Tempel van vreugde aan de rand van Groningen

Met mooie geschenken waren veel gasten naar het gisteren geopende Euroborg gekomen, maar het mooiste geschenk gaf FC Groningen zichzelf....

Vooral nadat Erik Nevland zijn ploeg naar 1-0 had geloodst, verwierf FC Groningen een groot overwicht. Heerenveen viel toen ook ver terug en kon het gemis van topscorer Klaas-Jan Huntelaar op geen enkele manier verbloemen. Op de zege van de gedreven spelende Groningers viel helemaal niets af te dingen. Zij namen door de winst ook drie punten afstand van hun tegenstander in het gevecht om de vijfde plaats. Met het applaus van zijn aanhang beleefde FC Groningen de hoogtijdag die het voor deze avond voor ogen had.

De Euroborg is het fundament onder de nieuwe hoop van FC Groningen. De club leverde de nostalgie en de specifieke sfeer van het Oosterpark in voor de ruimere mogelijkheden van een nieuw stadion. De nieuwe, prachtige accommodatie is een groene kathedraal aan de rand van het Groningen, waar het rode en grijze steen van de plaatselijke industrie nog overheerst. En met 20.000 enthousiaste toeschouwers op de openingsavond op de tribunes kreeg de heimwee naar het sportieve verleden in de volkswijk ook geen kans.

FC Groningen heeft in de onderlinge confrontaties met Heerenveen geen goede traditie opgebouwd. Van de laatste tien wedstrijden in Groningen sloot de thuisclub maar één duel winnend af. Eerder dit seizoen toonde Heerenveen zich in het Abe Lenstra-stadion zich met 4-0 ook afgetekend de beste.

Het moet de herinnering aan die wedstrijden zijn geweest die FC Groningen in zijn nieuwe tempel van vreugde wat schroom bezorgde. In de openingsfase nam Heerenveen het initiatief. Het vertrek van Huntelaar en zijn zeventien treffers deed zich toen nadrukkelijk voelen.

Heerenveen-trainer Verbeek is ervan overtuigd dat de door Arsenal begeerde Samaras beter op de vleugel dan in het centrum van de aanval tot zijn recht komt. De eerste ontwikkelingen stelden hem wat dat betreft enigszins in het gelijk. Want de 20-jarige Griek kreeg al na vijf minuten pal voor het doel van Roorda te scoren, maar schoot over. Een tweede mogelijkheid liet hij eveneens onbenut, maar ook vanaf de flank maakte hij geen enkele indruk.

Samaras'optreden was tekenend voor der onmacht van de Friezen, die halverwege de eerste helft zelfs ver werden teruggedrongen. Nadat FC Groningens Noorse spits Erik Nevland in de elfde minuut net naast had geschoten, verloste hij zijn ploeg tien minuten later van zijn ingetogenheid. Nevland draaide in de hoek van het strafschopgebied om de wegglijdende Sijp heen en mikte de bal in de verste hoek: 1-0.

Vanaf dat moment nam de thuisclub de teugels stevig in handen, ontwikkelde veel druk vanaf de vleugels en was ook in de onderlinge duels heer en meester. In de toenemende verwarring waaraan Heerenveen ten prooi viel bij het overwicht van FC Groningen, schoot Hansson zelfs nog bijna in eigen doel.

Het was symbolisch voor het verval van de ploeg, die zonder de geschorste Bosvelt en de geblesseerde Breuer vergeefs zocht naar controle en ook nauwelijks meer aanvalskracht kon ontwikkelen.

FC Groningens tweede treffer kon bij die ontwikkelingen op het veld ook nauwelijks uitblijven. Gedreven door de uitgelatenheid van zijn eigen aanhang zette de formatie van trainer Jans ook na de rust zijn tegenstander meteen weer onder druk. Na acht minuten kreeg Danny Buijs de bal na een blunder van doelman Vandenbussche terug en had geen moeite te scoren: 2-0.

Meer over