Tergat is zijn landgenoten opnieuw te snel af

Het heten wereldkampioenschappen te zijn, maar eigenlijk moeten we spreken van de open Keniaanse titelstrijd. Dit jaar werd dat nationale onderonsje, officieel de WK veldlopen geheten, in Marokko gehouden en de vraag was welke Keniaanse atleet de titel voor zich zou opeisen....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM/MARRAKECH

Dat de Kenianen in Marrakech de lijnen zouden uitzetten, was geen verrassing. Sinds de jaren tachtig zijn de Oost-Afrikanen oppermachtig in het geaccidenteerde terrein. Eerst was er John Ngugi, die sinds 1986 vijfmaal won, daarna diende William Segei zich tweemaal aan, sinds 1995 is luchtmachtsergeant Paul Tergat (28) de te kloppen man.

Een fenomeen, deze atleet van de Tugen-stam. In tegenstelling tot zijn illustere landgenoten loopt hij pas sinds zijn twintigste, toen hij bij de luchtmacht ging werken. Daarvoor had hij nooit gedraafd, ook niet, zoals de Keniaanse mythe wil, naar school. 'Ik woonde er 800 meter vandaan. Soms, als ik me verslapen had, werd ik door mijn vader met de auto gebracht.'

Tijdens de Keniaanse selectie-wedstrijden was Tergat, sinds de laatste Ivo van Damme-memorial in Brussel de trotse eigenaar van het wereldrecord op de 10.000 meter (26.27,58), nog geklopt door Paul Koech, de winnaar van de laatste Dam-tot-Dam-loop.

In Marokko maakten Koech en Tergat samen opnieuw de dienst uit. Het laatste rondje van de in totaal 12 kilometer, ging het duo met ruime voorsprong in. Koech, luitenant in het Keniaanse leger, liep constant op kop, maar werd in de laatste tweehonderd meter met gemak voorbijgelopen door de langere Tergat. De zege leverde hem 40 duizend dollar op.

Nederlanders speelden tijdens deze race geen rol van betekenis. Kamiel Maase werd, net als tijdens de edities in Kaapstad (1996) en Turijn (1997) opnieuw de beste Nederlander. De microbioloog werd 34ste, voor een WK veldlopen, waar de beste atleten vanaf de 1500 meter tot aan de marathon elkaar treffen, geen slechte prestatie.

Maase gaat over twee weken in Lissabon een tien kilometer op de baan lopen, waar hij de limiet voor de EK in Boedapest (28.10) probeert te halen. Dat moet voor Maase, die vorig jaar het oude Nederlands record van Gerard Tebroke naar 27.35,27 bracht, geen groot probleem zijn.

Nederland werd bij deze lange cross door vijf atleten vertegenwoordigd. Vooraf was de lat vrij laag gelegd door te hopen op drie plaatsen binnen de tophonderd. Met een 80ste plaats voor Martin Lauret en een 94ste plaats voor René Godlieb werd aan die doelstelling voldaan.

Godlieb, in training voor de marathon van Londen, had in Noord-Afrika nogal wat last van de hitte. 'Ik ben een rooie, heb een lichte huid. Het was warm, maar in het laatste rondje schoven er wolken voor de zon en kon ik weer wat aanzetten en bleef ik net binnen de tophonderd.'

De Keniaanse mannen domineerden zaterdag (tijdens de korte cross van vier kilometer, waar troef Daniel Komen werd geklopt door zijn landgenoot John Kibowen) en zondag zoals verwacht, bij de vrouwen zorgde de Ierse Sonia O'Sullivan voor een unieke prestatie, door zowel de lange- als de korte cross, voor het eerst op het WK-programma, te winnen.

Zaterdag was O'Sullivan, die tijdens de Spelen van Atlanta op de 5000 meter faalde, al te sterk op de acht kilometerloop, zondag schreef ze ook de vier kilometer op haar naam. Vooraf was de wereldkampioene van 1995 op de 5000 meter niet van plan geweest tweemaal te lopen. Na een gesprek met haar coach op zaterdagavond ('en een goed glas Guinness-bier') besloot ze ook zondag van start te gaan. Zaterdag was ze te snel voor de Britse Paula Radcliffe, zondag bleef ze de lokale favoriete Zohra Ouaziz met gemak voor.

Op de korte cross leverde de enige Nederlandse deelneemster Grethe Koens een prima prestatie met haar twaalfde plaats. De Nederlandse kampioene veldlopen heeft voor het eerst in jaren weer een blessurevrij seizoen achter de rug. Ze startte rustig en kon in de tweede helft versnellen.

Koens gaat, net als Kamiel Maase, over twee weken ook van start op de 10.000 meter in Lissabon. Ook zij hoopt zich in de Portugese hoofdstad te kwalificeren voor de EK in Boedapest.

Meer over