Strijd om Ryder Cup zelden met zoveel giganten

Na de extravagante miljoenendans van het Tour Championship in Atlanta maakt de golfwereld zich op voor het evenement waar geld geen drijfveer is, maar alleen prestige telt.

null Beeld ap
Beeld ap

Twee teams met de beste golfers uit Europa en de Verenigde Staten strijden vanaf vrijdag op de Medinah Country Club in de staat Illinois om de Ryder Cup. Zelden zijn in de tweejaarlijkse confrontatie zoveel topspelers verenigd. De Belgische debutant Nicolas Colsaerts is met zijn 35e plaats op de wereldranglijst de laagst geklasseerde speler.

Titelverdediger Europa brengt liefst vier van de beste vijf spelers van de wereld op de been. Met wereldranglijstaanvoerder Rory McIlroy als de onbetwiste kopman. De 23-jarige Noord-Ier won vorige maand met overmacht zijn tweede major, het PGA Championship. 'Hij is de hedendaagse Tiger Woods, de speler die alle aandacht zal krijgen. Terecht, want hij speelt fenomenaal', meent Jim Furyk, de ervaren rot uit het Amerikaanse team, voor de achtste keer present in de Ryder Cup.

Team Europe kan verder pronken met de Engelsen Luke Donald, Lee Westwood en Justin Rose, respectievelijk de nummers drie, vier en vijf van de wereld. De Zweed Peter Hanson, begin deze maand winnaar van het KLM Open, maakt ook deel uit van de ploeg van de Spaanse captain José Maria Olazabal. 'Wij spelen uit en zij hebben het thuisvoordeel. Het zijn twee sterke teams en ik zie geen favoriet. Wij zullen echt heel, heel goed moeten spelen om te winnen', aldus Olazabal.

De Spanjaard weet dat de Amerikanen zich zullen bedienen van dezelfde strategie die ze in 2008 in Louisville aan de zege hielp. 'Het publiek wil geen spelers zien die moeten chippen vanuit de rough. De mensen willen birdies zien, opwinding', zegt de Amerikaanse teamcaptain Davis Love III. 'We zetten de baan op zoals de fans het willen zien. Dat betekent verre slagen, snelle greens, leuk om naar te kijken.'

Vaandeldrager in Team USA is Tiger Woods. De 36-jarige golficoon, winnaar van 14 majors, heeft zich dit jaar teruggeknokt naar de wereldtop. De man die meer dan een miljard dollar met de golfsport verdiende en 74 toernooien op zijn naam schreef, won de Ryder Cup pas één keer (1999). Hij heeft in Furyk en Phil Mickelson ervaren teamgenoten. 'Lefty' doet voor de negende keer mee in de Ryder Cup. De ploeg van Love telt verder vier debutanten: Keegan Bradley, Jason Dufner, Webb Simpson en Brandt Snedeker. Laatstgenoemde is in topvorm, want hij won afgelopen zondag het poenerige Tour Championship. Die zege leverde hem een bonus op van 10 miljoen dollar (7,7 miljoen euro).

Meer over