Swift markeert met landstitel einde tijdperk van hegemonie

De handbalsters van Swift Roermond behaalden zaterdagavond hun negentiende landstitel ten koste van SEW uit Nibbixwoud. Het feest kon worden ingezet bij 28-24, maar niet alle Limburgse gezichten stonden na het laatste fluitsignaal even vrolijk....

Van onze handbalmedewerker

Han Busio

ROERMOND

Het seizoen 1997-1998 zal in de rijke clubhistorie worden genoemd als de periode waarin een bankroet dreigde, waarin blunders werden gemaakt op de personeelsmarkt en waarin de beslissing viel om afscheid te nemen van dure buitenlandse speelsters en trainers. Vanaf volgend jaar gaat Swift overleven met eigen kweek en regiospeelsters; voor finale-tegenstander SEW liggen er dan goede kansen het vaandel over te nemen.

Trainer Mäkelä wist in zijn eerste en laatste jaar geen eenheid te smeden. Ook de kampioenswedstrijd van zaterdagavond bleef steken in een veredeld scholierenniveau; geen schim van de eerdere prestaties van Swift.

Beide ploegen staken elkaar de loef af in het maken van vangfouten, werpfouten en loopfouten. Atletisch wilde het ook maar niet lukken. Vanwingh, Siversen, Szilagyi en Einarson bij Swift en Berak en later Razdorov bij SEW liepen met ingepakte knieën half aangeschoten over het veld.

Het enige dat met de ellende op de vloer strookte, was de incompetentie van de arbiters Posthuma en Wiebrands. Zo meenden zij in de tweede helft na ieder doelpunt direct de speeltijd stop te moeten zetten, daarmee de ploeg die aan de leiding gaat, ernstig benadelend.

In de eerste helft had het arbitrale duo nog geen last van die ongewenste inbreuken, maar toen was SEW lange tijd aan de winnende hand (...). Ana Razdorov had in de twintigste minuut zelfs 6-10 voor het inschieten, maar het ontbrak de atletische Servische (vorig seizoen door Swift niet goed genoeg bevonden en nu de beste speelster van Nederland) op dat belangrijke moment aan concentratie. Swift wankelde maar gleed niet uit.

De beslissing viel in de tiende minuut van de tweede helft, toen de Kroatische Pusic het bij een numerieke minderheid aandurfde om Thorsteinsen boven het doelgebied aan te spelen. De marge die ontstond (17-13) bleef tot het eind toe gehandhaafd: 28-24.

SEW, dat dit seizoen heel knap de beker ten koste van Swift veroverde, neemt afscheid van succestrainer Rolf Schulte, en heeft komend jaar (dan onder leiding van ex-speelster Hageman) nauwelijks enige concurrentie te duchten. Swift loopt leeg en de beste handbalsters van Nederland blijven vermoedelijk verenigd in het Oranje-plan van bondscoach Bert Bouwer.

Een terugkeer van die meiden in de sterk afgezwakte Nederlandse competitie ligt alleen voor de hand indien het nationale team tijdens de komende Europese kampioenschappen in eigen land ver beneden het verwachte niveau gaat opereren.

Meer over