Teleurstelling voor Dafne Schippers op WK indoor: vijfde plek op 60 meter

De WK indooratletiek in Birmingham zijn voor Dafne Schippers vrijdagavond op een teleurstelling uitgelopen na de vijfde plaats op de 60 meter sprint. In Birmingham werd Murielle Ahouré uit Ivoorkust kampioen in een tijd van 6,97 seconden. Haar landgenoot Marie-Josée Ta Lou pakte het zilver.

Dafne Schippers op de 60 meter in de finale tijdens de WK indoor atletiek in Birmingham. Beeld anp
Dafne Schippers op de 60 meter in de finale tijdens de WK indoor atletiek in Birmingham.Beeld anp

Twee jaar geleden greep Schippers op de WK in de Verenigde Staten met de tweede plek nog net naast de wereldtitel.

Schippers werd vijfde in een tijd van 7,10 seconden. Daarmee was ze langzamer dan in de series. De aanloop naar de WK indoor verliep voor Schippers ook allesbehalve vlekkeloos. Tijdens een wedstrijd in Gent begin vorige maand werd ze gediskwalificeerd na een valse start. In Glasgow werd ze afgelopen zondag teleurstellend vijfde in een tijd van 7,22 seconden.

Het was geen reden tot paniek geweest, zei Schippers na de series vrijdagmiddag, waarin ze zich met een tijd van 7,19 seconden makkelijk plaatste voor de halve finale. In Glasgow had ze een off-day gehad. En Gent was gewoon pech. Als alles op z'n plek zou vallen, moest een medaille mogelijk zijn, dacht ze.

'Pats-boem-klaar'

Maar ze wilde voorafgaand aan de WK geen voorspellingen doen. 'De 60 meter is echt pats-boem-klaar. Het niveauverschil is zo klein. Je hebt eigenlijk niet eens tijd om adem te halen. En ja, de 60 meter is misschien meer een loterij dan andere sprintonderdelen, maar dat maakt het ook extra spannend.'

In de halve finale liep Schippers met 7,09 haar snelste tijd van het seizoen, maar omdat Murielle Ahouré en Elaine Thompson sneller waren met respectievelijk 7,01 en 7,07 seconden moest Schippers de andere halve finales afwachten of ze door was. Uiteindelijk bleek de tijd genoeg voor een plek in de finale.

De tijd van 7,10 seconden was dus niet genoeg voor een medaille. Voor de andere Nederlandse topsprinter Jamile Samuel was de tijd van 7,34 seconden eerder op de dag niet snel genoeg om door de series heen te komen. Ze eindigde als vierde in haar heat en kwam eenhonderdste tekort om door te mogen. Met die tijd kwam ze uit op de 26ste plek, net één plaats te laag voor de halve eindstrijd.

Over een maandje vertrekt Schippers met de rest van de Nederlandse selectie naar Florida, om te trainen in zon. Het contrast is groot met het besneeuwde Birmingham. Ze heeft er zin in. 'Ik ga daar een paar wedstrijden lopen op Amerikaanse colleges. Je komt hier en daar een verdwaalde wereldtopper tegen, maar je loopt voornamelijk tegen snelle studenten. Het is daar echt alsof je in een Hollywoodfilm terecht komt.'

Meer over