Ten Napel & Schweinsteiger

Behalve de man die tien jaar geleden in het verslag van het duel tussen Nederland en Saudi-Arabionald Koeman een oud wijf noemde, heb ik nooit een wonderlijker sportcommentator gekend dan Evert ten Napel....

Ik besloot de hoogtepunten uit zijn commentaar van Real Madrid -Bayern Mn van woensdag voor het nageslacht vast te leggen toen hij het volgende zei, na een overtreding van Michel Salgado: 'Knippen, scheren, wassen, watergolfen, alles in keer, dus een gele kaart.' Grappig.

De grote rode deken die geblesseerde spelers krijgen omgehangen, is bij Evert al snel een 'Sinterklaas-outfit'. (De wedstrijd werd in Madrid gespeeld, dan krijg je dat.) Nadat Zidane heeft gescoord: 'Je moet vroeger wel op gymnastiek hebben gezeten om de bal er zo in te kunnen schieten.'Fantastische wedstrijd, fantastisch commentaar. Evert danste mee op het aanstekelijke ritme van de wedstrijd: soms uitzinnig, soms ingehouden, maar nooit afstandelijk. Voetbal = emotie, daar moet niet al te moeilijk over worden gedaan.

Spelers moeten het bij Evert niet in hun hoofd halen een tegenstander een gele kaart aan te smeren. 'Meteen die handjes, dat gezeur om een gele kaart. B'

Tegelijkertijd kan hij echt genieten van een lekkere pot voetbal en van een speler als Zinedine Zidane, toch al een godsgeschenk voor commentatoren vanwege zijn exotische naam en de alliteratie.Evert gooide deze er woensdag uit: 'Wat is die man goed zeg, die ga ik binnenkort op mijn verjaardagsfeestje vragen, om een paar kunstjes te doen, ongelooflijk.'

Het moest nog rust worden toen de kijkerservan waren overtuigd dat zij keken naar wat gerust een legendarische voetbalwedstrijd genoemd kon worden.

'Wat een spanning. Wat een sensatie. In dit geweldige stadion. In Madrid.'

Moeiteloos werden de beeldspraken uit de mouw geschud. 'Het rechterbeen van Solari is niet zijn beste, daar geeft hij alleen gas mee. In de auto.'

Kovac staat als 'een mietje' te verdedigen, Salgado vuurt 'een pegel' af en Makaay krijgt 'een joekel'. Op het hoogtepunt van de wedstrijd: 'Tjonge tjonge, dit is een vijfgangengerecht, met een voorgerecht, een tussengerecht, een hoofdgerecht, een toetje koffie met cognac.'

Voor de kijkers die te laat hebben ingeschakeld wordt in de slotfase de beproefde kappersverwijzing nog een keer gebruikt: 'Ook hier knippen, scheren, wassen, watergolfen, het hele spel.'

Even later: 'De beer is los.' Kort daarvoor:'Nog twee minuten. Dos minutos.' Tenslotte: 'Ik hoop dat u met mij hebt genoten van een prachtige avond en wens u nog een prettige avond. Buenas noches.' (Dat dat nog bestaat, een commentator die de moeite neemt de kijkers een prettige avond te wensen!) Intussen was ik in de ban geraakt van een jonge Duitse speler die in de rust was ingevallen. Onbevangen daagde hij de verdediging van Real Madrid uit. Zijn spel was sensationeel.

Bastian Schweinsteiger.

Evert kende hem, ik niet. Hij vergeleek hem met Sneijder en Van der Vaart, maar ging daarmee jammer genoeg in de fout. Vergeleken met Schweinsteiger zijn Sneijder en Van der Vaart kleine jongens.

Schweinsteiger betrad het veld, keurde de massa in het geweldige stadion in Madrid geen blik waardig en begon laconiek een paar tegenstanders te passeren, om vervolgens onbekommerd op het doel van Real te schieten.

De volgende dag sloeg ik verwachtingsvol de kranten open, hopend op meer informatie over de pas 19-jarige Jungprofi Schweinsteiger. Geen woord. Alleen het AD noemde de naam van de volgens verslaggever Christiaan Ruesink 'uitstekende invaller Schweinsteiger'.

Zelfs de Duitse kranten zagen de internationale doorbraak van Schweinsteiger over het hoofd. Straks worden in de hele wereld Pele, Cruijff, Maradona en Schweinsteiger in adem genoemd en is het alleen Evert, Christiaan en mij opgevallen dat Schweinsteiger op 10 maart 2004, een dag voor 11 maart, in Madrid aansluiting vond bij de wereldtop.

Vorig jaar, ontdekte ik op internet, kwam Schweinsteiger een paar keer in opspraak. Na een uit de hand gelopen 'Disco-Tour' kreeg hij van trainer Hitzfeld een boete van 15 duizend euro.

Een paar maanden eerder was hij, om twee uur 's nachts, betrapt in de whirlpool in het trainingscomplex van Bayern Mn aan de Snerstrasse. Hij had zijn sleutelkaart gebruikt om binnen te komen. Nadat het alarm was afgegaan, troffen bewakers hem aan met een vrouw; zijn nichtje, zei Schweinsteiger.

Ik voorspel daarom: Schweinsteiger wordt een wereldster. Evert weet het ook: 'Bastian Schweinsteiger, daar kunnen we met z'n allen nog heel veel plezier aan beleven.'

Met z'n allen?

Dat kan nog wat worden, op 15 juni in Porto waar Schweinsteiger, bijgenaamd Schweini, de Duitse ploeg boven zichzelf zal laten uitstijgen en waar de NOS natuurlijk Evert ten Napel moet inzetten als commentator.

Meer over