Sterke Heemskerk leidt estaffettezwemsters naar EK- brons op 4x200 vrij

De oudste zwemster van de Nederlandse ploeg trakteerde haar jongste teamgenoten op een bronzen EK-medaille. Zo valt het verhaal van de Nederlandse sprong naar het erepodium op de 4 x 200 meter vrije slag te vertellen. Nederland lag na 600 meter kansloos op de vijfde plaats. Femke Heemskerk, met 27 jaren een ware senior, ramde met al haar inhoud en doorzettingsvermogen naar de derde plaats.

John Volkers
Andrea Kneppers, Esmee Vermeulen, Robin Neumann and Femke Heemskerk. Beeld reuters
Andrea Kneppers, Esmee Vermeulen, Robin Neumann and Femke Heemskerk.Beeld reuters

'Ik dacht op de laatste baan die Spaanse nog te kunnen pakken. Maar in de laatste meters was het op', vertelde de specialiste over haar jacht op het zilver. Mireia Belmonte, een echte stayer, liet zich niet grijpen door de Nederlandse achtervolgster en bleef een kwart seconde voor.

Wonderbaarlijke medaille

Het was een wonderbaarlijke medaille voor de Nederlandse ploeg. Voor het eerst in acht jaar deed er weer een estafetteteam op de 4 x 200 mee. Inge Dekker, Ranomi Kromowidjojo, Femke Heemskerk en Marleen Veldhuis werden ion 2008 voor eigen publiek, in Eindhoven, vierde. Hun tijd: 7.56,14. Het viertal bestond voor driekwart uit vrouwen die op de halve afstand, de 100 vrij, hun kwaliteit bewezen hebben.

Vorige maand diende zich bij de Swim Cup van Eindhoven een nieuwe formatie aan. De aangebleven diehard Heemskerk verbeterde in het gezelschap van de jonkies Marrit Steenbergen (16), Robin Neumann (18) en Esmee Vermeulen (toen nog 19) het Nederlandse record: 7.52,06. Die tijd zou donderdag goed geweest zijn voor Europees zilver. Het winnende Hongarije (7.51,63) was ook haalbaar geweest.

Het probleem was dat Steenbergen haar goede vorm van Eindhoven was verloren. Zij werd vervangen door de nerveuze Andrea Kneppers die ruim twee seconden langzamer was als startzwemster. Vermeulen was sneller, Neumann langzamer dan in Eindhoven. Heemskerk redde de winkel door uit 'niet rooskleurige' positie door te knokken tot de muur. Het brons kwam met 7.53,38. Het was de eerste Nederlandse medaille op dat aflossingsnummer in 21 jaar. In 1995 veroverde het kwartet Carla Geurts, Minouche Smit, Patricia Stokkers en Kirsten Vlieghuis zilver bij de EK van Wenen.

Femke Heemskerk. Beeld anp
Femke Heemskerk.Beeld anp
Meer over