Terpstra derde kandidaat voor plaats in IOC

Ook staatssecretaris Erica Terpstra is kandidaat voor het lidmaatschap van het Internationaal Olympisch Comité. De oud-zwemster tekent daarbij aan dat haar sportieve ambities ondergeschikt zijn aan de politieke....

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

Terpstra sluit zich met haar kandidatuur aan bij voorzitter Huibregtsen van NOCNSF en oud-schaatskampioen Ard Schenk, die al eerder aangaven in de race te zijn voor de tweede Nederlandse post in het hoogste mondiale sportcollege. Anton Geesink maakt al jaren deel uit van het IOC, net als Hein Verbruggen. De laatste dankt zijn zetel aan zijn positie als voorzitter van de internationale wielerfederatie (UCI).

Nederland heeft recht op twee zetels in het IOC als voormalig organisator van Olympische Spelen (1928 Amsterdam). Het kwam echter nooit voor dat er twee Nederlanders in het college zaten. De laatste tien jaar deed Anton Geesink het alleen. Hij was in 1987 overigens niet de kandidaat van het Nederlands Olympisch Comité maar werd persoonlijk gevraagd door Samaranch in een tijd dat de Catalaan zo veel mogelijk oud-topsporters ging binnenhalen.

Terpstra zegt onlangs tijdens de Europese Sportconferentie in Amsterdam van IOC-voorzitter Samaranch te hebben vernomen dat hij haar kandidatuur op prijs zou stellen. Huibregtsen en Schenk gaan ervan uit dat over deze zaak begin februari in Nagano uitsluitsel komt. In dat geval zijn de kansen van Terpstra verkeken. De Nederlandse staatssecretaris houdt er rekening mee dat de beslissing pas voor de Spelen van Sydney in 2000 wordt genomen.

Meer over