Superlatieven schieten Fransen tekort

De Franse pers kwam maandag superlatieven te kort om de wereldtitel van Frankrijk te beschrijven. 'Ongelooflijk, waanzinning, fabelachtig en fantastisch....

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

Ondanks de eerdere kritiek op zijn functioneren zwaaien de kranten bondscoach Aimé Jacquet alle lof toe. Volgens Liberation heeft hij het team tot een eenheid gesmeed en heeft hij het Franse voetbal uit de depressie gehaald. 'Het leven in blauw. We hebben het einde van de tunnel gevonden.' France-Soir heeft het over een 'Trikolore-orgasme'. Ook Zinedine Zidane krijgt na zijn twee doelpunten alle lof. 'Zidane, de meester van de wereld', schrijft L'Equipe.

De kranten legden ook een verband met het racisme in Frankrijk. 'Dit collectieve avontuur moet een vervolg krijgen. Een vervolg waarbij we met zijn allen met meer plezier en meer vertrouwen kunnen leven', aldus Le Parisien.

De leider van de Franse extreemrechtse partij Front National, Jean-Marie Le Pen noemde de Franse wereldtitel voetbal een zege voor het patriottisme. Veel Fransen zien de titel juist als nederlaag voor Le Pen en zijn partij, omdat er in het winnende elftal veel gekleurde en 'half buitenlandse' spelers actief waren.

Le Pen heeft zich in het verleden negatief uitgelaten over de nationale elf. In 1996 zei hij nog dat het Franse elftal niet Frans genoeg was. Er speelden naar zijn zin te veel buitenlanders, die de tekst van de Marseillaise niet eens machtig waren. Maar zaterdag draaide hij al 180 graden om, door te melden dat de prestatie van het elftal een steun betekende voor zijn partij. Hij roemde zelfs de aanwezigheid van spelers uit de voormalige Franse koloniën. Zo noemde de partij Zinedine Zidane, wiens ouders Algerijnse immigranten zijn, een 'kind van Frans Algerije'.

Volgens de buitenlandse kranten heeft Frankrijk de titel verdiend gewonnen. 'De Marseillaise heeft de Samba overtroffen', schrijft de Italiaanse Gazzetta dello Sport. 'Vive la France', aldus de Engelse Daily Mail. De Spaanse El Mundo schrijft dat Frankrijk Brazilië heeft gedegradeerd tot een lachertje. Volgens het Belgische krant Het Nieuwsblad horen de Fransen nu bij de Groten. 'Frankrijk danst de Samba', kopt het Duitse Bild.

Bijna anderhalf miljoen mensen hebben zondagnacht in de straten van Parijs de WK-triomf gevierd. Alleen al op de Champs-Elysées was een miljoen mensen op de been. De sfeer was euforisch. De fans dansten, zongen en sprongen. In de eerste uren na de zege op Brazilië deden zich geen grote incidenten voor.

Later in de nacht, rond 3 uur, reed een auto in op de feestende menigte op de Champs-Elysées. Er vielen zestig gewonden, waarvan er tien ernstig aan toe zijn. Volgens ooggetuigen moest de politie de bestuurster van de auto ontzetten, nadat woedende omstanders haar te lijf waren gegaan. Direct na het incident ontruimde de politie een groot deel van de boulevard. Gewonden werden met ambulances afgevoerd.

In Londen waren de bookmakers verheugd over de Franse zege. 'Door dit resultaat hebben we tientallen miljoenen guldens verdiend', aldus een woordvoerder van William Hill, één van de grootste wedkantoren in Engeland. 'Het is de beste uitslag voor de gokindustrie ooit.'

De bookmakers hadden bij een Braziliaanse zege grote bedragen moeten uitkeren. Zo was een zware gokker goed voor een som van ruim anderhalf miljoen gulden bij een nieuwe wereldtitel voor Brazilië. Dankzij andere gokcombinaties hield hij toch nog een kleine drie ton aan het WK over.

Meer over