Stuntclubs als Leicester City zijn snel uitgestunt

De succestrainer vertrekt, het elftal wordt leeggeroofd, er komen financiële problemen. Stuntclubs als Leicester vertoeven niet lang in de top. Vaak redden ze het niet eens in de hoogste divisie.

Leicester City-supporters tijdens de voetbalwedstrijd tussen hun club en Manchester United Beeld null
Leicester City-supporters tijdens de voetbalwedstrijd tussen hun club en Manchester United

1. FC Kaiserslautern Duits kampioen 1998

Toen Otto Rehhagel in de zomer van 1996 aangesteld werd als trainer van 1.FC Kaiserslautern, was de club net voor het eerst uit de Bundesliga gedegradeerd. Kaiserslautern had jaren in de top van de Duitse competitie gespeeld, met als hoogtepunt de titel in 1991, maar was langzaam afgegleden naar het tweede niveau.

Rehhagel bracht de energie terug en Die rote Teufel werd met tien punten verschil kampioen van de tweede Bundesliga. De promovendus greep op de vierde speeldag de koppositie op het hoogste niveau. Tot het einde van het seizoen hield de ploeg die vast en zo werd Kaiserslautern voor de tweede keer op rij kampioen, nu op het hoogste niveau.

Rehhagel kende nog twee redelijk succesvolle seizoenen (tweemaal vijfde, kwartfinale Champions League), voordat hij eind 2000 werd ontslagen.

Na het vertrek van Rehhagel begonnen de financiële problemen. In 2002 werd de club op het nippertje gered van een faillissement, een jaar later kreeg ze drie punten in mindering wegens financiële problemen. In 2006 degradeerde Kaiserslautern uit de Bundesliga. De club staat nu elfde in de tweede Bundesliga.

Ciriaco Sforza met de schaal Beeld null
Ciriaco Sforza met de schaal

Montpellier Frans kampioen 2012

Met 21 doelpunten in 36 wedstrijden verdiende aanvaller Olivier Giroud in de zomer van 2012 een transfer van Montpellier naar Arsenal. De spits had een belangrijk aandeel gehad in het verrassende kampioenschap van de provincieclub. Arsène Wenger, de trainer van Arsenal, telde twaalf miljoen euro neer voor zijn landgenoot.

Giroud was niet de enige die vertrok na het eerste kampioenschap van Montpellier in de geschiedenis. Ook centrale verdediger Mapou Yanga-Mbiwa werd weggekocht uit het zuiden van Frankrijk, door Newcastle United voor acht miljoen.

Giroud met de kampioensschaal Beeld null
Giroud met de kampioensschaal

Het seizoen erop vertrok middenvelder Younès Belhanda voor 8,5 miljoen naar Dinamo Kiev. Montpellier kon er geen spelers van hetzelfde kaliber voor terughalen.

De club wist zich niet te handhaven in de Franse top. De seizoenen na het kampioenschap eindigde Montpellier als negende, vijftiende en zevende.

Ook dit seizoen is er in de door Paris Saint-Germain geregeerde Ligue 1 geen opvallende rol voor de club weggelegd: Montpellier staat elfde.

Deportivo La Coruña Spaans kampioen 2000

Rond de eeuwwisseling beleefde Deportivo La Coruña zijn gouden jaren. Toch wist het in die jaren slechts één keer grote clubs als Real Madrid en Barcelona achter zich te laten.

Met spelers als Roy Makaay en Victor Sánchez werd Deportivo in 2000 kampioen van Spanje met vijf punten voorsprong op Barcelona.

De jaren erna slaagde Deportivo erin zich te handhaven in de top van het Spaanse voetbal. Vier jaar achter elkaar eindigde de ploeg in de topdrie en presteerde daarnaast uitstekend in de Champions League, met onder meer een plaats in de halve finale tot gevolg.

De kampioensploeg van 2000 Beeld null
De kampioensploeg van 2000

In de zomer van 2004 werd besloten de salarissen te verminderen, waardoor er geen topspelers meer naar Estadio Riazor kwamen. Langzaam maar zeker gleed Deportivo af naar de degradatiezone. Elf jaar na de titel volgde de neergang naar het tweede niveau.

De club jojode de seizoenen erna tussen het bovenste en het tweede plan. Die trend lijkt Deportivo te hebben doorbroken. De vijftiende plaats moet genoeg zijn om ook volgend seizoen in de Primera Division uit te komen.

Nottingham Forest Engels kampioen 1978 en winnaar Europa Cup I in 1979 en 1980

Nog altijd is de in 2004 overleden Brian Clough juichend te vinden in Nottingham. Niet bij het stadion van de club waar hij jarenlang werkte, maar midden in het centrum. Het is veelzeggend voor wat de succestrainer voor de stad heeft betekend in de jaren dat hij trainer was van Nottingham Forest.

In 1976 werd Clough aangetrokken als de manager van Forest, dat op dat moment al een tijdje anoniem op het tweede niveau in Engeland speelde. In zijn eerste seizoen werd de club derde, met de promotie naar het hoogste niveau als gevolg.

Daarop werd de ploeg van Clough meteen kampioen van Engeland, wat betekende dat Forest mee mocht doen aan de Europa Cup I. De twee jaar erna verraste Forest opnieuw vriend en vijand door twee keer op rij dat toernooi te winnen.

Fans herdenken trainer Brian Clough, 14 september 2014. Hij maakte Notthingham Forest twee keer kampioen van Europa Beeld null
Fans herdenken trainer Brian Clough, 14 september 2014. Hij maakte Notthingham Forest twee keer kampioen van Europa

In 1993 degradeerde Forest uit de Premier League, waardoor Clough na achttien jaar vertrok. Met het vertrek van de succestrainer begon de teloorgang van de club. Forest keerde twee keer terug op het hoogste niveau, maar hield het nooit langer dan één seizoen vol.

Drie seizoenen kwam de club zelfs op het derde niveau van Engeland uit. Momenteel staat Forest zeventiende in het Championship, de tweede Engelse klasse.

Hellas Verona Italiaans kampioen 1985

Hans-Peter Briegel, Pietro Fanna, Antonio Di Gennaro, Giuseppe Galderisi en Preben Elkjaer. Het zijn geen spelers die een grote carrière hebben gehad, maar in Verona worden ze nog altijd als helden beschouwd.

De vijf maakten deel uit van het team dat in 1985 de scudetto won. Vooraf had niemand verwacht dat de ploeg mee zou doen om het kampioenschap, maar Verona bleek een perfecte mix van talenten en oudere spelers te hebben.

Verona wist zich niet op dat niveau te handhaven. In de seizoenen erna kwam de club niet verder dan de vierde plaats, voordat Verona in 1990 voor het eerst degradeerde naar de Serie B.

Trainer Bagnoli op de schouders van fans Beeld null
Trainer Bagnoli op de schouders van fans

In 2007 zakte de eenmalig kampioen zelfs af naar het derde niveau van het Italiaanse voetbal.

Pas zes jaar later keerde de club weer terug maar het hoogste niveau.

Na twee seizoenen in de middenmoot, weet Verona dat het na dit seizoen opnieuw uit de Serie A degradeert.

Meer over