Sutovskij consolideert voorsprong in vierkamp

Emil Sutovskij is na de eerste helft van de VAM-schaakvierkamp in Hoogeveen favoriet voor de eindzege. De Israëlier speelde maandag snel remise tegen de 76-jarige oud-wereldkampioen Vassily Smyslov uit Rusland....

ANP

HOOGEVEEN

Omdat ook de andere partij, tussen de Hongaarse Judith Polgar en Loek van Wely, remise werd, behield Sutovskij een punt voorsprong op de Nederlander.

Hij moet echter in de tweede helft van het toernooi nog twee keer met zwart spelen, tegen Polgar en Van Wely.

De confrontatie tussen Polgar en Van Wely was spectaculair. Beiden zijn enigszins vermoeid, doordat ze tussen het recent gespeelde toernooi in Tilburg en het Hoogeveense evenement geen rustdag hebben gehad. Desondanks werd het een scherpe partij. Een Siciliaanse Najdorfvariant leek Van Wely aanvankelijk voordeel te brengen, maar Polgar had goed getaxeerd dat wit in het eindspel altijd voldoende compensatie had voor een geofferd stuk. Na een lange afwikkeling kwam Polgar zelfs een pion voor te staan, maar die was van weinig betekenis. Op de 49e zet besloten de twee grootmeesters tot remise.

In het open toernooi gaat Sutovskij's landgenoot Psakhis ongedeeld aan de leiding. Na vier partijen heeft hij een score van honderd procent.

Meer over