Terug naar vieze meren en rivieren

Ze is de beste openwaterzwemster van de wereld, maar in het onoverdekte 50-meterbad van Athene zal Edith van Dijk in augustus niet opduiken....

Van onze verslaggever John Volkers

Van de zomer ligt Van Dijk gewoon weer in vieze Argentijnse of Aziatische rivieren en meren, voor de reguliere wereldbekerwedstrijden. Haar andere doelen zijn het EK openwater in Madrid en het WK in die ruige discipline, in Abu Dhabi.

De Noord-Hollandse nam gisteren zonder spijt afscheid van het binnenzwemmen, op de langste afstand die het olympisch programma kent, de 800 meter. Die afstand is veel te kort voor de diesel met de lage hartslag die pas begint te gloeien als er kilometers op de teller staan.

Van Dijk kende haar handicap, toen ze aan het olympisch avontuur begon. De keuze voor de zestien baantjes in het binnenbad was door nood ingegeven, omdat het IOC niet aan de 10 kilometer openwater wilde.

De geoefende buitenzwemster had op de 800 vrij een persoonlijk record staan uit 2002: 8.57,82 zonder specifieke voorbereiding. Dat leek voor een stevige verbetering vatbaar. `Ik weet dat het in me zit', sprak Van Dijk toen al. Zeven maanden van hard trainen in het Amsterdamse chloor, van Franse hoogtestages samenmet de Duitse toppers Van Almsick en Stockbauer, brachten de endurancezwemster evenwel geen streep dichter bij die tijd.

Het ging om twee uiterst scherpe limieten die Van Dijk moest zwemmen. Daar was allereerst de EK-kwalificatietijd van 8.43,50. Vervolgens zou er in Madrid, als stap twee, een tijd van 8.36,94, de olympische limiet van NOC*NSF, gezwommen moeten worden.

Beide tijden bleven te lang ver buiten het bereik van de West-Friezin die zich een week of twee geleden, bij de Swim Cup, feitelijk al neerlegde bij de mislukking van haar missie. Bij het internationale gala in het Sloterpark had ze 8.50 moeten zwemmen, de tijd die ze gisteren pas haalde (8.50,80). Dan was in het stappenplan de 8.43 binnen bereik gekomen. Het bleef bij dat eerste optreden in Amsterdam bij een tijd juist onder de negen minuten (8.59,37), de progressie kwam te laat op gang.

Van Dijk, géén excuustruus, kwam gisteren met verklaringen. Zeven maanden van specifieke 800-training waren aan de korte kant geweest, zeker omdat zij lang niet fit genoeg was geweest om te buffelen. De recordpoging over Het Kanaal uit augustus had haar op een verschrikkelijke manier gesloopt.

Twee weken geleden kwam de ware oorzaak van die bovenmatige uitputting boven water. Een neef van echtgenoot Hans had de lang verzwegen coördinaten van de Kanaal-oversteek in kaart gebracht en nagemeten.

De 33 kilometer van Dover naar Cap Gris Nez bleken er 133 te zijn geweest. De schipper, secretaris van de Channel Swimming Association, had rondjes gevaren. Zelfs als één coördinaat niet goed was overgekomen, restte nog een berekende routelengte van 89 km. Edith van Dijk kon er gisteren maar matig om lachen. Het avontuur had 15 duizend euro gekost.

Misschien moet het er nog maar een keer van komen, liet ze in Amsterdam openlijk blijken. Volgend jaar wil ze nog een aantal maanden doorzwemmen, want de WK vallen dan vroeg. Maar in 2006 zal ze niet meer te water gaan.

Het wordt allemaal zwaarder, nu ze de 31 is gepasseerd. 'Toen ik jonger was, kon ik een week volle bak trainen. Maar nu moet ik dat veel uitgekiender aanpakken.'

Meer over