Nieuws

Sterk PSV wint van Vitesse en pakt koppositie in Eredivisie

Het desolate decor van een leeg Philips Stadion inspireerde PSV tot het beste voetbal dit seizoen. Met snel combinatiespel, vooral voor rust, flitste de geplaagde ploeg van trainer Roger Schmidt langs Vitesse (2-0).

Guus Peters
Eli Dasa van Vitesse en Ritsu Doan van PSV tijdens de wedstrijd zaterdagmiddag. Beeld ANP
Eli Dasa van Vitesse en Ritsu Doan van PSV tijdens de wedstrijd zaterdagmiddag.Beeld ANP

Fraai waren de doelpunten, het één nog mooier dan het ander. Eerst het schot van Ibrahim Sangaré, die de bal met de wreef richting de lange hoek stuurde. Niet veel later, nog voor rust, de volley van Armando Bruma, na een aanval om van te smullen.

Ritsu Doan en Mario Götze combineerden vlot op de rechterflank, waarna laatstgenoemde de bal met een boog richting het hoofd van Carlos Vinícius stuurde. De Braziliaanse spits legde de bal klaar voor de inkomende Bruma, die de bal vanaf de rand van het strafschopgebied in de kruising volleyde.

De schoonheid van de doelpunten stond symbool voor het spel van PSV in de eerste helft. Waar de ploeg vaak de nodige moeite heeft om het spel te maken, combineerde zij er tegen Vitesse lustig op los. Met veel beweging vond het steeds de vrije man, Vitesse haast reddeloos achterlatend.

PSV, sowieso koploper voor een dag, miste de nodige spelers. Schmidt moest het om uiteenlopende redenen doen zonder Jordan Teze, Noni Madueke, Cody Gakpo, Eran Zahavi en Philipp Max. Mauro Junior, Bruma en Doan bleken waardige vervangers in de ploeg die dit seizoen niet eerder zo makkelijk voetbalde.

Het voetbal dat PSV zaterdagmiddag liet zien, verdiende eigenlijk een vol, sfeervol stadion. En anders verdienden Levi, Anthony en Elvis het wel. De drie tieners kwamen vorig weekend bij een verkeersongeluk in Helmond om het leven en waren fervent supporter van PSV. Grote spandoeken op de tribune dienden als eerbetoon.

Vitesse kreeg in de eerste helft nauwelijks de tijd om aan voetballen toe te komen. Elke keer zat er een PSV-speler tussen, al was het vaak Sangaré. Het Afrikaanse krachtmens op het middenveld ontpopt zich meer en meer tot belangrijkste speler. Groot, sterk en in balbezit ook steeds belangrijker.

PSV kon het hoge tempo na rust niet volhouden, of geloofde het wel. Maar in de problemen kwam de ploeg van Schmidt geen moment. Götze raakte de paal, terwijl PSV-doelman Joël Drommel een aantal keer goed redde. Dus is PSV sowieso koploper tot zondagmiddag, wanneer Ajax op bezoek gaat bij RKC en op doelsaldo de eerste plek weer kan overnemen.

Meer over