Suprematie Bloemendaal biedt nog geen garantie voor landstitel

Hockey, mannen..

Ronald ten Brink

Ongeslagen is Bloemendaal gisteren herfstkampioen geworden. Halverwege de hockeycompetitie heeft de landskampioen het maximale aantal van 33 punten uit 11 wedstrijden en het imposante doelsaldo van 61-20.

De naaste belagers liggen al een straatlengte achter. Amsterdam, dat zich gisteren sterk verweerde en pas in de slotfase capituleerde (0-1), en HGC delen de tweede plaats met liefst 13 punten achterstand. Het is niet overdreven te stellen dat Bloemendaal zich nu al kan opmaken voor de play-offs, die pas in mei op het programma staan.

De zegereeks van de ploeg van coach Michel van den Heuvel is indrukwekkend. Toch is de winst ten opzichte van vorig jaar niet eens zo groot. Halverwege het seizoen 2005-’06 had Bloemendaal ook al 30 punten binnen. Alleen van Oranje Zwart werd toen op eigen veld verloren.

Zelfs het doelsaldo was een jaar geleden niet eens zo veel minder: 48-20. Maar toen wist Bloemendaal al dat de Australische toppers Jamie Dwyer en Luke Doerner een substantieel deel van de tweede competitiehelft zouden missen vanwege interlandverplichtingen. Dat resulteerde nog in drie gelijke spelen en een nederlaag (tegen HCKZ).

Hun opvolgers, de Duitse broers Christopher en Philipp Zeller, missen hooguit een of twee wedstrijden, omdat de nieuwe Duitse bondscoach Markus Weise in maart een trainingskamp wil beleggen.

Hun korte afwezigheid zal Bloemendaal niet echt deren. Wel is het zuur voor Christopher Zeller die goed op koers ligt om het doelpuntenrecord in de Nederlandse hoofdklasse te verbeteren. Dat is met 57 treffers (in 18 wedstrijden) sinds 1980-’81 in handen van Ties Kruize.

De teller van Zeller staat inmiddels op 29, 14 velddoelpunten en 15 strafcorners. In alle 11 wedstrijden scoorde de Duitse spits minimaal een keer, al gebeurde dat gisteren pas in de slotseconden. Tegen SCHC vond hij vijf keer het doel.

Zeller is een veelzijdige, lastig grijpbare spits. Hij sleurt over het hele veld en is niet te beroerd verdedigend werk op te knappen als dat zo uitkomt. En hij blijft een bescheiden mens, die niet nalaat zijn medespelers te prijzen.

Het sterrenensemble van Bloemendaal telt na het debuut van Wouter Jolie afgelopen dinsdag tegen Engeland nu zeven Nederlandse en drie Duitse internationals. De aanval en het middenveld van dit clubteam doen niet of nauwelijks onder voor die van de nationale ploegen van Nederland of Duitsland, alleen de defensie is wat kwetsbaarder.

Dat Bloemendaal zo ver boven de rest uitsteekt, is ook het gevolg van personele problemen bij de concurrentie. Zo begon Amsterdam het seizoen met een stoet aan geblesseerden en keert strafcornerkanon Taeke Taekema pas na de winterstop terug.

Oranje Zwart moest het de afgelopen maanden stellen zonder de drijvende kracht van de afgelopen jaren, Troy Elder. Bovendien brak Rob Hammond twee weken geleden een duim. De Eindhovense ploeg hoopt eind februari weer te beschikken over beide Australiërs, alsmede over hun landgenoot Nathan Eglington.

Het lijkt niet riskant te voorspellen dat Amsterdam en Oranje Zwart zich zullen plaatsen voor de play-offs. Voor de vierde plek komt nog de halve hoofdklasse in aanmerking. Van die clubs stelde SCHC het meest teleur. De Bilthovense club verzamelde slechts 12 punten.

Verrassend hoog staat HGC, dat vorig seizoen nog degradatiewedstrijden moest spelen en bovendien Ronald Brouwer verloor aan Bloemendaal. De terugkeer van Bram Lomans, die alweer 10 strafcorners raakschoot, deed wonderen. Rotterdam en promovendus Kampong presteerden eveneens boven verwachting.

Al is Bloemendaal nu oppermachtig, pas in de play-offs staat de landstitel op het spel. In de afgelopen zes jaar werd slechts drie keer de winnaar van de reguliere competitie kampioen. Daarom kunnen bijna alle clubs zich nog rijk rekenen.

Meer over