Terug in WK-race na onverwachte zege

Fabian van Olphen bleef na een ferme klap in het gelaat uitgeteld op de vloer van de sporthal liggen. Vervolgens schudde hij wat met zijn hoofd, stond hij op en slingerde hij de bal een paar keer nietsontziend achter de Griekse doelman....

Van onze verslaggever Mark Misérus

De Hagenaar symboliseerde de wederopstanding van de Nederlandse handballers, die onverwacht, maar verdiend Griekenland versloegen (29-26) en terug zijn in de strijd om het felbegeerde plaatsbewijs voor het WK volgend jaar in Duitsland.

Groot was de ontlading donderdagavond in sporthal Angelslo te Emmen. Bij het publiek, dat in de slotminuten in geluk baadde. Bij de begeleiders van het team, die zich aan potsierlijke dansjes waagden. En bij de spelers, die elkaar in de armen sprongen en in een cirkel een spontane variant op de trojka ten beste gaven.

De euforie was te billijken. Op een overwinning tegen de nummer zes van de laatste Spelen en het vorige WK had niemand durven rekenen. De opgelaten stemming in het Nederlandse kamp na de openingszege op Bosnië in de WK-kwalificatie was zondag alweer verdwenen. In Panningen werd onnodig verloren van de voormalige Joegoslaven, die met Nederland, Cyprus en Finland de 31ste plaats van de wereldranglijst delen.

Gisteren toonde het Hollandse ensemble van de twee bondscoaches Pim Rietbroek en Harrie Weerman zich bij vlagen van zijn beste kant. Er werd in hoog tempo gecombineerd en de nerveuze flaters die sommige spelers in het begin sloegen, maakten plaats voor lef.

Van Olphen, de gevaarlijkste speler, werd logischerwijs straf gedekt. Maar hij mocht vaststellen dat de minder ervaren hoekspeler Tim Remer de rol van topscorer (zeven treffers) moeiteloos van hem overnam.

Omdat de linkshandige schutter Joey Duin was hersteld van zijn rugblessure, kon gevarieerd worden aangevallen en hoefde Mark Bult, zoals tegen Bosnië het geval was, niet al het offensieve werk voor zijn rekening te nemen. Toch was de rechteropbouwer nadrukkelijk aanwezig in de hal waarin hij jaren met E & O speelde.

Nederland leunde bovendien op de bijna feilloze doelman Jeffrey Groeneveld, die zich als een kamikazevlieger in de baan van de Helleense kanonsschoten wierp. Al zal de Belgische waarnemer daar weinig van hebben gemerkt. Hij werd voor de rust uit de zaal gehaald, omdat hij een verkeersongeluk nabij de sporthal zou hebben veroorzaakt. De wedstrijd werd er kort voor onderbroken.

Van Olphen, die dit seizoen in de Bundesliga debuteerde bij Tus-N. Lübeck, prees de mentaliteit van zijn medespelers, die met het mes tussen de tanden spelen. Ze wensten niet onder te doen voor de tegenstanders, die het gebruik van vuige middelen niet schuwden. De arbitrage deelde de ene na de andere tijdstraf uit.

‘Iedereen heeft geknokt voor wat hij waard is. Dat is het minste wat je kunt doen en daar mogen we allemaal trots op zijn.’ Vooraf had de linkshandige opbouwer, die in Duitsland flink aan de gewichten heeft gehangen, van zijn makkers gevraagd tot het uiterste te gaan. ‘Het zijn nog jonge gasten. En iedereen moet leren. Maar we gaan vooruit.’

Tulpe (tulp), zoals hij in zijn nieuwe vaderland wordt genoemd, poseerde na afloop met wat jonge fans en had voor iedereen een grijns over. Maar toen hem werd gevraagd of de overwinning het omslagpunt van het team markeerde, vouwde hij zijn gezicht in de plooi. ‘We zijn het laatste jaar goed op weg, maar het gaat niet ineens van één naar tien. Het gaat met kleine stapjes.’

Kleine stapjes die uiteindelijk moeten leiden naar de droom van elke Nederlandse handballer: deelname aan een titeltoernooi. De ploeg is afgegleden naar een bedenkelijk peil en heeft zich in geen jaren weten te plaatsen voor een EK of WK, laat staan voor de Spelen.

Van Olphen: ‘Ik zou ontzettend graag zo’n toernooi spelen. Natuurlijk willen we ons kwalificeren voor het volgende WK, maar het is ook heel mooi als we tweede worden in de poule. Dan loten we voor de volgende WK-kwalificatie makkelijkere tegenstanders.’

Wat de triomf op de potige Grieken werkelijk waard is, zal zondag blijken in de return. In Thessaloniki zal de ploeg ongetwijfeld op een hete manier worden onthaald. Na dat uitduel wacht de dubbele confrontatie met Italië, de zwakste broeder van de groep.

Meer over