Taekema dwingt Bloemendaal echte finale af

De man van de dag op het Bloemendaler Kopje was Taeke Taekema. De strafcornerspecialist van Amsterdam dwong voor zijn ploeg een echte finale af tegen titelverdediger Bloemendaal.

Van onze verslaggever John Volkers

Taekema schoot in de tweede wedstrijd uit de best-of-three drie goals langs doelman Jaap Stockman en werd matchwinnaar: 2-3.

Taekema was goed voor de complete Amsterdamse productie in een wedstrijd, waarin Bloemendaal geen moment het hoge niveau van een week eerder haalde. Toen scoorde Amsterdam ook drie keer, maar haalde het Bloemendaal in grote vorm vijf keer uit: 3-5.

Tactische controle
De verwachting was dat de thuisploeg het karwei zaterdag voor zevenduizend enthousiaste aanhangers zou afmaken. Het liep anders aan de Brederodelaan. Amsterdam speelde in opdracht van coach Sjoerd Marijne met veel meer tactische controle en weigerde in het mes van de Bloemendaalse counterformatie te lopen.

Bovendien liep deze middag de strafcorner van Taekema naar behoren. De international deed wat hij moest doen en wat altijd van hem wordt verwacht. Hij kreeg acht strafcorners om Stockman te bestoken. Tweemaal haalde hij de lage hoek, rechts van de goalie. De derde keer, bij de stand 2-2 en op de rand van een verlenging, koos hij de andere kant van het hok en bleek zijn voorgevoel ook juist.

Taekema was na de zege haast euforisch. ‘Vandaag vallen de ballen binnen en is iedereen blij. Als het niet lukt, zoals in de eerste wedstrijd tegen Bloemendaal, dan vallen ze over je heen.’

Stickvirtuoos
Opvallend was dat Taekema bij alle acht corners koos voor een rechtstreeks schot op het doel van Stockman. Een week eerder had hij voortdurend ballen afgeschoven naar de Spanjaard Freixa, de stickvirtuoos die zaterdag meebuffelde om de opbouw van Bloemendaal zo lastig mogelijk te maken.

Sterspeler Taekema liet zich ook niet op het podium hijsen, al riepen de hockeykinderen van Bloemendaal hem tot de vedette van de middag uit. Er is nog een wedstrijd te gaan, was de houding van de gelouterde verdediger die nog nooit in zijn carrière landskampioen van Nederland was. Hij zegt dat het hem daar niet om gaat. ‘Persoonlijk succes telt nu niet. Het gaat om het succes van onze ploeg.’

Zondagmiddag wordt de nationale titelstrijd bij de mannen beslist met een derde wedstrijd tussen Bloemendaal en Amsterdam, opnieuw op Het Kopje. De winnaar, eventueel na verlenging dan wel strafballen, mag zich kampioen noemen. ‘Er is vertrouwen en geloof in deze ploeg. en we zijn heel goed in het grijpen van laatste kansen’, zo voorspelde coach Marijne tussen de regels door een komend succes.

Taeke Taekema (ANP) Beeld
Taeke Taekema (ANP)
Meer over