Teambelang voorop bij turners

Zo lang de Nederlandse turners kansrijk zijn om als team aan de Spelen van Rio de Janeiro 2016 deel te nemen heeft het teambelang voorrang. Daarom zat Yuri van Gelder vandaag in Beekbergen bij de presentatie van de WK-selectie niet tussen de sporters die afreizen naar China, maar in de zaal.

Yuri van Gelder.Beeld epa

'Dat is best gek', erkende de ringenspecialist die door de onzekerheid rond de fitheid van Boudewijn de Vries kind van de rekening werd. Met Van Gelder, die slechts beperkt inzetbaar is, komt het teamresultaat in gevaar. 'Het is aan het grote publiek moeilijk uit te leggen', erkende coach Bram van Bokhoven. De turners moeten zich in Nanning bij de beste 24 landen scharen om in de race te blijven voor een teamticket voor Rio.

De Vries blesseerde zich onlangs in Londen. Omdat eerder al Nederlands beste allrounder Bart Deurloo geblesseerd afhaakte, moest de wegens gezondheidsproblemen afwezige bondscoach Mitch Fenner wel besluiten Van Gelder te vervangen door de breder inzetbare Anthony van Assche. Van Bokhoven: 'Op ringen hadden en hebben we maar vier inzetbare turners in plaats van vijf. Dat is al een risico want je hebt vier scores nodig. Dat kunnen we niet op meer toestellen hebben.'

De ploeg die vrijdag naar China afreist bestaat uit Epke Zonderland, Jeffrey Wammes, Casimir Schmidt, Anthony van Assche, Michel Bletterman, Boudewijn de Vries en Karl Kosztka. Een van hen is uiteindelijk reserve.

Van Bokhoven vertrouwt erop dat het bereiken van de top 24, waarmee deelname aan het pre-olympisch WK in Glasgow wordt afgedwongen, geen probleem is. 'De doelstelling ligt op een plek tussen 16 en 20. De mannen komen op vrijdag 3 oktober op de openingsdag van het WK in actie.

Uiteraard is Epke Zonderland de Nederlandse turner met de meeste kans op individueel succes. De titelverdediger aan de rekstok liet in Beekbergen weten dat de rugklachten vrijwel weg zijn. Hij gaat zowel in de kwalificaties als in een mogelijke finale voor zijn 'lastige' oefening waarmee hij in Antwerpen wereldkampioen werd. 'Ik doe hem in de kwalificatie voor de teamscore maar ook omdat het makkelijker is er één oefening in te stampen.'

Meer over