Strandrelatie net zo lastig als een huwelijk

Eerst deed Emiel het met Bram. Maar toen gingen Gijs en Max uit elkaar. En omdat hij Gijs beter vond dan Bram, leek het Emiel logisch met Gijs verder te gaan....

Van onze verslaggever Mark Misérus

Nadat ook die relatie op de klippen was gelopen, had Emiel nog een korte verhouding met Richard, maar sloot hij Bram weer in de armen om het NK te winnen. Uiteindelijk koos hij voor Mathijs, met wie hij het toch alweer een paar maanden uithoudt.

In geen enkele andere sport wisselen spelers elkaar zo vlug in als in het beachvolleybal. Een koppel wordt even snel gevormd als het uit elkaar gaat. De tijd waarin de zusjes Kadijk bijna als enigen op het strand liepen te ballen, is voorbij. Door de voorzichtige evolutie van het strandspel zijn steeds meer partners beschikbaar.

Het vormen van een koppel is alsof je je met elkaar in de echt verbindt, zeggen de spelers en speelsters die afgelopen weekeinde actief waren bij het NK in Scheveningen. Gijs Ronnes ligt vaker met zijn partner Jochem de Gruijter op de kamer dan met zijn vriendin. Emiel Boersma vindt de relatie die hij met de minder ervaren Mathijs Mast is aangegaan, ‘erger dan een huwelijk’.

Boersma: ‘Je doet alles samen: trainen, spelen, eten, reizen, winnen, verliezen en de belangen van de sponsor behartigen. Omdat je zo op elkaars lip zit, ontstaan af en toe spanningen en irritaties.’ Zoals met Richard de Kogel, met wie het volgens Boersma op een gegeven moment ‘niet gezellig’ meer was.

Bram Ronnes weet inmiddels dat de partner met wie hij speelt geen Bram Ronnes is. ‘Je partner is niet zoals jij. Dat heb je te accepteren en dus moet je je niet storen aan zijn acties.’ Boersma beschouwt zichzelf niet als een harde jongen, maar is toleranter geworden in zijn doen en laten. Hij heeft geleerd minder snel op de kast te klimmen als zijn medespeler iets doet dat hem niet bevalt.

In de zaal speel je met z’n zessen en kun je ongemerkt je aandacht een beetje laten verslappen. Maar op het strand kan niemand zich verschuilen. Gijs Ronnes: ‘Als ik niet op en top geconcentreerd ben, zijn we allebei de lul. Mijn partner kan niet alles corrigeren.’

Maar wat is de manier om lang bijeen te blijven? Het zoeken van een identieke bondgenoot, werkt in elk geval niet. ‘Twee Bram Ronnesen zou makkelijk zijn, want je voelt elkaar perfect aan. Maar je hebt elkaars aanvulling nodig. Dat karakters verschillen en er af en toe iets opzienbarends gebeurt, maakt deze sport juist boeiend’, meent Bram Ronnes.

Pas na een paar maanden intensief spelen, maar vooral trainen, blijkt of de keuze voor een nieuwe speelpartner de juiste is geweest. Of dat het tweetal door onderlinge spanningen implodeert.

Boersma is nu gelukkig met Mast, die in de zaal voor het laatst uitkwam bij het Zwolse Landstede. Maar hoe is dat over een paar maanden, als de winter aanbreekt en er veel vaker en in kleine ruimtes wordt geoefend? ‘Het is best mogelijk dat we dan uit elkaar gaan, want met trainen leer je elkaar het beste kennen.’

Ronnes en De Gruijter begonnen als hechte vrienden, maar onderhouden tegenwoordig een ‘zakelijke relatie’. Het nachtleven verkennen ze samen niet meer. Overdag zien ze elkaar meer dan genoeg. Ze doseren hun omgang met elkaar.

Strandpionier Deborah Kadijk speelde vier seizoenen met Lisette van de Ven, voordat ze het talent van haar jongere zus Rebecca ontdekte. De coöperatie was eenvoudig gesmeed, want Rebecca woonde thuis en hoefde weinig op te geven om zich te professionaliseren.

Hoewel de zussen dezelfde wil om te winnen met zich meedroegen, waren de karakters anders. Deborah dacht liever tien tellen na voor ze een beslissing nam, terwijl Rebecca’s hart op de tong lag. Maar volgens de oudste Kadijk, die tegenwoordig haar zus en diens partner Merel Mooren coacht, hebben de verschillen nooit grote problemen opgeleverd.

‘Natuurlijk hadden we af en toe woorden, anders ben je niet grensverleggend bezig. Maar omdat we elkaar respecteerden en hetzelfde ideaal deelden, kwam het altijd wel goed. Het wordt pas een probleem als de een wil fietsen en de ander wil zwemmen om het gezamenlijke doel te bereiken.’

Kadijk vindt dat het wel meevalt met de hoeveelheid scheidingen in beachvolleyballand. Doordat zo weinig strandtandems tot de top doordringen, worden al hun stappen onder een vergrootglas gelegd, zegt ze. Dus is het groot nieuws als een koppel uit elkaar gaat.

Lang niet alle tweetallen trekken er zo snel de stekker uit. ’s Lands beste mannen Ronnes en De Gruijter zijn drie jaar samen, ex-zaaltoppers Schuil en Nummerdor houden het ook al een tijd uit en de meeste vrouwenduo’s lijken elkaar voorlopig gevonden te hebben.

Zo erg als in de Verenigde Staten, waar de prestaties heilig zijn en spelers elkaar inruilen als voetbalplaatjes, is het niet. Als een koppel daar een belangrijk toernooi verliest, wordt de samenwerking vaak meteen verbroken. Uit de onuitputtelijke vijver van talenten kan immers zo een nieuwe partner worden gevist.

Meer over