp

17.35 uur - Mark Tuitert met opgeheven hoofd vijfde:

17.27 uur - Tijd voor een ijsbaan in België
Vlaams sportverslaggever, presentator en schrijver Karl van Nieuwkerke pleit voor een ijsbaan van 400 meter in België.

Bart Swings werd vandaag tiende op de 1500 meter. Swings, meervoudig wereldkampioen op skeelers, een sport die niet olympisch is, schaatst sinds enkele jaren in het internationale circuit mee. De dichtstbijzijnde ijsbaan waar hij kan trainen ligt in Eindhoven.

17.22 uur - Medaille van Verweij is de honderdste
Hij ziet het zelf als verlies, maar de zilveren medaille op de 1500 meter van Koen Verweij levert wel degelijk iets op.

Het is de honderdste Nederlandse medaille op de Winterspelen.

17.14 uur Weinig gebruik van protestzone
Er is een speciale protestzone in Sotsji, maar deze wordt nauwelijks benut. Twee keer demonstreerden er kleine groepen: Russen die geboren zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog en een groep die steun betuigde aan president Vladimir Poetin.

Opmerkelijk is dat vooral homoactivisten en critici blij waren met de komst van een zone, maar tot nu toe hebben zij er geen gebruik van gemaakt. In andere gebieden in Rusland is wel geprotesteerd voor homorechten.

Het gebrek aan protest is mogelijk een gevolg van de Russische regelgeving. De autoriteiten moeten akkoord gaan met protest. Een aanvraag moet, afhankelijk van de protestgrootte, 3 tot 10 dagen van tevoren worden ingediend.

De protestzone ligt in het kustdorp Chosta, op 12 kilometer afstand van het olympisch stadion.

undefined

Twee vrouwen, vandaag in Moskou Beeld reuters
Twee vrouwen, vandaag in MoskouBeeld reuters

17.12 uur - Reactie Kemkers
Ook Gerard Kemkers, coach van Koen Verweij was behoorlijk aangeslagen door de manier waarop zijn pupil vanmiddag het goud aan zich voorbij zag gaan.

Verweij en de Pool Zbigniew Brodka reden dezelfde tijd, waardoor er gekeken werd naar de duizendste. De Pool bleek 3 duizendste sneller dan Verweij.

Kemkers: 'Dit voelt als verliezen. Het was een echte mannenrace. Koen heeft er keihard voor geknokt. We moeten nu alles op alles zetten om toch een lach op het gezicht van Koen te toveren.'

Kemkers met Verweij na de 1500 meter Beeld anp
Kemkers met Verweij na de 1500 meterBeeld anp

17.04 uur - Veel online kijkers naar de Spelen
De Nederlandse prestaties op de Olympische Winterspelen in Sotsji worden niet alleen op tv goed bekeken. Ook de livestream op de website van de NOS trekt veel kijkers, vooral als er Nederlanders in actie komen. Dat heeft de NOS zaterdag aan het ANP laten weten.

Afgelopen maandag (geheel Nederlands podium op de 500 meter schaatsen bij de mannen) en dinsdag (brons voor Margot Boer op de 500 meter schaatsen) keken rond de 1 miljoen mensen via NOS.nl. Vrijdag, een dag zonder Nederlandse schaatsers, kreeg de site 'maar' 425.000 bezoekers, wat nog steeds erg veel is, aldus de NOS. Op een normale dag trekt de site zo'n 8000 unieke bezoekers. In het weekend kijken de meeste mensen de Spelen via de tv.

Het aantal bezoekers van de livestream wordt gemeten via cookies. Dat maakt vergelijken met tv-kijkcijfers moeilijk, omdat die op een totaal andere manier worden gemeten.

undefined

17.01 uur - Stefan Groothuis is in Sotsji klaar met zijn olympische wedstrijdprogramma:

16.59 uur - Koen Verweij na zijn race:

16.45 uur - Amerika wint van Rusland
Ondertussen werd er ook aan andere sporten gedaan. De Amerikaanse ijshockeyploeg won zojuist de klapper tegen Rusland. De titanenstrijd eindigde met een zenuwslopende serie van shoot-outs in 3-2 (4-3).

Timothy Oshie besliste het duel tussen beide grootmachten door de achtste penalty te benutten, nadat de Russische ster Ilja Kovaltsjoek had gemist.

Door hun nipte overwinning gaan de Amerikanen met 5 punten aan de leiding in groep A, de Russen staan op 4. De strijd om de groepswinst en daarmee directe toegang tot de kwartfinales is daardoor nog niet beslist. De Russen sluiten de groepsfase zondag af tegen het nog puntloze Slowakije, terwijl de Verenigde Staten speelt tegen Slovenië. Ook de debutant, in het bezit van 3 punten, maakt nog kans op de eerste plek.

undefined

16.41 uur - 'Dit is gewoon mijn plek niet'
Voor de camera van de NOS zegt Koen Verweij: 'Ik voel me niet blij, terwijl dat misschien niet zou moeten. Dit is gewoon mijn plek niet. Ik heb hier het hele jaar op getraind. Ik was er klaar voor, dacht ik. Maar wat moet je hiervan zeggen? Tweede.'

De stilte die volgt zegt genoeg. Verweij, die bekend staat als een lefgozer, heeft een hele grote hekel aan verliezen. Dat heeft hij altijd al gehad. Hij stond al jong bekend als het grote talent. Kon goed uit de voeten op een racefiets, op skeelers, op schaatsen en zelfs op skies. Uiteindelijk besloot hij rond zijn tienertijd te kiezen voor een carrière als langebaanschaatser.

Vier jaar geleden trad hij toe tot de formatie van TVM. Dat beviel niet. Hij was onvolwassen en hield van uitgaan, feestjes en andere zaken die niet samengaan met een serieus topsportleven. 'Ik heb vier jaar gruwelijk verneukt', zei hij zelfs in november in 2013, in een terugblik. Inmiddels was hij anders. Sinds een jaar gedroeg hij zich als topsporter. Hij had genoeg van excuses, van het net niet. Hij zinde op revanche, wilde olympisch kampioen worden.

Misschien over vier jaar. In Sotsji ligt voor hem slechts zilver, althans, op het individuele nummer. Verweij komt later deze week ook uit op de ploegenachtervolging. Over zijn 1500 meter: 'Hier kan ik niks mee. Ik verlies hier gewoon.'

undefined

null Beeld anp
Beeld anp
Verweij na zijn race Beeld getty
Verweij na zijn raceBeeld getty

16.35 uur - Eerste schaatsgoud voor buitenlander
De winst van de Pool Zbigniew Brodka op de 1500 meter zorgt ervoor dat Nederland voor het eerst tijdens deze Winterspelen een schaatsafstand niet wint.

Het goud op de 500 meter ging naar Michel Mulder, Stefan Groothuis was de beste op de 1000 meter en Sven Kramer zegevierde op de 5000 meter.

Later deze week staan nog de 10.000 meter en de ploegachtervolging op het programma. Twee Nederlandse zeges liggen voor de hand. Kramer is favoriet op de 10 kilometer, en samen met Verweij en Jan Blokhuijsen is Oranje ook grote kanshebber op de eerste plaats bij de ploegachtervolging.

undefined

16.26 uur - Bijna altijd Nederlanders op het podium
Hoewel de winst op de mijl pas drie keer gewonnen werd door een Nederlander, kwam het in de laatste zeven edities van de Winterspelen maar een keer voor dat het erepodium niet gevuld werd met tenminste een lid van de Oranje-equipe.

In 2006 in Turijn stond er geen Nederlander op het podium.
In 1992 behaalde Leo Visser brons in Albertville. Twee jaar later in Noorwegen behaalden Rintje Ritsma (zilver) en Falko Zandstra (brons) een medaille. In 1998 (Nagano) eindigde Ids Postma als tweede en toen werd Ritsma derde. Jochem Uytdehaage behaalde in 2002 zilver. Mark Tuitert was in 2010 in Vancouver de beste. Verweij voegde daar zaterdag zilver aan toe voor Nederland.

undefined

16.18 uur - Hoe nauwkeurig is het meten op duizendsten?
Koen Verweij verliest de olympische 1500 meter op drie duizendsten. Dat vindt hij zuur, zelfs zonder het artikel van Quest.

undefined

16.20 uur - Verweij teleurgesteld
Zijn pak staat half open, blonde manen wapperen langs een gezicht wat bedrukt is met chagrijn. Koen Verweij heeft er de pest in.

Rij je dezelfde tijd? Dan wordt er gekeken naar de duizendsten. En Verweij kwam drie duizendste te kort. De Pool Brodka wint de 1500 met een tijd van 1.45,00 en drie duizendste minder dan de blonde schaatser van TVM.

Verweij net na zijn race Beeld anp
Verweij net na zijn raceBeeld anp
Verweij na de 1500 meter Beeld reuters
Verweij na de 1500 meterBeeld reuters

16.07 uur - Brodka wint met drie duizendste!

16.07 uur - Verweij zelfde tijd als Brodka, 1.45,00

16.06 uur - 26.9 Verweij tweede ronde

16.06 uur - 25,8 voor Verweij eerste ronde

16.05 uur - Verweij opent in 23.7
Koen Verweij rijdt tegen 46-voudig wereldkampioen inline skaten.

16.03 uur - Joeskov stoot Tuitert van podium
De Rus Joeskov stoot Tuitert van het podium met 1.45,37. Hij staat nu derde, Morrison staat tweede en Brodka staat op een. Nu de laatste rit met Koen Verweij.

15.59 uur - Rit 18 niet sneller dan Tuitert
Het podium blijft onveranderd. Kuzin en Niedzwiedski rijden langzamer dan Tuitert. Nu rit 19, met een van de favorieten: Joeskov. Tuitert staat momenteel op brons, de enige Nederlander die nog moet starten is Koen Verweij, in rit 20.

15.55 uur - Verrassing, Pool Brodka staat 1
Nog nooit won een Pool een olympische medaille in het schaatsen. Zbigniew Brodka rijdt nu 1.45,00. Dit maakt dat Mark Tuitert naar de derde plaats in het klassement zakt. Morrison staat nu tweede.

15.51 uur - Tuitert nog steeds tweede
Mark Tuitert staat nog steeds tweede. De Amerikaan Hansen rijdt 1.45,59 en is nipt langzamer dan Tuitert. Morrison staat eerste met 1.45,22. Nu komt Shani Davis in de baan.

15.48 uur - Morrison sneller dan Tuitert
Denny Morrison, de Canadees die op de 1000 meter tweede werd, staat nu voor Tuitert. Hij schaatst 1.45,22.

Geen herhaling van vier jaar geleden voor Tuitert, toen hij olympisch kampioen werd in Vancouver. Tuitert staat nog wel tweede. Rit 16 is gestart, Koen Verweij komt als laatste Nederlander in de laatste rit aan de start in rit 20.

15.45 uur - Tuitert nog steeds 1
Mark Tuitert staat ook na rit 14 nog aan de leiding. De Belg Bart Swings, die nog niet zo lang geleden de overstap van skeelers naar schaatsen maakte, rijdt 1.45,95. Dat is de tweede tijd tot nu toe. Groothuis staat nu derde.

15.40 uur - 1.45.42 eindtijd Tuitert, sneller dan Vancouver voorlopig 1
Mark Tuitert rijdt 1.45,42 en is daarmee 15 honderdsten sneller dan tijdens zijn olympische race in Vancouver. Maar is het genoeg? Een jaar geleden werd er een seconde langzamer gereden door Joeskov, de Rus, die destijds wereldkampioen werd op deze afstand.

Tuitert verbetert tevens het baanrecord. Groothuis staat tweede. Nu gestart Ivan Skobrev en Bart Swings.

undefined

15.40 uur - 27.19 voor Tuitert in zijn tweede volle ronde

15.39 uur - Tuitert eerste ronde 25,8

15.39 uur - Tuitert gestart. Opening 23.5
Zelfde opening als Vancouver.

15.37 uur - Groothuis nog steeds 1, Tuitert aan de start
Stefan Groothuis staat eerste, Blokhuijsen tweede. Nu begint Mark Tuitert.

15.30 uur - 1500 meter gaat verder
De 1500 meter gaat verder met rit 11. Stefan Groothuis staat met 1.46,08 voorlopig eerste. Jan Blokhuijsen op gepaste afstand tweede met 1.46,50. Groothuis verwacht zelf niet dat zijn tijd voldoende is voor een medaille op de 1500 meter.

De eerstvolgende belangrijke rit is de 13e. Daarin start de huidige olympisch kampioen op de 1500 meter, Mark Tuitert. Het vergelijken van tijden is eigenlijk nooit geoorloofd in het schaatsen, de omstandigheden zijn immers altijd anders, maar in Vancouver kwam Tuitert tot 1.45,57.

Ook rit 15 is interessant, daarin rijden de Canadees Denny Morrison en de Noor Havard Bokko. En de Amerikaan Shani Davis, die weer in zijn oude, vertrouwde schaatspak mag rijden, start in rit 17.
De Rus Denis Yuskov, regerend wereldkampioen, start in rit 19.

Een van de grote favorieten voor de titel, Koen Verweij, start in rit 20 tegen Joey Mantia. Dit is tevens de laatste rit.

Groothuis tijdens zijn 1500 meter Beeld anp
Groothuis tijdens zijn 1500 meterBeeld anp

15.23 uur - Otter: 'Voelt nog niet als winnen'
Nog heel even terug naar die bijzondere bronzenshorttrackmedaille van Sjinkie Knegt. De eerste ooit voor Nederland tijdens de Winterspelen.

Gaf het bondscoach Jeroen Otter een euforisch gevoel? Nee. Na de 1000 meter voor mannen en de 1500 meter voor vrouwen zei Otter: 'Of het als winnen voelt? Nee, niet als je ziet wat voor foutjes er nog worden gemaakt.'

Jorien ter Mors belandde immers net naast het podium. 'Ze lag op de tweede positie, er komt een aanval en opeens ligt ze op plaats vijf. Daarna was er wat gerommel, rijdt ze alsnog op de vierde plek maar achter drie dames waar ze nooit langs komt', zegt Otter.

En ook Knegt kan op perfectionistisch commentaar rekenen. 'Hij laat zich toch verrassen en zakt zeven ronden voor het einde van drie naar vijf. Maar het is en blijft een apart mannetje. Hij blijft zo rustig en hij kan natuurlijk als geen ander met een 'telescoopbeen' finishen', aldus Otter.

Zijn ploeggenote Sanne van Kerkhof is wat enthousiaster:

Sjinkie Knegt op het podium van de 1000 meter Beeld reuters
Sjinkie Knegt op het podium van de 1000 meterBeeld reuters

15.16 uur - Groothuis: zou mij verbazen als dit een medaille oplevert
Voor de camera van de NOS zegt schaatser Stefan Groothuis dat hij niet verwacht dat zijn tijd van 1.46,08 voldoende is voor een medaille op de 1500 meter. 'Maar je weet het nooit' ,zegt hij.

'Misschien als ik geluk heb, word ik er nog derde mee. Maar dat verwacht ik niet.'

Ook NOS-commentator Erben Wennemars verwacht niet dat het voldoende is voor een medaille. De oud-schaatser denkt aan een vierde of vijfde plaats.

15.07 uur - Tijd voor een dweil, Groothuis voorlopig 1
Het is tijd voor een dweilpauze, de eerste tien ritten zijn geweest. De snelste tijden staan op naam van twee Nederlanders: Stefan Groothuis, de winnaar van het olympisch goud op de 1000 meter van woensdag en Jan Blokhuijsen. Blokhuijsen staat met een tijd van 1.46,50 op bijna een halve seconde afstand van Groothuis (1.46,08).

15.03 uur - Groothuis aan de leiding
Stefan Groothuis staat eerste na negen schaatsritten, Jan Blokhuijsen staat voorlopig tweede.

14.59 uur - Rit 8 is geweest, Groothuis nog steeds 1, Blokhuijsen 2

14.55 uur - Eindtijd Groothuis 1.46,08
Een jaar geleden bij de WK afstanden zou deze tijd goed zijn voor goud, maar Groothuis dacht zelf vooraf dat een tijd laag in de 1.45 voldoende zou zijn voor de olympische titel op het koningsnummer.

Nog drie ritten te gaan voor de dweil, Groothuis gaat nu aan de leiding voor Jan Blokhuijsen (1.46,50) en de Italiaan Nenzo (1.47,48).

14.55 uur - Groothuis rijdt zijn tweede volle ronde in 27.3

14.54 uur - Groothuis eerste ronde in 25.5

14.55 uur - Groothuis gestart opent in 23.2

undefined

14.52 uur - Blokhuijsen nog steeds aan de leiding
Groothuis gaat starten in rit 7. De Italiaan Mirko Nenzo staat tweede 1.47.48, Guojun Tian derde in 1.47,95.

14.45 uur - Rit 5 aan de start, Blokhuijsen nog aan de leiding

undefined

14.36 uur - 1.46,50 eindtijd Blokhuijsen

Noord-Hollander Jan Blokhuijsen ('Blokkie') schaatst de snelste tijd tot nu toe. Hij staat voorlopig eerste. De slotronde van Blokhuijsen ging in 28,2. Dit betekent dat Blokhuijsen, die een week geleden verraste met een tweede plaats op de 5000 meter, aan de verwachting voldeed met een sterk laatste deel van zijn race.

Schaatsers als Stefan Groothuis, die in rit 7 aan de start verschijnt, delen hun race vaak anders in. Groothuis is een sprinter en heeft hierdoor meer moeite om zijn rondetijden vlak te houden. Hij pakt daarom zijn winst aan het begin.

Een 1500 meter is een zeer lastige afstand om te rijden. Het hangt tussen een sprint en een lange afstand in. Te langzaam beginnen wordt absoluut afgestraft door de tijd en is daarom geen optie. Een snel begin zorgt echter voor een zeer pijnlijk laatste deel van de wedstrijd, waarin benen verzuren en longen het moeilijk krijgen.

De mijl is daarom ook bij uitstek de afstand waarna schaatsers te maken krijgen met een zogenaamd 1500-meter kuchje.

Uiteraard bestaat een goede wedstrijd zonder pijn niet, maar bij een lange afstand bouwt dit langzaam op, een 500 meter is vaak al voorbij voordat het besef van verzuring in de benen toetreedt.

Wie thuis zit en het gevoel van verzuring wil ervaren: ga eens twee minuten in een diepe schaatszit staan, de knieën tot 90 graden gebogen.

Blokhuijsen na zijn 1500 meter Beeld reuters
Blokhuijsen na zijn 1500 meterBeeld reuters

14.35 uur - Tweede volle ronde Blokhuijsen 27,5

14.35 uur - Blokhuijsen komt door in 26,62

14.34 uur - Blokhuijsen is gestart, opent in 24,1

14.30 uur - 1500 meter begint
Het koningsnummer, de 1500 meter, begint nu in de Adler Arena. Wie wordt de opvolger van Mark Tuitert? Of wordt hij het zelf?

De eerste Nederlander komt vanmiddag al vroeg aan de start. Jan Blokhuijsen, de vervanger van Sven Kramer, schaatst in rit 2 tegen de Italiaan Mirko Nenzi. Ook Stefan Groothuis is voor de dweil aan de beurt. Hij rijdt in rit 7 tegen Zhigin uit Kazachstan.

Na rit 10 wordt er gedweild, Mark Tuitert rijdt in rit 13 tegen de Let Harald Silovs.

Let ook op de Canadees Denny Morrison en de Noor Havard Bokko in rit 15 en de Rus Denis Yuskov. De regerend wereldkampioen start in rit 19. Een van de grote favorieten voor de titel, Koen Verweij, start in rit 20 tegen Joey Mantia. Dit is tevens de laatste rit.

undefined

Mark Tuitert na zijn 1000 meter Beeld epa
Mark Tuitert na zijn 1000 meterBeeld epa

14.23 uur - 1500 meter begint bijna
De 1500 meter begint over zeven minuten. Hieronder een voorspelling van rhian Ket, de voormalig Nederlands kampioen op deze afstand:

14.21 uur - Eerste huldiging Sjinkie Knegt (medailles volgen later):

14.20 uur - Sjinkie Knegt na zijn bronzen race:

14.19 uur - Jorien ter Mors over haar teleurstellende vierde plaats op de 1500 meter:

14.10 uur - Amerikanen in 'oude' pakken
De Amerikaanse langebaanschaatsers rijden vanaf vanmiddag weer in hun 'oude' schaatspakken. Het Internationaal Olympisch Comité en de internationale schaatsfederatie ISU hebben daarvoor toestemming gegeven, dit werd kort voor de start van de 1500 meter voor mannen gemeld.

De prestaties van de Amerikaanse ploeg in Sotsji vielen tot dusverre tegen. Zo kwam de grote favoriet voor de 1000 meter, Shani Davis, niet verder dan de achtste plaats. Bij de vrouwen domineerden Heather Richardson en Brittany Bowe dit gehele seizoen dezelfde afstand, maar eindigden ze in Sotsji ver naast het podium.

Voor de Spelen claimden de Amerikanen claimden het snelste pak van alle schaatsers ter wereld te bezitten, maar door tegenvallende prestaties van de Amerikaanse schaatsers sloeg de paniek toe. De Nederlandse schaatsers rijden in een ander pak.

Davis is zaterdag een van de kanshebbers op de 1500 meter, die over twintig minuten begint.

Shani Davis tijdens een training in een oud schaatspak Beeld anp
Shani Davis tijdens een training in een oud schaatspakBeeld anp
Heather Richardson in het nieuwe pak, dat nu aan de kant geschoven is Beeld ap
Heather Richardson in het nieuwe pak, dat nu aan de kant geschoven isBeeld ap

14.09 uur - Daan Breeuwsma, ploeggenoot van Knegt:

14.00 uur - Ter Mors Baalt
De laatste jaren ging de meeste aandacht in Nederland uit naar multitalent Jorien ter Mors. Vanmiddag werd de shorttrackster die morgen ook uit komt op de 1500 meter bij het langebaanschaatsen vierde.

Dat is een teleurstelling voor Ter Mors. 'Dit is echt de slechtste plaats die je kan bedenken. Dit is echt balen', zei Ter Mors.

'Het ging zo hard. Ik kon ze niet meer passeren. Er was een valpartij en daardoor moest ik een paar slagen extra doen. Op het einde had ik niets meer over. Ik ga nu even fietsen en deze teleurstelling verwerken. Vanavond gaat de knop om', aldus Ter Mors. Morgen mag ze immers weer, maar dan op een grotere ijsbaan.

Ter Mors tijdens het passeren van de finishlijn Beeld anp
Ter Mors tijdens het passeren van de finishlijnBeeld anp

13.57 uur - Zoals de nummer drie van de 1000 meter bij het langebaanschaatsen zegt:

13.47 uur - 'Heb er bijna geen woorden voor'
Sjinkie Knegt was een klein beetje sprakeloos nadat hij op de 1000 meter in Sotsji de eerste shorttrackmedaille ooit voor Nederland had gewonnen.

'Ik heb er bijna geen woorden voor. Dit is echt geweldig. In de finale voelde ik me goed. Ik ben er voor gegaan. Dat heeft een bronzen medaille opgeleverd. Heel mooi.'

De licht ontvlambare Knegt, die in januari nog in opspraak kwam door het opsteken van een middelvinger, eindigde in de halve finale als derde. Maar hij werd alsnog aan de finale toegevoegd doordat hij werd gehinderd door een concurrent.

Knegt: 'Gelukkig besliste de jury in mijn voordeel en kon ik alsnog naar de eindstrijd. Terecht, leek me. De tegenstanders in de finale waren bepaald niet de minste. Ik heb geprobeerd er nog meer uit te halen, maar dat lukte niet. Met brons ben ik echter ontzettend blij. De eerste plak voor Nederland. Dat is toch een beetje geschiedenis.'

undefined

Sjinkie Knegt. Beeld ap
Sjinkie Knegt.Beeld ap
null Beeld anp
Beeld anp

13.30 uur - Brons voor Sjinkie Knegt
Shorttracker Sjinkie Knegt heeft brons gewonnen op de 1000 meter. Hij tekende voor de eerste Nederlandse medaille ooit in zijn sport bij de Spelen.

Knegt eindigde als derde in de finale, achter de Russen Victor An en Vladimir Grigorev. De Nederlander dacht even dat hij in de halve eindstrijd werd uitgeschakeld. Hij eindigde als derde, maar werd alsnog aan de finale toegevoegd omdat de Zuid-Koreaan Lee Han-bin hem al vroeg in de race had gehinderd.

Knegt nam in de finale even brutaal de leiding, maar dreigde achterop te raken na een klein foutje. Daardoor werd brons het hoogst haalbare.

Knegt (L) werd gehinderd door de Zuid-Koreaan Lee Han-bin, en bereikte daardoor alsnog de finale. Beeld afp
Knegt (L) werd gehinderd door de Zuid-Koreaan Lee Han-bin, en bereikte daardoor alsnog de finale.Beeld afp

13.17 uur - Geen medaille voor Ter Mors
Jorien ter Mors is er net niet in geslaagd de eerste medaille ooit voor Nederland bij het shorttrack te veroveren. Ter Mors werd vierde in de finale van de 1500 meter. Het goud was voor de Chinese titelverdedigster Zhou Yang, zilver ging naar Shim Suk Hee uit Zuid-Korea. De Italiaanse Arianna Fontana pakte het brons.

Zondag schaatst Ter Mors op de langebaan de 1500 meter.

Jorien ter Mors tijdens de halve finale. Beeld epa
Jorien ter Mors tijdens de halve finale.Beeld epa

13.11 uur - Finale 1500 meter
Gaat shorttrackster Jorien ter Mors straks olympisch goud halen op de 1500 meter? We gaan het over een paar minuten zien.

12.58 uur - Van Kerkhof: maximaal haalbare
'Dit was vandaag het maximaal haalbare. Ik heb alles eruit gehaald wat erin zit', zei shorttrackster Yara van Kerkhof nadat ze haar halve finale op de 1500 meter als vijfde had beëindigd. 'Ik kreeg halfweg een tik van een Amerikaanse en verloor snelheid. Ik heb dit jaar niet één wereldbeker gereden op de 1500 meter, dus ik was al blij dat ik hier in de halve finales stond. Ik ben blijkbaar in vorm op het moment dat het moet. Dat is goed met het oog op de 1000 meter die nog volgt. Alles moet net goed vallen.'

Yara van Kerkhof na de halve finale van de 1500 meter in de Iceberg Skating Palace waar ze werd uitgeschakeld. Beeld anp
Yara van Kerkhof na de halve finale van de 1500 meter in de Iceberg Skating Palace waar ze werd uitgeschakeld.Beeld anp

12.47 uur - Sjinkie Knegt door naar finale
Shorttracker Sjinkie Knegt is door naar de finale 1000 meter. Hij finishte als derde in zijn halve finale maar werd alsnog aan de finale toegevoegd omdat de Zuid-Koreaan Lee Han-bin hem al vroeg in de race had gehinderd.

Uit zijn race plaatste zich wereldkampioen Sin Da Woon uit Zuid-Korea en de Rus Vladimir Grigorev zich voor de finale. Uit de andere halve finale voegden zich de Rus Victor An en de Chinees Wu Dajing bij dat drietal.

De finale is om 13.25 uur.

12.25 uur - Ter Mors bereikt finale op 1500 meter
Shorttrackster Jorien ter Mors heeft zich geplaatst voor de finale op de 1500 meter. Ter Mors eindigde in haar halve finale als tweede De finale wordt verreden om 13.12 uur.

Jorien ter Mors (R). Beeld epa
Jorien ter Mors (R).Beeld epa

12.17 uur - Van Kerkhof mist finale
Yara van Kerkhof is op de 1500 meter gestrand in de halve finale. Van Kerkhof finishte als vijfde in haar halve finale waarmee ze net een plaats in de B-finale misliep. Slechts de eerste twee kwalificeerden zich voor de eindstrijd.

Yara van Kerkhof vandaag tijdens de series van de 1500 meter. Beeld anp
Yara van Kerkhof vandaag tijdens de series van de 1500 meter.Beeld anp

12.16 uur - Knegt tegen twee Koreanen in halve finale
Sjinkie Knegt treft in de halve finale op de 1000 meter regerend wereldkampioen Sin Da Woon uit Zuid-Korea, diens landgenoot Lee Han-bin en de derde Russische halvefinalist Vladimir Grigorev.

Knegt komt om 12.43 uur het ijs op. Twee schaatsers per halve finale plaatsen zich voor de finale, die om 13.25 uur wordt verreden.

Sjinkie Knegt heeft zich gekwalificeerd, de Canadees Charles Hamelin viel. Beeld ap
Sjinkie Knegt heeft zich gekwalificeerd, de Canadees Charles Hamelin viel.Beeld ap

12.04 uur - Russische skiester zwaar gewond
Freestyle-skiester Maria Komissarova is bij de training in Sotsji zwaar gewond geraakt. Dat heeft de overkoepelende federatie van de Russin, uitkomend op het onderdeel cross, laten weten. Ze moet met spoed een operatie ondergaan.

Volgens de eerste berichten heeft de 23-jarige atlete een beschadiging aan de wervelkolom. De autoriteiten lieten weten dat het onverantwoord is haar over te brengen naar een ziekenhuis in Moskou, wat gezien de ernst van de kwetsuren wel de voorkeur had. Het is uitgesloten dat ze tijdens de Winterspelen nog in actie komt, zo werd verder bekend.

Komissarova is de eerste sporter in Sotsji die zware verwondingen heeft opgelopen. Wel was er eerder een ernstig ongeluk op de olympische bobbaan. Een baanarbeider werd donderdag in de remzone geraakt door de zogeheten 'forerunner', die voorafgaand aan de eerste training van de tweemansbobs naar beneden ging om te kijken of de baan veilig was.

Maria Komissarova op archiefbeeld. Beeld reuters
Maria Komissarova op archiefbeeld.Beeld reuters

11.57 uur - Knegt door naar halve finales
Sjinkie Knegt heeft zich gekwalificeerd voor de halve finales van de 1000 meter. Dat ging ten koste van een van de topfavorieten; de Canadees Charles Hamelin viel. De Rus Victor An won de race, Knegt werd tweede.

De Fries keert om 12.43 uur terug op het ijs om te strijden voor een finaleplaats.

Sjinkie Knegt (L). Beeld anp
Sjinkie Knegt (L).Beeld anp

11.52 uur - Knegt begint aan heat
Shorttracker Sjinkie Knegt begint aan zijn heat. In zijn kwartfinale treft hij onder anderen de kampioen op die afstand, de Canadees Charles Hamelin, en de voor Rusland uitkomende Zuid-Koreaan Victor An.

11.46 uur - Zware loting Van Kerkhof
Yara van Kerkhof krijgt in haar halve finale te maken met twee topfavorieten. Titelverdedigster Zhou Yang uit China en de dit seizoen vrijwel niet te kloppen Zuid-Koreaanse Shim Suk Hee staan in dezelfde race ingedeeld. Jorien ter Mors lijkt het beter te hebben getroffen. Wel treft zo eeuwig rivale Arianna Fontana uit Italië.

Jorien ter Mors vandaag in haar eerste heat. Beeld getty
Jorien ter Mors vandaag in haar eerste heat.Beeld getty

11.40 uur - Niets minder dan goud voor Verweij
'Ik ga voor niets minder dan goud. Daar kom ik voor.' Dat zei Koen Verweij vandaag tegen De Telegraaf in aanloop naar de 1500 meter, die hij vanmiddag moet schaatsen.

'Ik hoop te doen wat ik het hele seizoen doe, mooie races neerzetten. Dan kom ik een heel eind', zegt Verweij. 'Ik schaats altijd gewoon goed en dat wil graag zo houden.'

Sven Kramer (2eR) en Koen Verweij (L) tijdens de training vandaag Beeld anp
Sven Kramer (2eR) en Koen Verweij (L) tijdens de training vandaagBeeld anp
Koen Verweij. Beeld anp
Koen Verweij.Beeld anp

11.20 uur - Ter Mors en Van Kerkhof naar halve finale 1500 meter
Shorttrackster Jorien ter Mors is doorgedrongen tot de halve finales op de 1500 meter. Ter Mors eindigde overtuigend als eerste in haar heat, een plaats bij de beste drie was nodig voor een vervolg. Ook Yara van Kerkhof gaat door naar de halve finales. Van Kerkhof eindigde in haar heat als derde, net genoeg voor een vervolg.

De halve finales beginnen om 12.12 uur.

Yara van Kerkhof (L) en Jorien ter Mors. Beeld anp
Yara van Kerkhof (L) en Jorien ter Mors.Beeld anp

11.11 uur - '1500 meter als training'
Schaatsster Claudia Pechtstein heeft morgen geen grote plannen voor de 1500 meter. 'Het zou al mooi zijn als ik als beste Duitse eindig', keek ze vandaag vooruit.

Pechstein ziet de 1500 meter als een training voor de 5000 meter. Ze heeft nog even overwogen om zondag helemaal niet aan de start te verschijnen. 'Maar een olympische race is toch bijzonder', zei ze.

Lees hier meer

Claudia Pechtstein. Beeld epa
Claudia Pechtstein.Beeld epa

10.56 uur - Shorttracken van start
Het shorttracken voor vrouwen begint zo om 11.00 uur. De 1500 meter wordt gereden door Yara van Kerkhof en Jorien ter Mors. Sjinkie Knegt gaat daarna een gooi doen naar een medaille op de 1000 meter, dat begint om 11.43 uur.

De finales zijn om 13.12 uur (vrouwen) en om 13.25 uur (mannen), Nederlandse tijd.

null Beeld anp
Beeld anp

10.40 uur - Al 1799 dopingtesten uitgevoerd
De medische commissie van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft in de eerste week van de Spelen al 1799 testen op doping uitgevoerd. Nog geen enkele atleet is betrapt op het gebruik van ongeoorloofde middelen.

Volgens Arne Ljungqvist, de Zweedse baas van de medische comissie van het IOC, lopen alle zondaars vroeg of laat tegen de lamp. 'We zullen ze vroeg of laat vinden', zei hij zaterdag in Sotsji. 'Er is bijna geen kans dat we niet ontdekken als iemand vals speelt.'

Het IOC is van plan om tijdens de Spelen in totaal 2453 testen uit te voeren.

Schaatssters in de Adler Arena. Beeld ap
Schaatssters in de Adler Arena.Beeld ap

10.29 uur - Shaun White populairst op Facebook
De Winterspelen zijn nu een week bezig, tijd voor Facebook om de statistieken op een rij te zetten. Meer dan 24 miljoen mensen wereldwijd hebben de afgelopen week over de Spelen in Sotsji gepraat, wat uiteindelijk resulteerde in 48 miljoen posts, reacties en likes.

De meest besproken sporten:
1. kunstschaatsen
2. bobsleeën
3. ijshockey
4. snowboarden
5. rodelen

De meest besproken atleten:
1. De Amerikaanse snowboarder Shaun White
2. De Britse snowboardster Jenny Jones
3. De Filippijnse kunstschaatser Michael Christian Martinez
4. De Canadese freestyleskiëAlex Bilodeau
5. De Amerikaanse snowboardster Jamie Anderson

Shaun White. Beeld getty
Shaun White.Beeld getty
null Beeld Facebook
Beeld Facebook

10.01 uur - Het recept voor ongekend succes
De kans is groot dat Nederlandse schaatsers in Sotsji de helft van alle schaatsmedailles winnen: 18 van de 36. Hoe is dat mogelijk? Lees vandaag in de Volkskrant: Een nationaal succes ontleed in zes fases.

Sven Kramer gisteren tijdens de training van de Nederlandse schaatsers in de Adler Arena. Beeld anp
Sven Kramer gisteren tijdens de training van de Nederlandse schaatsers in de Adler Arena.Beeld anp

09.52 uur - Ergernis over 'salon-ijs' bij shorttrack
De Nederlandse bondscoach Jeroen Otter vergeleek het al met ijs dat je in een Italiaanse salon krijgt. De schaatsvloer van de shorttrackers in Sotsji wordt ook door andere coaches bekritiseerd. Te zacht, vooral een probleem voor zwaardere schaatsers, luidt de kritiek uit vrijwel alle kampen. Probleem is dat het Iceberg Skating Palace ook wordt gebruikt voor het kunstschaatsen dat om een andere ijsvloer vraagt. 'We schaatsen graag op een vloer van -8 tot -10 graden, het is hier hooguit -4 of -5', mopperde de Amerikaanse coach Guy Thibault.

Een vertegenwoordiger van de internationale schaatsbond ISU steldde dat de reguliere ijstemperatuur bij shorttrack -7 is en dat dat gehaald wordt in Sotsji. 'Om beide sporten te scheiden zou er een extra stadion gebouwd moeten worden, dat zou ongepast zijn', meldde ISU-official Peter Krick. 'Het ijs voldoet aan de eisen voor beide disciplines.'

Probleem is vooral dat in tegenstelling tot Vancouver 2010 op sommige dagen een middagsessie shorttrack wordt gevolgd door avondlijk kunstschaatsen. 'Er zou geen mix moeten zijn', meende Thibault. 'De eerste week kunstschaatsen, de tweede week shorttrack. Dat zou ideaal zijn.'

De Japanse kunstschaatser Yuzuru Hanyu in de Iceberg Skating Palace. Beeld ap
De Japanse kunstschaatser Yuzuru Hanyu in de Iceberg Skating Palace.Beeld ap
Shorttrackers in Iceberg Skating Palace. Beeld reuters
Shorttrackers in Iceberg Skating Palace.Beeld reuters

09.40 uur - Medaille met Russische meteoriet
Als één van de Nederlandse schaatsers vandaag de 1.500 meter weet te winnen, krijgt hij een gouden plak met stukjes meteoriet.

Het is vandaag precies een jaar geleden dat een meteoriet in het Russische Oeralgebergte voor miljoenen schade aanrichtte en meer dan duizend gewonden veroorzaakte. Van die meteoriet zijn kleine stukjes in vijftig medailles verwerkt. Tien worden er op de Spelen uitgereikt, en nog eens veertig anderen gaan naar verzamelaars.

Dus wie weet komt Mark Tuitert, Koen Verweij, Stefan Groothuis of Sven Kramer met zo'n bijzonder exemplaar thuis.

De gouden medaille waarin meteoriet zit verwerkt. Beeld Image Grad
De gouden medaille waarin meteoriet zit verwerkt.Beeld Image Grad
Het spoor van de meteoriet in de lucht boven Rusland vorig jaar. Beeld afp
Het spoor van de meteoriet in de lucht boven Rusland vorig jaar.Beeld afp

09.14 uur - Fenninger wint goud op Super G
Skiester Anna Fenninger heeft de gouden medaille op de Super G gewonnen. De Oostenrijkse ging op de lastige piste bij Sotsji als allersnelste naar beneden.

Fenninger was 0,55 seconde sneller dan de Duitse nummer 2 Maria Höfl-Riesch. De Duitse zegevierde maandag al op de super combinatie. Nicole Hosp uit Oostenrijk greep met een achterstand van 0,66 seconde het brons.

Höfl-Riesch leek op weg naar een gouden medaille, maar maakte in de slotfase van haar race een foutje. Ze mag zich met 3 olympische gouden medailles en een zilveren plak de beste Duitse skiester ooit op de Spelen noemen. Alleen Janica Kostelic uit Kroatië, 4 keer goud en tweemaal zilver, en Zwitserse Vreni Schneider, 3 keer goud, eenmaal zilver en brons, kunnen een mooiere erelijst overleggen.

null Beeld afp
Beeld afp
Skiester Anna Fenninger. Beeld epa
Skiester Anna Fenninger.Beeld epa

08.56 uur - Huwelijksaanzoeken voor Mulder
Olympisch kampioen Michel Mulder wordt bedolven onder positieve reacties, met name van vrouwen. De huwelijksaanzoeken stromen binnen, vertelt hij vandaag in AD Sportwereld. 'Het gaat soms behoorlijk ver. Dat hoort er kennelijk bij', aldus Mulder.

Mulder was in Sotsji succesvol succesvol op de 500 en 1000 meter: goud en brons. Zijn tweelingbroer Ronald Mulder finishte op de 500 meter als derde en Jan Smeekens werd tweede.

Meerdere wedstrijden staan voor Michel in Sotsji niet op het programma, maar hij moet nog wel tien dagen in Rusland blijven. 'Iets in mij wil naar huis', vertelde hij gisteren. 'Maar aan de andere kant: er zal best veel op me afkomen. In het olympisch dorp ben ik lekker 'veilig', en ben ik even afgezonderd van alles.'

null Beeld anp
Beeld anp
Michel Mulder tijdens de huldiging in het Holland Heineken House. Beeld anp
Michel Mulder tijdens de huldiging in het Holland Heineken House.Beeld anp
Ireen Wust met haar zilveren medaille voor de 1000 meter. Beeld anp
Ireen Wust met haar zilveren medaille voor de 1000 meter.Beeld anp

08.43 uur - 'We zijn hier niet om medailles weg te geven'
Schaatscoach Jac Orie ergert zich aan de kritieken dat Nederland te dominant is in Sotsji. 'Wat een enorme prietpraat! Kom op zeg, hoever willen we gaan met het polderen? Dat ieder land precies evenveel medailles wint? We zijn hier met z'n allen om de laatste medaille eruit te trekken die erin zit. Niet om medailles weg te geven', zegt Orie vandaag in De Telegraaf.

'Ik vind het vooral bijzonder dat deze geluiden uit Nederland zelf komen. Denk je nu echt dat andere landen ook zo zouden reageren met dergelijke successen? Natuurlijk niet. Daar zouden mensen helemaal gek worden. In Nederland is dat natuurlijk ook wel het geval, maar bij ons heb je weer meteen een kleine minderheid die roept: we zijn te goed. En dat wordt vervolgens enorm gehypet, terwijl het nergens op slaat', aldus Orie.

Stefan Groothuis (L) juicht met coach Jac Orie nadat hij de gouden medaille heeft gewonnen op de 1000 meter. Beeld anp
Stefan Groothuis (L) juicht met coach Jac Orie nadat hij de gouden medaille heeft gewonnen op de 1000 meter.Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

08.17 uur - Poetin op bezoek bij de Amerikanen
De Russische president Vladimir bracht gisteren ook een bezoekje aan het Amerikaanse 'Holland House' om te praten over de aankomende ijshockeywedstrijd tussen Rusland en de VS.

'Poetin was erg vriendelijk', vertelt Scott Blackmun, algemeen directeur van het Amerikaans Olympisch Comité, aan persbureau AP. 'Zijn bezoek laat zien hoe belangrijk sport voor Rusland is.'

'We hadden het vooral over onze indruk van de Spelen', aldus Blackmum. 'Hij was zeer geïnteresseerd in onze mening over de infrastructuur en de dienstverlening. We complimenteerden hem met de geweldige activiteiten tot nu toe.'

Vandaag treft gastland Rusland in de Bolsjoi Dome aartsvijand Verenigde Staten in de voorrondes van het ijshockeytoernooi. De Russen willen graag wat rechtzetten. Een jaar geleden vernederden de Amerikanen hun Russische tegenstanders op het WK met 8-3, en de gastheer wil nogmaals revanche voor de verloren olympische finale van 1980. Amerikaanse amateurs versloegen dat jaar de 'profs' van de Sovjet Unie met 4-3, een wedstrijd die de geschiedenis is ingegaan als de 'miracle on ice'. De wedstrijd begint om 13.30 uur Nederlandse tijd.

null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld getty
Beeld getty
cott Blackmun, algemeen directeur van het Amerikaans Olympisch Comité, en de Russische president Vladimir Poetin. Beeld epa
cott Blackmun, algemeen directeur van het Amerikaans Olympisch Comité, en de Russische president Vladimir Poetin.Beeld epa

07.49 uur - Dopingcontrole Wüst
Ireen Wüst kreeg vanochtend vroeg al bezoek in het olympische dorp. 'En toen werd ik uit mijn bed gehaald voor dopingcontrole nummer 6 deze Spelen', twittert ze.

Wüst kan morgen met een zege op de schaatsmijl historie schrijven. Het zou voor de Brabantse haar vierde gouden olympische medaille betekenen. Ard Schenk, Marianne Timmer en Yvonne van Gennip staan op drie gouden plakken en zijn recordhouders als het om Nederlandse deelnemers aan de Winterspelen gaat.

Aan het einde van de Spelen kan Wüst daar op het onderdeel ploegachtervolging mogelijk een vijfde gouden plak aan toevoegen. Ook doet de TVM-rijdster nog mee aan de 5 kilometer, waar ze ook een medaille hoopt te pakken.

Ireen Wüst (L) en Sven Kramer tijdens de training/ Beeld anp
Ireen Wüst (L) en Sven Kramer tijdens de training/Beeld anp

07.40 uur - 'Stefan Groothuis won goud en de gunfactor'
De held van nu is de schaatser met het beste verhaal, schrijft schaatsleraar van Lidy Nicolasen. 'Stefan Groothuis, de ietwat schriele kampioen die niks cadeau kreeg. Ziekte, blessures, een depressie, zelden zat het hem mee. Nooit opgeven is zijn credo. Iedereen en zelfs de Russen (vanwege zijn voorliefde voor Russische schrijvers) stonden langs de kant te juichen. Hij is 32, won goud en de gunfactor. Daar kan geen dij tegenop.'

Lees hier de hele column van Lidy.

Stefan Groothuis met zijn gouden medaille voor de 1000 meter. Beeld anp
Stefan Groothuis met zijn gouden medaille voor de 1000 meter.Beeld anp

07.31 uur - 'Chaos op het werk door Sotsji'
Volgens de Telegraaf zijn bij verschillende bedrijven in Nederland de netwerken overbelast, omdat hun werknemers via de computer massaal naar de Olympische Spelen proberen te kijken. Zo zijn de ruim 13.000 medewerkers van het Radboud Medisch Centrum en de gelijknamige universiteit in Nijmegen gevraagd niet langer naar het schaatsen te kijken via het internetsysteem op het werk.

De olympische overwinningen van Oranje zorgden in de eerste dagen ook voor traag internet, kreeg het personeel te horen. Bij de gemeente Enschede en de Belastingdienst leverden sportkijkende ambtenaren ook problemen op. In Enschede ging de videostream uit, bij de fiscus is de mogelijkheid om te kijken via internet tussen een en vier uur 's middags uitgeschakeld.

Zilveren medaille-winnaar Ireen Wust (R) en Margot Boer met het brons voor hun rit op de 1000 meter op Medal Plaza. In het midden de Chinese Hong Zhang met het goud. Beeld anp
Zilveren medaille-winnaar Ireen Wust (R) en Margot Boer met het brons voor hun rit op de 1000 meter op Medal Plaza. In het midden de Chinese Hong Zhang met het goud.Beeld anp

07.25 uur - 'Getergde Davis favoriet op de 1.500 meter'
Zullen de Amerikanen zich vandaag herpakken?, vraagt Marije Randewijk, chef sport van de Volkskrant, zich af in haar vooruitblik op de Winterspelen. 'Het is de vraag welk pak Shani Davis gaat aantrekken en of hij zijn zelfvertrouwen zal hervinden. Er wordt veel gezegd en geschreven over die Amerikaanse pakken, die ontwikkeld zijn door Lockheed Martin. De tochtgaten op de rug zouden al voor de 1.000 meter van de vrouwen gedicht zijn. Het hielp niets. Voor de 1.500 meter stappen de Amerikanen over op een alternatief. Geen idee wat dat zal zijn en of de teleurstellende prestaties überhaupt wel toe te schrijven zijn aan het materiaal.'

Shani Davis tijdens de 1000 meter. Beeld epa
Shani Davis tijdens de 1000 meter.Beeld epa

07.17 uur - Terugblik op de schaatsweek
Gisteren kwamen er geen Nederlanders in actie. Wel werden er twee gehuldigd: Margot Boer en Ireen Wüst. Ze kregen een zilveren en bronzen medaille omgehangen voor hun prestaties op de duizend meter. Het goud was voor de Chinese Hong Zhang. De Oranjefans in Sotsji hadden dus een soort rust dag. Bekijk in deze video een terugblik van schaatsfans Evert en Jeanine.

07.03 uur - Sjinkie Knegt rijdt de 1000 meter
Ook bij shorttrack komen Nederlanders in actie. Sjinkie Knegt gaat een gooi doen naar een medaille op de 1000 meter nadat hij op de 1500 meter was gestrand in de halve finales. Knegt overleefde als enige Nederlander de heats van donderdag. In zijn kwartfinale treft hij onder anderen de kampioen op die afstand, de Canadees Charles Hamelin, en de voor Rusland uitkomende Zuid-Koreaan Victor An.

Bij het shorttracken voor vrouwen wordt op één dag de 1500 meter afgewerkt met voor Nederland Yara van Kerkhof en Jorien ter Mors. Zij openen de dag om 11.00 uur Nederlandse tijd.

Sjinkie Knegt na de B-finale op de 500 meter in het Iceberg stadion. Beeld anp
Sjinkie Knegt na de B-finale op de 500 meter in het Iceberg stadion.Beeld anp

06.59 uur - Grootste medaillekansen voor Verweij
Mark Tuitert start vandaag in de Adler Arena van Sotsji niet als een van de favorieten, maar hij liet eind december bij het olympisch kwalificatietoernooi wel zien te kunnen pieken op een moment dat het echt moet. Tuitert is ingedeeld in de 13de van de in totaal twintig ritten. De Let Haralds Silovs is zijn tegenstander.

De 1500 meter wordt afgesloten door Koen Verweij. Hij is in principe de Nederlander met de grootste medaillekansen op de schaatsmijl. Verweij eindigde dit seizoen bij zijn drie wereldbekerwedstrijden telkens op het podium. Joey Mantia uit de Verenigde Staten is aan Verweij gekoppeld in de slotrit. Stefan Groothuis, olympisch kampioen op de 1000 meter, en Jan Blokhuijsen zijn de andere twee Oranje-rijders op de 1500 meter. De eerste rit begint om 14.30 uur Nederlandse tijd. In Sotsji is het dan 17.30 uur.

Mark Tuitert tijdens zijn rit op de 1000 meter in de Adler Arena. Beeld anp
Mark Tuitert tijdens zijn rit op de 1000 meter in de Adler Arena.Beeld anp
Koen Verweij (R) tijdens de training in de Adler Arena. Op de achtergrond Sven Kramer. Beeld anp
Koen Verweij (R) tijdens de training in de Adler Arena. Op de achtergrond Sven Kramer.Beeld anp
Meer over