Teamgenoten Verstappen en Ricciardo begaan de doodzonde van de Formule 1: ze rijden elkaar van de baan

Wie er schuldig was, maakte niet uit. ‘Dit mag gewoon niet gebeuren’, vond Max Verstappen. Volgens Daniel Ricciardo had het geen zin met een beschuldigende vinger te wijzen. Het draaide nu om nederigheid en een oprecht excuus aan het team. De Red Bull-teamgenoten hadden elkaar van de baan gereden - een doodzonde in de Formule 1 - en deden er na een crisisoverleg alles aan elkaar niet te beschimpen voor het oog van de wereld.

Lennart Bloemhof
De botsing van Ricciardo en Verstappen. Beeld
De botsing van Ricciardo en Verstappen.

De diplomatieke houding nam niet weg dat de GP van Azerbeidzjan een nieuw hoofdstuk toevoegde aan de complexe relatie tussen de twee. Ricciardo boorde zijn RB14 bij een inhaalpoging na veertig ronden racen vol in de achterkant van Verstappen.

De clash kwam de coureurs op een reprimande te staan. Ze waren allebei schuldig, oordeelden de scheidsrechters na de race. Dat was ook meteen het verdict van Red Bull-topman Helmut Marko en teambaas Christian Horner. Beide coureurs moeten voor de volgende race in Spanje opdraven in de Red Bull-fabriek in Milton Keynes om persoonlijk excuses te maken aan de 800 mensen die werken aan hun auto’s.

‘Dit mag nooit weer gebeuren’, zei Horner. ‘Ongelofelijk’, brieste Marko voor de camera van Sky Sports. ‘We laten ze vrij om tegen elkaar te racen en dan doen ze dit’.

Twee seizoenen lang lukte het Verstappen en Ricciardo om bij een topteam in de Formule 1 relatief vreedzaam naast elkaar te leven. Op circuits was er respect. Daarbuiten werd gelachen, zoals vorige week nog in een promotiefilmpje van hun team waarin ze met de grootste lol in een Lada over het platteland van Azerbeidzjan scheurden.

Maar vriendschap tussen teamgenoten in de Formule 1 is schone schijn. Zeker bij topteams, waar de belangen het grootste zijn en er maar één wereldkampioen kan worden. Vorig jaar moesten Verstappen en Ricciardo de eerste hobbel in hun relatie overwinnen. In Hongarije reed Verstappen de Australiër van de baan toen Ricciardo na de start langszij kwam en hij hem geen ruimte gaf.

Een woeste Ricciardo noemde Verstappen na de race een amateur. Verstappen bood zijn excuses aan, waarmee de kou uit de lucht was. Tijdelijk, want bij een team als Red Bull is het volgende incident een kwestie van tijd. Als enige van de drie topteams houdt het team de filosofie aan dat beide coureurs te allen tijde vol tegen elkaar mogen strijden.

De aanvaring tussen Verstappen en Ricciardo in Bakoe zat er vanaf de eerste ronde aan te komen. Verstappen heeft een hardnekkige vormdip te pakken. In de eerste drie races van dit seizoen verspeelde hij WK-punten door haastig rijden . Ricciardo is de man in vorm. In China verdiende hij de zege door te doen wat Verstappen dit seizoen maar niet lukt: sluw racen en maximaal profiteren van fouten van anderen.

In Bakoe zouden de Red Bull-teamgenoten elkaar sowieso tegenkomen op het circuit. Ricciardo startte zondag als vierde, Verstappen als vijfde.

Vooraf werd in de media gespeculeerd of Verstappen na zijn teleurstellende races misschien bedachtzamer zou gaan rijden. Vanaf de start liet hij zien dat hij maar met een ding bezig was: een zo goed mogelijk resultaat boeken. Hij beroofde Ricciardo vroeg in de race met een brutale inhaalactie buitenom van zijn vierde plaats.

In het restant van de race was hij niet van plan die positie terug te geven. Helemaal niet aan zijn teamgenoot. Het was puur geluk dat ze elkaar er in ronde twaalf al niet afreden. Ricciardo poogde Verstappen in te halen, maar die gaf geen centimeter toe en de Red Bulls kwamen met de banden tegen elkaar aan. Bij beide auto’s brak er wonderwel niets af.

De boeiende gevechten met Ricciardo waren ‘op de limiet, maar fair’, zei Verstappen na de race voor de camera van Ziggo Sport. Tot de botsing die beide coureurs de wedstrijd kostte.

‘We weten precies hoe jullie je nu voelen’, twitterde Mercedes zondag begripvol richting Red Bull. Twee jaar geleden kreeg Verstappen in Barcelona zijn eerste Formule 1-zege in de schoot geworpen toen beide Mercedessen elkaar in de eerste ronde van de baan reden.

Red Bull-teambaas Christian Horner heeft het ook eerder meegemaakt. In 2010 zag hij hoe Sebastian Vettel en Mark Webber in Turkije elkaar uit de race ramden. Het kwam nooit meer goed tussen de Red Bull-coureurs, met de nodige incidenten tot gevolg. Aan Horner de taak herhaling van dat scenario met Verstappen en Ricciardo te voorkomen.

Meer over