Succesvolle Italianen wonnen tot dusver al vijf van de vijftien touretappes Als 'n egeltje valt Pantani Morzine binnen

De Nederlandse delegatie stelde vorig jaar na afloop van de Tour de France vergenoegd vast dat ze even succesvol was geweest als de Italiaanse....

BART JUNGMANN

Van onze verslaggever

Bart Jungmann

MORZINE

Op driekwart van de 84ste Tour zijn de Nederlanders nog niet verder gekomen dan één ritzege van Blijlevens, een overwinning die bovendien pas in de jurykamer tot stand kwam. En vorig jaar stonden er negen Nederlanders aan de start, nu twaalf.

De Italianen hebben nu al vijf van vijftien etappes gewonnen. Mario Cipollini won twee keer een massasprint en Nicola Minali één keer. Marco Pantani won gisteren in Morzine zijn tweede Alpenrit, twee dagen na zijn imponerende sprint op de Alpe d'Huez. En vorig jaar stonden er zestig Italianen aan de start, nu 51.

De Italianen zullen de Nederlanders niet lastigvallen met hun triomfen, maar ze halen wel hun gram op de Tourdirectie. Jean-Marie Leblanc wees twee wildcards toe aan kleine Franse ploegen en hield daarmee renners als Guidi en Chiappucci buiten de strijd.

Leblancs argument dat de Italiaanse wielerwereld toch alleen maar interesse heeft in haar eigen Giro is door Cipollini en Pantani dus gelogenstraft. Pantani slaat de Tour hoger aan. 'Als je een rit in de Tour wint, dan weet de hele wereld dat. Een overwinning in de Giro telt eigenlijk alleen in Italië', zei hij na zijn memorabele winst op Alpe d'Huez.

Tot dertig seconden voor het vertrek gistermorgen in Courchevel leek het daarbij te blijven. Pantani zette pas op het laatste moment zijn handtekening op de startlijst en hield er ernstig rekening mee dat hij het einde niet eens zou halen. De nacht was er één van veel keelpijn en weinig slaap geweest.

Marco Pantani had al last van bronchitis toen hij in Rouen aan de Tour begon. De eerste week kwam hij redelijk door, maar in de bergritten gaf dat ademhalingsproblemen en de inspanning op de Alpe d'Huez leek Pantani de das om te doen.

Ploegleider Giuseppe Martinelli zocht hem zondagnacht op in de slaapkamer en drong er bij Pantani op aan om toch door te zetten. Zoveel ronden reed hij dit jaar niet uit en de Joux Plane was hem op het lichaampje geschreven. De slotklim dinsdag zou met een stijgingspercentage van 8,7 de steilste van de Tour worden.

Marco Pantani kleedde zich dus toch maar om en had het geluk dat de zware rit van zondag niet alleen hem had vermoeid. Het tempo lag niet al te hoog. Daardoor kon de wanhopig op succes jagende Laurent Jalabert tachtig kilometer lang voor iedereen uitrijden.

Jalabert is deze Tour in een soort identiteitscrisis terecht gekomen. 'Ik weet echt niet wat er is misgegaan en het heeft ook geen zin daarover op dit moment na te denken. Maar na de Tour praat ik er uitgebreid met de ploegleiding over.'

Jalabert heeft voor het eerst het hele seizoen op de Tour de France afgestemd en zelden is een Tour de France zo mislukt als deze. Jalabert werd in de beklimming van de Colombière gegrepen, kwam 23 minuten na Pantani binnen en staat in het eindklassement nu al anderhalf uur op Ullrich. Daarna leek het er even op dat Festina nog wat in zijn schild voerde. Maar op de Col de Joux Plane nam Telekom het initiatief over, al was dat evenmin indrukwekkend. Riis en Bölts isoleerden wel Virenque, maar konden hem niet in problemen brengen. De benen beginnen vermoeid te raken.

Behalve die van Pantani. Weer een beetje op adem gekomen, ging hij er zeven kilometer voor de top vandoor. Hij sloeg in een mum van tijd een gat dat op de top vijftig seconden bedroeg op Virenque en Ullrich, die elkaar weer hadden gevonden.

In de afdaling werd het verschil alleen maar groter. Ineengedoken als een egeltje viel Marco Pantani Morzine binnen om met één minuut en zeventien seconden voorsprong aan te komen op de nummer één en twee.

Bjarne Riis was zelfs twee minuten langzamer, zodat Marco Pantani opschoof naar de derde plek in het klassement. Eenmaal in Parijs vreest Pantani de ereplaats weer kwijt te zijn. 'In de tijdrit van zaterdag heb ik geen kans tegen Riis.'

Meer over