Tafeltennisclubs spelen 'Europees' nauwelijks mee

Op een enkele uitzondering na hebben de Nederlandse tafeltennisclubs dit seizoen weinig te zoeken in de Europese bekertoernooien. De kampioen bij de vrouwen, De Treffers'70, mist daarvoor een internationale vedette....

Van onze tafeltennismedewerker

MIDDELBURG

Feijenoord is bij de mannen niet toegelaten tot de Champion's League. Ook in de Europa Cup I behoort de club niet tot de kanshebbers. Door het vertrek naar Duitsland van Jörg de Cock is het Rotterdamse team verzwakt uit de transferperiode tevoorschijn gekomen. Het aantrekken van De Korenbeurs-spelers Nermin Smajic en Arjan Karbaat houdt de kansen op een vierde landskampioenschap wel levend.

Een van de interessantste ploegen wordt 't Zand. Met Kalun Yu (16), Daan Sliepen (17) en Ted van den Berg (23) heeft de Middelburgse club de jongste èn meest talentvolle ploeg in huis. De ouverture was veelbelovend. In het tweede Europese bekertoernooi bereikte 't Zand via een overwinning (4-3) op Selda Pacle uit Slovenië de tweede ronde.

Kalun Yu maakte veel indruk met overwinningen op Gregor Legisa (21-16, 21-4) en Janez Petrovcic (21-16, 20-22, 21-12). De scholier, die in april zijn EK-seniorendebuut maakte in Eindhoven, legde hiermee de basis voor de eindzege.

Voor Kalun Yu - de enige Nederlandse jeugdspeler van internationaal topniveau - kwam het Europese duel op een uitstekend moment: 'Afgelopen week hebben we met de Nederlandse jeugdselectie in Duitsland getraind. Dat was een goeie voorbereiding op deze wedstrijd.'

Van de overige acht clubs die in actie kwamen op Europees niveau, slaagde alleen NAK/Den Helder erin om tot winst te komen. De ploeg leverde een prima prestatie tegen Sgonica uit Italië: 4-1.

De start was niet florissant voor de Helderse ploeg. De nieuwste aanwinst, de Russin Elena Timina, verloor met 15-21 en 18-21 van Wang Xue Lan.

De volgende vier partijen, vooral tegen de familie Milic, leverden echter winst op voor de thuisclub die in de eredivisie een serieuze tegenstander lijkt te worden voor De Treffers'70.

Meer over