Nieuws

Strijdbare Hongaren houden weinig geïnteresseerd Frankrijk op 1-1

Even leek het EK zijn sensatie te krijgen, toen Hongarije in de 65ste minuut nog leidde tegen wereldkampioen Frankrijk. Het werd uiteindelijk een halve sensatie, want de Fransen wisten nog 1-1 te maken.

De Ferenc Puskás Arena stadion zat vol met bijna 60 duizend toeschouwers, die hun team naar een hoger niveau schreeuwden. Beeld AFP
De Ferenc Puskás Arena stadion zat vol met bijna 60 duizend toeschouwers, die hun team naar een hoger niveau schreeuwden.Beeld AFP

Frankrijk maakte een afwezige, weinig geïnteresseerde indruk en was alleen in de slotfase oppermachtig, op jacht naar de dus uitgebleven winnende treffer. Mbappé stuitte met een hard schot met links op de vuisten van doelman Gulasci. Een doelpunt leek onvermijdelijk, mede omdat de Hongaren fysiek op waren, de bal telkens veel te snel verloren en niet meer in staat waren tot aanvallen. Toch bleef het 1-1, waarmee de Fransen op vier punten komen en vrijwel zeker de achtste finales zullen bereiken, minimaal als een van de beste nummers drie.

Heerlijk was de sfeer in de Ferenc Puskás Arena in Boedapest, waar Nederland zondag 27 juni zijn achtste finale speelt tegen een nog onbekende tegenstander. Het stadion zat vol met bijna 60 duizend toeschouwers, hetgeen een bijzondere aanblik biedt na bijna anderhalf jaar beperkingen vanwege corona, en de Hongaren schreeuwden hun team naar een hoger niveau dan ze normaliter aankunnen. Tegen Portugal hielden ze het afgelopen week tot de laatste tien minuten vol, waarna de Portugezen nog naar 3-0 uitliepen.

Zaterdag geloofden ze zelfs eventjes in de zege, zeker vanaf de blessuretijd van de eerste helft, toen linksachter Viola de hoofdrolspeler was in een fraaie aanval en de bal beheerst langs doelman Lloris schoof. En ja, daarna moest Frankrijk het spel gaan maken, en dat doen ze niet zo graag, dat kunnen ze ook niet zo goed. De Fransen vinden het helemaal niet erg als de tegenstander veel de bal heeft. Bondscoach Didier Deschamps was zichtbaar chagrijnig, want een nederlaag had Frankrijk in grote problemen kunnen brengen in de zogenoemde groep des doods.

Want Frankrijk, dat eerder van Duitsland won, speelt zijn laatste groepsduel tegen Portugal, het derde grote land in de groep. Stel: Frankrijk was dan net als Hongarije met drie punten geëindigd, dan had dat zomaar de uitschakeling kunnen betekenen, vanwege het onderlinge resultaat tegen Hongarije. Maar zover kwam het dus niet. Frankrijk, inmiddels met de later weer uitgevallen Dembélé als extra aanvaller in plaats van middenvelder Rabiot, maakte de bevrijdende 1-1, niet geheel toevallig in een fase dat Hongarije vol zelfvertrouwen met overleg de aanval zocht, in een poging in de buurt te geraken van een tweede treffer.

In de slotfase speelde ook de Franse topschutter Giroud, die was ingevallen voor zijn rivaal Benzema. Benzema, met veel tamtam teruggekeerd in de selectie na bijna zes jaar afwezigheid, miste bij 0-0 een ogenschijnlijk makkelijke kans na knap terugleggen van Mbappé. Mbappé was ook cruciaal bij de gelijkmaker. Hij won het duel na een lange trap van doelman Lloris, zette de bal laag voor, waarna Griezmann geluk had dat een Hongaarse verdediger de bal net niet kon wegwerken.

Zo behaalde de Italiaanse coach Rossi zijn eerste punt met Hongarije, en mogen de Hongaren blijven hopen op het overleven van de groep des doods. Ze zullen de laatste wedstrijd dan vermoedelijk wel moeten winnen van de Duitsers, afhankelijk ook van de wedstrijd die later op zaterdag op het programma staat: Duitsland - Portugal. Met twee punten door als één van de beste nummers drie, dat is bijna onmogelijk.

Meer over