NieuwsTennis

Tennisster Sofia Kenin vecht zich naar eindzege Australian Open

Sofia Kenin (21) wist het al toen ze zes jaar oud was. Ze zei op die leeftijd voor het eerst tegen zichzelf dat ze ooit een grandslamtoernooi zou winnen. Op de Australian Open kwam haar droom zaterdag uit. De 21-jarige Amerikaanse won in drie sets met 4-6 6-2 6-3 van de Spaanse Garbiñe Muguruza.

Eline van Suchtelen
Sofia Kenin zaterdag in actie in de finale van het Australian Open, tegen Garbiñe Muguruza. Beeld Getty Images
Sofia Kenin zaterdag in actie in de finale van het Australian Open, tegen Garbiñe Muguruza.Beeld Getty Images

Kenin heeft het winnen van een hoofdprijs in het tennis haar hele leven gevisualiseerd en twijfelde er in de finale geen seconde aan dat het niet zou lukken. ‘Geloof in je dromen. Want ze komen uit’, zei Kenin in haar speech na de wedstrijd. Ze verontschuldigde zich nog dat ze nooit toespraken houdt. Daar was niets van te merken. De geboren Russische speelde en sprak in de Rod Laver Arena alsof ze niets anders gewend is.

Ze liet zich vaak horen tijdens de wedstrijd, balde haar vuist na een gewonnen punt en leek niet gehinderd te zijn door de spanning in haar eerste grandslamfinale. De eerste set verloor ze nog van de tweevoudig grandslamwinnares Muguruza, die na twee moeilijke jaren weer terug is op het hoogste toneel van de sport.

Kenin overdacht haar fouten op de bank en speelde in de tweede en derde set met meer lef, met dank aan Muguruza die te maken kreeg met een haperende service. De ballen van Kenin kwamen op of tegen de lijn terecht en waren niet te belopen voor Muguruza.

De genadeklap kwam in de vijfde game van de derde set. Kenin had drie breakpoints tegen maar haalde toch haar game binnen met een paar prachtige punten die ze met veel risico speelde. Muguruza schrok daar zo van dat ze haar eigen servicegame inleverde met een pijnlijke dubbele fout. Ze sloeg amper nog een eerste service in en sloeg ook op matchpoint tegen een dubbele fout.

Kenin is met een lengte van 1,70 klein van stuk en blinkt daardoor niet uit in haar service. Ze camoufleert haar gebreken met een geweldig balgevoel. De gepensioneerde Amerikaanse tenniscoach Rick Macci zag hoe ze als 5-jarige al met haar kleine voorkomen had om leren gaan. “Haar hand-oog coördinatie en het vermogen om de bal meteen na de stuit te slaan was op die leeftijd al uniek. Ik had veel kinderen die dat konden, maar bij haar zat het er van jongs af aan al in. Ook al was haar racket groter dan dat ze zelf was. Martina Hingis is de enige speler die ik dat eerder heb zien doen”, vertelde hij in juni vorig jaar in de New York Times.

Kenin werd geboren in Moskou als dochter van twee Russische ouders. Toen ze een paar maanden oud was verhuisde ze met haar ouders met een paar dollar op zak naar Amerika voor een nieuw leven. Haar vader Alexander, nog altijd haar coach, leerde zijn dochter tennissen. Hij speelde zelf tennis op recreatief niveau en leerde zichzelf alles aan.

Sofia Kenin en haar trofee. ‘Geloof in je dromen. Want ze komen uit’, zei Kenin in haar speech na de wedstrijd. Beeld AFP
Sofia Kenin en haar trofee. ‘Geloof in je dromen. Want ze komen uit’, zei Kenin in haar speech na de wedstrijd.Beeld AFP

Het was lang geleden dat er zo’n jong talent won op de Australian Open. Maria Sjarapova won in 2008 op 20-jarige leeftijd de titel. Sjarapova was een grote inspiratie voor Kenin. Ook Sjarapova vertrok op jonge leeftijd uit West-Siberië met weinig financiële middelen naar Amerika met haar coach als vader voor een tennisdroom. Sjarapova won vijf grandslamtitels, werd nummer één van de wereld en sloeg in haar carrière 38 miljoen dollar aan prijzengeld bij elkaar. Nadat de 32-jarige Russin een dopingschorsing voor het verboden middel Meldonium uit had gezeten kwam ze niet meer op haar oude niveau. Ze verloor op de Australian Open al in de eerste ronde en wist niet of ze ooit nog terug zou komen in Melbourne.

Sjarapova bleef altijd voor Rusland spelen, ondanks het feit dat ze het grootste gedeelte van haar leven in Amerika woont. Kenin zegt nooit overwogen te hebben om voor Rusland te spelen. Ze is een trotse Amerikaanse.

Door de winst op de Australian Open komt Kenin voor het eerst in haar carrière de mondiale toptien binnen. Tot de Australian Open was ze nog nooit verder gekomen dan de vierde ronde op een grandslamtoernooi. Op weg naar de finale versloeg ze onder meer de haar getalenteerde landgenoot Coco Gauff en de nummer één van de wereld Ashleigh Barty. Op Roland Garros was ze vorig jaar al Serena Williams de baas.

Met weer een nieuwe naam op de trofee blijft de anarchie in het vrouwentennis voorlopig bestaan. Sinds Serena Williams in 2017 op de Australian Open haar 23ste grandslamtitel won, zijn er een hoop nieuwe grandslamkampioenen in het vrouwentennis opgestaan.

Meer over