Talent bij talent

Welk spel speelt Sven Kramer door positief te antwoorden op de vraag of zijn grootste concurrent, Jorrit Bergsma, in zijn eigen ploeg, Lotto-Jumbo, zou kunnen worden opgenomen? Het was zaterdagmiddag in Heerenveen dat de eerste kaart op tafel werd gelegd. In de catacomben was Kramer in zijn euforie na het gewonnen duel op de 5 kilometer het gebruikelijke persgesprek vergeten. Hij zat aan het bier ('eentje maar'), het seizoen zat erop.

Jorrit Bergsma en Sven Kramer zaterdag op het erepodium na de 5.000 meter van de World Cup Finale in Thialf, Heerenveen. Beeld ANP
Jorrit Bergsma en Sven Kramer zaterdag op het erepodium na de 5.000 meter van de World Cup Finale in Thialf, Heerenveen.Beeld ANP

'Sorry, sorry, sorry.' Met die woorden kwam Kramer, een man die de betekenis van publiciteit ten volle begrijpt, de perskamer van het ijsstadion Thialf binnen. Hij was in jaren niet zo blij geweest, met een zege in een wereldbekerfinale; een wedstrijd die hij vorig jaar nog zonder mankeren meed.

Er kwam na een exposé over het afscheid van Wouter olde Heuvel, de gabber van Kramer, de vraag of een provinciegenoot als Bergsma ook zijn vriend zou kunnen zijn. Het antwoord daarop bleef uiteraard uit. Dat hoeft niet in de topsport, dat weet iedereen.

Niet verwacht antwoord

Maar was het mogelijk dat Bergsma, zijn zojuist opnieuw verslagen concurrent op de 5 kilometer, een ploeggenoot van hem zou kunnen worden? Toen kwam Kramer zonder enige aarzeling met een niet verwacht antwoord: 'Ja, waarom niet? Ik denk dat we elkaar sterker zouden maken.'

De vraag kwam, omdat Bergsma een kwartiertje eerder een aangeslagen indruk had gemaakt. Hij zei niet meer te weten hoe hij aan een nog hoger niveau zou kunnen komen; het niveau dat nodig is om Sven Kramer te verslaan. Coach Jillert Anema pompt Bergsma al jaren dat vertrouwen in. Het leidde tot diens olympische titel op de 10 kilometer in Sotsji 2014, vóór Kramer. Maar de machtsgreep op de 5 kilometer is uitgebleven.

In een bui van neerslachtigheid zei Bergsma dat hij gesprekken had gevoerd met andere ploegen dan het Clafis, van coach Jillert Anema en sponsor Bert Jonker. Hij zei zoiets al eerder, bij de WK afstanden in Kolomna half februari. Maar de herhaling van die woorden in Heerenveen, vier weken later, gaven iets van de urgentie aan.

Bergsma (30) is ontevreden met het teambeleid van de puur Friese formatie. De ploeg is naar zijn oordeel drie keer te groot, hij komt aandacht tekort. Zijn vrouw, Heather Richardson, heeft al getekend, tot 2018, maar Bergsma zei bereid te zijn de voorbereiding voor de Olympische Winterspelen van Korea in een ander team af te werken.

Talent bij talent

Zo kwam de vraag bij Kramer terecht of die in plaats van de gestopte Olde Heuvel misschien Bergsma erbij zou willen hebben. Dat was geen rare gok. Er zijn immers niet veel ploegen, waar de stayer terecht kan. Corendon en Stressless houden op te bestaan. Voor mannen met inhoud is naast Clafis slechts Lotto-Jumbo, het team van coach Jac Orie, beschikbaar.

Door de deur op een kier te zetten voor de entree van zijn grootste concurrent zal de kwestie-Bergsma nog wel even voortduren. Dat is het spel. Orie zei in AD dat 'talent bij talent zetten' goed werkt. Kramer zei zelf dat toppers onder één dak elkaar scherp houden.

Hij heeft op dat vlak ervaring. Hij trok, nadat hij in de eigen ploeg had gestreden met Carl Verheijen, jonge, ambitieuze concurrenten als Koen Verweij en Jan Blokhuijsen aan. Zij trokken zich aan Kramer op, maar die hield, zeker in het geval van de serieus doorpakkende Blokhuijsen, de regie in handen.

Kramer is de baas in zijn eigen team. Officieel was Gerard Kemkers de chef bij TVM, maar niets gebeurde zonder de instemming van Kramer. Bij Lotto-Jumbo is Orie de man aan de knoppen. Zal hij Bergsma toelaten? Als Kramer het wenst, waarschijnlijk wel. Of die er beter van zal worden? Ongetwijfeld.

Maar de overstap van de training zonder krachtelementen bij Anema naar de modernere aanpak van Orie kan Bergsma zomaar een jaar uit zijn evenwicht duwen. Dat kan een kostbaar jaar blijken in de olympische wedren tussen de twee beste stayers van de wereld. Kramer ligt daarin al een paar lengtes voor.

Meer over