Talent van veertien jaar in Nederlands team

Ze heeft alles wat een topvolleybalster moet hebben. Lengte, ambitie en talent. CAROLINE WENSINK heeft alleen haar leeftijd tegen: ze is pas veertien jaar....

CAROLINE Wensink is pas veertien jaar oud, maar ze mag zich sinds ruim een week volleybalinternational noemen. De 1.85 meter lange middenaanvalster werd samen met drie ploeggenoten van het Nederlandse jeugdteam opgenomen in de selectie van bondscoach Pierre Mathieu. Met Arke/Pollux begint Wensink vanavond aan de finale van de play-offs tegen Martinus.

Verbaasd was ze, toen Mathieu haar vertelde dat ze voor Oranje was geselecteerd. 'Na de derde wedstrijd tegen Weert, riep hij me met Ellen Luttikhuis en Ellen Koopman bij zich', vertelt Wensink. 'Ik schrok me helemaal kapot toen ik hoorde dat ik voor de nationale ploeg was geselecteerd. Eigenlijk was dat wel erg lachwekkend, want ik hield er totaal geen rekening mee.'

Wensink, momenteel een van de grootste beloften in Nederland, is het zoveelste talent dat via de steunpunten (speciale centrale selectietrainingen) naar voren is gekomen. De speelster uit Neede, die al acht jaar volleybalt, heeft echter een behoorlijke voorsprong op haar leeftijdgenotes.

Terwijl ze nog niet zo lang geleden met het vijfde team van Longa'59 op tweede klasse-niveau uitkwam, werd zij precies een jaar geleden voor de Nederlandse jeugdploeg geselecteerd. Ook daar is de Pollux-speelster veruit de jongste; Wensink is de enige in de formatie van trainer Frank van Rooijen die in 1984 is geboren.

Of ze de hele zomer met Oranje gaat meetrainen is nog niet duidelijk, aangezien Wensink met het Nederlandse jeugdteam een behoorlijk programma afwerkt. Begin september speelt 'Jeugd Oranje' namelijk het WK-jeugd in Portugal.

'Maar als ik met Oranje mee mag trainen, zie ik daar niet tegenop', zegt de vwo-scholiere zelfbewust. 'Het zal wel spannend zijn, maar ik het is voor mij de eerste keer. Ik mag op dit moment nog alles fout doen.'

De huidige internationals en bondscoach Pierre Mathieu kent zij niet persoonlijk. Sterker nog, nog geen vijf jaar geleden was Wensink nog ballenmeisje tijdens een interland van Oranje tegen China. 'Heel indrukwekkend', vond zij toen de verrichtingen van de nationale ploeg.

'Maar echt een voorbeeld heb ik niet. Ik heb het Nederlandse team een aantal keren zien spelen. Wie op mij wel indruk maakte was Jettie Fokkens. Haar instelling, het harde werken in het veld en haar uitstraling vielen mij op.'

Gezien haar lengte - hoewel ze nog niet helemaal is uitgegroeid verwacht ze niet veel groter te worden - is het niet vreemd dat de blokkering de specialiteit van Wensink is. 'Als ik voorbeelden heb om naar te kijken, pak ik het makkelijker op dan als iemand me uitlegt wat ik moet doen', weet zij van zichzelf.

Een mooi voorbeeld daarvan was tijdens het EK-jeugd, een maand geleden in Polen, te zien. Nederland, met Wensink als vaste kracht, baarde opzien door als tweede te eindigen. Zo hoog was een nationale opleidingsploeg nog nooit gekomen.

'Van alle trainingen bij Pollux had ik profijt bij toernooien met het Nederlands jeugdteam', blikt Wensink terug. 'In de finale tegen Polen blokkeerde ik bijvoorbeeld een aantal ballen, omdat Pollux dezelfde aanvalscombinatie speelt.'

Dat Wensink al in de eredivisie uitkomt, kwam eigenlijk een beetje toevallig tot stand, omdat ze bij de regerende landskampioen in de reserveploeg zou uitkomen. 'Maar dat ging uiteindelijk niet door, waardoor ik bij het eerste team terecht kwam.'

Pollux koestert het talent. 'Ik heb van de club een eigen chauffeur gekregen, die me thuis ophaalt en naar de trainingen brengt', vertelt ze trots. Veel speeltijd krijgt ze nog niet, maar daarop had ze ook niet gerekend.

'Ik ben nog zo jong', realiseert Wensink zich. 'Maar ik zie wel dat ik dit seizoen enorm vooruit ben gegaan.' Dat is ook niet vreemd, aangezien Wensink bij Pollux en Jong Oranje bijna twintig uur per week met volleybal bezig is. Alleen de krachttraining laat ze nog schieten. Daarvoor moet ze eerst maar wat ouder worden.

Meer over