Strijd voetbalrechten gaat tweede ronde in

De strijd om de voetbalrechten krijgt een tweede biedronde. De Eredivisie CV, die de rechten verkoopt, heeft mediaondernemer John de Mol gevraagd of hij zijn bod op al het voetbal voor het open - voor iedereen toegankelijke - net wil opsplitsen....

Van onze verslaggevers Wilco Dekker Maud Effting

Dit stellen bronnen rond de biedingsprocedure. De Mol heeft een totaalbod gedaan van rond de veertig miljoen euro voor alle voetbalrechten voor het open net. De Eredivisie CV wil nu weten wat hij over heeft voor de drie afzonderlijke pakketten: de eerste rechten op de samenvattingen (nu in handen van Studio Sport), de tweede rechten van die samenvattingen en de live wedstrijd op vrijdagavond. Met zo'n pakket zou De Mol voor zijn nieuwe tv-zender van vrijdag tot en met maandag verzekerd zijn van eredivisievoetbal.

Met een gesplitst bod van De Mol kan de Eredivisie CV de respectieve biedingen beter vergelijken. De verkoper van de voetbalrechten had in de procedure de mogelijkheid al open gehouden om een tweede biedronde te organiseren. De bieders op de televisierechten hebben donderdagavond laat bericht gekregen van de Eredivisie CV.

De NOS heeft alleen geboden op de eerste rechten van de tv-samenvattingen, en op de radiorechten. Daar heeft de omroep tot nu toe ongeveer 32 miljoen euro voor over. RTL heeft een gecombineerd bod gedaan op de tweede samenvattingsrechten, waarmee op maandag een programma gemaakt kan worden, en de live wedstrijd op vrijdag. Of er ook een tweede ronde komt voor de rechten achter de decoder en de radiorechten is niet duidelijk.

De Eredivisie CV moet bij het besluit over de voetbalrechten op 22 december rekening houden met de Nederlandse Mededingingsautoriteit. De 'concurrentiewaakhond' vindt vooral dat de eerste en tweede rechten bij voorkeur aan verschillende partijen moeten worden verkocht.

Meer over