Szabo en Kipketer innen elk een miljoen dollar in Berlijn

Na vijf maanden stoten, lopen, gooien en springen worden de toppers in de atletiek deze week uitbetaald. Gisteravond werden in Berlijn de eerste cheques geïnd, zaterdag volgt in München een tweede betaaldag....

Kipketer en Szabo wonnen tijdens de zeven Golden League-wedstrijden van dit seizoen elke keer hun onderdeel. Ze mochten als beloning de jackpot van een miljoen dollar verdelen. Kipketer, die vorig seizoen kampte met de naweeën van een malaria-aanval, was de afgelopen maanden ongenaakbaar op de 800 meter. Ook in Berlijn was de Deense Kenyaan iedereen te snel af in 1.44,03.

Op de 5000 meter voor vrouwen was de kleine Gabriela Szabo natuurlijk te rap voor haar concurrenten, die langzamerhand moedeloos moeten worden van de felle eindspurt die de Roemeense in petto heeft. In Berlijn was het business as usual, de Marokkaanse Zahra Ouaziz en de Kenyaanse Tegla Loroupe gaven de richting aan, in de laatste kilometer zette Szabo het gevreesde tandje bij (haar eindtijd: 14.40,59).

Kipketer en Szabo waren de enige overgebleven atleten die tijdens alle Golden League-wedstrijden (achtereenvolgens in Oslo, Rome, Parijs, Monaco, Zürich, Brussel en dus Berlijn) op de eerste plaats op hun onderdeel wisten te eindigden. Tot ver in het seizoen verkeerden Marion Jones en Bernard Barmasai ook nog in dit illustere gezelschap. Jones viel echter af wegens een blessure, steepleloper Barmasai werd door de IAAF bestraft vanwege vermeende afspraken over de winst in Zürich.

Barmasai won net als Szabo en Kipketer tot Berlijn al zijn wedstrijden. Zijn manager Jos Hermens dreigde vorige week nog met een rechtszaak tegen de IAAF over de diskwalificatie, maar die zal wel niet doorgaan. Barmasai kan hoe dan ook fluiten naar zijn deel van de jackpot van een miljoen dollar, want gisteren moest hij de Marokkaan Ali Ezzine voor laten gaan.

De zeven Golden League-wedstrijden vormen een onderdeel van het omvangrijke Grand Prix-klassement. Szabo en Kipketer, maar ook een hele rij andere atleten, komen zaterdag in München opnieuw aan de start tijdens de GP-finale. Voor winnaars van alle disciplines (per wedstrijd krijgt een atleet punten) ligt in Beieren in totaal nog eens 3,33 miljoen dollar klaar.

Niet alleen een eerste plaats levert geld op, ook een zevende of achtste plaats kan nog de nodige duizenden dollars opleveren. Zo kan Robin Korving, de Nederlandse 110 meter horden-loper die gemiddeld een goed seizoen draaide, in München ook een cheque tegemoet zien.

Korving was gisteren in Berlijn afwezig. Wel kwam Kamiel Maase in actie. De Nederlandse atleet had vooraf aangekondigd dat hij een poging wilde wagen om het 21-jarige record op de 5000 meter van Gerard Tebroke (13.21,68) te breken. Het lukte de microbioloog niet, hij bleef steken op 13.39,22. De Nederlander, die in Sevilla tijdens de WK naar een indrukwekkende achtste plaats liep op de 10.000 meter, werd daarmee laatste. De Kenyaan Benjamin Limo won in 12.59,54.

Het hoogtepunt van de avond werd in Berlijn geleverd door Hicham El Guerrouj. De Marokkaanse wereldkampioen liep op de incourante 2000 meter naar een wereldrecord van 4.44,79. De beste middenlange afstandsatleet van dit moment was daarmee beduidend sneller dan de oude mondiale toptijd (4.47,88) van Noureddine Morceli uit 1995.

De onvermoeibare El Guerrouj, die een groot deel van de wedstrijd in zijn eentje liep, is nu in het bezit van drie wereldrecords (2000 meter, 1500 meter en de mijl). De bescheiden loper uit het Atlas-gebergte lijkt nog niet verzadigd. In de toekomst wil hij zijn pijlen ook richten op de 3000 en 5000 meter.

Meer over