Successen Nederlandse zwemsters in New York

Kirsten Vlieghuis en Inge de Bruijn hebben beiden twee afstanden gewonnen tijdens de Goodwill Games in New York. Vlieghuis werd eerste op de 400 en 800 meter vrije slag....

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

Naast de overwinningen van Vlieghuis en De Bruijn waren er op de eerste dag van het zwemmen nog drie tweede plaatsen en een derde plaats voor de Nederlandse zwemsters. Carla Geurts werd twee maal tweede achter Vlieghuis, Angela Postma werd tweede achter De Bruin op de 50 meter vrije slag en Wilma van Hofwegen werd derde bij de 100 meter vrije slag.

De Nederlandse zwemsters komen tijdens de Goodwill Games uit voor het World All-Star team, dat gisteren won van Duitsland.

Inge de Bruijn is erg tevreden over het bad waarin de wedstrijden worden gezwommen. 'Het is een heel snel bad, waar met de steun van de toeschouwers records kunnen worden gebroken.' De Nederlandse zwemsters komen nog vandaag en zaterdag in actie.

Het Amerikaanse team zwom dinsdagavond tegen China. Vanaf 1994 hebben Chinese zwemsters diverse wereldrecords neergezet. De Verenigde Staten hebben sindsdien altijd geklaagd over het vermeende gebruik van stimulerende middelen door de Chinese ploeg.

Vorige week nog werden vier Chinese zwemsters voor twee jaar geschorst nadat zij positief waren bevonden bij een dopingtest. Jarenlang hebben de Amerikanen het idee gehad dat zij op internationale wedstrijden door het gedrogeerde China van de medailles werden afgehouden.

Tijdens de Goodwill Games proberen de zwemsters het verleden achter zich te laten. 'Uiteindelijk krijgen mensen wat ze verdienen. Ik probeer gewoon een goede tijd neer te zetten', aldus de Amerikaanse deelneemster Christina Teuscher.

Dinsdagavond leek het er niet op dat de Chinese zwemsters onder invloed waren. Ze werden genadeloos verslagen door het Amerikaanse team. Volgens de Chinese zwemster Qian Yan miste haar team de kracht. Ze zei dat dat kwam doordat de ploeg niet gewend is aan het Amerikaanse voedsel.

Meer over