SOTSJI 2014

Sven wil niet met Humberto trouwen: 'Dat is gevaarlijk hier'

Sven Kramer vertelde zaterdag bij de huldiging in het Holland Heineken House hoe groot de opluchting bij hem is na zijn gouden medaille op de 5 kilometer bij de Olympische Spelen. 'Ik trok het echt heel slecht', aldus Kramer over de laatste 48 uur voor de wedstrijd.

Sven Kramer wordt in het zonnetje gezet in het Heineken House. Beeld anp
Sven Kramer wordt in het zonnetje gezet in het Heineken House.Beeld anp

'Ik sliep aan de wegkant en er bleven maar bussen aan- en afrijden na de openingsceremonie. Ik dacht Jorrit Bergsma slaapt al vier uur, Jan Blokhuijsen slaapt al vier uur. Ik wil ook vier uur slapen. Maar fuck it, ik heb 'm.'

Kramer werd in het Holland House toegejuicht door zo'n 500 mensen. Ook Jan Blokhuijsen (zilver) en Jorrit Bergsma (brons) kregen een fraaie erehaag. Uit handen van oud-olympisch kampioen Jochem Uytdehaage kreeg het trio bovendien een tegel met inscriptie voor de 'Legendary Lane' in het HHH. Maar legendarisch vond Kramer zich nog niet, zei hij later. 'Dat hoop ik over twee weken te worden', zei de Fries met een vette knipoog naar de tien kilometer. Kramer wil dan de schande van Vancouver (2010) uitwissen. Hij verloor toen een (gouden) medaille door een verkeerde baanwissel.

In zijn podiumgesprek kwam Humberto Tan, gastheer van het Holland Heineken House, even terug op een bizar voorval in de Adler Arena, eerder op de dag. Kramer wilde zijn bosje bloemen naar zijn vriendin, tophockeyster Naomi van As, gooien. Maar de oude én nieuwe olympisch kampioen gooide de ruikers pardoes in de handen van Tan. 'Was dat een huwelijksaanzoek, Sven?', vroeg de RTL4-coryfee vanavond met een knipoog. Waarop Sven gevat antwoordde: 'Dat is gevaarlijk hier, hè!'

Kramer werd in het Holland House toegejuicht door zo'n 500 mensen. Meer mensen kunnen er niet terecht. Omdat er niet zoveel Nederlandse supporters in Sotsji zijn, is gekozen voor een kleinere locatie. Ook Jan Blokhuijsen (zilver) en Jorrit Bergsma (brons) zijn zaterdagavond gehuldigd.

De Nederlandse fans werden in aanloop naar de huldigingen vermaakt door zangers Nick en Simon. Zondag kan mogelijk de volgende Nederlandse medaille worden gevierd. Ireen Wüst, favoriete op de 3 kilometer voor vrouwen, stelt de huldiging vermoedelijk uit. Ze doet de komende weken namelijk ook nog mee op de 1000, 1500 en 5000 meter en de ploegachtervolging.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over