Strengere regels van sportkoepel kunnen grote gevolgen hebben

De liefhebbers van het veldrijden kunnen gerust zijn: Lars Boom zal in februari zijn wereldtitel gewoon verdedigen. Daar verandert het stopzetten van de subsidie voor zijn sport door NOC*NSF niets aan....

Van onze verslaggever Mark Misérus

Boom, die drie nationale titels in één jaar veroverde, is niet afhankelijk van overheidssteun voor het beoefenen van zijn sport. Hij rijdt in dienst van de Rabobank en vraagt startgelden van duizenden euro’s bij een veldrit, waarmee hij zijn sportleven kan bekostigen.

Maar dat geldt niet voor vrouwelijke collega’s als Daphny van den Brand en Reza Hormes-Ravenstijn. Het kwijtraken van hun olympische status en stipendium dwingt ze sponsors te zoeken.

Er moet meer met de hand op de knip worden geopereerd, voorspelt bondscoach Johan Lammerts, ook al zal WK-deelname voor niemand in gevaar komen. ‘Dat is in Hoogerheide, dus dat scheelt ons de vliegtickets.’

Maar hoe wordt de toekomst voor Ielja Strik, de viervoudig wereldkampioene bankdrukken en twee keer de beste van de wereld in het powerliften. Zal zij haar sport kunnen blijven beoefenen zoals ze gewend was, nu niet-olympische krachtsporten als bodybuilden, powerliften en sumoworstelen naar een categorie verbannen dreigen te worden die geen cent oplevert? Tenminste, als de algemene ledenvergadering van NOC*NSF over twee weken instemt met de regeling.

Nu weer een olympische cyclus ten einde is, zet de sportwereld de doelstellingen op papier voor de volgende vier jaar. De programma’s, de plannen die elke sport voor die periode heeft opgesteld, dienen zoals altijd als basis voor de toekenning van de overheidsgelden, door NOC*NSF.

Maar door een strengere regeling die de sportkoepel heeft opgesteld in samenspraak met afgezanten van alle aangesloten sporten en met internationale studies in het achterhoofd, moeten sommige sporten met minder geld toe omdat ze een categorie lager worden ingeschaald.

Enkele sporten dreigen zelfs hun subsidies kwijt te raken. Zoals het veldrijden, de reddingsbrigade en het karten. Over het lot van de autorensport beraadt NOC*NSF zich nog. De Nederlandse autosportfederatie hoopt op een zelfde ontsnapping als het dammen, driebanden en korfbal.

De drie verantwoordelijke bonden oogstten succes met het aanvragen van de hardheidsclausule. Ze konden de sportkoepel en een jury van vertegenwoordigers van andere bonden op papier overtuigen van hun bestaansrecht.

Hoe dat in zijn werk ging? ‘Je probeert duidelijk te maken waarom je van nationaal belang bent. Hoeveel toeschouwers je competitie trekt, hoeveel media-aandacht, wat de resultaten van het nationale team zijn bij internationale toernooien’, legt topsportcoördinator Kees Rodenburg van het korfbalverbond KNKV uit.

Ook de dambond was succesvol met de hardheidsclausule. ‘Wij hebben vooral onze traditie aangevoerd. We zijn behoorlijk geworteld in de cultuur, we horen bij Nederland, vinden we. En de wereldtitels in het verleden hebben ook meegeholpen’, zegt directeur Theo Stoverinck van de dambond.

En het veldrijden dan, met wereldkampioen Boom en zijn Hollandse traditie als wintersport? ‘Die sport kwam simpelweg niet in aanmerking voor de hardheidsclausule’, legt Erik-Jan Koers van NOC*NSF uit. Gestruikeld over de verschoven ondergrens van het aantal WK-landen, zo blijkt.

‘We hebben nog geprobeerd de landen die bij de afgelopen WK’s in Treviso en Hooglede waren bij elkaar op te tellen en door twee te del. Maar dat mocht niet’, zegt sporttechnisch directeur Gerrit Middag van de wielerunie KNWU.

De eisen zijn onverbiddelijk. En hoewel de gekozen marges arbitrair worden genoemd door vertegenwoordigers van sporten die net wel of niet over de rand vielen, vindt iedereen dat ergens een grens moet worden getrokken.

Directeur Robbert Wolters van de krachtsportfederatie: ‘We hebben met zijn allen een nieuwe koers uitgezet. Voorheen kreeg iedereen wat uit de grote pot, nu bepalen we veel concreter op welke sporten we inzetten. Maar ik begrijp ook dat elke sporter of bestuurder zich emotioneel verbonden voelt met zijn sport.’

Meer over