Ted-Jan Bloemen schaatst wereldrecord op tien kilometer

Niet olympisch kampioen Jorrit Bergsma, niet wereldrecordhouder Sven Kramer, maar Ted-Jan Bloemen, een tot Canadees genaturaliseerde Nederlander schaatste zaterdag tijdens de wereldbekerwedstrijd in Salt Lake City met 12.36,30 een nieuw wereldrecord op de 10 kilometer.

Ted-Jan Bloemen op archiefbeeld. Beeld anp
Ted-Jan Bloemen op archiefbeeld.Beeld anp

Het zou een gevecht worden tussen Kramer en Bergsma, verwachtte de 29-jarige Bloemen. Hij ging uitfietsen na zijn wedstrijd, liep wat door de catacomben in The Olympic Oval van Salt Lake City en zag toen hij uiteindelijk een blik wierp op de race van de twee topfavorieten die na hem startten, dat zij moesten toegeven op zijn doorkomsttijd.

Bloemen na afloop tegen de NOS: 'Ik had er wel vertrouwen in dat ik het in mijn benen had om onder het wereldrecord te rijden, maar er kwam nog een rit achteraan en wat voor rit. Dit had ik niet gedacht.'

Met 12.36.30 is Bloemen zaterdag bijna acht seconden sneller dan Kramer, die voor aanvang van zijn wedstrijd aangaf zenuwachtig te zijn.

Hij liet de 1500 meter een dag eerder al schieten om fit te zijn voor de 10 kilometer. Er werd vooraf veelvuldig gespeculeerd over een wereldrecord, net zoals een week eerder gebeurde, voor de 5 kilometer in Calgary, die andere snelle hooglandbaan. Hoewel Kramer die afstand won, bleef hij ruim vijf seconden verwijderd van zijn eigen record uit 2007 op dezelfde baan. Tegen de NOS zei hij zaterdag voor zijn race: 'Nu snap je natuurlijk wel dat de tien kilometer iets makkelijker te halen is dan die 6.03. Maar goed, we gaan het zien.'

Hoogte

Acht jaar geleden schaatste Kramer 12.41,96 in Salt Lake City. Bij terugkomst in zijn hotel zei de Fries tegen Erben Wennemars, die inmiddels als commentator actief is bij de NOS, maar destijds ploeggenoot was van Kramer, dat hij moeiteloos tien seconden harder had gekund. Zo gemakkelijk ging zijn race. In die tijd was een scherpere tijd niet nodig voor Kramer, hij was toch al onbetwist heerser. Zijn voorsprong op de nummer twee was destijds bijna twintig seconden.

Maar die tijd is al even voorbij. De laatste jaren was Jorrit Bergsma de snelste man op de 10 kilometer. Bergsma werd wereldkampioen en in Sotsji olympisch kampioen. Maar Bergsma had zaterdag geen antwoord op de strakke race die Bloemen in de rit voor hem neerzette. Bergsma had ook geen antwoord op Kramer, die tegen het einde van hun rit onderdoor kwam.

Kramer, tegen de NOS: 'Ted-Jan had natuurlijk al wat laten zien in het voorseizoen. Het was voor mij iets te vroeg knokken, dat is ook weleens anders geweest. Jammer dat ik mijn wereldrecord kwijt ben, maar ik ben wel tevreden over mijn rit. Nu strijden er twee en gaat de derde ermee heen.'

Hij wil niks afdoen aan de prestaties van Bloemen, die zoon is van een in Canada geboren vader en zodoende vorig seizoen besloot tot naturaliseren.

Kramer: 'Ted-Jan heeft een voordeel dat hij al twee jaar op deze hoogte leeft. Het doet echt wel pijn als ik morgen op de ijsbaan loop en Ted-Jan Bloemen hangt op het bord', zegt hij, doelend op het overzicht met wereldrecords dat hoog aan de muur van de ijsbaan van Salt Lake City hangt. Kramer: 'Ik ben weg voordat hij 'm op gaat hangen op die hoogwerker.'

'Vijftig kippenvleugels, dat nooit meer'

Ted-Jan Bloemen neutraliseerde zich tot Canadees, en wordt nu 'TJ Flowers'genoemd. Lees hier een interview met de schaatser over zijn overstap naar Canada.

Meer over